Болничен по време на бременност – 6

• 143 484
  • 901
  •   1
Отговори
# 480
Момичета, искам да попитам, в началото на януари бях болна и имам 4 дни болничен.След това си бях на работа. От 8г.с.седмица съм болничен и така ще е до края на бременността.
Искам да попитам тези 4 дни влизат ли в 180, на които имам право?
Благодаря!

Не, не влизат.

# 481
Здравейте, много ви моля за помощ, защото изобщо не са ми ясни нещата с болничните по време на бременност и майчинството след раждането!

Случаят ми е следния, в края на 8 гс (02.03) имах отлепяне, придружено с кървене, поради което лежах в болница 5 дни, а след това бях още 30 в болничен. От 06.04 съм на работа, но започнаха пак зацапванията и май ще трябва да излизам от сега до края на бременността ми (надявам се пълна  Praynig) в непрекъснат болничен. В момента съм в края на 14 гс.
Не ми е ясно
1. Тези 35 дни на предишния ми болничен ще бъдат ли извадени от 180-те, които се полагат на бременните и ако да, тогава ще ми се налага ли да минавам ТЕЛК, ако 180-те изтекат преди 45-дневния преди термин?
2. Осигурителният ми доход не е променян от 2 години насам, при това положение 35 дневния болничен, в който бях допреди 1 седмица ще се отрази ли върху размера на майчиството, което, живот и здраве, се надявам да получавам? Не, че ако се отрази, ще се откажа от непрекъснатия болничен, по-важно ми е с бебенцето да сме добре, но искам да си изясня нещата.
Надявам се да сте разбрали въпросите ми и да ми помогнете!  bouquet

Последна редакция: чт, 13 апр 2017, 16:37 от Кети*9

# 482
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Първите 35 не влизат в 180 щом има прекъсване.
Болничните няма да се отразят.

# 483
Благодаря и тук, пантера, няма да чакам юли месец..  Grinning

# 484
Здравейте,

предварително се извинявам, ако въпросът ми вече е бил задаван (най-вероятно е така). Просто не успях да изчета всичко, за да го намеря.
Официално 45 дневният ми болничен започва от 7 май, но ми се иска да го пусна 2 седмици по-рано, защото вече не се чувствам добре в офиса. Това ще се отрази ли по някакъв начин на майчинството, или е по-добре да си пусна платения отпуск, който ми остава? Имам над 2 год. трудов стаж преди това, ако има някакво значение. Изчетох един куп неща и малко се обърках...  #Crazy

# 485
Вземи си болничен.Две седмици няма да се отразят.Да не говорим,
че дните от май няма изобщо да влязат в изчислението.

# 486
  • Семейството е винаги с мен:)
Здравейте, извинявайте, ако въпроса ми е малко "тъп". Просто прочетох в друг форум за някаква доста малка сума и се притесних.
Нали ако изляза цял месец или повече в болнични ще получавам 80% от брутната?

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 19:23 от radosti_

# 487
80% от брутното, но не повече от нетното.  Wink

# 488
Здравейте, бих искала да ви попитам за съвет малко в страни от бременността един въпрос, че не мога да разбера следното нещо.

Термина ми беше за 22.12.2016та, но родих по-рано на 4ти дек. Сега видях в системата на НОИ, че са ми завели Заявление-декл по чл.50 и 51 от КСО, и в съседната колона (Период на временната неработоспособност, бременност и раждане или отглеждане на дете) са упоменати датите, както следва: 22.03.2017-22.12.2017.

Аз си мислех, че след като съм родила на 4ти декември 2016, от тази дата броя 1 година и трябва да се върна на 4ти дек.2017 на работа?
А, така заведено излиза до 22дек.2017  newsm78

Не ми става ясно, реално кога трябва да се върна на работа, на 4ти или 22дек?

# 489
410-те дни или т.е. първата ти година изтича на 22.12.17 и ако не смяташ да ползваш втората тогава се връщаш на работа.
Втората година година изтича на 04.12.18 и от 05.12.18 си на работа.

# 490
Благодаря  bouquet

# 491
По повод по-горен пост за излизане в 45-дневен болничен в мен изникна въпрос, ако може някой запознат да съдейства. Поради здравословни причини се наложи да излезна болничен в 8 седмица (януари 2017) за 10 дни. След това бях платен отпуск 7-8 дни и от 6 февруари до сега съм в непрекъснат болничен. Ако всичко е ок ще бъда така до 18. юни. От 19 до 30 юни се налага да си пусна отново платен отпуск и ако е рекъл Господ от 1 юли да излезна в 45-дневния.
Въпроса ми е: Каква ще е базата на изчисление на майчинството ми?

# 492
  • Пловдив
По повод по-горен пост за излизане в 45-дневен болничен в мен изникна въпрос, ако може някой запознат да съдейства. Поради здравословни причини се наложи да излезна болничен в 8 седмица (януари 2017) за 10 дни. След това бях платен отпуск 7-8 дни и от 6 февруари до сега съм в непрекъснат болничен. Ако всичко е ок ще бъда така до 18. юни. От 19 до 30 юни се налага да си пусна отново платен отпуск и ако е рекъл Господ от 1 юли да излезна в 45-дневния.
Въпроса ми е: Каква ще е базата на изчисление на майчинството ми?

юли 2015-юни 2017
Базата ти е винаги такава.Независимо дали си била в болничен през цялата бременност или си работила,или си била в платен отпуск

# 493
През тези две години съм осигурявана на една и съща сума (може би да се е покачила с 20-30 лв) т.е. ако примерно съм осигурявана на 1000 лв, би трябвало да взимам около 900 майчинство, правилно ли разбрах или не?

# 494
Здравейте, аз вече съм в болничен до октомври, когато ми е термина. Остана още нещо, което не ми е ясно обаче, в края на юни ми предстои сватба, след което смяна на фамилията и съответно на ЛК. Как стои въпросът с болничния ми докато новата ЛК е готова, а и след това, когато официално ще съм с друга фамилия? Трябва ли да правя нещо по-специално?

Общи условия

Активация на акаунт