Болничен по време на бременност – 6

• 143 441
  • 901
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте Simple Smile
Имам следното питане. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст в същото време наскоро разбрах, че съм бременна. Термина ми е края на декември 2017 г. Дъщеря ми ще навърши 2 години чак месец май 2018 г.
Въпроса ми е, че от 12 седмица гинеколога ми предложи да изляза в болничен (да си спра отпуската за гледане на дете до 2 год.). Разбрах, че трябва да попълня декларация 12 от НОИ за смяна на обстоятелсвата, но не знам какво точно трябва да пиша в нея, понеже реално няма да се връщам на работа, а ще ми издадат болничен за общо заболяване.
Четеш нещо старо.Попълваш прил.7 в частта за промяна дописваш на ръка че излизаш в болничен.
Попълваш и прил.8, за да получаваш 170лв до навършване на две години на първото дете.
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

Извинявайте за въпроса, но понеже виждам че сте запознати с какво се пише само да попитам. Като изляза в болничен как ще се изчисли сумата на болничния ми. От един месец съм на 340 лв. за гледане на дете, а предишните 12 месеца получавах 90% от заплатата си. Няма да излизам в платен годишен отпуск, а направо в болничен.

# 511
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Пак върху предходните 18 месеца.Месеците, когато получаваш 340лв влизат на база МРЗ към момента 460лв, а за първата година се взема сумата, от която ти е изчислено обезщетението, а не сумите, които си получавала.

# 512
Пак аз с въпроси  Grinning В първичен болничен съм до 1.06 вкл. На 02.06 ще ми издадат продължението, този който се води 30-дневен. Обаче, на 24.06 трябва да ми започне 45-дневния. Та на тая комисия ще го знаят ли това, ще издадат ли 30-дневен въпреки това или аз трябва да предупредя да е до 23ти юни newsm78 Дано ми се разбира какво питам  Grinning

# 513
Трябва да предупредиш.Сложи и бележка на картона с датата, на която трябва да ти се издаде 45-дневният.

# 514
Благодаря ти, Пантера  bouquet
Добре, че се сетих навреме да питам.

# 515
  • София
По време на бременността, болнични се плащат от работодателя или от лицето.

# 516
Кой ти обжалва болничния? Че и на мен ми предстои да застъпвам болнични..
Майчета имам малък проблем имах издаден болничен от личната лекарка за 14дена,след това аг ми е издал за още 14 и то се  е получило като продължение и сега го обжалват.След това съм взела болничен за 34 дена от болницата от лкк комисия и но и него не обработват,Ходих в НОИ и ми обясниха че понеже първият болничен се обжалва и втория не са разгледали нищо че е редовен.Моля ви кажете ми ще имам ли после проблем с този 45 дена преди раждане много съм притеснена да не ми се обърка майчинството.

# 517
Болничните й ги обжалва НОИ, поради грешно издаване.

# 518
  • София
Здравейте, момичета,

в 20 гестационна седмица съм и с днешна дата излизам в болничен, който ще се слее със следващ и така докато се застъпи с 45- дневния преди раждане.
При тази бременност се осигурявам през последните 7 месеца по трудов договор на максимален осигурителен доход към семейната фирма. В месеците преди това при бившия си работодател също бях осигурявана на макс. осигурителен доход (т.е., за последните 2-3 години само така се осигурявам)
Ще съм много благодарна, ако някоя от вас има отговор на следните въпроси:

1. Известно ми е, че работодателят (в случая, семейната фирма) дължи единствено здравна вноска по време на болничен (като изключим първите три дни от него). Каква е дължимата здравна вноска в моя случай (отнасящата се за максималния осигурителен доход или друга?)

2.  Как става процедурата по предаването на болничния лист от страна на осигурителя?

3. Ще се отрази ли тримесечен болничен на обезщетението за бременност и раждането?

Много, много благодаря на всички, отзовали се на питането и успешна и лека бременност на всички бъдещи мами!  bouquet

# 519
Момичета, имам въпрос - ако ЛЛ ми издаде направление за лекар специалист/ напр. Хирург/, ще имам ли възможност да взема направление за проследяване на бременност след 2 седмици? / идеята ми е след това АГ да ми издава болнични/.
Знам, че в рамките на 1 месец може да се издава от ЛЛ 1 направление за специалист, но това за проследяване на бременност май е различно   newsm78
Моля, помагайте  bouquet

# 520
  • София
Здравейте,
Днес ми издадоха болничен -в 5 месец съм, нямам оплаквания, но ми казаха че трябва да ме приемат в отделението за 3 дни  Sad Мои колежки също излизаха в болничен, дори още от 3-ти месец, без да са лежали в стационар. Въпросът ми е има ли възможност да избегна постъпването в болница?

# 521
Може, ако си смениш АГ.Някои от тях държат на постъпване в болница,
за да издадат болничен, други не.

# 522
  • София
Може, ако си смениш АГ.Някои от тях държат на постъпване в болница,
за да издадат болничен, други не.

Точно затова се почувствах кофти, защото много си харесвам лекаря. Обмислям варианта за платен преглед при друг док само заради болничния.
Благодаря, pantera!

# 523
  • София
Има медицински центрове, къдеъо си заплащаш лекарската комисия и ти издават болничен. Такива са Феникс и Лара, ако си от София. Обади ссе и попитай дали могат да ти издадат без да се следиш при тях

# 524
Посочените центрове могат ли да издадат болничен преди 12 седмица, в 6 г.с.  например?

Общи условия

Активация на акаунт