Болничен по време на бременност – 6

• 143 369
  • 901
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте и аз имам питане:
имам трудов стаж близо 10 години, повечето от които като самоосигуряващо се лице(последните 4-5 години съм се осигурявала на 420 лв.) Спрях да се осигурявам от 01.04.2015г ( но продължих да плащам само здравни осигуровки ) и заминах за чужбина(където не съм плащала осигуровки). Бременна съм в 5-ти месец (термина ми е на 13.11. ) и  от един месец пак се осигурявам в Бг .
Та въпроса ми е как ще се изчисли майчинството за първата година?
Ако взема болничен сега дали ще ми се изплати нещо?
Благодаря предварително

Последна редакция: вт, 14 юни 2016, 12:52 от mappy

# 226
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета, моля ви и аз за помощ. Бях в болница и от там ми дадоха болничен за 34 дни, отделно имам преди това 4 дни през годината, дадени от личен лекар. За да сметна, дали ще ми стигнат болничните, трябва от тези 180 да извадя 38 и да прибавя 45, нали? Да допълня, че след тези 34 се върнах на работа.

Щом имаш прекъсване между всички болнични значи имаш право на 180 дни без да вадиш, каквото и да било.45-дневният болничен също не влиза в тези 180 дни.

Привет.
Три въпроса.

1. Ако болничен е постъпил в НОИ на, примерно, 2 юни - от 2ри ли броим 15 работни дни или от 10ти юни, до когато е срокът за предаване на всички болнични? Броиш 15 работни дни от 2-ри юни в този случай

2. От 26 май съм в болничен. Първият за 14 дни ми го издаде АГ - от 26.05 до 8.06 и сега втори от ЛКК за 14 дни от 9.06 до 22.06. След 22.06 ще съм в 12 дни платен годишен отпуск и след това искам отново да взема болничен (30 дни) от ЛКК. Нали няма да е проблем? Че имам това прекъсване с отсука имам предвид? Не, няма да е проблем

3. Дата на постъпване на данните в ЕРБЛРО. Това ли е датата на постъпване на болничен в НОИ??? От нея ли насетне броим тия 15 дни?  Не, гледаш за постъпване от счетоводството в "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО"

Благодаря в аванс!

# 227
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте и аз имам питане:
имам трудов стаж близо 10 години, повечето от които като самоосигуряващо се лице(последните 4-5 години съм се осигурявала на 420 лв.) Спрях да се осигурявам от 01.04.2015г ( но продължих да плащам само здравни осигуровки ) и заминах за чужбина(където не съм плащала осигуровки). Бременна съм в 5-ти месец (термина ми е на 13.11. ) и  от един месец пак се осигурявам в Бг .
Та въпроса ми е как ще се изчисли майчинството за първата година?
Ако взема болничен сега дали ще ми се изплати нещо?
Благодаря предварително

Майчинството ще ти се изчисли спрямо доходът от предходните 24 месеца преди 45-дневния болничен.Болничните спрямо предходните 18 месеца.
Месеците, когато не си имала осигуряване или си плащала само здравни осигуровки като безработна влизат в изчислението на база МРЗ за тогавашния период.
Ако в момента се осигуряваш и вземеш болничен, ще ти го плащат, имаш достатъчно стаж.

# 228
Привет.
Три въпроса.

1. Ако болничен е постъпил в НОИ на, примерно, 2 юни - от 2ри ли броим 15 работни дни или от 10ти юни, до когато е срокът за предаване на всички болнични?

2. От 26 май съм в болничен. Първият за 14 дни ми го издаде АГ - от 26.05 до 8.06 и сега втори от ЛКК за 14 дни от 9.06 до 22.06. След 22.06 ще съм в 12 дни платен годишен отпуск и след това искам отново да взема болничен (30 дни) от ЛКК. Нали няма да е проблем? Че имам това прекъсване с отсука имам предвид?

3. Дата на постъпване на данните в ЕРБЛРО. Това ли е датата на постъпване на болничен в НОИ??? От нея ли насетне броим тия 15 дни?

Благодаря в аванс!

По въпрос 1 - 15 работни дни се броят от датата на входиране на болничния от работодателя в НОИ. Срокът за това е до 10 число на следващия месец. Има разлика между представен болничен от ЛЛ или ЛКК и този, входиран от работодателя. Което води до отговор на въпрос 3 - Дата на постъпване на данни в ЕРБЛРО е задължително за издаващия болничния лист, да представи по електронен път издадения болничен. Но за изплащането се проверява в Справка за представени в НОИ документи..... - http://appreports.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/  , където е вписана и датата на входиране от работодателя, от която започват да текат тези 15 работни дни.
По въпрос 2 - няма проблем да прекъснете болничните.

# 229
Tobsic, имаш право на 180 дни непрекъснати!!! Плюс отделно 45 дни преди раждането! Така че щом след твоят болничен си се връщала на работа, броенето започва отново!  Peace

# 230
Грам не ги разбирам тея работи от 25 Май до 27 юни ми дадоха болничен, след изтичането му при кого да отида за нов.В четвърти месец съм , нямам намерение да се връщам на работа. До колкото знам имам право на 180 дни.

# 231
Благодаря ви много за отговорите и помощта! bouquet

# 232
  • Пловдив
Грам не ги разбирам тея работи от 25 Май до 27 юни ми дадоха болничен, след изтичането му при кого да отида за нов при този,който ти е издал предходния .В четвърти месец съм , нямам намерение да се връщам на работа. До колкото знам имам право на 180 дни. ако лекар прецени,че имаш нужда обаче

# 233
Много благодаря на всички, които отговориха. Странното е, че в Майчин дом Варна ми казаха, че няма да ми стигнат, явно си мислят, че 180 дни са общо за година. Как може да не знаят, това им е работата.

# 234
Здравейте бременна съм в 7 седма седмица а работата ми е тежка и изморителна но АГ ми каза че не може да ми даде болничен сега чак да направя 3 месеца. Няма ли някакъв начин да изляза още сега?

# 235
Здравейте бременна съм в 7 седма седмица а работата ми е тежка и изморителна но АГ ми каза че не може да ми даде болничен сега чак да направя 3 месеца. Няма ли някакъв начин да изляза още сега?

Да. Аз по това време излязох болничен. Потърси друга лекарка и тя чрез Лкк ще ти даде

# 236
Някой знае ли какво значи че не е направен избор по точка 3 в случаи на бременност и раждане.Необходимо е да се представи код с корекция приложение 9 като се попълни точка 3.От кого трябва да се направи корекцията счетоводителката или лекаря

# 237
  • Пловдив
Някой знае ли какво значи че не е направен избор по точка 3 в случаи на бременност и раждане.Необходимо е да се представи код с корекция приложение 9 като се попълни точка 3.От кого трябва да се направи корекцията счетоводителката или лекаря

От счетоводителят.

Може още от сега.Смени лекарят

# 238
Благодаря за бързия отговор момичета  Wink

# 239
Здравейте, а какво става, ако 18 месеца назад сме осигурявани на различни суми, тъй като преди около година си смених работата, а на предходната всеки месец получавах нещо различно? Да не се окаже, че ще вземат МРЗ за месеците, за които евентуално мисля да пусна болничен  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт