Болничен по време на бременност – 6

• 141 692
  • 899
  •   1
Отговори
# 885
Здравейте, в непрекъснат болничен съм няколко месеца преди 45те дни. Въпросът ми е като стане време за майнчинството и 2те години назад, на които се изчислява, коя сума ще вземат за месеците от болничен? Сумата, която НОИ ми е превеждала или заплата и на колко съм осигурена? Благодаря.

# 886
Здравейте, в болнични съм през бременността и два дни преди да ми издадат 45-дневния не ми стигат. Ако пусна за тези два дни отпуска, ще се отрази ли нещо негативно?

# 887
Здравейте, пак съм аз с два въпроса.
1. Понеже се налага да лежа съм в болничен цял месец от 01.05 до 30.05, но поработвах малко от време на време и съм натрупала часове, които работодателя предлага да изплати като бонус. Възможно ли е след като цял месец съм болничен? Или трябва да имам поне един ден работен? Защото ако прекъсна болничния дори за ден те ще трябва да изплатят пак първите два дни… и прекъсването за работен ден ли трябва да е или може и събота-неделя?
2. На няколко места чета, че трябва да не ми е прекъснат болничния до майчинството, но не разбирам защо… аз съм на максималния осигурителен праг от две години поне. Защо трябва да е непрекъснат болничния?
Благодаря предварително!

# 888
Добър ден искам да попитам следното: Когато си по майчиство нали работодателят трябва да ти пази мястото?
И този койтоте замества могатли да го направят титъляр на мястото ми?

# 889
Зависи заместващият как е назначен и вие с какъв д-р сте.
 Ако договорът ви е постоянен към момента на излизане в майчинство, и  Този,който ви замества ,ако е назначен по клауза срочен д-р  до завръщане ви, вие сте титуляр. Но ако е назначен на същата позиция, но с постоянен договор, това са различни неща. По принцип при постоянен д-р до 3 г на дете по-трудно могат да ви махнат,но има вратички в закона.
Добър ден искам да попитам следното: Когато си по майчиство нали работодателят трябва да ти пази мястото?
И този койтоте замества могатли да го направят титъляр на мястото ми?

# 890
Аз съм на постоянен догори и там съм от три годин.И до излизането ми по майнчинство съм на постояне.Като взех първият болничен септеври  2024 им казазах,че след изтичането на майнчиството ще се върна и казаха,че ще назначат човек на мойто място да ме замества докато се върна и вчера разбрах,че тази която ме замества са ч направили титулар на мойто място,а аз като се върна щели да ми предложат друго място,а не това което си заемам да оточнч санитаркасъм в Аптека Инфекциозна болница. ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГРЕШКИТЕ НО БЪРЗАХ ДА ГО НАПИША.БЕБЕТО ВЕЧЕ Е НА 4 МЕСЕЦА

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 15:23 от Ива Лесничкова

# 891
Здравейте ,моля за помощ!Имам голям проблем . Бях бременна,родих ,издаде ми се третия болничен по майчинство,след като ми се изплати и се подаде декларацията от работодателя,след което нои се сещат ,че болничния е грешен. Както и да е това,ходих при ЛЛ  той анулира болничния и го пусна с повече дни ,защото бях родила преждевременно. След като счетоводителката направи консултация по телефона и казаха ,че всичко е наред и така трябва да се пусне.Точно реших ,че всичко е наред и след 2 седмици се обаждат от нои на счетоводителката и и казват ,че не виждат болничния изпратен по ел. път в нои,тоест ,че ЛЛ не го е изпратил ,той твърди ,че това се случва автоматично. Все пак ще се пробва и утре ,но въпроса ми е дали някой е изпадал в подобна ситуация и как е изчезнал от нея. Защото не знам дали и при повторно изпращане,дали няма пак да кажат ,че не го виждат,тъй като четох за такива случаи ,но така и не ми стана ясно как да се види в нои. Благодаря ,че ме изчетохте

# 892
Здравейте! Вчера разбрах че съм бременна! ☺ Радостта ми е голяма но имам едно сериозно притеснение, а то е че съм само от месец във нова фирма. Работата ми е не малко натоварваща и се чудя как бих издържала 5 месеца и знам че това няма да може да се случи. Искам да попитам следното, ако работодателят ме освободи когато си пусна болничен, което той има пълното право когато съм на непостоянен договор, аз ще имам ли право на майчинство и как то ще се изчислява? Минималното ли ще бъде или ще бъде изчислено на база 24 месеца назад?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 12:31 от Bella85

# 893
  • Балчик
Здравейте! Вчера разбрах че съм бременна! ☺ Радостта ми е голяма но имам едно сериозно притеснение, а то е че съм само от месец във нова фирма. Работата ми е не малко натоварваща и се чудя как бих издържала 5 месеца и знам че това няма да може да се случи. Искам да попитам следното, ако работодателят ме освободи когато си пусна болничен, което той има пълното право когато съм на непостоянен договор, аз ще имам ли право на майчинство и как то ще се изчислява? Минималното ли ще бъде или ще бъде изчислено на база 24 месеца назад?
Лека бременност ви пожелавам и леко раждане! Уведомете вашият работодател писмено за бременността ви. Ако имате 12 месеца стаж ще можете да получавате от НОИ обезщетенията, ако нямате ще получавате от ДСП, докато направите 1 година осигурителен стаж и тогава НОИ ще започне да ви изплаща. Не знам какво означава -непостоянен договор, напишете по кой чл. сте назначена. Да, може да ми освободи ако примерно сте назначава по чл. за заместване. Но трябва титуляра да се върне, затова го уведомете писмено и бъдете сигурна, че той е получил уведомлението.

# 894
  • София
Аз от написаното разбирам, че е в 6-месечен срок на изпитване. В такъв случай той може да я махне без проблеми.

# 895
Здравейте, да на изпитател сток бях. Благодаря за отговорите. Намерих фирма на познати и сега всичко е ок. )))Много ви благодаря за пожеланията Ava Rose! 🥰🍀

# 896
Здравейте.
Бременна съм 8 г с
Работата ми е тежка и от началото съм болнични с комисия х 30 дни.
Да попитам брутен доход имам 2100 лв
Нето 1650 лв
Болничния 90% от бруто или от нето изплащат ?
Също така правилно ли съм разбрала :
180 дни имаме от комисия
45 преди раждане
42 от болница след раждане
48 от личен лекар за да станат 135 общо
И после 275 остатък от майчинство
Общо да са 410 дни
Така ми го обянси личния.
Все пак да питам и вас Simple Smile

# 897
  • София
Болничният от комисията ви е 80% от база за изчисляване 18 месеца назад. За бременност и раждане - 90% от база 24 месеца назад.

# 898
Здравейте, момичета 🌸
В момента съм в 8-ма седмица и работя в производствена среда с химикали (ацетон, бензин и др.), което не е особено подходящо при бременност.
Искам да изляза в болничен още сега, за да се предпазя. Следя се в Селена, но ми обясниха, че ако искам болничен оттам, трябва да лежа няколко дни в болница и отделно се плаща на комисията .
Затова се чудя — възможно ли е да си взема направление от личния лекар и да отида при друг гинеколог, който да ми даде болничен без да ме карат да лежа?
Някоя от вас минавала ли е през това? Как стои въпросът при вас?

Благодаря предварително ❤️

# 899
Здравейте, момичета 🌸
В момента съм в 8-ма седмица и работя в производствена среда с химикали (ацетон, бензин и др.), което не е особено подходящо при бременност.
Искам да изляза в болничен още сега, за да се предпазя. Следя се в Селена, но ми обясниха, че ако искам болничен оттам, трябва да лежа няколко дни в болница и отделно се плаща на комисията .
Затова се чудя — възможно ли е да си взема направление от личния лекар и да отида при друг гинеколог, който да ми даде болничен без да ме карат да лежа?
Някоя от вас минавала ли е през това? Как стои въпросът при вас?

Благодаря предварително ❤️
Здравейте, с първата си бременност преминах през това. Нямах особен избор, защото до 12 седмица не ни водят реално бременни, докато ни запишат за женска консултация, никой не може да издаде болничен за бременност. Не знам сега дали са се променили нещата, че и мен ме очаква същото, но ..

Общи условия

Активация на акаунт