Трудно решение - дали да го задържа

• 23 258
  • 277
  •   1
Отговори
# 240
То пък като влезе чудо голямо стана, изтърка емотиконите от натискане!

Модератор няма ли да я затвори вече тази тема, авторката помоли за това, само поле за безмислени брътвежи стана!

# 241
Определено  имам проблем с езика, често немога прости думи да се сетя как са и ми трябва време докато се усетя  Simple Smile Доволни?

# 242
Не разбирам защо се издразни. Уж четеш стари публикации, но си пропуснала - попитах защото отглеждам младеж с подобен на твоя изказ ( При него е по зле ), та реших, че може би е нещо подобно. Но пък, като човек, който търси грешката и в себе си помислих че може и аз да не схващам.
Мерси за обяснението все пак.

# 243
Моля те, оправдай го с дългогодишно пребиваване в чужбина например, защото така написано пак не звучи добре! Rolling Eyes

# 244
 Laughing Не съм се издразнила, нито пък съм се била в гърдите, че говоря/пиша правилен български. Вече над 10 години контактите ми с българи са сведени до минимум и често самата аз се хващам че изреченията ми не са подредени добре, когато говоря. Но това не прави впечатление когато говоря с българи, които и те рядко контактуват с българи! Няма от какво да се срамувам, нито да се крия! Неприятно е, но не мога да направя нищо по въпроса! Липсата на практика си казва своето  Peace

# 245
Харесват ми мненията на miss juli.
Хубавите неща изискват време, усилия и постоянство, а лошите събития се случват ''изведнъж'' и могат неочаквано да срутят основите на всичко градено до момента.. Абстрахирам се от това дали ситуацията е реална, или - плод на нечие въображение. Никой родител не е застрахован от това да попадне в ситуация да отглежда сам децата си.. и не бива да се чувства вътрешно виновен(въпреки че едва ли) за така стеклите се обстоятелства пред тях.
Според мен един от проблемите между възрастните е, че, дори и в ролята на родители, са склонни да се ''вдетиняват'', правят си 'напук' понякога
Скрит текст:
както предполагаемия бивш съпруг на авторката и отказа му да помага в домакинството
, което от своя страна неминуемо води до дразнене, обтягане на отношенията между тях и напрегната обстановка у дома.. А кой страда истински от цялата тази ситуация - децата. Да, най-вероятно ще си мълчат, ще изживяват всичко в себе си.. Но целият този подтиснат 'гняв' може да се отключи в един момент, като поотраснат повече(като тийнейджъри) и да започнат да обвиняват родителя 'виновник' за това според тях; както примера, който даде с брат си и майка си cvetito.: )

Не мога да не се съглася и с мнението на Mushmoranka, че не мисля, че форумът е място за решаване на проблеми от това естество. Хубавото в случая е, че има и доста правдоподобни и адекватни мнения. bouquet Аз самата не съм в ролята на родител, но ми беше приятно и интересно да прочета мненията по темата.

# 246
Децата могат да страдат при всякакви хипотетични ситуации - зависи много от характера им, от емоционалността им, от възпитанието им и пр. Виждала съм деца на безхаберни родители, които обаче никога не са ги обвинили за нищо и са благодарни и за малкото, направено за тях; виждала съм деца, които по критериите на много хора са расли в чудесна среда, но са недоволни и обвиняват родителите си.
Повечето нормални родители мислят за децата си дори повече, отколкото за себе си, но това не значи, че децата няма да страдат, няма да се чувстват нещастни, необичани, необгрижени. Нормално е тийновете да са недоволни, това е възраст, в която се еманципират и заявяват на света, че оттук нататък сами ще взимат решения и ще бъдат различни. След години, 20-30, понякога и по-рано, си дават сметка, че макар родителите им да не са ангели и да са правели грешки, всъщност за много от нещата, в които са ги обвинявали, са били прави.
Така че теоретизирането не помага много. Както и прекомерният страх.

# 247
Определено  имам проблем с езика, често немога прости думи да се сетя как са и ми трябва време докато се усетя  Simple Smile Доволни?
Един съвсем приятелски съвет. Най сигурният, бърз и резултатен начин е да четеш книги на български език, по възможност на глас. Ако си носител на езика /т.е., ако ти е майчин/ няма начин да го забравиш.
Понякога, ако не общуваме дълго време на родния си език той се повлиява граматически от езика, който използваме, но не може да бъде забравен и се възстановява за отрицателно време. Та нали в повечето случаи мислим и сънуваме на родния си език.

# 248
Един съвсем приятелски съвет. Най сигурният, бърз и резултатен начин е да четеш книги на български език, по възможност на глас. Ако си носител на езика /т.е., ако ти е майчин/ няма начин да го забравиш.
Понякога, ако не общуваме дълго време на родния си език той се повлиява граматически от езика, който използваме, но не може да бъде забравен и се възстановява за отрицателно време. Та нали в повечето случаи мислим и сънуваме на родния си език.
Определено бързо си го оправям езика, когато се прибера в България, но ми отнема седмица-две и престоят ми трябва да е минимум месец, което ми дава време две, в най-добрия случай три седмици  да си го практикувам като хората. Това за книгите... правя го до някаква степен, защото чета на синът ми както български, така и книжки на чужди езици и разбирам че не го уча на правилен български език (отделно, че той самият го прави още по-неправилен). Сега съм отново бременна и малко се страхувам какво ще научи това дете  Rolling Eyes Но пък е много трудно да се запасявам с книги на български език от България! Винаги трябва да пътувам с кола.което не е възможно, и винаги трябва да изхарча най-малко 200-300 лева за книги стигащи ми за една година, а тези пари предпочитам да ги дам на семейството или пък както попринцип става- изхарчват се за други по-важни неща! Близки и приятели вече са свинкали, че не им говоря винаги на правилен български и го приемат. Но пък ми е втръснало да чета и да гледам българи да се заяждат с българи за правописни грешки, когато самите те правят такива. Аз си имам извинение, но не е нужно да го използвам всеки път, за да разбират другите защо говоря така! Все пак насреща им може да е чужденец- тогава за какво щяха да говорят и да се заяждат? Нали се сещаш- тъпо е! Вместо да седим и да търсим кой за какво ще критикуваме без да знаем и грам що за човек седи пред нас, нека си гледаме в чинийката и да си мълчим!

# 249
Според мен забележките за правописа би трябвало да се третират като спам и да има някакви санкции за автора им, наистина са неприятни много.  Stop Peace

Невърленд, пожелавам ти да вземеш подходящото решение за вас и всичко да се нареди. А ти говорила ли си с децата как те приемат тази ситуация?

Аз разбирам авторите на теми, които се опитват да не разкриват всички подробности заради анонимността.
Но пък относно пързалките, хубаво, ще се вържат хората и ще пишат съвети, може на измислилия фалшивата тема това да му е смешно, но пък какво печели той от това всъщност, дали си задава този въпрос...  Thinking

# 250
  • София
Според мен забележките за правописа би трябвало да се третират като спам и да има някакви санкции за автора им, наистина са неприятни много.  Stop Peace
Защо да се третират като спам?
Грамотното писане е уважение първо към себе си и после- към събеседниците.
Защо трябва да се чудим кой какво е искал да каже?
Вярно е, че всеки може да допусне грешка и не бива веднага да се апострофира, но да не знае елементарни правила и да мъчи думите, а ние да четем и да ни бодат очите...........не го намирам за нормално.

# 251
absurt , относно написаното от Mushmoranka - много ясно си личи какво иска да каже и е съвсем разбираемо  Stop

Не само грамотното писане е уважение, уважението се проявява под много други форми и трябва да е налице. Което много често не се случва именно в остроумията и нападките как еди кой си не пишел грамотно.

И накрая, в такъв случай нека най-грамотните изработят правила кои "елементарни правила в правописа" са допустими да се грешат и кои не, че да си знае човек да смее ли да се изкаже изобщо във форума. Само че целта на този раздел не е надпреварване в правопис,  а да се сподели и да се получи все пак някакъв добър съвет, за което са нужни повече  търпимост и добро отношение, отколкото всички препинателни знаци да си на мястото.
 Peace

# 252
  • София
Лелелее, още ли не са я заключили тая тема? Много отдавна се изчерпа. Само дето авторката не каза, какво всъщност е решила Thinking?

# 253
  • София - Рим и обратно
Мушморанка, има и електронни четци, а от Читанка свалянето е безплатно. Когато човек има желание да чете, нищо не го спира, а ако не го влече - милион извинения има. Извинявам се, но не се сдържах, стане ли дума за четене, роден език и неграмотно писане (говоря по принцип, за никого конкретно), боде ме. След като 100 пъти повтори, че скучаеш и нямаш друга занимавка, освен тъпите теми (по твое мнение), значи просто не си падаш по книги. Не е грях.

# 254
  • София
absurt , относно написаното от Mushmoranka - много ясно си личи какво иска да каже и е съвсем разбираемо  Stop

Не само грамотното писане е уважение, уважението се проявява под много други форми и трябва да е налице. Което много често не се случва именно в остроумията и нападките как еди кой си не пишел грамотно.

И накрая, в такъв случай нека най-грамотните изработят правила кои "елементарни правила в правописа" са допустими да се грешат и кои не, че да си знае човек да смее ли да се изкаже изобщо във форума. Само че целта на този раздел не е надпреварване в правопис,  а да се сподели и да се получи все пак някакъв добър съвет, за което са нужни повече  търпимост и добро отношение, отколкото всички препинателни знаци да си на мястото.
 Peace
Интересно, защо ли няколко души си казаха честно, че не им е станало ясно какво иска да каже?
Мисля си, че писаното слово ни е дадено, за да се разбираме, не да гадаем какво е искал да каже " лирическият герой".
Накратко, ще ти припомня примера за важността на запетайката, а ти реши не е ли по- добре да умееш да се изразяваш правилно.. Peace
- Да се освободи не, да се обеси!
- Да се освободи, не да се обеси!

Общи условия

Активация на акаунт