РИМ - Вечният град - XIII тема

• 82 134
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
Разбрах, благодаря! bouquet

# 46
  • Русе
bibim, и ние ще сме тогава там. Ще си чакаме взаимно  Hug

# 47
bibim
Аз съм посещавала Ватиканските музеи в първата неделя-какво точно ти е питането?
По принцип се отива и се чака. Опашката е огрооомна, но върви бързо. Имай впредвид, че работят мисля до 13-14 часа.

# 48
Привет! Снощи се прибрахме от Рим, прелели от емоции, култура и една налегнала ни сладка умора Simple Smile!
Ние летяхме с Wizz от София до Фиумичино, кацнахме навреме и излизайки от терминала потърсихме спирката на Теравижън /имахме онлайн купени билети за 14:25 часа за 4 евро на човек /излизайки от терминала хващате веднага вдясно посоката и търсите табела 5/. Опашката беше огромна, блъсканица голяма настана, защото първия автобус се напълни, но изпратиха втори и тръгнахме с 10-15 минути закъснение. Пътува се по-малко от час до Термини, където ни беше настаняването. Да не забравите да си вземете карти на Рим от летището, но ако това се случи във хотелите дават карти, ако пък  си купите Рома пас, там също има.  Веднага след настаняването тръгнахме към Санта Мария Маджоре /една от четирите главни базилики/, която ни беше съвсем наблизо, оттам към Санта Мaрия дeли Анджели /най- интересната инсталация в базиликата е един слънчев часовник с прилежащата му звездна карта и огромния орган/ и излязохме на  площада на Републиката. Стъмняваше се и решихме, че е време да си купим карти Рома пас, които ние ползвахме за Боргезе и Колизеум, Палатин и Римски форум +транспорт за всички градски линии. Картата дава право и на намаления за следващи музеи в посочен списък, който е в пакета. Вечеряхме в ресторантче между Термини и Санта Мария Маджоре и се прибрахме за нощувка.
На втория ден- с мерото от Термини до Отавино, оттам пеша до Площада Свети Петър. Наредихме се на опашката за да си получим поканите за аудиенцията, бяхме пратили по-рано мейл. Поканите можеше да си ги вземем и предния ден от посочените на мейла адреси, но нямахме време. Опашката е голяма, но има страхотна организация и върви сравнително бързо, пуснаха само дъщеря ми до гвардейците, аз чаках и като се върна след 5 минути с поканите, минахме щателна проверка и се озовахме на площада да си заемем местата. Вълнуващо е да присъстваш, аз лично бих препоръчала да не се пропуска това събитие.  Видяхме папата, снимахме фонтаните и внушителния площад и после се насочихме към Ватиканските музеи. Билетите ни бяха платени онлайн-цена 16+4 евро за резервация на човек. Там на гишето дадохме разпечатаните листи от резервацията и ни връчиха билетите.За Ватикана трябва повечко време-ние изкарахме около 4 часа. Аз си платих за аудио гид-7 евро и обиколката ни започна от Пинакотеката, малко почивка в градините и после вляво музеите, стаите на Рафаело, Сикстинската капела.  Ако искате от музеите да излезете към Базиликата Свети Петър и сте оставили Сикстинската капела последна, от втората зала на капелата не пропускайте вратата вдясно. Излизайки от Капелата решихме да влезем първо в Баиликата Свети Петър и после да се качим на купола /входа сега е 6 евро-само пеша  или 8 евро-с ескалатор, спестяват се само 200 стъпала, ама все е нещо Simple Smile /. Базиликата е внушителна, много е писано за нея, чувстваш се толкова миниатюрен, заставайки централно пред Балдахина на Бернини. Влизайки в Базиликата веднага вдясно е Пиетата на Микеланджело, зад стъклена витрина. Почти на свечеряване минахме край замъка Сант Анджело и с автобус след 3-4 спирки слязохме в Трастевере за вечеря, харесахме си пицария La Scaletta. Много приятни улички за разходка с много хенд мейд магазинчета. Спряхме до едно магазинче, където една жена шиеше на машина и докато я питам мога ли да я снимам, тя ме попита за името ми и мигом го избродира. Тръгнах си с подарък Simple Smile!.  Квартала се оказа наше любимо място за хапване Simple Smile. Вървейки из уличките попаднахме точно до църквата Санта Мария ин Трастевере, която  беше отворена все още, разходихме се край Тибър и пресичайко моста  моста, който е точно преди острова, с автобус и метро се прибрахме до Термини. С Рома пас хубавото е, че не се съобразяваш колко вида транспорт да ползваш, макар че ние вървяхме много пеша, но за някои разстояния пестяхме време.
Трети ден-започнахме с Вила Боргезе-пътувахме с автобус 92, от Термини са 6 спирки. Имахме предварителна резервация, направена по телефона-влязохме в 09 часа, време за разглеждане 2 часа. Ползвахме си за първи път Рома пас там. Ако сте любители на изкуството, не пропускайте галерия Боргезе-много шедьоври на скулптурата и изобразителното изкуство. Оттма през парка Боргезе, разхождайки се излизате на хълма Пинчо, откъдето се открива гледка към Площада на народа, а вдясно е музея на Леонардо. Слизйки по стълбите надолу оттам започна нашата разходка по Виа Корсо, испанските стъпла /още са в ремонт/, фонтана Треви, Пантеона, площад Навона и още много базилики по пътя ни към Трастевере за поредната вечеря, този път в Carlo Menta. В двете заведения в Трастевере начислявахе сервиз 1 евро на човек за обслужване.
Последния ден  бяхме оставили за Колизеум, Римски форум и Палатин, но ние решихме да тръгнем пеша от площада на Републиката, надолу по Виа Национале към Площад Венеция, Монумента на Виктор Емануил, оттам през Капитолийски музей, михахме край Статуята на вълчицата с Ромул и Рем, оригинала е в музея, седнахме в парка отзад за бърз преглед на картата и там отвисоко се виждаше Римския форум и Форум Траяна. В нашия план преди Колизеум беше църквата Сант Пиетро ин Винколи, така че се забързахме натам ,подминавайки  Колизеума, изкачихме стълбите  в посока вляво /по диагонал на Колизеума в тази посока остава Домус Аурея/, следвайки картата минахме покрай университета Ла Сапиенца и малко след това се озовахме пред Базиликата Сан Пиетро ин Винколи, за да видим Статуята на Мойсей на Микеланджело и оковите на Свети Петър, поставени зад стъклена витрина.  Излизайки се върнахме по същия маршрут за посещение на  Колизеума. Там нареждайки се на отделна опашка за посетители с  Рома пас /иначе се виеше доста голяма опашка в другия коридор за закупуване на билети/. Излизайки от Колизеума покрай Арката на Константин тръгнахме покрай табелата и голямата тълпа, която се беше насъбрала да разгледаме Палатин и Римския форум, но този път водеше до една малка църква и свършваше. Върнахме се обратно надолу до Арката на Константин и  заставайки с гръб към Колизеума тръгнахме наляво. Там е входа за Палатин, удачно е да се разгледа хълма Палатин и после Римския форум.Трябват ви поне 2 часа поне време само за Палатин, откъдето се откриват ма страхотни гледки към Рим и после от площадката над Римския форум по едни стълби да слезете да го разгледата за "десерт“/. Там приключвайки обиколката има изход към Виа Деи Фори Империали. Стана късен следобяд и беше време да седнем някъде за късен вече обяд преди да отидем до църквата Сан Клементе. Тя отваря в 15 часа, ние я разгледахме отвътре и дворчето. Билета  за археологическа разходка беше обявен  10 евро. Незнам това ли включваше слизането до гроба на Кирил Философ, но ние  пропуснахме. Оттам поехме към Латеранската базилика и с това нашия тур приключи. Полета ни беше през Чампино пак с Wizz air рано в събота сутрин с трансфер на Sitbusshuttle-6 евро на човек,  закупени онлайн преди тръгване. Всичко  беше много организирано,  за 35 минути бяхме на Чампино за полета ни до Букурещ. Решихме, че е по-добър вариант за прибиране до Варна.  До скоро Рим, надявам се да се върнeм отново !

Последна редакция: нд, 06 мар 2016, 23:17 от Nadq Slavova

# 49
  • Milano
За другите обекти, казахме по-нагоре, отиваш и си се редиш на километричните опашки.
За Боргезе, тъй като на сайта на Тикетуан с резервациите, билета от 2 евро е само за деца, предполагам че затам трябва да се обадиш по телефона (мога да питам, като отида), ако ли не - пиши им мейл.
Благодаря. Само да питам - това от личен опит ли го споделяш? В смисъл посещавала ли си безплатно обекти в първа неделя на месеца?

Да, например днес следобед посетих.

На линка, който ви дадох за днешните безплатни музеи си пише - единствените две места, за които се изисква резервация в Рим са Галлерия Боргезе и Домус Ареа (за Милано е Тайната вечеря).

Освен, че попитах по телефона преди 2 дни същото за 8-ми март и отговорът беше никаква резервация за другите музеи.

Точно Тифани, безплатната неделя е еднаква за всички - няма преимущества на запазен час, освен горепосочените изключения.

# 50
  • Вестерос
 Hug Супер и  аз може да се възползвам другия месец, само трябва да реша за кое да ходим, че ще е голямо чакане

# 51
И аз вчера пристигнах в Рим. Хотела ми е до фонтана Треви, така че успях да му се насладя и на дневна светлина и осветен вечерта. Имам запазен час за вила Боргезе на осми март. С какво е най добре да стигна до нея? От площад Берберини например. Транспорта до нея ли е или до вход на парка?

# 52
от Барберини до Боргезе е 1,5 км (20 минути пеша максимум), а и ще се разходите в  парка

# 53
 Записвам се и аз в новата тема. Остава по-малко от месец до нашето заминаване и вече ме обзема треска. Опитвам се да направя план, маршрути, така че да е максимално ползотворен престоят, но от всичката информация и тук, и в нета, малко се обърквам. При всички положения ще ползвам и примерните маршрути от стр.1. Мисля, че ще ми бъдат от полза.
 Да ви попитам - има ли директен превоз от летище Леонардо Да Винчи до гара Тибуртина?

# 54
Да, има влак

# 55
И аз вчера пристигнах в Рим. Хотела ми е до фонтана Треви, така че успях да му се насладя и на дневна светлина и осветен вечерта. Имам запазен час за вила Боргезе на осми март. С какво е най добре да стигна до нея? От площад Берберини например. Транспорта до нея ли е или до вход на парка?

Входа на Галерия Боргезе е на Via Pinchiana. Ние пътувахме от Термини с автобус 92-слязохме на 6-та спирка.
После на излизане, вървейки надолу по алеите, прекосихме парка и излязохме на хълма Пинчо. Оттам пак пеша по стълбите се излиза на Площада на народа и  търговската улица Via Corso. Оттам минахме през испанските стъпала и стигнахме пеша и до Треви, но зависи дали ви се върви пеша. Метро до там няма, другия вариант е да се огледате за автобусна спирка ололо Треви и да потърсите на табелата спирка Pinciana- Museo Borghese. Като слезете на спирката, пресичате и сте пред входа на Боргезе. Престоят в галерията е 2 часа. После обаче непременно се разходете до Пинчо, ако времето е хубаво.

Последна редакция: пн, 07 мар 2016, 15:17 от Nadq Slavova

# 56
  • Вестерос
Или просто от хотела отидете до дел Пополо, качете се по стълбите и сте на Пинчо, минете от там и сте във вила Боргезе.

# 57
Здравейте! Ще пътувам до Рим с дъщеря ми на 11 год. Видях, че на повечето места за нея входа е безплатен. Някой знае ли как стои въпроса с билетите за гр.транспорт за деца?
Тъй като  сме само два дни - първия ден ще посетим Ватикана, а втория съм предвидила за Колизеума, има ли смисъл да си купувам Ромапас за мен? Благодаря предварително!

# 58
Благодаря за съветите. Стигнах на отиване с автобус, на връщане през парка и площад Испания. Стълбите частично работят. Пих кафе в Антико Кафе Греко, най скъпото в живота ми, но и на страхотно място. Кафенето е второто в Европа, отворено от 1760 година.

# 59
Пих кафе в Антико Кафе Греко, най скъпото в живота ми, но и на страхотно място.
Това ме впечатли! Може ли в цифри?

Общи условия

Активация на акаунт