РИМ - Вечният град - XIII тема

• 82 189
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
  • Русе
Смених го тоя бардак. Хвана ме шубето а и коментарите бяха доста зле. Малко по на север намерих по-добър. Три жени с три деца сме и не ми се рискува.

# 76
Moмичета, близо до метростанция Сан Джовани, достатъчно безопасно ли е?

# 77
Moмичета, близо до метростанция Сан Джовани, достатъчно безопасно ли е?

Да, приятен жилищен квартал е

# 78
Сори, токова съм разбрала от италианската телевизия. Значи били заловили полицията имам, който планирал атентат на гара Термини. Все пак си имайте едно на ум. Моя хотел е до Треви и се разхождам вечер спокойно сама, но е пълно с полиция и вдъхват респект.

Като не разбираш не давай грешна интерпретация .Хванали някой си в Кампобассо (Молизе) ,който щял да заминава на обучение в Сирия ,после щял да се върне и имал намерение да се гръмне на гарата Термини -по-голяма глупост не можаха да измислят  hahaha , не гледайте новини а красотите в Рим.

# 79
Е, затова се извиних.
Остроумието ти е неуместно.

# 80
Здравейте!
Нарочно изчаках няколко дни след завръщането за да се уталожат малко емоциите и впечатленията преди да пиша
Ели_ дечкин в предната тема от Рим /пост 719/ споделих за района на Термини и още веднъж потвърждавам че не  сме имали никакви проблеми вечерта , а и в деня на обратния полет , когато  тръгнахме към 3,50ч /трябваше да сме на гарата към 4,10 часа за валидизиране на билетите/ също.Моля да имате  в предвид че толкова рано гарата е затворена и идващите пеша  от страната на Колизеума следва да я заобиколят. Вярно е също че има много бездомници спящи по стените й, но също така има полиция горе долу наполовина от количеството им.Относно избора на хотел в същия пост съм споделила, в кой район бих желала да отседна при следващото ми посещение
Относно билетите на Теравижън -купих ги при пристигането ни в Рим на място  и бяха по 4€ на посока.Дали да се ползва тази фирма... ако моят полет на връщане бе по късно бих препоръчала да се ползва друга защото автобусите са доста стари ...
За красотите на Рим : още преди посещението споделих че нашата цел са историческите обекти , затова и натам се насочихме.
Първо посетихме Ватиканските музеи - вече много е писано за цените , опашките , онлайн билетите , аудигидовете -затова директно :дали защото бе първи обект или защото наистина е безценна съкровищница но за мен е най доброто от всичко което видях и е задължително да се посетят.Нямам думи да опиша възхищението си от изложените колекции, но перлата в короната бе Сикстинската капела -обезателно седнете на една от пейките вдигнете глава и съзерцавайте - стенописите са гениални и нито една снимка , дори направената от най-големия професионалист не може да разкрие това.Другите най-впечатляващи музеи според мен  са египетския и етруския , както и галерията на статуите , на музите, на бюстовете , както и Пинакотеката  .За съжаление бе затворен / преграден с лента ограничаваща достъпа /музеят Киарамонти, но пък известната статуя на Август бе на има няма 1м от тях - така че видяхме най важния експонат.На нас ни отне към 6 часа разглеждането им и то с цената на компромиси.
Следващият обект:базиликата Св. Петър.В нея влязохме не от където трябва - следвайки тълпата стигнахме до прохода м/у базиликата и щабквартирата на швейцарската гвардия  , където потока от хора се раздели на 3 -едните към купола /бяхме решили първо да разгледаме и после да се качим/ ,другите продължават в същата посока , а третите продължават в ляво. Спряхме се и докато се чудим на къде да поемем идва един от разпределите и ни пита имаме ли нужда от помощ -обясняваме че искаме да влезем в базиликата - и той ни посочва втория поток от хора като обяснява че водел до сърцето на базиликата , най -кратък е  , но минава през гробниците на папите ... като фенове на "Шестото клеймо" поехме по него.Понеже никой не е споделял /или поне аз не съм чела - няма нищо общо с филма - една огромна зала и в нея саркофазите на папите и на крале и кралици свързани с Ватикана , саркофага на Иоан Павел втори бе най-посещаван. Понеже обстановката ми се видя зловеща на бърза ръка минахме през коридорите , качихме се по няколко стъпала и веднага вдясно Балдахинът на Бернини. Цялата базилика е прекрасна - но задължително следва да се спрете пред Пиета и малките капели от нейната страна.След базиликата  куполът- според мен /може и професионално изкривяване да е/ но качването пеша дава  по-добра възможност да се насладиш на новаторската конструкция на сградата.Обезателно спрете на първата площадка която гледа към вътрешността на базиликата -имаш чувството че ако протегнеш ръка ще докоснеш върха на Балдахина.За външната площадка няма да говоря -толкова е писано за нея но само едно -от тук наистина е най хубавата гледка в Рим .
Вече се здрачаваше , когато слязохме на площада и колонадата  и започнахме да ги изследваме и снимаме
Преуморени и преизпълнени с възхищение от видяното , а и  вече притъмняваше се отправихме към хотела пеша . Прегладнели в уличката пред базиликата Ил джезу  си харесахме едно заведение пълно с хора и хапнахме  истинска италианска пица

# 81
следващ ден : Започнахме с аудиенцията при папата - лично мнение -разочарована съм, но "да отидеш до Рим а да не видиш папата "  не става . По време на месата  целият площад е пълен с хора едни седят на столовете , други се качват по тях , трети като маймуни се катерят по обелиска или стълбовете с лампи- шумно е . Папата си чете нещо на латински/или италиански ,след това разни кардинали тълкуват/а може и да превеждат - като не разбирам/ на още няколко езика - нещо месата не можа да ме грабне и си тръгнахме към 10,40 часа .
Следващ обект: Кастел Сант Анджело- за него писах в един от предните си постове  , сега допълвам  - както писа и Тифани наистина първоначално е бил предназначен за гробница на императорите започвайки от Адриан, след това се използва за затвор /вкл Джордано Бруно / с място за екзекуции . Първоначално статуята на покрива е била на Адриан каращ колесница , но по късно е заменена със статуя на ангел / всъщност Архангел Михаил/спомогнал за преминаването на чумната епидемия. Още веднъж за мен бе много интересен обект и препоръчвам посещението му
Следващ обект: Пазар на Траян - най впечатляващото от него е колоната на Траян , на върха на която първоначално е имало негова статуя но сега има  статуя на ...св. Петър.  По принцип съоръжението е включвало административна част вкл и данъчна служба , най големия храм строен някога в римската империя - Улпия и базар с около 150 различни помещения - ресторанти , магазини , складове , дори пункт за безплатната храна за бедните
Последен обект за деня :Капитолийски музеи - за тях също е писано много и няма да повтарям - на мен най ми хареса Пинакотеката и галерията със статуите , а подземния коридор ми се стори доста зловещо студен - все пак в него са изложени само надгробни стели.
Денят завърши на чиния вкусни спагети в заведение на гърба на Траяновия пазар.

# 82
  • София
Някой пътувал скоро от Рим до Тиволи? Интересува ме с кое е по-добре да се придвижа- влак от Тибуртина или автобус на CO.TRA.L от спирка Ponte Mammolo на метро B. И двете стигат за около час, като цена не знам кое е по-изгодно, но моля някой пътувал да сподели с кое е по-добре да се придвижа до там. Благодаря предварително.

# 83
Здравейте, бих искала да попитам дали летните месеци (юли и август) са подходящи за екскурзия до Рим (и евентуално Тоскана)? Имам предвид става ли много топло тогава в Италия, защото много ни мори жегата, синът ми и без това не е фен на дългите обиколки, а ако е много топло пък съвсем. Но тъй като нямаме много варианти за отпуска......
Благодаря ви  bouquet

# 84
Здравейте, бих искала да попитам дали летните месеци (юли и август) са подходящи за екскурзия до Рим (и евентуално Тоскана)? Имам предвид става ли много топло тогава в Италия, защото много ни мори жегата, синът ми и без това не е фен на дългите обиколки, а ако е много топло пък съвсем. Но тъй като нямаме много варианти за отпуска......
Благодаря ви  bouquet

Обичайно това са най-горещите месеци
Миналата година жегите преминаха през юли, през август беше по-търпимо.

# 85
  • Milano
Питах защо ги няма в сайта на Тикетуан безплатните недели за резервация на Галлерия Боргезе - защото се прави по телефона и не се плащат 2 евро за резервация тогава, но трябва да се обадиш доста по-рано.
Изчерпани са часовете за първите недели на април и май.

пп. то си го пише в сайта под ''повече подробности за събитието'', но няма кой да го отвори. Laughing

Галерията е прекрасна.

Нямаше никаква опашка за 8-ми март на Кастел Сант'Анджело.
Следобед към 15,30ч същото и за Колизеума - това сега, още на са дошли тълпите с японците.

Моят любим фонтан (Фонтана ди Треви) е по-прекрасен от всякога с тази лазурна вода.

# 86
  • Варна
Аз имам един много спешен въпрос. Обратният ни полет е в 6.30ч. сутринта от Чампино, а квартирата където ще отседнем съвсем близо до автогара Трастевере. Не мога да открия никакъв транспорт от тази автогара или Остиензе до Чампино! Всичко тръгва от Термини. Наистина ли е така newsm78 И друго - самото летище Чампино затварят ли го през нощта? Дали не е възможно да отдем вечерта към 12ч. примерно и да си дочааме там полета. Знам, че летището е малко и не е като межденародните, така че предполагам никой не виси там по цели нощи, ама все пак да попитам... Confused

# 87
  • Milano
Затварят го (пише на сайта):

Terminata l’attività di traffico aereo giornaliera, la struttura chiude, non permettendo quindi ai passeggeri di trascorrere la notte all’interno delle sale d’aspetto dell’aeroporto.

След като приключи с полетите, структурата затваря, не позволявайки на пътниците да прекарат нощта в чакалните на летището.

От тук:

http://www.aeroportodiciampino.net/

Ще трябва да отидеш до Термини, ето карта на жп и метрото в Рим:

http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=4

Има нощен автобус N8, който върви до Термини :

http://www.atac.roma.it/page.asp?p=2

Незнам дали ще ти излезе страницата.

Кликни под N8 Termini, за да видиш спирки и часове на тръгване от първа спирка.

пп. не излиза.

Вдясно горе има trova linea o indirizzo, напиши n8 и после избери n8 termini.

Иначе трамвая н.8, който е от пл. Венеция до Трастевере е много редовен.
На негово място през нощта  върви тази линия.

На мен в хотела ми казаха да не разчитам на нощните линии и да не гледам часовете.
Ще ги пробвам през юни.

Онази вечер съм чакала в дъжда 40мин за номер 63 от Трастевере (от 22 до 22.40, H мина 5 мин.преди моя автобус, единствено трамвая 8 до пл. Венеция си вървеше редовно.)

В хотела ми казаха, ами в Рим когато вали е така.

Затова май най-добре такси до Термини и оттам шатъл.

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 17:03 от regina di cuori

# 88
Аз имам един много спешен въпрос. Обратният ни полет е в 6.30ч. сутринта от Чампино, а квартирата където ще отседнем съвсем близо до автогара Трастевере. Не мога да открия никакъв транспорт от тази автогара или Остиензе до Чампино! Всичко тръгва от Термини. Наистина ли е така newsm78 И друго - самото летище Чампино затварят ли го през нощта? Дали не е възможно да отдем вечерта към 12ч. примерно и да си дочааме там полета. Знам, че летището е малко и не е като межденародните, така че предполагам никой не виси там по цели нощи, ама все пак да попитам... Confused

Ние ще пътуваме със съшия полет и си запазихме хотел за последната вечер до летище Чампино в агенцията през която запазвахме ми казаха , че има безплатен трансфер до летището https://www.booking.com/hotel/it/domina-roma-capannelle-conferen … al&type=total

# 89
Здравейте имам 2 въпроса
1 Някой може ли да ми каже от метро станция Манзони Manzoni понеже хотела ни е там с какъв транспорт може да се придвижим до този хотел ?
 https://www.booking.com/hotel/it/domina-roma-capannelle-conferen … al&type=total

Втори въпрос някой забелязвал ли е дали има безглутенови продукти? И безглутенови менюта в заведенията  ?

Общи условия

Активация на акаунт