Обзавеждане и ремонт на нов апартамент - бюджет

• 47 897
  • 171
  •   1
Отговори
# 90
На наши познати им правиха банята (с тоалетна) три седмици, при положение че е 150/200см. Майсторът ту идвал, ту си тръгвал. Чувала съм, че така поемат по няколко обекта и проточват ремонта. ......
При реденето по вертикала следващия ред се реди чак като е стегнало лепилото на този под него.Той човека не че не може да ги напляка цялата стена в един ден, НО плочката и лепилото тежат доста и като е ''меко'' се смъкват. Разкривява се.
Разбирам ,че без баня е неприятно, НО  си има технология. Вярвам и на майстора не му е приятно да обикаля за по няколко часа всичките си обекти.
ПЪТЯ е време и пари, а се плаща на залепени квадрати.
За това баня се прави бавно и е за предпочитане преди всичко,защото няма как да се предпазите от финия прах.
При реденето по хоризонтала пак не се нарежда всичко ,защото няма къде да се стъпи.Реди се ред два днес и се ходи по другото място,утре в други ден като стегне се нарежда остатъка ,а се ходи по стегнатото.
Изобщо аз не споделям правенето на стаята която за вас е най-важна преди другите ,а си следвам тахнологията защото :
1,Не чистя аз а си викам фирма.
2,Не обичам да прахосвам средства.
3,Нямам време и нерви да правя едно нещо няколко пъти
Като е направено другото ,няма как стискате зъби и гледате да сведете щетите до минимум.

Последна редакция: чт, 17 мар 2016, 17:02 от mamamari

# 91
Значи е нормално банята да се прави 3 седмици? Благодаря  Hug Много полезни неща научавам от тази тема! Дано по-скоро да санират и да почнем и ние тъй мечтаният ремонт на банята, че е стара и фугите вече са поизядени, както се изразява мъжът ми. Фактически липсва фугин на места.

# 92
Срока зависи от много неща,избор на плочки,колко бързо съхне лепилото.Различните марки имат различни характеристики .По някога се случва да попаднеш на по стари леко овлагнали
лепила чиито качества не са много добри.Лятото съхне по бързо ,зимата по бавно.Въобще е толкова различно,че няма правила.
Отделно зависи и колко е съвестен майстора. Много от тях гонят квадрати.Както се вижда и много от клиентите гонят време,а когато човек плаща и си бърза за банята редно е да му се угажда. Wink

# 93
  • София
Най добре е да се направи банята и после стаите. А банята се прави 15-20дена.

# 94
Не виждам логика да трябва да се прави първо банята, а след това стаите, та в банята се влиза по няколко повода по време на ремонта... Simple Smile

# 95
Прочетох цялата тема, преди да пусна и моето мнение.
В момента се вкарваме в приключението, наречено "основен ремонт" на тристаен апартамент. Купихме го от възрастен човек, който почти не е живял там (панел, тъй като новото строителство е супер некачествено и наши приятели си изпатиха), съответно обаче всичко в апартамента е старо и захабено. Тъй като цените доста скочиха в момента, го купихме на по-висока цена от предвидената, което пък намали бюджета за ремонт. За два дни свалихме всички тапети навсякъде, свалихме старите кухненски шкафове, изкъртихме малката тоалетна и махнахме паркета в кухнята, тъй като смятаме да слагаме гранитогрес. Много работа свършихме сами, за която не се изисква кой знае какви умения и по този начин спестихме средства, вместо да плащаме на майстор. Тъй като правим ремонт от А-Я, за нас най-доброто решение е да се направи всичко наведнъж, за да не се дават след това излишни средства и да не се цапа апартамента, а само да се допълват неща като мебели и дребни детайли.
Реално, единственото, което ще запазим в апартамента е естествения паркет в двете спални и хола, просто ще го пренаредим, изциклим и лакираме (смятам, че е много по-добра инвестиция, вместо да се слага ламинат), за което съответно ще извикаме фирма.
Банята майстора ще я кърти до основи и ще сменяме всичко. За мен банята е едно от най-важните помещения. Избрахме плочки на Кай, които не са нито твърде евтини, нито твърде скъпи, средна работа. Ще купим ПВЦ шкафове, моноблок и ще направим прагче при душа, за да поставим душ параван, тъй като не сме фенове на душ кабините. За труда майстора ще ни вземе 1000лв за цялата баня, тъй като е наш приятел и ще е готов за 4-5 дни максимум, работи бързо, но качеството му на работа е повече от перфектно. Правил е два ремонта на двама мои приятели, апартаментите им са перфектни до основи, ако ви трябват контакти на бързоработещ майстор, но в същото време перфекционист, мога да споделя контакти  Peace
За малката тоалетна харесахме турски плочки с приятна декорация на прилична цена.
За кухнята поръчахме мебели по поръчка с опция за вграждане на съдомиялна и пералня, всички останали уреди са ни нови и няма нужда от вграждане и излишни разходи. В кухнята обаче заложихме на най-доброто качество, в случая немско, тъй като в кухнята за мен инвестицията е оправдана.
Навсякъде ще се прави гипсова шпакловка и ще боядисваме с латекс, тъй като не сме фенове на тапетите, а и латекса е много по-лесен за поддръжка, в сравнение с тапета.
В коридора и кухнята ще слагаме гранитогрес. Ще сменим всички врати с интериорни чешки врати с много добро качество и сме харесали турска масивна входна врата.
Дограмата я сменяме навсякъде с 4-камерни немски профили, четири сезона и ще сложим алуминиева врата на банята с огледала и от двете страни.
За цени не мога да говоря, освен за кухненските мебели по поръчка, които пак ни ги прави наш приятел и ползваме намаление, вратите ще поръчаме от Врати София, където правят отстъпки, ако сменяте повече врати, както в нашия случай 5 интериорни + входна. Дограмата също ни е един от големите разходи, но и там ползваме отстъпка чрез приятели, съответно пестим средства, които да вложим в нещо друго по апартамента. Но както много дами по-надолу са коментирали, в някои неща трябва да се известира в дългосрочен план, тъй като добрия стъклопакет и профил спестяват пари за парно/ток, например. В случая забравих да спомена, че търсехме апартамент с парно, тъй като цените на парното паднаха и излиза доста по-евтино отоплението, отколото на ток. Твърд противник съм на климатиците  Crossing Arms
Та след целия роман, който изписах, след хилядите съвети с приятели и майстори, решихме, че е много по-добро решението да ремонтираме всичко наведнъж, вместо да направим някакъв ремонт, колкото да можем да се нанесем в жилището и след това да правим стая по стая, което в повечето случаи излиза в пъти по-скъпо. Първоначално мислехме варианти откъде да спестим, какво да отложим за ремонт на по-късен етап, но накрая след дълго мислене и обсъждане, решихме, че правим всичко наведнъж, най-вече заради мърсотията, която се получава по време на ремонт стая по стая...
Относно коментара преди моя, винаги се започва от банята, особено, ако се прави основен ремонт, отнема доста време, плочките трябва да изсъхнат, а след това да се монтират допълнителните неща като моноблок, шкафове, душ, аксесоари. Всичко останало в апартамента става сравнително бързо, но банята отнема най-много време, особено, ако се кърти до основи.
Със сигурност пропускам да напиша нещо, което исках да спомена, четейки коментарите, но като цяло подкрепям мнението, че по-евтиното излиза в пъти по-скъпо и качеството си е инвестиция в дългосрочен план.

# 96
dolly19 при основен ремонт е добре да се подмени и ВиК инсталацията и ЕЛ инсталацията. Не разбрах вие ще го правите ли. Имайте пред вид че зависи от годината на построяване на блока (по-нов или не) но може да имате много малко контакти или въобще централния захранващ кабел да не издържа всички уреди (макар че вие ще сте на парно) защото когато са строени тези блокове хората нямаха толкова уреди колкото сега. Относно интериорните врати - сегашните ви врати имат ли метални каси и ако имат как ще слагате новите?

# 97
dolly19 при основен ремонт е добре да се подмени и ВиК инсталацията и ЕЛ инсталацията. Не разбрах вие ще го правите ли. Имайте пред вид че зависи от годината на построяване на блока (по-нов или не) но може да имате много малко контакти или въобще централния захранващ кабел да не издържа всички уреди (макар че вие ще сте на парно) защото когато са строени тези блокове хората нямаха толкова уреди колкото сега. Относно интериорните врати - сегашните ви врати имат ли метални каси и ако имат как ще слагате новите?

Централните щрангове в целия блок  са сменени, за което имахме късмет, но разбира се ще подменим всичко в банята, тоалетната и кухнята. За Ел инсталацията също сме помислили, тя също ще бъде подменена, тъй като е доста стара и отделно искаме да си сложим допълнително контакти на много места, особено в кухнята, където имаме много уреди, но за това и нашия приятел, който ни прави кухнята, ни обърна специално внимание. Пострарали сме се за всичко да помислим. Общо взето както друг мой приятел ми даде съвет, добре е да мислиш "с перспектива", къде и какво евентуално ще има за в бъдеще, ако има някакви промени да се предвидят сега, а не когато всичко вече е готово и да се набутваш с още пари. Ние в стария апартамент нямаме миялна машина, но сме помислили и за нея за в бъдеще. Отделно, сегашната ни пералня е от тези модели с горното отваряне, затова за момента няма как да я сложим в кухнята, но сме предвидили и местенце за нова вградена пералня в кухнята.
Вратите, три на брой са с метални каси, останалите две са с дървени, както и на банята беше с метална, но нея вече я махнахме. Майстора ни се е заел със демонтажа на старите и монтажа на новите. Най-добре е да се направи сега, когато се ремонтира всичко, отколко да направиш ремонта и после да къртиш наново или да слагаш върху старите каси. А с металните каси положението е доста сериозно, голямо къртене пада, затова предпочетохме майстора да се заеме изцяло с това. Както споменах в предния пост, от каквото можахме спестихме пари и не сме се изхвърляли, като сваляне на тапети и къртене на плочки в малката тоалетна, например, защото майстора ни пусна оферта, но каза, че за това не се изисква кой знае какво, че да си го свършим сами и да спестим някой лев. Но за останалите неща предпочитам да си ги прави професионалист, особено говорейки за строителство и ремонти.

# 98
Напълно подкрепям за старите инсталации. Всичко трябва да се очаква от тях.
Може би тук е момента да се ''похваля'' колко сбърках като не се спрях на кухненски плот от камък.
За домакиня ,която не готви много  много обикновените кухненски плотове са ок.Дори би било излишно разточителство да се плаща за камък,НО  за много интензивно ползване, на кухнята както е у дома камъкът е задължителен.
Проблемите:драска се,захабява се ,около котлони и фурна не издържа дълго ако се ползват интензивно.Ако не готвите много си стои в безупречен вид с години.
При последния ремонт много се колебаех дали да сложа гранит,но ме спря това че трябвало да се полира машинно поне веднъж годишно ,което е доста мърляво ,а у дома е отворена кухня с всекидневна в бяло и стъкло. Thinking
Още съм в търсене на идеалното решение от какво да е кухненския плот ,че да изържа на голямо натоварване и да изглежда като нов. newsm78

# 99
  • София
Подкрепям, че трябва да се вложат пари в кухненските шкафове.
Аз не съм от най-интензивно ползващите /не готвя на обяд примерно/.
Обаче кухнята ни е евтина, плотът се изтърка, шкафовете отдолу почнаха да цъфтят по ръбовете.

Може би технологичен камък за плот е добре?

И да - добре е да се прави всичко наведнъж. Ние оставихме стените на антрето. Вече 5 години ми боде очите и все отлагаме. Добре че поне пода е оправен.

# 100
Дами, а някоя от вас слагала ли е окачен таван с така наречените лунички, тъй като съм им голям фен, разрових в интернет за цени, имат различни цени за различните услуги, но тъй като използват строителни понятия, които на мен нищо не ми говорят, не зная точно кои цени да гледам, за да пресметна колко ще ми излезе ориентировъчно според квадратурата, тъй като разходите са ни доста, а нашия майстор ни казва, че ще ни излезе скъпо. Та мисълта ми е, някоя от вас слагала ли е наскоро такъв окачен таван, в коя стая и колко квадрата беше тя, съответно колко ви излезна самия окачен таван, труд и материали? И с или без LED oсветление го направихте? Ако имате възможност също да прикачите снимка, ще ви бъда изключително благодарна, тъй като има значение за цената каква точно "фигурка" сте направили.
Отделно искам да попитам дали скоро сте пренареждали, циклили и лакирали естествен паркет, тъй като както споменах в предишния ми коментар, смятаме да оставиме естествения паркет, който е от бук. Днес извикахме фирма, която ни каза, че цялата процедура ще ни струва по 35лв/кв.м., а трите стаи с паркет са общо 45кв., съответно сумата приблизително начислява тази на вратите, а в интернет гледахме доста по-ниски цени за въпросните процедури.

# 101
  • София
Доли, я питай при ето тези : http://www.espaceparket.com/magazini.html

# 102
  • Велико Търново
Дами, а някоя от вас слагала ли е окачен таван с така наречените лунички, тъй като съм им голям фен, разрових в интернет за цени, имат различни цени за различните услуги, но тъй като използват строителни понятия, които на мен нищо не ми говорят, не зная точно кои цени да гледам, за да пресметна колко ще ми излезе ориентировъчно според квадратурата, тъй като разходите са ни доста, а нашия майстор ни казва, че ще ни излезе скъпо. Та мисълта ми е, някоя от вас слагала ли е наскоро такъв окачен таван, в коя стая и колко квадрата беше тя, съответно колко ви излезна самия окачен таван, труд и материали? И с или без LED oсветление го направихте? Ако имате възможност също да прикачите снимка, ще ви бъда изключително благодарна, тъй като има значение за цената каква точно "фигурка" сте направили.
Отделно искам да попитам дали скоро сте пренареждали, циклили и лакирали естествен паркет, тъй като както споменах в предишния ми коментар, смятаме да оставиме естествения паркет, който е от бук. Днес извикахме фирма, която ни каза, че цялата процедура ще ни струва по 35лв/кв.м., а трите стаи с паркет са общо 45кв., съответно сумата приблизително начислява тази на вратите, а в интернет гледахме доста по-ниски цени за въпросните процедури.

Здравейте,

Миналото лято и ние бяхме в това приключение. По проекта за ремонта тавана трябваше да бъде на три нива с вградени лед ленти и луни, но майсторите искаха ужасно много пари за това около 60 лв на квадрат - само за фигурата и отделно електричар за прокарване на кабели и монтаж на луни  и лед ленти... стори ми се безумие ( а и аз предпочитам максимално изчистен интериор) и оставихме само един паралелепипед с луни над спалнята и друг над кухненските шкафове - за тях ни взеха по 25лв на квадрат, уви обаче, тогава не се интересувах от други майстори как вървят като цени - защото тези бяха единствените свободни и нямах възможността и времето да подбирам.

# 103
  • София
Това, което бих добавила към полезните съвети досега, е опит с ПДЧ мебели по поръчка. Имахме късмета да намерим малка фирма (уви, вече работят в чужбина) с добра цена и качество, които проектираха и изработиха всичко, което им начертахме. Важното е ПДЧ-то да е качествено (при нас е "Егер"), кантовете да са 2 мм (а не 0,4 или 0,8 мм, както е при широко рекламираните евтини мебели) и да са залепени добре. Кухнята ми е на 8 години вече, но няма нито един цъфнал кант, дори на шкафа с вградения аспиратор. За жалост обаче днес, ако трябва да е същото качество, ще бъде поне един път и половина до два пъти по-скъпо. Предстои ни обзавеждане на още един апартамент и до момента успяхме да намерим само една фирма с масови мебели от по-големите, която да има опция за изработване с по-дебели кантове срещу съответното оскъпяване - но тепърва трябва да се провери какъв би бил резултатът.

# 104
Не бих си направила окачен таван, нова мода е, но след 10 години ще стои като соц розетка и по новата мода ще ти се чудят на акъла какво си сътворил в жилището си. Но е вярно, че доста от новите апартаменти са мрачни и без лампички навсякъде не изглеждат хич луксозни.

Общи условия

Активация на акаунт