В момента чета...45

• 84 668
  • 721
  •   1
Отговори
# 240
Искаш ли да ти ги пратя? Пусни ми мейл на ЛС  Peace

Приключих "Тайната история" на Дона Тарт. Категорично не е мой тип книга, но не можах да я оставя, прочетох я с удоволствие от първата до последната страница. Никога не ми се е случвало подобно нещо  Crazy

Ето това е най-голямото признание за един писател  Crazy
А откъм действие , как е ?Мудна ли е или не .Защото ако има безброй страници с описания за сметка на каквото и да е развитие и действие .. хич няма да си направя труда да я прочета ?

# 241
  • London, UK
Аз да споделя за последно прочетените от мен неща, въпреки че сега, с работата ми,  доста изоставам с темпото. Мога да откроя като харесали ми "Сделката" на Дъглас Кенеди (по-старото издание е със заглавие "Убийствен бизнес" ) 4/5.
Това е втората книга, която чета от автора и много ми допада. Стилът и темите за драмата на средната класа и проблемите в съвременното общество -  най-вече липсата на морал и постигане на всичко на всяка цена - са все интересно предадени от него и романите му, поне тези двата, са си page-turner-и.

Другата, от която съм максимално удовлетворена, е "Изгубената съпруга". Не се заблуждавайте от сладникавата корица, граничеща с кич и по-прилягаща на някой любовен роман от среден калибър. Дори не мога да я определя като любовен роман изобщо, а роман на чувствата, емоциите. Авторката има умело перо, което е само плюс за книгата.  Фон на историята за Ленка и Йозеф, които са евреи, е Втората световна война и лагерите, в които са били изпращани, тяхната борба, нечовешките условия на труд, глад, загуба на близките им, униженията. За пръв път случилото се с евреите за мен не бе просто статистика, а почувствах болката и страха им, заживях зад стените на тези лагери.

Да не говорим, че авторката твърди, че историята за Ленка и Йозеф се основава на реална такава, която е подучула в един фризьорски салон и това дава скелета на романа ѝ - история за двама възрастни евреи, баба и дядо на младоженеца и младоженката, които се срещат на сватбата на своите внуци и се разпознават, разбирайки че са били женени един за друг преди войната Simple Smile

Прочетох и "Дълг" на Алвтеген, нещо не ми допадна в нея, 2/5.

"Изгубената дъщеря"  я влачих доста време, с много мъки 3 звезди. Хубава история, но стилът на авторката не ми понесе. Много обикновен, наивен, клиширан, та чак дразнеше. Може би защото ми е малко времето, което ми остава за четене, та съм все по-критична и нетолерантна към среден клас романи.

Сега съм подхванала няколко други, защото по различно време ми се четат различни неща. "Бизнес на високи токчета", "Похищението" и "Четвъртък" на българската авторка Здравка Евтимова.
Мога да кажа дотук, че само "Бизнес..."  ми допада.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 11:55 от ~Adamant~

# 242
Човече, ще ми бъде много интересно да кажеш после няколко думи за Лисицата. Като че ли тук негативни отзиви не съм срещала.

Не съм Човечето, ама ще се намеся. Не останах особено очарована от "Лисицата". След толкова хвалби очаквах повече сякаш.
Но не мога да кажа и че не ми хареса. Изобщо не съжалявам, че я прочетох, интересна ми беше. Но без ефекта "уау".  Simple Smile

Скрит текст:
Най–добре му се е получила на автора историята на Лисицата. Поне тези части ми бяха най-интересни за четене. Чудех се, съдейки по заглавието на романа, дали има нещо общо със "Силва" на Веркор, но не, няма, освен връзката лисица – жена.
Другата история – детските спомени на Виктор – също бива. Но най-слаба, според мен, беше криминалната история, разследването на убийствата. Много странни обрати, много престъпни ченгета (не че е нереално, ама все пак...), много места, сякаш съшити с бели конци... Малко повече достоверност в тази част нямаше да навреди. Общо взето, разследването ми беше скучно.
Иначе авторът добре владее словото и техниките на писане, въображението му също работи на макс. Но мисля, че силната му страна са историческите сцени. Те, напук на логиката, бяха написани най-добре или поне на мен ми бяха най-интересни.
И накрая, ще се запитам на глас – абе, няма ли книга, в която да има малко от малко по-нормални ченгета? То не бяха алкохолици, наркомани, убийци... Няма ли някъде описан някой по-нормален полицейски служител?  Confused
По принцип питам, съдейки по авторите, които изчетох напоследък, не говоря за Галин Никифоров само.

# 243
  • Belgium

Сега съм подхванала няколко други, защото по- различно време ми се четат различни неща. "Бизнес на високи токчета", "Похищението" и "Четвъртък" на българската авторка Здравка Евтимова.
Мога да кажа дотук, че само "Бизнес..."  ми допада.  Simple Smile

Интересно, на мен пък "Бизнесът" ми беше едно голямо мрънкане, а се очакваше да ми допадне  Wink

Ето ми го мнението, ще ми е интересно ти какво мислиш след прочита: https://www.goodreads.com/review/show/1488351286

# 244
  • София
 Как` Сийка,
Скрит текст:
напълно съм съгласна с твоя анализ на "Лисицата". Лично за мен, книгата може да се раздели на две напълно отделни книги. С удоволствие бих оценила историята на Лисицата с 5 звезди, а криминалната история мога и да не я чета. Силата на автора е в поетиката и въображението за мен, а не в тривиалността.

~Adamant~, споделям мнението ти за "Изгубената дъщеря". Peace

По темата - прочетох "Отрова в кръвта" и само любопитсвото ми на тема Лукреция Борджия се разпали още повече, без да бъде задоволено от точно тази книга.  Grinning Ако сте чели нещо наистина добро за нея, моля за препоръка.

Продължавам със "Сътворението" на Гор Видал. Много ми харесва.

# 245
  • Пловдив
Започвам

# 246
Записвам се , за да ви кажа, че "Монахът" на Матю Грегъри Луис  е прекрасна книга. Преполовила съм я и ми харесва.  Изказа на речта е невероятен.
Когато четох "Богът на дребните неща" в критиката за книгата беше казано, че благодарение на превода на Леда Милева, ще имате едно невероятно преживяване.  Тук нещата са същите. Много богат и красив език, хубави истории, премесени със стихове.

Снощи приключих "Монахът" и съм задължена да напиша, втората част е изпълнена с тежки и страшни описания. Който по някакви причини не трябва да чете подобни неща, да знае. За всички останали книгата е прекрасна.
Скрит текст:
Това е книга за лицемерието, , гордоста и слабия дух, за разграничението между църквата като институция и вярата. Невероятно описание на Средните векове от към отношенията монах-монах, монах-мирянин... Напомня ми за "Монахинята" Дени Дидро, "Името на розата" Умберто Еко.

Ако някой може да ми предложи подобна литература, приемам.

# 247
Човече, ще ми бъде много интересно да кажеш после няколко думи за Лисицата. Като че ли тук негативни отзиви не съм срещала.
Не останах особено очарована от "Лисицата". След толкова хвалби очаквах повече сякаш.
Но не мога да кажа и че не ми хареса. Изобщо не съжалявам, че я прочетох, интересна ми беше. Но без ефекта "уау".  Simple Smile

Скрит текст:
Най–добре му се е получила на автора историята на Лисицата. Поне тези части ми бяха най-интересни за четене. Чудех се, съдейки по заглавието на романа, дали има нещо общо със "Силва" на Веркор, но не, няма, освен връзката лисица – жена.
Другата история – детските спомени на Виктор – също бива. Но най-слаба, според мен, беше криминалната история, разследването на убийствата. Много странни обрати, много престъпни ченгета (не че е нереално, ама все пак...), много места, сякаш съшити с бели конци... Малко повече достоверност в тази част нямаше да навреди. Общо взето, разследването ми беше скучно.
Иначе авторът добре владее словото и техниките на писане, въображението му също работи на макс. Но мисля, че силната му страна са историческите сцени. Те, напук на логиката, бяха написани най-добре или поне на мен ми бяха най-интересни.
И накрая, ще се запитам на глас – абе, няма ли книга, в която да има малко от малко по-нормални ченгета? То не бяха алкохолици, наркомани, убийци... Няма ли някъде описан някой по-нормален полицейски служител?  Confused
По принцип питам, съдейки по авторите, които изчетох напоследък, не говоря за Галин Никифоров само.
Подобно е и моето отношение към "Лисицата", но по-скоро клоня към нехаресване поради някои неща, които ме подразниха. Като цяло оценката ми е "средна работа" Simple Smile Simple Smile.

# 248
  • Варна

Снощи приключих "Монахът" и съм задължена да напиша, втората част е изпълнена с тежки и страшни описания. Който по някакви причини не трябва да чете подобни неща, да знае. За всички останали книгата е прекрасна.
Скрит текст:
Това е книга за лицемерието, , гордоста и слабия дух, за разграничението между църквата като институция и вярата. Невероятно описание на Средните векове от към отношенията монах-монах, монах-мирянин... Напомня ми за "Монахинята" Дени Дидро, "Името на розата" Умберто Еко.

Ако някой може да ми предложи подобна литература, приемам.

Пиратът папа - Алексис Парадисис - https://www.helikon.bg/books/31/-%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82% … D0%B0_182382.html

Папеса Йоана - Емануил Роидис - https://chitanka.info/text/25162-papesa-joana

Чудесни книги.

# 249
  • София
Не останах особено очарована от "Лисицата". След толкова хвалби очаквах повече сякаш.

Скрит текст:
Подобно е и моето отношение към "Лисицата", но по-скоро клоня към нехаресване поради някои неща, които ме подразниха. Като цяло оценката ми е "средна работа" Simple Smile Simple Smile.
И аз ъм с противоречиви чувства, но по-скоро по обратните причини. Повече ми хареса сюжетната линия в съвременността, отколкото историята на лисицата. Даже епизода с Япония го четох на вентилатор. Но като цяло ми беше увлекателна.
Получих имейл от Столична библиотека - готова ми е заявката на Пайнс (всички 10 копия бяха заети!)  Mr. Green

# 250
"Пайнс" ме разочарова леко. Май ще е един от малкото случаи, когато филмът ми харесва повече от книгата.
Дали защото знаех какво ще се случи, дали защото има леки различия между сюжетите на книгата и филма, не знам, но не можа да ме грабне. Очаквах повече напрежение сякаш...
Чета отзиви, че втора и трета част били по-интересни. Дано.

# 251
  • Русе
Свърших "Трънски разказа и Балканска сюита" на Петър Делчев. След седмично лутане - започване и оставяне на редица книги ми дойдоха тъкмо на място и на време. Като десерт след преяждане - нито твърде тежък, нито твърде лек.
 Започнах Хрониките на Шанара - свалени от читанката (старите издания) превода за мен е ужасен - толкова ме дразни, че чак не мога да я продължа, а исках да я прочета преди филма. Ако някой има по-новите издания на ел. носител - моля да ми ги изпрати. Така че сега съм отново в чуденка какво да подхвана.

# 252
  • Belgium
Како Сийке, на мен лично краят на книгите ми хареса повече от този на сериала  Laughing
Имат някои кардинални различия.

elan, ако визираш сериала на MTV "Хрониките на Шанара", той е само по втората от книгите "The Elf Stones of Shannara" и е доста тийнейджърски, което е нормално предвид аудиторията на МТV  Laughing
Иначе цялата поредица е огромна, мисля че авторът я пише и до ден днешен, това чудо няма изчитане  Mr. Green

# 253
  • Русе
Да Лу, вероятно е същия. Тук го дават по БТВ съботите. Но започвайки първата книга видях, че ще е нещо доста по-напред. Да, наясно съм и, че е тийн литература, но аз обичам този жанр - действа ми много приказно и си потапям в друг свят с други емоции различни от заобикалящата ни действителност. Първите серии на серияла малко ми "бозеят", но за почивка с вечерята ми идват добре. Simple Smile

# 254
  • Belgium
А сериалът е по-тийн от самите книги  Laughing

Което не ми попречи да изгледам целия първи сезон. Има го по торентите, ако не ти се чака БТВ да го излъчат.

Общи условия

Активация на акаунт