В момента чета...45

• 84 728
  • 721
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Аз харесвам Георги Господинов. За мен той е елегантен, мек, приятен за четене в стилистиката си.
Освен това е може би единственият съвременен български автор, който успява да облече идеите си в думи и да се аргументира, без да се опира на редовните патерици - алкохол, цинизми, разврат. Тук имената на Калин Терзийски, Тома Марков и сие могат да се подредят в произволен ред.
Струва ми се също така, че добре се справя в различни форми - стиховете му са красиви, в повечето случаи кратки, нежни, докосващи. Пише още разкази ("И всичко стана луна" е добър сборник), романи, есета.
Навярно соцносталгията на моменти тежи в повече из редовете му, но аз разбирам това поколение, расло в едно време на мечтани дрехи, далечни Корекоми и училищни униформи и възмъжало, създало семейства и деца в друго.
Аз обаче не съм критик, обичам четенето да ми носи удоволствие, авторът да ми става симпатичен измежду страниците и това с Господинов ми се случва.

Прочетох "Живот и страдания на Майкъл К", безпощаден Кутси.
Сега на четеца съм с Хенри Милър и "Тропик на Козирога", като мисля да започна и Уелбек - "Карта и територия", за да направя нещо като голям шлем Simple Smile

# 286
  • София
Аз започнах "Писмо в бутилка от П". Началото никак не е лошо, че даже и един много приятен хумор намирам Simple Smile.

# 287
  • София
...Скоро изоставих "18% сиво", цинизмите още в началото ми дойдоха в повече и реших, че няма да се разберем с тази книга. ...

И аз не я дочетох (,а това много рядко ми се случва). Отблъскваща книга. Мнението ми за "Физика на тъгата" на Господинов също съвпада с твоето.

denim123, може ли малко по-подробно да споделиш впечатления от "Медальонът"? bouquet

# 288

denim123, може ли малко по-подробно да споделиш впечатления от "Медальонът"? bouquet

Заповядай, в скрит текст, за да няма сърдити:

Скрит текст:
Изградена е в 2 или, може би, 3 сюжетни линии. Едната е в наши дни - разследване на едно убийство, втората проследява живота на Бенковски от ранното му детство до смъртта му, както и организацията на Априлското въстание, и третата - настроенията на Великите сили по време на Османското робство по Българските земи. Не съм сигурна, че трябва да се разграничат втората от третата, защото се развиват в една и съща епоха. Във 2 и 3та сюжетна линия всички герои са реално съществуващи, според бележката на авторката в началото. Романът е написан увлекателно, описателно. Аз научих много нови за мен неща. Самият медальон, за който става дума в романа, също е реално съществуващ. Simple Smile Да не разказвам повече, а? 

Аз четох това издание:

и това, което ме измъчи беше шрифта - в стремежа си да вкарат 2та тома в един издателите са намалили белите полета и разстоянията между редовете, а самият шрифт е неприятен за продължително четене (поне според мен).

# 289
  • София
Много благодаря! Заинтригува ме.

# 290
  • на път
макар и пропуснала 20 стр. се включвам  Hug Hug Hug Hug.
Изчетох ги с любопитство и ми помогнохте много в избора на книги. Поъчах и чакам с нетърпение да дойдат.

# 291
Медальонът има ли го в ел. вариант?

# 292
Медальонът има ли го в ел. вариант?

Уви! Не. Но се надявам скоро да се появи, защото много искам да я препоръчам на баща си за прочит. Би била далеч по-лека за четене, ако може сам да си форматираш текста.

# 293
  • Belgium
Приключих с "Петата купа" на Дан Симънс и ми хареса. Най-големият ѝ плюс е стилът на автора, а най-голямата слабост, че е леко разхвърляна и наблъскана с факти, които биха могли да отегчат по-нетърпеливия читател. Пускам мнението ми в GR: https://www.goodreads.com/review/show/1525907077?book_show_action=false

Започнах "Тайната на Ред Хауз" от бащата на Мечо Пух  Laughing За сега е класическо олд скул криминале със силна Удхауз атмосфера. Направо очаквам отнякъде да се появи Джийвс и да почне да цитира Спиноза  Mr. Green

# 294
  • София
Прочетох "Прекрасните творения небесни" на Мангесту - не съм особено впечатлена.  Peace

Успоредно със "Сътворението" на Гор Видал започнах на хартия "Възмущение" на Филип Рот. Имам големи очаквания.  Simple Smile

# 295
Ще започвам :

# 296
Завърших "Паяжината на страстта" на Ан Дънхил. Книгата определено не ми хареса.Нито сюжетът ми хареса, нито героите.Особено много ме дразнеше главната героиня, едно напълно безволево същество.Съжалявам, че е прочетох.

Прочетох и "Тупаниците на малкия Никола" на Семпе и Госини.Чудесна книжка, с много хумор и комични ситуации.

Започнах "Любовта да пребъде" на Сара Джоузеф. Още съм в началото, но ми се струва интересна.

# 297
Чета "Пазителките на гълъбиците". Написана е в изключително нежен стил, наистина е книга, която биха оценили предимно жените. Има нещо приказно, в същото време - някаква жестокост на фона на всички нежни чувства, която поражда.

# 298
Чета "Пазителките на гълъбиците". Написана е в изключително нежен стил, наистина е книга, която биха оценили предимно жените. Има нещо приказно, в същото време - някаква жестокост на фона на всички нежни чувства, която поражда.
Прекрасна е тази книга. Не помня много от сюжета, но помня усещането, докато я четох.
Приключих "Пазителка на тайните" - Кейт Мортън. Всичките ѝ книги са излезли от един калъп. И тази не ме изненада с нищо, твърде предвидима. Иначе е приятна, лесно и бързо се чете.
Започнах "Ледената принцеса" - Камила Лекберг. Не съм напреднала много, но ми се струва, че това ще се окаже първата и последната книга на авторката, която ще прочета.

# 299
  • somewhere over the rainbow
Завърших и втората част на "Лекари" на Ерик Сийгъл и определено я смятам за по-добрата от двете. Лека, разтоварваща и незапомняща се.

Общи условия

Активация на акаунт