В момента чета...45

• 84 555
  • 721
  •   1
Отговори
# 60
Аз съм голяма почитателка на Стиг Ларшон, също и на Руслунд и Хелстрьом. За Ларшон е толкова жалко, че успя да напише само тези книги... Cry

А след няколко месеца у нас трябва да се появи нов шведски криминален автор с дебютния си роман. Книгата е страхотна. Ще дам знак, когато наближи да излиза. И е малко нетрадиционна - разследването се води от жена емигрантка, страхотна мацка. Wink Аз може би по тази причина харесах Петра Деликадо на Алисия Хименес Бартлет. Embarassed

# 61
  • Plovdiv
Честита ни нова тема, много съм завеяна и хич не съм я видяла  Embarassed Embarassed Embarassed. Благодаря на NAN, че ми отвори очите

Аз прочетох "Мъглата" на Стивън Кинг. Много ми хареса, бях зажадняла за някой от старите му разкази. От тях наистина можеш да почувстваш истинакия му стил.

Сега започнах "Кандидатът" на Хорхе Букай. Знам, че много от вас не го харесват, но на мен ми допада, а и ми беше интерсно да прочета нещо коренно различно от типичните му книги. За сега се чете леко и лежерно.

# 62
  • София
Благодаря за темата. За първи път се включвам, но се надявам да мога да ви следя с удоволствие.
В момента чета Скритият пожар на Вал Макдърмид. Прочетох всички от поредицата ѝ за Тони Хил и Карол Джордан без последните две, никъде не ги намирам в електронен вариант. Много ми харесва как пише.

# 63
Нямах време много да пиша ,но прочетох :
1.„И изгрява слънце”  Ърнест Хемингуей
2."Кавалерът Д`Армантал" - Александър Дюма.

# 64
Аз завърших "Зимата на нашето недоволство" - нещо не мога да се впечатля от друга книга на Стайнбек след " На изток от рая"  Rolling Eyes Ще опитам и с "Гневът на мравките".
Започвам четирилогията на Антон Дончев - "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терез".
След "Тангра и неговия син" много ми се чете за историята на България, осъзнах колко много пропуски имам и как повечето ми познания се дължат на малкото запомнено от ученическите години  Embarassed
Какви други книги бихте ми препоръчали на такава тематика, които хем да са художествени, хем да отразяват  историческата реалност newsm78
Някой има ли това издание на NG  и препоръчва ли го?
http://shop.sbb.bg/product.php?ProductID=318

# 65
Прочетох Сентръл парк на Гийом Мюсо.
Интересна като цяло, но краят...както на почти всяка книга, която чета напоследък, не беше добър.

Сега започвам тази

# 66
  • Чукарландия
Благодаря за новата тема! bouquet

Аз си продължавам Амос Оз - "Сцени от живота на село". Peace
Уж много почивни дни бяха, а време за четене - никакво. Mr. Green

# 67
Една от най-интересните автобиографии, които съм чела, е написана от българин - Стефан Груев, авторът на Корона от тръни. Книгата се казва Моята одисея. Този човек е имал живот като на кино. Страхотна, горещо препоръчвам.
https://www.youtube.com/watch?v=18GNc2KPgzI

# 68
Запис
Кали,  bouquet

# 69
Прочетох Един + един на Джоджо Мойс. Хареса ми без да има ефекта Уаууу или пък да ми направи такова впечатление както Аз преди теб.
Сега започнах да чета 2 книги - едната Тайната на Вавилон на хартия и Под леда - Грейг Бек електронно.

# 70
Здравейте.
От доста време ви следя и си добавям книги към списъка за четене. В момента съм на Момчешки живот, след това по всяка вероятност ще започна Проповедникът на Камила Лекберг.

Бихте ли препоръчали нещо на Пат Конрой? Чела съм само Блус в лятна нощ и много ми хареса. Мнение за Принцът на приливите?
Благодаря  bouquet

# 71
Благодаря за новата тема. Записвам се в нея с мнението ми за "Изгубената съпруга" - Алисън Ричман.
Много обичам да чета за житейски съдби по време на война. Тези книги винаги са тъжни, но силно въздействащи и запечатващи се в съзнанието. Не случайно едни от любимите ми книги, прочетени през последните години, са "Крадецът на книги", "Да дойдеш на света", "Хиляда сияйни слънца" ... "Изгубената съпруга" не е от техния ранг, но също не ме остави безразлична към историята, която пресъздава.
Прага, няколко години преди ВСВ. Бъдещата художничка Ленка израства в обичащо я и проспериращо еврейско семейство. На прага на войната тя се влюбва и жени за млад мъж, Йозеф, също евреин. Прага е окупирана от Хитлер и живота на техните две семейства, както и на много други като тях, никога няма да е същия. Обстоятелствата са такива, че Ленка и Йозеф биват разделени, а 60 години по-късно се срещат на сватбата на своите внуци. Колкото и невероятно да звучи, авторката твърди, че подобна история наистина се е случила.
В началото ми се струваше, че това ще е преди всичко един любовен роман. Но всъщност е нещо повече. Мен лично най-силно ме впечатли живота на героинята в т.нар. еврейско гето в град Терезин, Чехия - нещо като soft вариант на концентрационен лагер. Вярно, там не се извършваха масови убийства, но пак се намираха достатъчно провинили се, които да бъдат изпратени "на изток" или към Малката Крепост, от която никой не се връща. А още повече ми беше интересно да науча за това как артистите в гетото се противопоставят на нацистите с единственото възможно средство - тяхното изкуство. Много вдъхновяваща история за силата и непримиримостта на духа.
И въпреки красивата любовна история и някои интересни факти около ВСВ, които научих, нещо в стила на авторката не ми достигна, за да я оценя максимално. Бяха ме предупредили, че е много сълзлива тази книга. Ами... мен не успя да ме разплаче Wink Историята е много наситена и богата, книгата няма и една излишна страница. Аз, дето не обичам твърде описателните романи, точно тук ми се искаше да "видя" и още детайли. Непрестанно ме човъркаше мисълта, че ако един по-умел писател имаше в ръцете си тази история щеше да напише не 300, а поне 500 страници. Затова давам 4 звездички от сърце  Heart Eyes

След такава книга исках нещо ненатоварващо, весело и съвременно. Имам цяла лавица с непрочетени книги вкъщи. И като ги прегледах, какво се оказа - драми, трилъри, някоя и друга класика и огромните тухлички на "Свят без край"  Blush Затова реших, че е дошъл момента на "За мен е чест" на Слави Трифонов. Признавам си, че подходих малко скептично към книгата, която ми е подарък. Ако не беше хубавото ревю на Bubbly  Hug сигурно още дълго щях да я отлагам. Обаче книгата ме изненадва много приятно. Очаквах един високопарен Слави, а ми звучи много истински и откровен. Засега определено ми харесва, дори няколко пъти ме просълзи от смях  Sunglasses

# 72
Какви други книги бихте ми препоръчали на такава тематика, които хем да са художествени, хем да отразяват  историческата реалност newsm78

Мисля, че и преди бях писала - "Предречено от Пагане" на Вера Мутафчиева с две ръце препоръчвам.

Бебита, заинтригува ме с тази "Изгубена съпруга", включвам я в списъка.

# 73
Аз пък препоръчвам Цончо Родев-трилогията "Тътени"."Бурята" и „И стана ден“(Читанка ги има)
Исторически достоверни ,леко се четат и много интересни.

# 74
След "Тангра и неговия син" много ми се чете за историята на България, осъзнах колко много пропуски имам и как повечето ми познания се дължат на малкото запомнено от ученическите години  Embarassed
Какви други книги бихте ми препоръчали на такава тематика, които хем да са художествени, хем да отразяват  историческата реалност

Мога да препоръчам "Бежанци" на Весела Ляхова. Много стойностна книга според мен. Дори ми хареса повече от "Тангра". Засяга историята на българското малцинство в Егейска Македония от първата половина на 20 век и събитията около Драмското въстание.

Ronique, пробвай я "Изгубената съпруга". Четивна и увличаща е, така че един по-неангажиран уикенд е достатъчен да се прочете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт