В момента чета...45

• 84 645
  • 721
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
Чета Вакантен пост. Стотина страници съм прочела, много ми харесва. Майсторка е- потапя те в атмосферата от раз. Абстрахирала съм се напълно от предишните й книги, нямам никакви очаквания към автора.

Великолепна книга за мен. Толкова човеколюбие да има в тази жена и такова майчинско отношение към героите и...

Аз преполових "Тайната история" и разбрах какъв ми е проблема с тази авторка - на фона на смотаните си главни герои (поредния пасивен и полуотчаян тип), тя блесва по снобски с познания и език, а останалите просто заемат местата си на сцената, без да им се обръща по-задълбочено внимание и без развитие.

# 541
Аз преполових "Тайната история" и разбрах какъв ми е проблема с тази авторка - на фона на смотаните си главни герои (поредния пасивен и полуотчаян тип), тя блесва по снобски с познания и език, а останалите просто заемат местата си на сцената, без да им се обръща по-задълбочено внимание и без развитие.

Звучи ми така сякаш авторката избива комплекса си за свръх-ценност   Rolling Eyes
А аз се чудя защо хич, ама хич нямам желание да посегна към нейна книга  Laughing

# 542

Звучи ми така сякаш авторката избива комплекса си за свръх-ценност   Rolling Eyes
А аз се чудя защо хич, ама хич нямам желание да посегна към нейна книга  Laughing
Мдаа и аз нямам намерение да и чета книгите , които доколкото знам пише 1 книга в рамките на 10 год.  ooooh!

# 543
  • София
System error,
Скрит текст:
проблемът в същността си е именно в това, че родителите са склонни по хиляди причини да замаскират цялата история. Останалото са детайли. Книгата определено е силна, независимо от това, че според индивидуалните си възприятия може да не сме съгласни с някои детайли в нея.

VG, да, има определен снобски елемент у Дона, има у нея определено привличане към ерудираността в различни направления (култура, древни езици, изкуство), както и към личности, които са оставили нещо на света (лично аз научавам интересни неща от книгите й). Въпросът е защо това те дразни?  newsm78  На мен ми харесва. И в живота (не само в книгите) ми харесват такива хора, които имат интереси в тези области, приятно ми е да говоря с тях. Какъв ли щеше да бъде света, ако всичко беше тривиално? Вероятно - скучен?

С това, че в героите й няма развитие обаче, не мога по никакъв начин да се съглася. Дочети книгата, ще видиш.  Wink

# 544
  • Belgium
Мдаа и аз нямам намерение да и чета книгите , които доколкото знам пише 1 книга в рамките на 10 год.  ooooh!

И това е лошо, защото...?

Миж, не е за теб Дона, хич не посягай към нея  Wink

Често ерудицията се приема за снобизъм съм забелязала. Та в този смисъл изобщо не ме учудва, че понякога детайлните познания в дадена област идват в повече на читателите.

# 545
  • София

VG, да, има определен снобски елемент у Дона, има у нея определено привличане към ерудираността в различни направления (култура, древни езици, изкуство), както и към личности, които са оставили нещо на света (лично аз научавам интересни неща от книгите й). Въпросът е защо това те дразни?  newsm78  На мен ми харесва. И в живота (не само в книгите) ми харесват такива хора, които имат интереси в тези области, приятно ми е да говоря с тях. Какъв ли щеше да бъде света, ако всичко беше тривиално? Вероятно - скучен?

С това, че в героите й няма развитие обаче, не мога по никакъв начин да се съглася. Дочети книгата, ще видиш.  Wink

+1
И не мисля, че е лошо някой да пише книга 10 г. за да отговаря на личните му критерии. Достатъчно лесносмилаеми, непретенциозни и абсолютно незапомними книги виждат бял свят всяка година.

А Вечерята за мен изобщо не беше реалистична книга. Все едно за извънземни четях, никаква връзка не почувствах с героите, не ми хареса как е написана и ми остави едно гадно, лепкаво чувство. Дадох й 2 звезди и никога вече Кох.

# 546
  • Варна
Ще го направя, разбира се.
Аз съм любопитен човек и не бих подминала чуждо мнение.

Да, снобщината ме дразни като обратна страна на хуманизма. Но света, литературата и изразните средства не се ограничават от тези два полюса, та да ги обявим за скучни. А и ерудицията като самоцел не ми е на сърце, отново ако е лишена от връзката с личността.
Аз също научавам доста от книгите и и уважавам познанията, които демонстрира, но накрая тази демонстрация оставя в мен чувството за "мед, що звънти и кимвал, що дрънка".

# 547
  • София
VG, много приятни коментари пишеш, с такива мнения дискусията става интересна.

Пете, и мен много ме дразнеше тоз снобизъм в "Тайната история", но определено не можех да намеря подходящите думички, за да го опиша  Embarassed. Обаче и друг път съм казвала - тази книга колкото ме изнерви, толкова ми държа влага дълго време и то с противоречиви емоции.

# 548
VG, и аз да се присъединя към Вени. Удоволствие е да чета коментарите ти.
Много точно описваш разхвърляните ми и не подплатени с четене мисли за Тарт. И аз като Миж няма да посегна скоро ако изобщо към нея. Знам, че не е за мен  Wink

# 549
  • Варна
Благодаря за комплиментите, момичета!
Но нямам за цел да отказвам читател от книга, да не разберете погрешно.
Лично аз винаги давам шанс до последно.

# 550
  • София
VG, ако разглеждаме снобизма като противоположност на хуманизма - и Дона Тарт това я дразни, даже много я дразни (и в "Тайната история", и в "Щиглецът" има много директни примери за това, но ако искаш може пак да обсъдим темата, след като прочетеш книгата). На мен също ми харесват твоите коментари, а някои от написаните от теб неща намирам за определено забавни.  Grinning

Венка, сега разбирам защо си дала 3 звзди на книгата. Щом те е дразнела много, значи определено това не е твоята авторка. Сега ме накара да се замисля коя книга ме е издразнила много напоследък и се сетих за "Две малки момиченца в синьо" на Мери Хигинс Кларк. Толкова елементарна и клиширана, че няма накъде повече... Дона Тарт е съвсем друго нещо. Но явно сме много различни във вкусовете си, въпреки че имаме и съвпадения.  Grinning

Ули, щом предпочиташ да си създадеш мнение за Тарт без да я четеш, ок. Аз това не го мога.  Wink Не се и опитвам да имам мнение за автори, до които не съм се докоснала.

# 551
Да, Пете, създала съм си мнение на база мнения на хора, с които знам, че усещаме книгите по подобен начин, и си ценя времето и знам, че в момента няма смисъл да посягам към Тарт. Не убеждавам никого друг да не посяга към Тарт, вярвам, че всеки сам може са си реши  Wink

Последна редакция: чт, 07 апр 2016, 16:43 от Ули

# 552
  • София
Пете, те в началото бяха две, повиших я в последствие, защото нещо ме човъркаше между дразнещите позиви.
Използвах думата "дразнене", но това не носи само отрицателни негативи, напротив, авторката е провокативна много  Peace.
Обаче пък доста харесах "Малкият приятел". Дона Тарт не е моя, тя си е на Лу  Crossing Arms  hahaha.
Обаче как да сравняваме Мери Хигинс Кларк и Дона Тарт, та те пишат толкова различни неща!

# 553
  • София
Венка, не, не ги сравняваме (наистина са напълно несравними), просто асоциацията ми с "дразнене от книга" (което ми се случва рядко) беше Мери Хигинс Кларк. Аз все още не съм чела "Малкият приятел", но ми е любопитна определено.

Ули, разбира се, че имаш право да си избираш какво да четеш. (Аз също съм открила с кои хора имаме много съвпадения по отношение на книгите и в някаква степен се ориентирам по тях.) Просто на мен толкова много ми харесва Дона Тарт (е, не е само на Лу, ВениMr. Green ), че я възприемам за явление в съвременната литература. И нали знаеш, когато дълбоко харесваш нещо, вероятно малко по-разпалено си изказваш мнението.  Wink

# 554
  • София
Разбрах те, Пете  Peace. Аз заради това по-горе споменах, че в дразненето влагам и другия смисъл на думата. И Кох между другото ми остави такъв привкус. Но не е лошо човек да бъде провокиран, имам нужда от такива автори понякога.
Не вярвам с "Малкият приятел" да имаш разочарование, не те подстрекавам  Whistling Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт