В момента чета...45

• 84 560
  • 721
  •   1
Отговори
# 645
Разкази от Анна Гавалда. Много са нежни.

# 646
Аз нещо не се разбрах със Зорбас, но като ви чета може пък да му дам още един шанс след време.
Напоследък нямам много свободно време и не напредвам особено с "Изповядвам", но пък "Светлината, която не виждаме" съм я почти преполовила и много ми харесва засега.

# 647
"Каръл" на Патриша Хайсмит и "Кралица Елизабет I: Кралицата дева".

# 648
Зорбас и аз го четох под маслините, на Тасос.  Не знам дали декора наоколо помогна,но много ми хареса!  Heart Eyes
Започвам  "Лудориите на лошото момиче" на Марио Варгас Льоса. Това ми е първа среща с автора и очаквам да ми хареса,защото досега Латиноамерикански автор не ме е разочаровал.

# 649
dillra, много ми бяха интересни коментарите ти за Зорбас и с голямо удоволствие ги прочетох. За паралела с Шива не се бях замисляла, а това е гледна точка, която прави книгата още по-любопитна за мен, благодаря.  bouquet   

BBeLLa, моля, дано да се разбереш с Бакман  Hug

Nezito, ще споделиш ли мнение за "Лудориите на лошото момиче". Отдавна съм я набелязала, а все не й идва ред.

# 650
  • София
Нези, и аз ще чакам с интерес отзива ти за Льоса и точно тази негова книга, която и мен ме привлича. Simple Smile

dillra, и на мен ми харесаха много (интелектуално) коментарите ти за Зорбас, независимо, че чисто емоционално не споделям мнението ти.  Peace

Нели, благодаря ти! Embarassed

# 651
Здравейте,
отдавна следя темата, много ми харесва и реших и аз да се включа  Mr. Green
В момента чета на Джоан Харис - "Петте четвъртини на портокала"  Blush Много харесвам авторката, но защо така книгата не ме грабва ...може би защото още съм в началото, няма да се откажа толкова лесно, ще и дам шанс Wink

# 652
  • Belgium
Разкази от Анна Гавалда. Много са нежни.

Много ми е любима Гавалда  Heart Eyes
Жалко че скоро не е излизало нищо ново от нея.

# 653
  • София
Прочетох Never let me go. Нямах представа нито от сюжета, нито от жанра, но заради драматичното заглавие не очаквах да е толкова минорна и младежка. Цялостното настроение е на меланхолия и носталгия по детството и младостта с присъщите им сложни отношения, белязани колкото от обич, толкова и от съперничество и разочарования. Предвид особеностите на главните герои от самото начало заочаквах някакъв обрат обаче това, което се случва през цялото време е спокойният, дистанциран разказ на главната героиня за едно детство, което въпреки всичките си светлосенки и неспокойство си остава най-ценното време за нея.

Добре написана книга е, но имах по-големи очаквания за фантастичния елемент в нея - етичните дилеми и социалните настроения относно толкова щекотлива тема биха били благодатен материал за книга, а са развити само в последните страници. От друга страна, това фокусиране върху индивидуалната самота ми е познато и от ограничения ми опит с други японски автори. Леко нереалистично ми се струва, че тримата главни герои имат толкова малко познание за света около себе си, постоянното им лутане в догадки, несигурността и наивността ги правят още по-трогателни.

4/5, ще гледам филма и със сигурност ще прочета и други книги на Кадзуо Ишигуро.

nezito, и аз ще чакам с интерес мнението ти за Лошото момиче. Аз много я преживях тази книга  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 12:45 от Magrat*

# 654
Ееех, Маграт, тъкмо дочетох последните страници на "Никога не ме оставяй", попогледнах в goodreads какво точно съм изпуснала от авторовата идея, влизам да напиша впечатленията си, и какво да видя - последната публикация в темата развива точно моите мисли  Mr. Green Та май не ми остава нищо да допълня. Виждам, че все пак си дала висока оценка, но мен явно книгата ме хвана в "деен" период от живота ми и развитието на действието не отговори на очакванията ми. Т.е. действие липсва, послания липсват, има само една тъга, меланхолия по нещо, което е било и си е отишло, но за бъдещето - "от нийде надежда взорът не види". Случки, разговори, взаимоотношения, на които не разбрах вътрешната логика.
Помня, че романът се радваше на добри отзиви в темата, ще пусна търсачката, за да прочета какво точно сте открили вие в него.

# 655
  • София
Ха, Маграт и Момето, аз съм на абсолютно същата вълна в този точно момент!  Mr. Green  Прочетох "Никога не ме оставяй" на Ка(д)зуо Ишигуро (има я в читанката  Wink) и току-що споделих най-общо впечатленията си в ГР. Дадох оценка 4/5, но за моите разбирания това е много висока оценка и всъщност причината да я дам е, че книгата силно ме впечатли.  Heart Eyes

Носталгията и меланхолията по детството според мен е напълно разбираема с оглед самата същност на героите. Това не само за главната героиня е най-хубавият период от живота им, то напълно обективно погледнато си е така.  Peace Мен ме докосна дълбоко темата, поднесена точно по този ненатрапчив и изящен начин. Няма нужда да я развива повече Ишигуро. Въпросите са поставени, оттам нататък всеки може да си ги доразвие сам. Има много сериозни послания според мен. (Вътрешната логика на случките, разговорите и взаимоотношенията е да ги покаже като хора според мен, просто като хора, които носят определени характери и имат своите емоции и реакции.  Wink)

Мен със сигурност Ишигуро ме спечели за читател. С желание ще посегна към друга негова книга.

# 656
  • София
Я, какъв троен синхрон се е получил в темата  Grinning

Ами и за мен 4/5 е висока оценка и съм я дала, защото въпреки че очаквах по-емоционално наситена книга, все пак се намести в съзнанието ми и още я мисля. Това е съвсем нетипична утопия (ако изобщо може да се нарече така). Фантастичните елементи присъстват деликатно и на заден план, но са съществени, защото отчасти заради техните ограничения героите са такива, каквито са. И най-изненадващото за мен беше пасивността и примирението им. В такъв вид литература и кино маргиналните персонажи обикновено се бунтуват и някак очаквах това да се случи и тук. Може би това дразни и други читатели, противоречи на стереотипите, разпространени в масовата култура.

# 657
  • Belgium
Значи така да ми е кеф, че любимият ми Ишигуро, който наредих сред "живите класици" по-назад в темата, получава такъв радушем прием тук  Grinning

Не че съм му агент де, но човекът е майстор на перото.

# 658
Прочетох "Жените, които го познаваха" и не останах разочарована  Grinning
Като оценка й сложих 5/5, макар че първата част ме държеше повече в напрежение.
Определено нареждам Юрт и Русенфелт сред любимците си  Mr. Green

И тъй като още не са заредили "Прилепът" по книжарниците (днес проверих специално, тъй като по първоначална информация на 13.04 излиза от печат  Mr. Green ), започвам тази:

Първата книга на Гоуда много ми беше харесала! Дано и тази не ме разочарова  Grinning

# 659
  • на североизток от Рая
започвам тази:

Първата книга на Гоуда много ми беше харесала! Дано и тази не ме разочарова  Grinning

Очаквам с нетърпение да напишеш няколко думи след прочита. И аз искам да я чета. Харесах много "Изгубената дъщеря".

Общи условия

Активация на акаунт