Акваристика-6

• 76 601
  • 752
  •   1
Отговори
# 750
  • Враца
Благодарности!

# 751
Здравейте, рибколюбители! Скоро синът ми имаше РД и му подариха миниаквариум с рибка. У дома сме пълни лаици и не разбираме от отглеждане на рибки. Не ни казаха и каква е рибката, та затова прилагам снимка, ако някой знае каква е, да сподели - да почетем малко и опитаме да не я уморим бързо.

Тук съм снимала отблизо, рибката иначе е малка, около 3-4 см, белезникава, с малки точици по нея. На снимката по някаква причина блестят. Някой знае ли каква е рибката?

# 752
Здравейте, рибколюбители! Скоро синът ми имаше РД и му подариха миниаквариум с рибка. У дома сме пълни лаици и не разбираме от отглеждане на рибки. Не ни казаха и каква е рибката, та затова прилагам снимка, ако някой знае каква е, да сподели - да почетем малко и опитаме да не я уморим бързо.

Тук съм снимала отблизо, рибката иначе е малка, около 3-4 см, белезникава, с малки точици по нея. На снимката по някаква причина блестят. Някой знае ли каква е рибката?

Това е някаква цихлида, но аз не съм по тях, друг ще каже. Обясниха ли ви какво е азотен цикъл? Спазихте ли го? Тази риба не трябва да е сама, не е бета, става голяма (ако оцелее). Знаете ли, че е хубаво да е в поне 80 литра аквариум? Има ли растения?

Тази риба не е за мини аквариум! Трябва да имате азотен цикъл, иначе този светещ сладур е пътник. Не е заяждане, от опит го казвам. Прилагам мой цитат, където съм обяснявала за азотен цикъл.

Също като сменяте вода трябва да е престояла/сложен дехлоратор (продават се по магазините). Никога не се сменя цялата вода. Трябва да имате грунд, растения, без пластмасови обаче, защото рибките се нараняват от тях.

Акането от рибките се преработва от бактерии до нитрати за цветята. Нарича се азотен цикъл.
https://aquarium.bg/akvariumi-informacia/nitrogen-cycle#:~:text= … D0%BD%D1%8F%D0%BA.

Когато има прекалено много риби/рядка смяна на водата/недостатъчно количество смяна на водата/недостатъчно растения остават нитрати, тези нитрати са храната на растенията. Колкото повече растения, толкова по-малко нитрати. Високите нива на нитрати водят до проблеми за рибите, това е една от причините за смяна на водата.

Когато има нитрати (храна за растенията) и светлина се образува алджи, това е "зеленясването" или гняста по стъклото, при вас не се вижда добре, но може да е друг вид и цвят алджи.

Има много прекрасна  литература на български за химията в аквариума. Има хубави клипчета на английски също. Аз не бях силна по химия/не я обичах, но я разбрах лесно и ми беше доста приятно да разбера за различните параметри на водата и как може да се направи една екосистема. Тогава и тестовете ми бяха интересни и помогнаха. Надявам се бях изчерпателна, ако има още въпроси, кажете.

Здравейте, може ли някой да ми каже колко време преди са се вземат рибки трябва да е престояла водата и има ли въобще такова нещо?

Никога не пускайте риби без така наречен азотен цикъл. Заради това е чакането от поне две седмици.
Амонякът е многоооо токсичен за рибите, идва от екскрементите. Ако не искате да сменяте вода всеки ден по два пъти трябва да го има този цикъл. Амонякът от рибките се преработва от бактерии до храна за растенията.

Какво е при мен - много малко риби в много вода с много растения. Рибките акат, става на храна за растенията. Това не са "водорасъл", това са растения. Не се слага директно вода от чешмата, защото тя може да убие тези бактерии, особено за малки аквариуми. Заради това никога не се слагат риби във вода, която не е заразена от такива бактерии, просто рибките ще си заминат и ще се откажете много бързо от хобито, което е много интересно и доставя огромно удоволствие на малки и големи.

Общи условия

Активация на акаунт