Акваристика-6

• 77 759
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте!
От днес имаме тези ,общо 12 бр ,2 сома ,1 охльовче и на останалите забравих имената. Какво бихте ме посъветвали като начинаеща. Ще взема живо водорасло само на открия от къде

# 631
Какво бихте ме посъветвали като начинаеща.
1. Да изхвърлиш всички мидички и пластмасови цветя. Купи живи растения и то не само едно водорасло.
2. Дъното е за подмяна, трябва ситен грунд до 5-6 мм и по възможност не шарен като дебелината му положен да е поне 2 см.
Не виждам филтър, само камъче? Нагревател? Изглежда малък, колко литра е? Азотен цикъл има ли завъртян?
Рибите са пълен гювеч, те за жалост сами ще си се редуцират. Много са, разнородни и за мен несъвместими. Правило е 1 см рибка на 1 литър като се смята в цялостния им размер на зрели индивиди. Само калихта /сомчето в укритието/ става 15-17 см и иска 150 литра, абсурдно е. Скалариите също.
В този си вид само проблеми виждам в този аквариум. Разгледай снимки и чети, чети ...

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 02:03 от evencee

# 632
  • Somewhere far away
Много са рибите, да. Но с малко четене се оправят нещата, не е толкова сложно. пренаселването и изкуствените декорации са чести грешки на новаците.

# 633
Провери какви охлюви имаш и дали се хранят с растения, защото ще стане грозно ако е така.

От рибките виждам плати, тернеция и скалария.

# 634
  • Варна
За удобство вижте тук и прегледайте кои са темите, за да се обърнете към тях при нужда. Започнете от първите 5 теми. Важни са ви - Стартиране на сладководен аквариум, стартиране на азотен цикъл. Под тях има теми от начинаещи. Със сигурност ще попаднете на аквариуми като вашият.
https://www.aquaportal.bg/forum/index.php?PHPSESSID=be95dbdb0c86 … c0b0d8&board=13.0
Вижте и този. Отново е оформен и обяснено добре и също има форум. Предимно от него имам познания.
https://aquariumbg.com/forum/index.php
Важно е да се снабдите с нужната техника - вътрешен филтър  за този обем аквариум (при вас абсолютният минимум е вътрешен дунапренен филтър, който се свързва към маркучето на аериращата помпа. ). Вътрешният филтър/ вашата помпичка, трябва да работят денонощно дори когато в стаята се спи (вътрешните филтри са по-безшумни от помпичките, но ако вземете вътрешен филтър, помпичката отново ще е полезна, когато ви се наложи да преместите рибки в друг съд по различни причини, като например цялостно почистване на аквариума веднъж годишно или по-рядко, така че не е набутвация) и ги изключвате само при почистване на гъбата, като ще бъркате в аквариума (като мярка за безопасност (аз и други не го изключваме)) или евентуално като ще храните рибките за 2 минути време. Желателно е да не се изклчва за повече от половин час при почистване, както и гъбата да се изплаква от нечистотии (обикновено веднъж седмично според замърсяването. При вас може в един момент на 5 дни, когато рибките пораснат или ги прехранвате/не си доизяждат храната и тя стои по дъното. Много е важно да храните рибките с толкова храна, че да я изяждат до примерно 3 минути. Прехранватено е много вредно за рибките. Не хранете един ден в седмицата в денят на почистване. Ползвайте само качествена, фирмена храна, а не от онази в прозрачните пликчета. Не ползвайте чернодробна храна. Ползвайте поне 3 вида храна и я разнообразявайте. Заради сомчето е добре да имате и храна за сомчета - На пакетчето ще има рибка от същия вид. Поне една таблетка пускайте 2-3-4 пъти в седмицата, според това дали я изяжда, ако с другите храни не сте прекалили. Сомчетата са чистачи, обирайки попадналата на дъното храна, към която останалите рибки рядко проявяват интерес, ако не са твърде гладни)  в аквариумната вода, която вадите в чист/ добре изплакнат леген. Изстисквате я няколко пъти във водата ( при почистване на аквариума си е желателно да извадите 1/4 от водата и да я замените със същият обем престояла денонощие ( и да е на стайна температура, да няма шок за рибките), за да се изпари хлорът, а ако видимо във времето водата е мътна, жълтеникава, мирише неприятно, помислете дали системно не давате повече от нужното количество храна или рибките вече са пораснали и нещата излизат извън контрол въпреки грижите ви преминете на 1/3 смяна на вода, защото при по-малките и гъсто населени аквариуми замърсяването е по-голямо и оказва негативен ефект за рибките) да опадат едрите боклуци и я закачате отново на мястото й (не е добре да стои на сухо! Може да си отделите кофичка от сладолед или друга подобна за такива цели, защото капе вода. Желателно е да имате у дома нитрифициращи капки или иначе казано капки, които се ползват при смяна на вода. Купуват се от зоомагазин. Вземете средно по обем шишенце. Ще са ви полезни да възстановите по-бързо биологичния баланс след дълго спиране на тока или когато след вадене на вода от аквариума усетите неприятен дъх. Лошият дъх е индикатор, че водата е токсична за рибките, но това е ориентир, който върви след настъпилите събития.
Определено е добре да смените камъчетата на дъното с по-ситна фракция. Ще ви се спестят страшно много разочарования. Продават в зоомагазините и ги промийте няколко пъти в леген, докато вече водата е напълно бистра. По-добре промивайте на малки части, а не всички камъчета едновременно, за да имате по-добър контрол над процеса. Може да ползвате гевгир и слушалката на душа, като промивате на по-малки порции и отново излиза напълно бистра вода. Желателно е камъчетата да се изварят след първоначално почистване, за да не допуснете патогенни бактерии в аквариума си. Понеже искате живи растения, нека дъното е поне 3 см заради кореновата система на растенията. Моето дъното е към 5 см заради растенията. Като вадите рибките (при Тази процедура), настанете ги в леген с аквариумна вода и преместен нагревател (при нужда), както и с гъбата на филтъра ви с пуснат аератор (все едно не са в леген, а в аквариума ви). Целта е да се запазят полезните бактерии в гъбата, а не толкова че на рибките няма да им стигне кислорода. Живите растения се местят или в същия леген, или в друг подходящ съд отново в аквариумна вода. Работете внимателно, но експедитивно. Добре е да не спирате да си почивате, когато вършите тази дейност. Под аквариумите винаги се слага подложка. Най-простите, но грозни варианти са картон с размера на дъното, вестници, кърпа. Подложката трябва да е мека, а твърда. По-естетичните са готови подложки за аквариум от зоомагазин, а най-евтини и достъпни са подложки за ламинат, изрязани отново по размерите на дъното или минимално по-големи. Ако ползвате този вариант, нека подложката да е поне 5 мм. Не вдигайте аквариума докато все още в него има камъни. Винаги предварително обирайте водата, растенията, камъните, за да се олекоти максимално и камъните да не се плъзнат и чукнат/надраскат/спукат стъкло! Винаги пренасяйте при нужда до банята с повишено внимание и внимавайте да не го чукнете. Поставяйте на равни повърхности в банята. Може и на капака на моноблока), върху кърпи или ако е на плочките в банята отново върху кърпи или дебел картон/вестници! Добре е да имате помощник за някои операции и да мислите стъпка напред какво ще ви е нужно, за да не стане затруднение или беля. Винаги внимавайте да не ви се изплъзне и да го изтървете със сила върху пода, дори и върху кърпите. Когато ще местите камъните или при цялостно почистване (ИЛИ ПРЕМЕСТВАНЕ) на аквариума с вадене на камъчетата от дъното и промиването им), подгответе престояла чешмяна вода (например в 2-3 туби от минерална вода, отново на стайна температура. Вземете под внимание, че за да се запълни водата на аквариума при поставянето му на място, подреждане на дънотото, декорацията, растенията, освен престоялата вода, ще ползвате и водата, която сте отделили преварително от работещия аквариум преди тази процедура, както и последно ще добавите водата от легена след преместване на рибките. Може да ползвате тенджери, леген или още някоя туба от минерална вода. Ако водата от аквариума е предварително чиста и поддържана (аквариумът ви се радва на оптимална по качество вода), добре е да запазите колкото може повече от нея без мътилка и да я ползвате при пълненето на аквариума след процедурата. Когато пълните аквариума с аквариумна и престояла вода, преместете термометъра и ако температурата не е с по-голяма разлика от 3 градуса от тази в легена с рибите, може да ги преместите с кепче. Иначе слагате нагревателя в аквариума да вдигне температурата, за да е минимална разликата. Никога не местете рибите при по-голяма разлика. Колкото по-близка е температурата, толкова е по-добре! Ако трябва изчакайте повече.
Аквариумът трябва да има собствено осветление, което се изключва за нощта. Рибите също имат нужда от почивка, освен ако не са активни през нощта като сомчетата. Когато вече имате живи растения, трябва да се съобразявате със светлоденят. В сайтовете ще намерите допълнителна информация.
Големият камък мисля, че не е нужен за декорация при този обем аквариум, мидичките и подобни определено не са. Извадете едрите камъчета или повечето от тях, за да се запълни този обем с вода. Като намерите камъчета за дъното с естествен цвят, а не някакви шарении, старите ви камъчета може и да не се впишат. Укритието на сомчето определено запазете.
Температурата на аквариума според наличните ви рибки, трябва да е 26-27 градуса. Скалариите са топлолюбиви и искат 27-28 градуса. Поне като тръгне да расте благополучно, подарете я на ваши близки или за временно обитание, или като научите доста неща за акваристиката и припознаете това хоби за ваше, помислете за по-голям аквариум, снабдявайки го с подходяща техника за този обем, изчистете грешките си, поставете аквариума на достатъчно здрава повърхност защото си тежи повече и... дайте на рибките си щастлив живот. По-големите аквариуми от вашия се поддържат по-лесно, докато при малките е нужно повече внимание относно чистотата. Нека бъдещият ви вътрешен филтър за големия аквариум има отделение за пръстенчета керамика (сипоракс), а не само гъба. Предлагам да се целите в аквариум с обем поне 60-70 литра, но иначе до около 90 литра ми се струват практични. Над 100 литра са вече за запалени акваристи и такива, които не смятат да се откажат в близките години. Имайте предвид, че като се сложат камъчета на дъното (грунд), полезният обем с литрите вода се губи.
Предлагам от зоомагазин или сайт да намерите фон за гърба. Представлява плакат, който се лепи с двойнозалепящо тиксо или  обикновено тиксо (но е по-грозно така). Като купувах моя аквариум, в магазина използваха тънка двойнолепяща лента и стана много красиво. Фоновете обикновено са растения и дъно с камъчета. Предлагам камъчетата от плаката да се падат ниско, така че като сложите вашите камъчета да се прикрият поне до голяма степен. Ненужното от плаката се изрязва.
Ако имате към момента осветление и смените камъчета на дъното, като за начинаещи предлагам да вземете бързорастящи растения -  криптокорина и валиснерия, микрозорум като по-непретенциозни, но все пак искащи подходящо осветление. За средните слове лудвигия, водна чума. За повърхността пистия, водна леща, ричия. За захващане към декорация и камъни - Анубиас и други подобни. Растенията, които са предвидени за захващане към декорация не бива да се засаждат. Тях ги превързвате с конец, месина или закрепяте по подходящ начин. Бавнорастящите растения искат стабилен, добре работещ аквариум, за да не завъдят водорасли по себе си и да са красиви. Бързорастящите растения ако имат достатъчно добра светлина ще се размножават с добро темпо и периодично трябва да намалявате количеството им като да ги подарявате/хвърляте. Заложете на бързорастящи, защото те са съществени за оптимален кръговрат в аквариума.

Всичко нужно ще научите чрез желание и четене. Прегледайте двата линка, прочетете каквото ви трябва, а при възникнали въпроси ще знаете къде да намерите отговорите.

# 635
  • Somewhere far away
за фона аз слагам черен /или тъмносин/, тези с разни снимки, шарении и картинки и пейзажи са ми много грозни.

# 636
Аквариума има осветление,нагревател и филтър,обаче вчера свалихме гъбата ,защото балончетата въздух не излизаха правилно ,не знам дали е било редно . Водорасли от нашия град няма от къде да купя ,остава вариана да поръчам онлайн,обаче нашия аквариум не е много голям и не знам какво водорасло да взема така че да е подходящо

# 637
  • Somewhere far away
колко  литра е?
и моите не са големи. в този дето са ми неонките даже е по -малкия от двата /20 л/ и съм го залесила доста стабилно. Grinning

# 638
Аквариума има осветление,нагревател и филтър,обаче вчера свалихме гъбата ,защото балончетата въздух не излизаха правилно ,не знам дали е било редно . Водорасли от нашия град няма от къде да купя ,остава вариана да поръчам онлайн,обаче нашия аквариум не е много голям и не знам какво водорасло да взема така че да е подходящо
Не е редно да се маха гъбата, при все че това е единственото филтриращо средство. В магазина, от който сте взели рибите, няма ли растения? Странно ми е да има риби, пък не и растения, не съм виждала такова чудо. И не знам на кое казваш водорасло? Нито пък едно е достатъчно, видимо за мен трябват поне 3. Чихинци ги е написал какви са подходящи.
Всички сме правили грешки, но си е и умение да се вслушваш в критиката и да ги изчистиш навреме, преди да настане масов мор.

Deathcrush, много е симпатична аквата с неонките!
На мен ми мина наскоро муха да взема 12 литра за една бета. Още ми бръмчи, но засега задържам, може би напролет.

# 639
Не,нямаше растения . Питахме ,казяха че са спряли да поръчват. Определено ще потърся решение ,благодаря

# 640
  • Somewhere far away
е в по малките градове е така- и при нас не е много на почит акваристиката. има някакви уж растения, неугледни и полуразпадащи се, но са толкова зле че не бих си купила. моите са от аквариум.бг, винаги съм била доволна от тях. още докато живеех в софия беше просто удоволствие да посещавам този магазин.
evencee - много ми хареса и твоята идея за малкото танкче с Бета! < ^^ Heart

# 641
Някои от тези подходящи ли са

# 642
  • Варна
https://aquarist.bg/kategoria/rasteniya/akvariumni-rasteniq/
Тук намерих малко повече подробности за предлаганите растения. Ориентирайте се по изискванията и поръчайте от удобен за вас сайт. Не избирайте растения, при които е нужно да се добавя тор, нито да се добавя въглероден диоксид. В крайна сметка може да изберете според възможността - " не е задължително ". Относно осветлението се насочете - от слаба до средна. Избягвайте растения, които нарастват много на височина.
Невзискателни и евтини са видовете от криптокорина и валиснерия. Пробвайте и микрозорум. Пробвайте и с Анубиас Нана или други подобни за закрепване към декорация, например към  дървото тип тунелче, в което се крие сомчето. Вземете си към 3 или повече вида растения и си аранжирайте. Като се адаптират ще се размножат и може да предложите на ваши съфорумки.
Препоръчвам ви да вземете и плаващи растения, като им редуцирате популацията, когато вземат да пречат. С тях е много красиво.

# 643
Много ще съм благодарна ако кажете кое растение да взема,такова че да не порастне повече от 20 см височина. Гледах много из сайтовете ,но нямам никаква представа кое е подходящо

# 644
  • Somewhere far away
аз бих препоръчала анубиас и микрозорум.  и двете могат да пораснат доста , но могат и да се подразвят. Аз се радвам като малко дете всеки път като видя ново листенце!
 всъщност всички могат да се подрязват така че това не трябва да ви притеснява.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 11:44 от Deathcrush

Общи условия

Активация на акаунт