Истанбул [тема 39]

• 106 285
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
То разказ няма, така че и две на релси е добре. Mr. Green

Разказ... ще ми трябва време, защото още не мога да вляза в час, а съм отново на работа. Надявам се да успея скоро да понапиша нещо. Снимките също трябва да огледам, че са няколкостотин.

Мен ако знаете колко хора ме обявиха за луда... Ама не съжалявам, че послушах сърцето си.

# 286
А какво ще кажете за вечеря в Кумкапъ? До сега прочетох доста противоположни мнения  newsm78

# 287
Момичета, дължа ви благодарности! С ваша помощ направих програмата и екскурзията ни мина чудесно. Съпругът ми оцени високо предварителната ми подготовка, която дължа изключително на вас.  bouquet
Бих искала да се реванширам със свежа информация.
Първо, за лалетата. Тези край улиците през миналия уикенд бяха полупрецъфтели. Мисля, че в края на тази седмица съвсем няма да имат вид. В парка Емирган повечето бяха в прекрасно състояние. Имаше и напъпили, които тези дни ще са в разцвета си. В парка Гюлхане, който посетихме в неделя, след много топлия съботен ден, всичко беше силно разцъфнало. Дано са по-трайни сортове и да издържат дълго, защото са много красиви!
Доста попътувахме по море - с градския воден транспорт, с Истанбулкарт. За 2 дни, за двама човека 80 лири ни струваше транспорта, а и пеша доста повървяхме. С автобус, 25Е, отидохме  до Емиргян, с корабчето се върнахме. Беше прекрасен круиз по Босфора. С автобус 47 стигнахме до Миниатюрк, върнахме се с котабчето по Златния рог, което хванахме от втората му спирка, след Еюп. Пътуването до Юскюдар също беше много приятно. След разходката там, с автобус 15 се придвижихме до Анадолу хисар и от пристанището там взехме ферибота до Арнауткьой. Архитектурата в Арнауткьой на мене много ни допада. Насладихме се на красиви и добре поддържани къщи, на чудесни яхти, закотвени в пристанището и с автобус за 3-4 спирки стигнахме до Ортакьой, за да се насладим на любимото ни ястие в Истанбул - компирите. Атмосферата на площадчето около джамията и съседните улички е неповторима. Горещо препоръчвам това преживяване, а и вкуса на така характерните пълнени със салати картофи.  Grinning
Трудно се оказа връщането от Ортакьой към центъра. В 8 часа, в събота вечер загубихме доста време и сили в мъчително истанбулско задръстване. Сега, обаче се утешаваме, че и тази емоция сме преживели. Wink Следващия път, като отидем в Истанбул, Ортакьой ще бъде задължителна спитка по маршрута ни, както и Арнауткьой, но ще измислим начин да пътуваме повече с фериботи и по-малко с автобуси.
Други неща, които направихме: Хубава разходка в Кадъкьой. (До там и обратно стигнахме с корабчето  от Еминюню.) Издирване и разглеждане на музея Карие с римските мозайки. (Заслужава си, но имайте предвид, че в момента отвън е опакован за реставрация. На мен ми беше много неприятно, че не можахме да го видим, както трябва.) Кварталът там е по-колоритен, отколкото си представях, но не мисля, че е опасен. (Въпреки, че по едно време се чувствах като в циганската махала. Май бяхме попаднали в циганската махала на Истанбул.) Точно сред нея, обаче намерихме величествената червеникавокафява сграда, която доминира в пейзажа над Златния рог и до скоро си мислех, че е Вселенската патриаршия, а май е някакво училище към патриаршията.
Разходихме се и по уличките зад Синята джамия, за да видим Малката Света София и джамията Соколу Мехмед паша; вечеряхме в ресторант Ортаклар (и бяхме много доволни от вечерята). Препоръчвам да се посещава.
Още веднъж, благодаря на всички, които ми помогнаха с идеи и съвети! На ваше разположение съм, ако мога с нещо да бъда полезна и аз.

# 288
Браво за програмата - много неща сте видяли, благородно ви завиждам...
Моят въпрос - как от Миниатюрк с корабче обратно? И от Емиргян с корабче - от Емиргян ли го хванахте или от друго пристанище?
За Ортакьой - и аз не го пропускам след като го видях...Лалетата ще ги изтърва, но пък толкова други неща има...За квартала около Карие, май се казва Зейрек(Zеyrek), сега мисля да го разгледам, пише че не е опасен, така че и вашето мнение е успокоение:)

# 289
  • Варна и...духом на Босфора
Ду,долу е Зейрек махалеси,и Зейрек джами- пи византийско време Пантократорската църква,има много хубаво заведение,Геджеманско Място bowuu на снимките на Анджи се вижда,изглед страхотен към Халич,моста,Сюлеймание,Валенс.
Минаваш Валенс от към Шехзаде,пресичаш Ататюрк булвари наляво,покрай музикален магазин вдясно,също Геджеманско място bowuuПТт и виждаш табели на едно табло.От него вляво,нагоре,свиваш вдясно и си там,леснУ многУ!
Квартала на Карие е част от Едирнекапъ,ние с момичетата като ходихме,местните така ни казаха.
Ли,брависимо момиче!!! Hug
От Ортакьой ,да хванали сте трафика,ама бурасъ Истанбул!
Значи компира ви е любим.Ами
студена биричка? Mr. Green
Абе,Карталското гнездо никой ли
не снима бря!!!!
И още снимки,моля,и разкази тоооже чакаме! Crazy

# 290
Ли, благодаря!
Беличка да не си мисли, че й се е разминало.Simple Smile Има да си поправя двойката, дето Еми й я писа. Simple Smile

# 291
Du, от Миниатюрк взехме някакъв автобус за 2 или 3 спирки. Ние чакахме 47, с който пътувахме на отиване от автогарата на Еминюню, но на спирката спря някакъв друг номер, аз показах на шофьора разписанието на ферибота HALIC HATTI, сочейки спирката след Еюп . Не съм сигурна как се произнася, а се пише SUTLUCE.Човекът кимна утвърдително и след 3 минути слязохме точно пред пристанището. То се пада почти срещу Еюп.
А фериботът, който ни взе от Емирган, е по линията CENGELKOY - ISTINYE. Той пътува само няколко пъти на ден. Ние го хванахме в 16.15 часа. С него си направихме разходката по Босфора и слязохме на азиатския бряг.

# 292
redemi, Биричка този път не видях нито в заведенията, нито в магазините. Решихме, че може да е някакъв период на пости и затова не консумират алкохол, а и на чужденците не предлагат. Пихме само турски чай.  Laughing
Стадионът изглежда почти завършен. Около него се трудеха десетки работници. Явно имат срок за окончателното му завършване, който е много скоро!

# 293
  • Варна
Здравейте, утре заминаваме на дълго чаканата екскурзия. С ваша помощ, мисля, че сглобих добра програма като за начинаещи. Имам един последен въпрос. Искаме да направим разходка с корабче по Босфора. Мисля, да се качим от Еминьоню, може ли да ми кажете, корабче на коя фирма трябва да хванем, за да направим около 2 часа разходка и да видим прословутите къщи, да минем покрай Долмабахче и да се върнем отново на същото пристанище. Общо взето имам нужда от най - зяпаческия вариант Simple Smile

# 294
  • Варна
Стадиона го откриха в понеделник, на 11.04. Миналата седмица минахме няколко пъти, работеше се до късно, вероятно и нощем. Две табла от външната страна на стадиона към Долмабахче, както и едно над крайбрежния булевард, отчитаха с точност до секундата оставащото време до откриването. Сигурно е имало и други.
Биричка имаше - и в заведенията, и в магазините. Ефес 0.5л кенче в два различни супера беше на една и съща цена - 6.20 TL. Не съм питала дали цените са еднакви в търговската мрежа. В заведениятя е поне двойно. На когото му се пие, да му е сладко. За цените на концентратите няма да говоря. Имам снимков материал даже. Интересно бе, че има кенчета Ефес по 1 литър... 11.40 TL. Mr. Green
Пепелче, ще пиша накратко. Вече качих и поизчистих снимките от най-несполучливите, но все още са над 1000. Надявам се тия дни да успея да разкажа.

# 295
Ли, Редеми - благодаря за отговорите и уточненията...Гледах на картата къде се пада ZeyreK, но  мислех, че почва от Карие, защото по спомен и там бяха някакви такива къщите....То като оставям четенето за последния момент, така ще е...Simple Smile

# 296
Здравейте! Предстои ми пътуване до Истанбул и в момента си обмислям програмата. Възможно ли е от Кабаташ да се стигне пешком до джамията в Ортакьой и колко време ще ми отнеме това? Ако реша до там да стигна с ферибота от Еминьоню, ще може ли? Дали правилно съм разбрала? Кой е най-удачният вариант за връщане от Ортакьой към Лалели. Много въпроси, извинете, но ще съм ви много благодарна, ако ми помогнете с отговора им.

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 14:23 от amareto eto

# 297
  • Варна и...духом на Босфора
Амарето-до Ортакьой от Кабаташ пеш_Не!От Еминюню до Ортакьой с корабче-да,но в определени часове,вечер,виж разписанията на Шехир.От Ортакьой до Лалели-три варианта.

# 298
Амарето-до Ортакьой от Кабаташ пеш_Не!От Еминюню до Ортакьой с корабче-да,но в определени часове,вечер,виж разписанията на Шехир.От Ортакьой до Лалели-три варианта.
Благодаря за отговора, Redemi. Става въпрос за събота, Шехир имат само в 17.50 и 18:10 ферибот. С истанбул карта ли се пътува? Може ли малко по-подробно за вариантите за обратно от Ортакьой. Благодаря предварително още веднъж

# 299
Амарето, нещо и от моите записки Simple Smile

Цитат
..от Долмабахче до Ортакьой може да се качите на някой от автобусите за Емиргян (22, 22RE, 25E) или с който и да е автобус с надпис Ортакой в това направление.

50 белега, че сте влюбени в Истанбул (някъде не е преведено добре)

Скрит текст:
1. Автоматично си сваляте обувките при влизане в къщата.
2 . Вие сте опитали всички видове улична храна, която Истанбул  предлага: царевица , пълнени миди , нахут на ориз , ядки, сок от нар , пуканки ...
3 . Не минава и ден без да пиеш най-малко един  чай . Ако това се случи , се чувстваш странно.
4 . Приятели не ви канят по домовете си за вечеря , а за закуска .
5 . Знаеш  името на човека, в магазинчето на вашата улица .
6 . Всичко е чок (много) : Cok Guzel , Cok IYI , Cok ayıp ...
7 . Вие сте започнали да отговоряте на въпроси чрез повтаряне на отговор ( Евет , Еvет ; VAR, VAR ; hayır , hayır ; Йок , Yok ) .
8 . Вие сте забравили какво означава да се рециклира .
9 . Вече не чувате  клаксоните на колите .
10 . Знаеш, че винаги е трафик в Истанбул : въпросът е дали има трафик или много трафик .
11 . Знаете, че ще намерите портрет на Ататюрк , където и да отидете .
12. Вие сте се научили да приемате  киселото  мляко като нещо солено, което  пиете с храната си , а не нещо сладко , което ядете за десерт .
13. Вие едва ли чувате вече , когато джамиите отправят призив към молитва . Пет пъти на ден . Започва от 05.30 .
14. Вие пиете чай , когато е 35 градуса по Целзий отвън.
15 . Знаеш , че  единственият начин да пресечеш  улицата е камикадзе стил , с автомобили, преминаващи  само на няколко сантиметра разстояние. Светофари ? Какво е това?
16. Знаеш  първото правило за Ататюрк е : да не казвам нищо лошо за Ататюрк .
17 . И второто правило за Ататюрк е : да не казвам нищо лошо за Ататюрк .
18 . Вие питате за студентско намаление и се опитвате да се пазарите за почти всичко.
19. Помниш ли, когато сте забелязвали някой умник , който прережда опашката без обяснение? Сега вие сте този умник .
20 . Отиваш на Тарлабашъ пазар всяка неделя да купуваш  плодове и зеленчуци на изключително ниски цени . И все още се опитваш  да се пазариш за по-добра сделка .
21. Знаеш  всички happy –hour места  в Таксим .
22. Винаги пиеш най-голямата бира , защото " това е просто една лири повече . "
23. Вие все още търсите най-евтиния кебап в града.
24. Имате Назар boncuğu ( " зли очи " ) в дома си или стаята си .
25 . Не казваш "ОК" ; казваш " tamam . "
26. Целувате си  двете бузи с вашите близки приятели мъже .
27 . Не ви изненадва вече да видите две мачо момчета пеша заедно  за ръце.
28. Входът на къщата ти  прилича на магазин за обувки .
29. Приехте маслините и сиренето  като част от закуската си .
30 . Приехте , че винаги ще има супа и кисело мляко с храната .
31 . Имате  любима марка на ракъ .
32 . Приехте киселото  мляко като сос .
33. Мислите си, че да имате мустаци изглежда готино .
34 . Мислиш, че е нормално да " пият една цигара ", " затваряне на телефона " , или че " вали сняг"
35. Ти наричаш по- възрастните си съседи " леля " и " чичо ".
36. Вие казвате " Аллах Аллах " , за да се оплачете или да изразите гняв.
37. Не се изненадвате, когато някои хора все още дават цени в милиони лири .
38. Сравнявате цената на една алкохолна напитка с  храната, която може да се изяде за същата сума.
39 . Сега очаквате да се избършете с  мокра кърпичка с мирис на лимон в края на хранене в ресторант.
40. Когато имате нужда от хранителни стоки, се обаждате в магазина на ъгъла да ги изпратят  до вас в една кошница .
41. Вие знаете, че kahvaltı  ( закуска) означава " преди или след кафе "  и че никога не е кафе след закуска.
42. Вие ядете  islak ( мокър ) хамбургер след купон .
43. Ядете midye Долма ( пълнени миди ) през  нощта навън и не се питате откъде идват и как са приготвени.
44 . Очакваш , че винаги захарта се  сервира на кубчета
45. Ти спря да очакваш сос в дюнер кебап и знаеш, че е нормално да се намерят  пържени картофи вместо него.
46. Вие очаквате да се изкачат  един тон стълби, за да се достигне един бар или нощен клуб.
47. Вие просто отивате в историческата част на града , когато приятели ви гостуват.
48. Мислиш , че е нормално за мотоциклетистите да се возят в обратната лента , без каска .
49. Знаеш, че  всяка сграда има име на някоя личност, и обикновено два номера: стар и нов.
50 . Можете да играете Tavla ( табла ) . Можете да  прекарате цял следобед в пиене на чай, пушене на наргиле и  игра на  Tavla .

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 16:47 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт