Истанбул [тема 39]

• 105 843
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна и...духом на Босфора
 PartyУбачиии стадиончитУууу,то красута,бе,то дизайн,то архитектура!! bowuu
Наистина няма люде Sad

# 316
  • София
Именно за него си мислех, име не помня, почти не съм гледала, но тази тераса към брега ми се е запечатала. Защо си мисля, че беше облечена с дърво, обаче newsm78

Евтин начин да направят красива тераса пред вилата. Явно Босфорът здраво разяжда всичко, което сложат там. Както е на ъгъл и има някакво течение, вълните не прощават.

Колкото и да са скъпи тези имоти, явно не са най-доброто място за живеене. Wink Всъщност обитаемите къщи почти всички са с градинка отпред. А тези, които опират водата се дават под наем за снимане на сериали.  Mr. Green

# 317
  • Варна
'Начи правилно сме се ориентирали! Mr. Green И двете са с градина  hahaha Едната даже е леко нависоко  Party

И ние коментирахме как ли се поддържат тези къщи и на какво ли миришат. Тцъ, отказвам се!

Значи правилно помня, че е имало облицовка? Иначе е ясно, че на такова място нищо не оцелява.

Направи ми впечатление, че всичките нови скелети на къщи са от дърво. Явно брегът понася само леки постройки. Вероятно има и ред други причини за този избор.

# 318
Докато се  ровех в интернет, попаднах на един музей който може би ще е интересен за децата - Музей на хвърчилата, в Юскюдар, не прекалено навътре в квартала, безплатен вход...

http://www.timeoutistanbul.com/en/artculture/venue/9810/Kite-Museum

p.s. И намерих автобуса от Ортакьой до Еминьоню - 30D, някой питаше скоро

# 319
Именно за него си мислех, име не помня, почти не съм гледала, но тази тераса към брега ми се е запечатала. Защо си мисля, че беше облечена с дърво, обаче newsm78

Скрит текст:
Направих куп снимки на къщите преди втория мост в опит да открия в коя "живее" бащата на Дефне от филма, който върви в момента, но мисля, че все още не знам.

Таня,
Скрит текст:
от твоята уста думите за снимките ми са като мехлем, ама знам, че не е така. Тази сапунерка определено отстъпва на старата, въпреки по-добрите характеристики и при възможност, колкото и да не ми се мъкне, ще трябва да се взима нещо по-профи.

Перла също е снима там .

# 320
  • София

Скрит текст:
Направих куп снимки на къщите преди втория мост в опит да открия в коя "живее" бащата на Дефне от филма, който върви в момента, но мисля, че все още не знам.

Таня,
Скрит текст:
от твоята уста думите за снимките ми са като мехлем, ама знам, че не е така. Тази сапунерка определено отстъпва на старата, въпреки по-добрите характеристики и при възможност, колкото и да не ми се мъкне, ще трябва да се взима нещо по-профи.

Перла също е снима там .

Не е същата къща. Това е къщата от "Перла":

# 321
  • Варна
Не съм гледала подробно "Перла", но знам, че не е същата къща.

Ето и третия ден, този с най-много лалета:

Скрит текст:
На третия ден основната ни цел беше Емиргян. Тук е мястото да си призная, че аз произнасях това име с ударение на -я-, а се оказа, че правилното произношение е с ударение на -и-, демек ЕмИргян. Както и да е, там искахме да ходим.
Планирахме да сме там най-късно по обяд, обаче малко се забавихме, защото поспахме повече, а и от хотела, през Чемберлиташ, влязохме в централната алея на Капалъ чарши. Изведнъж чухме много позната музика... „Бяла роза”. Огледахме се, един от стоящите пред магазина си мъже беше пуснал песента на телефона си и с още един я слушаха и се подрусваха в ритъм. Беше ни странно и забавно.
Идеята беше да излезем пред централния вход, да поемем надясно и да се спуснем през култовия район „гашите”. Естествено, това не стана много бързо, а и накрая завършихме в споменаваното тук заведение Lezzet-i Sark до Египетския, където обядвахме и се подсладихме с похваленото кюнефе.
Да кажа, че кюнефето там не е нещо невиждано – в никакъв случай не превъзхожда приготвяното на други места, където сме опитвали. Единственото предимство е обилната поръска от шам фъстък. В Ортаклар поръсват с орехи, а това не е добра комбинация, поне за моя вкус. Порциите са малки, имам чувството, че са с един номер по-малки от преди. Чинийките за кюнефе са с номера/размери... моите са №3, а там 2 или 1, не мога точно да преценя. Иначе храната определено не е по-вкусна от тази в Ортаклар, а цените са аналогични. Лудницата е пълна и ако сядате навън, защото искате да пушите, трябва да се въоръжите с търпение и да не забелязвате ходещите „по главите” ви хора. Все пак заведението е на метри от магазина на Мехмет ефенди, в доста натоварена търговска уличка.
След тази отбивка, вече се насочихме към целта ни. С Т1 и 25Е, който не чакахме изобщо, но пък попътувахме доста с него, в крайна сметка се добрахме до парка. От Егиетския до Емиргян сме се придвижвали близо час и половина, само с 25Е – час, но предвид задръстването, бе поносимо бавно.
Голямата табела на входа откъм крайбрежния булевард е различна от преди 3 години – по-стилна и много ми хареса. Влизащите в парка превозни средства бяха щателно проверявани от охраната, което водеше до досадно свирене на клаксони. Метри по-нагоре обаче те завладява красотата на лалетата и спираш да чуваш, да те дразнят разни грозни неща и прости хора. Този път улучихме пикът на лалетата и очите ни се напълниха с цвят и великолепие. Както казах и преди, имаше увяхнали, както и лалета на пъпка, но може би 80% от цветята бяха в отличен вид. Този път отидохме до Бейаз кьошк, насладихме се на фонтанчетата и езерцата, мостчетата и големите клетки за птици с полилеи от цветя. Стигнахме и до прословутия голям бял надпис с името на парка и малките червени цифри, указващи годината. Оказва се, че отново сме пропуснали реката от цветя (но видяхме такава в Гюлхане), както и рояла (ако ги има тази година), но нали трябва да има нещо ново и за следващия път. Междувременно, минавайки край детския кът, забелязах магазина за цветя и автоматично се вмъкнах там. Мъж ми се излегна на тревата в близост – нещо, което е напълно нормално в тази част, а в други части на парка има множество пейки и маси за пикник, които бяха пълни, въпреки делничния ден. След като си закупих цветя в саксии, се присъединих към половинката и си направихме мини пикник (имахме плодове в раницата). После, след още куп снимки, се спуснахме към Саръ кьошк и езерото. Там вече слънцето леко започна да клони към залез, но красотата пак беше в изобилие. Знамето, както видяхме и на камерите, е със сини петна. Защо – не знам. На две места – близо до надписа и непосредствено до езерото, са поставени стилизирани фигури на лале. Приличат на полегнал цвят. Народът се реди да си прави снимки, поседнал на едното листче на лалето. И ние – с народа. Снимахме, гледахме, радвахме се на красотата и лека-полека потеглихме към изхода. Пътьом видяхме още красоти, като една извита рамка с течащи тънки струи вода (като воден екран), увенчана със засаден в горната и част жасмин, който като разцъфти богато, ще изпълни с уханието си наоколо. Каляската, която май е постоянен обект в парка, беше обградена с бугенвилеи и големи разноцветни балони. Момите се надпреварваха да се снимат в/пред/около нея и вероятно си представяха как подобна ги отвежда при принца.
Излязохме от парка след точно тричасов престой и с кратки почивки на пейките по крайбрежната алея, достигнахме втория мост. В това време се стъмни и запалиха светлините му. Минахме под него и останахме впечатлени от интересното хрумване на собствениците на червената сграда с куличката – някакъв холдинг. От долната страна на балконите се прожектираха различни изображения. Първото, което забелязахме, беше синьо небе с пухкави бели облачета. После имаше път сред гора, бистра вода с обли камъчета на дъното. Беше приятно да видим подобно нещо. Без да обяснявам защо, накарах ММ да седнем на една конкретна пейка и въпреки тъмнината и недобрата техника, да направя няколко снимки. Разбира се, че не е така романтично по тъмно, както по здрач, но се получиха. Поседяхме, погледахме Босфора и отидохме на спирката (Румели хисаръ). Не чакахме много, дойде 22 и с него – до Кабаташ. После с Т1 отидохме до сп. Беязид и пеша обратно до Чемберлиташ, за да можем да минем през едно от коронните ни места за дюнер. Хапнахме, пийнахме кола и въпреки протестиращите ми крака, се прибрахме в хотела. Няма такива удобни легла, ясно е, нали?!

Не съм го оглеждала. Извинявам се, ако има нещо не както трябва.

И снимките към този ден... не съм си играла с тях, но то е ясно кое какво е:
http://bili74.snimka.bg/travel/istanbul-prez-april-039-2016-2.906333.36828468

# 322
beljata ,  с огромно удоволствие чета разказите ти и разглеждам албумите.....Истинска наслада за всичките ми сетива  Heart Eyes Heart Eyes Благодаря ти!

Онази къща на завоя с голямото течение ,която си снимала ,е от сериала "Paramparça" с българско заглавие "Твоят мой живот" -наскоро приключи първи сезон по БТВ.
А тази, както казва Таня67, е от "Перла".

Последна редакция: нд, 17 апр 2016, 19:33 от daniela.qnkova

# 323
 Crazy CrazyЧудо на чудесата! Ут Варна ду Отугар Истанбул- 90 лева,с Нишикли-80 лева- двупосочно!

Извиквам силно Вамоооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооос! И отивам да чета Намигаторката Wink

# 324
Redemi, от къде е информацията за цената на Нишикли?

# 325
 От мои близки,вчера завърнали се от Истанбул.

# 326
Аз заминавам в четвъртък и мислех точно с тях да пътувам, още утре отивам да проверя на автогарата, благодаря ти много!

# 327
Беличка, благодаря за снимките!!!  Hug
Седмицата ми започна хубаво с тях и с разказите ти!

И браво за "онази"пейка Simple Smile

# 328
Здравейте
Докато правехме планове за Истанбул този уикенд ММ реши да отидем до Одрин,
разбира се не се отказахме и от пътуването до метрополиса  Laughing
За първи път ходя там много спокоен град няма я тая блъсканица както в Истанбул.
Отидохме напазарувахме, хапнахме , посетихме Селимие джамия и ето малко снимки
Скрит текст:
Толкова е голяма Селимие със своите 84 метра високи минарета, че не се побира в снимките

# 329
Здравейте
Докато правехме планове за Истанбул този уикенд ММ реши да отидем до Одрин,
разбира се не се отказахме и от пътуването до метрополиса  Laughing
За първи път ходя там много спокоен град няма я тая блъсканица както в Истанбул.
Отидохме напазарувахме, хапнахме , посетихме Селимие джамия и ето малко снимки
Скрит текст:
Толкова е голяма Селимие със своите 84 метра високи минарета, че не се побира в снимките

Здравейте!През кое КПП минахте границата на връщане и нашите служби бавиха ли ви много ?!?

Общи условия

Активация на акаунт