Истанбул [тема 39]

• 105 656
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
И аз гледах. Благодаря, Таня!
И аз не съм била в Кападокия. Определено мъж ми се запали да ходим.

Според мен в Емиргян е по-добре да се отиде самостоятелно. Два часа (които са "плаващи" - заради трафика и куп други обстоятелства могат да станат и по-малко) са недостатъчни. Надявам се някой ден да мога да изкарам там поне 4, дори 5, часа. При ходенето ни сме стояли 2 часа и 40 минути и се оказа, че не сме видели всичко интересно. Пихме чай, но така или иначе, не ни е било достатъчно времето.

Роже, всъщност не са чак близо един до друг. Не и на пренебрежимо разстояние.

Третият апартамент, този в Букинг, е на хубаво място от моста на метрото към моста Ататюрк, но не бих го предпочела пред такива, които са по-близо до площад Султанахмет. Гледката е към моста на метрото и Златния рог., доколкото виждам. Далечко е от историческия център, макар и на добро разстояние от основна транспортна точка като Еминьоню. Твърде близо е до най-недружелюбния район, в който съм попадала - този под Сюлеймание. В същото време се убедих, че там, както и на много други места в Истанбул, плашещото може да е на метри разстояние от завладяващото. Все пак, разглеждайки преди време стрийт вю-то заради хотел в този район, прецених, че не е най-доброто място. Улицата край Златния рог е ОК, но една-две навътре невинаги е добре. Все пак аз преценявам и дали спокойно бихме спрели колата там, не знам вие дали пътувате с автомобил, но и това има значение. Ние ще се шмугнем набързо, но колата е там денонощно, а без нея трудно ще се приберем. Wink С две думи, според мен, този не. Дори и само за да си спестя уморителното прибиране до там с туптящи крака вечер.

Първият е на ул. Пиер Лоти, което е супер удобно място. На метри от него гледах хотел, който предлагаше паркиране и по този повод ми направи впечатление, че улицата и в тази си част е широка и оживена, вероятно. Пък и на нея се намира "Ортаклар". Mr. Green

За втория не виждам карта, но "70 м от Йеребатан" и останалото написано изглежда обнадеждаващо. Гледка към Истанбул, ако правилно съм видяла, е твърде разтегливо понятие.

Все пак гласувам за първия. Каква гледка е неговата? Макар че не е най-важното.

# 61
  • София
Роже, отсядала съм на ул. Пиер Лоти. Централно място е, но улицата е стръмна. Не можах да разбера в кой край е апартамента. Ако е в горния е супер добре, но ако е в долния ще трябва да се катерите сутрин нагоре. Все пак е по-добре сутрин, отколкото вечер. Simple Smile На Пиер Лоти паркирахме на улицата и нямаше проблеми. Само трябва предварителна уговорка с наемодателя, за да ви заварди местенце.

Разположението на втория ми харесва най-много. Там стръмнини няма, а кварталът е хубав - хотелчета и заведения. Но май е проблем паркирането, защото доколкото си спомням улицата е цялата с колчета. Не видях какво са написали по въпроса. Може да имат осигурен паркинг.

На третото място не бих отседнала. Централно е, удобно е като транспорт, но е малко мърляво и нетуристическо.

В случая на Караджа турс посещението на Емиргян е в задължителната програма. Не стои изобщо въпроса дали да ходят сами или с групата. Сутринта ги товарят и ги водят. След това отиват към останалите места на път към България. Въпросът е дали това време е достатъчно или предния ден да ходят и сами, т.е. 2 пъти да видят парка. Wink Но пък при тръгване в неделя в 7,30, задръствания не трябва да има и в парка трябва да е супер спокойно. Дали ще има къде да пият чай и кафе е под въпрос. Едва ли ресторантите са отворени в 8-9 часа.  newsm78

# 62
В края на май ще ходим в Истанбул за 6 дни. Отдавна / вече две години/ не сме стъпвали в един от любимите ни градове и затова с нетърпение очаквам срещата с него Simple Smile.
Трябва да резервирам апартамент и след като благодарение на Мимии Hug се отказах от новата европейска част в близост до Галата / не ми се прибира вечер по стръмното след цял ден обикаляне/ се спрях на три апартамента в старата европейска част.
Необходима ми е помощ за това, кой от трите като местоположение да избера. И затова разбира се търся помощ от Вас  Hug Помагайте !!!
Ето ги и трите. Те не са на кой знае какво голямо разстояние един от друг, но ..... все пак тъй като за мен е най-важно местоположението при избора къде да отседнем разчитам изключително много на помощта Ви... Общото при трите са панорамните тераси на апартаментите. Едната гледка е към Босфора и Галата, втората към Св. София, а третата към.... града Grinning
https://www.airbnb.com/rooms/6665530?locale=en

http://apartssultanahmet.com/?page_id=8

http://www.booking.com/hotel/tr/galata-bridge-apart-istanbul.bg. … total;ucfs=1&

Galata Bridge Apart Istanbul  -  близо е до метрото, но за корабчетата и трaмвая ще си повървите 10 - 15 минути. Не е много, но пък късно вечер няма да е приятно....

Airbnb - не мога да разбера къде точно се намира...Около Султанахмет е широко понятие. Била съм в хотел точно зад Синята джамия и през ум не ни минаваше да се прибираме късно, а и до спирката на трамвая беше почти вертикален баир...

ApartsSultanahmet ми изглежда най - добре...Въпреки че до корабчетата и метрото пак си има 15 минути пеша...

Погледнете за хотел маалко по - надолу, около гарата Сиркеджи...Там ще сте до трамвая, на 5 минути от корабчетата и на десетина от метрото...

p.s. Ако мога да ви помогна с това, което знам  за Истанбул ще съм много доволна, тъй като благодарение на пътеписите за Дубай си направих  супер програма и си изкарахме повече от страхотно!

# 63
Изобщо не бях видяла снимките и въпроса на Щефи. Simple Smile

В момента по Диема фемили дават от немските романтични филми със заглавие "Карабът на мечтите - Истанбул". Още пътуват. Не са стигнали до Истанбул. Чакам с нетърпение да дадат нещо от града. Simple Smile
Тази вечер пък ще е Круиз към щастието-Турция. Какво ли ще ни предложат? Аз пък изпуснах снощния филм и мн ме е яд.
Беличка, Кападокия (и Ду ще потвърди) е извънземно Simple Smile преживяване.Тръгвайте, не му мисли!

# 64
Потвърждавам...
И непременно балоните, непременно:)

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 21:28 от Du

# 65
  • София
Тази вечер пък ще е Круиз към щастието-Турция. Какво ли ще ни предложат? Аз пък изпуснах снощния филм и мн ме е яд.

Може аз да съм объркала заглавието, но филмът, който ще е тази вечер е повторение на обедния. Wink

Беличке, тръгвайте към Кападокия. И не се занимавайте с агенции. Сами е по-хубаво. Simple Smile

# 66
  • Варна
Пепелче, в момента плановете са други, но някой хубав ден и това ще стане. Само здраве да е.

По повод хотелите на Роже... Хотелът на "Пиер Лоти" е (поне по картата) доста близо до Ортаклар и на пресечка между въпросната улица и Емин Синан Хамами сокак, която е доста равна и приятна улица. Изобщо не е нужно да си минава през стръмното, освен ако не се изкачват в посока Ортаклар - Чемберлиташ, но това е нищо и никакво баирче. До ресторантчето са 200 м.
Скрит текст:
На тази Емин Синан... ядох най-вкусната диня през живота си smile3521

Разбира се, че са принудени да отидат с Караджъ в Емиргян, Танче. Не че не могат да отидат и да чакат във Виаленд... Тук има хора, които "причакваха" във Форум, ама Виаленд е друго нещо, а и може да нямат желание да го правят. Аз просто казах, че според мен времето не е достатъчно, а трафикът, който споменах, не е единственото, което може да "свие" времето за парка. Преди години програмата ни се обърка заради откраднатите номера на автобуса, примерно. Имало е и закъсняващи туристи и какво ли не. А щом имат и Виаленд, не могат да се отпускат твърде.

Да, да, Танче, Du, наливайте масло в огъня! Агенции няма да търсим изобщо. Най-малкото, защото толкова път с автобус не мога да изтърпя... а и по ред други причини. Но бюджетът сега няма да издържи тежестта... на балона Wink Има други неща на дневен ред.

В моята програма филмът по обед беше "Круиз към щастието", само не знам "Турция" или "Истанбул", но все едно, явно е повторение.

# 67
  • София
Преди малко едните младоженци бяха на някакъв разкошен плаж, до който имаше гора от дървета, а сред тях имаше и палми. Интересно къде е този плаж?

# 68
  • София
Благодаря на Тaня67, beljata, Du и останалите за мненията и съветите им за мястото, на което да отседнем при пътуването ни в Истанбул. Момичета, прекрасни сте Hug
 В крайна сметка повечето мнения, включително и на Мимии Hug, бе да избера втория апартамент, в сърцето на Истанбул и само на стотина метра от Св. София.
Съобразих се и избрахме него Peace
Du, радвам се че съм успял да ти помогна за Дубай, пожелавам ти още много пътувания до екзотични и далечни дестинации, в които мога да ти бъда полезен. Пък за Истанбул ще те разпитвам задължително Peace
Сега остава и времето в края на май да е хубаво, за да се насладим напълно на красотите на този уникален град Simple Smile
Още веднъж благодаря на всички Hug

# 69
Аз официално се отказвам от плановете за Истанбул  Sad - не искам да ме отстрелват като заек  Peace

Дано греша, но предполагам, че тепърва ще има доста атентати в Истанбул, Анкара и другаде. Ако вие сте терорист, няма ли да целите примерно точно парковете с лалетата и хилядите посетители там  Tired

Предполагам, че ще ви разваля настроението с тези си мисли, но ми е чудно как тук в темата дори дума не казвате за снощния атентат, наистина ли не ви притеснява? Както и случилото се с германските туристи наскоро?!?

Забележете, че ако сега сте в Турция, няма да имате достъп до никаква социална мрежа, няма да имате никаква актуална информация.

Желая ви прекрасни преживявания в Истанбул и да успеете да му се насладите  Grinning

# 70
  • София
Кливия Hug, точно това е целта на тероризма!
Да всява страх и паника!
Вярно е, че всеки има право да изказва мнението си, но според теб какво допринесе твоето мнение за темата за Истанбул?
Ами страхувай си се колкото искаш, но не намесвай и нас в страховете си, ако обичаш.
А колкото до обстрелването, то и в София могат да те обстрелят.
На кой квото му е писано Joy
И накрая: благодаря ти за пожеланията за прекрасно изкарване в Истанбул Simple Smile.
Мисля само след два месеца да се възползвам в пълна мяра от него Peace

# 71
Роже, наистина от сърце ви го пожелах това, защото аз осъзнах, че не съм в състояние да го постигна  Peace

По отношение какво е допринесло изказването ми:  аз дълго време исках да ходя, обмислях, колебаех се, претеглях, говорих с познати и повярвайте ми, високоинтелигентни хора са и нямаше един, който да не ми каже, че не е разумно сега да ходя.

Изказвам мнението си, защото ако има някой като мен, разкъсван от съмненията, мисля, че няма да е в състояние да се наслади на Истанбул и тогава по-добре да не го прави  Peace

А иначе аз ще чакам с нетърпение хубавите пътеписи, подплатени с лалета от вас  bouquet

# 72
  • На юг от тук
Любимия Саръер-от Таксим с 25Т или 25G, от Кабаташ 25Е-автобуса на темата.
На всички спокоен и весел Истанбул.

# 73
По въпроса с атентатите - опасно е навсякъде... Във вторник се върнах от Мадрид, в сряда беше обявена бомбена заплаха, но това лично за мен означава, че не ми е писано да ме гръмнат през март месец по летищата. Този месец имам шест полета и съм си жива и здрава.

Наистина - страхувайте си се, но нас ни оставете да си преценим. Ако ви е писано да ви гръмне бомба в Истанбул - бъдете сигурна, че живота така ще ви завърти, че това ще се случи, колкото и да избягвате Истанбул, Париж и т.н... Преди години се срути къща в центъра на София и затрупа два млади момичета. Има достатъчно сгради в София , които могат да паднат всеки момент, обаче си вървим по улиците...
Така че - опасно е, да, но е опасно абсолютно навсякъде, дори и в България...Да не казвам, че у нас е даже по - опасно, защото мерките ни за сигурност знаем какви са....
Няма нужда допълнително да се плашим - всеки си има глава на раменете да си преценява. Щом ви е страх - не ходете, на почивка се отива за да ти е приятно, аз лично няма да ви разубеждавам, не ми налагайте вашите страхове...Вие така или иначе няма да отидете, а аз - така или иначе, ще пътувам, и то не само в Истанбул, но и на други потенциално опасни места...

# 74
  • varna
 Du , аз съм на твоето и на Роже мнение за опасността от атентати в големите градове по света. Въпреки ,че съм на 64 години нищо не може да ме спре да посещавам любимите места в Истанбул ,колкото и да е опасно. Simple Smile
Снощи се върнах от поредното пътуване . Нищо в града не подсказва напрежение ,безпокойство или страх. Животът си върви ,потокът от туристи също. Може би само на туристическите места се забелязва по- засилена охрана от полицаи с бронежилетки и кучета.
Така се случи ,че на няколко пъти  в метрото на ферибота и в една аптека попадахме на изселници от България  с които си поговорихме за опасностите от атентати ,но и те са мнение , че каквото Аллах реши това ще бъде !
По късно ако желаете може да напиша няколко реда за пътуването ми .За съжаление си забравих фотоапарата и нямам снимков материал. Какво да се прави явно годините си казват думата ,но пък спомените са в сърцето и душата ми!  Grinning

Последна редакция: пн, 14 мар 2016, 13:53 от rp_52

Общи условия

Активация на акаунт