Истанбул [тема 39]

• 105 684
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Здравейте!
Била съм веднъж в Истанбул и сега планираме второ ходене. Въпросът ми е за настаняването. Харесала съм 2-3 апартамента в Султанахмет, близо до Синята джамия. Близо са до улицата Пиер Лоти, но на юг към морето.
Точно в този район не съм се разхождала, как ви се струва?

# 106
  • София
Здравейте!
Била съм веднъж в Истанбул и сега планираме второ ходене. Въпросът ми е за настаняването. Харесала съм 2-3 апартамента в Султанахмет, близо до Синята джамия. Близо са до улицата Пиер Лоти, но на юг към морето.
Точно в този район не съм се разхождала, как ви се струва?

Само преди една страница писах. От гледна точка на безопасност няма да имате притеснения. Улицата е оживена, с няколко хотела и ресторанта. Но уличката е стръмна - ако това е проблем за някой от вас. Ние бяхме малко над градинката с полицейското управление и всяка сутрин изкачвахме баира.  Laughing Но и на други места в Султанахмет да отседнете, все ще се качвате. Площадът със забележителностите е на доста високо място спрямо морето и е неизбежно.  Grinning На ул. Пиер Лоти има места за свободно паркиране, но трябва предварително да заявите, че идвате с кола и да ви осигурят място, особено ако са написали в офертата, че предлагат безплатен паркинг.  Wink

# 107
  • Варна
Благодаря! За паркирането се чудехме как е най-добре - да търсим място със свободно паркиране или платен паркинг?

# 108
  • София
Никога не сме имали проблем с паркирането на улицата, но колата ни е стара и не е привлекателна. Simple Smile Имай предвид, че на много от платените паркинги в центъра се оставят ключовете, за да пренареждат колите в случай на нужда. Не съм чувала за проблеми от това, но си преценете дали сте склонни да го направите. Не всички са така, но предупреждавам, за да не се изненадате.  Laughing

# 109
  • София
Еха, колко сте изписали пак Wink))

# 110
И отново експлозия...  Sad  Sad  Sad

# 111
честито! Извинете за черния хумор, но вече не пропускат седмица. ...  Sad

# 112
  • Варна
Не разбирам не могат ли или не искат да ги спрат... Винаги е имало, но последните месеци стана едва ли не ежедневие.

# 113
# 114
  • Варна
bialk, за да не се мъчим с бедния си турски и безумните преводи на чичко Гугъл, дай малко информация от техните медии, моля!

Броят на загиналите и ранените прогресивно расте...

Логично камерите на Истиклял не работят. Другите показват облачно и сиво...

И нещо по-позитивно. Боядисват езерото в Емиргян. Тази година ще имаме илюзия за синя вода... Знамето започва да червенее. Хладните последни дни леко забавиха процеса, но така или иначе всичко се развива по-рано от стандартното. Има много жълти и тъмнолилави цветя, които не разпознавам от разстояние. Такива лилави лалета сякаш не съм виждала. Разположените близо до камерата лалета явно са различни сортове, защото и фазата на цъфтеж е коренно различна.

Последна редакция: сб, 19 мар 2016, 14:26 от beljata

# 115
  • София
В края на декември бяхме в Израел.
Независимо че пътуването ни бе в най-натоварения туристически сезон: между Коледа и нова година липсваха огромните опашки пред най-големите забележителности. Например за Божи гроб вместо да чакаме час, час и половина бяхме общо 7-8 човека в цялата църква. Така нямахме никакви проблеми със снимките Simple Smile Това като че ли е един от плюсовете като посещаваш такива места, с оредяващи туристи заради атентатите.
Абе, с две думи исках да кажа, че всеки може да види нещата от свой ъгъл и да извлече позитиви Peace.
Животът е толкова кратък, светът толкова шарен и красив, че трябва да се види, майната им на бомбите #2gunfire
Две от вечерите / преди излитането ни за Кападокия от Сабиха Гьокчен, и вечерта на връщането ни/ ще бъдем в хотел на пл. Таксим..... но квото ни е писано, това е Peace
ето и мястото на взрива

# 116
  • Варна
Да, средата на Истиклял, на метри от портата на Лицея.

Роже, това е допълнителен престой в Истанбул, извън плануваното ви пътуване, нали?

# 117
  • София
Да, beljata Simple Smile
Това е допълнително към планираното пътуване.
Миналата неделя като даваха филма по Диема за круиза в Истанбул и Кападокия и се наложи да добавим към Истанбул и Кападокия Joy Така преместихме пътуването за 17- 27 септември.
Четири дни в Истанбул, след това 3 в Кападокия и още 2 в Истанбул. Simple Smile
Смених датите на резервация на апартамента. А тъй като полетите ни до и от Кападокия са от летище Сабиха Гьокчен по съвет на Мимии Hug  резервирах и хотел към резервирания вече апартамент.
Полета на отиване е в 7 сутринта. И вместо да търсим в 3,30 през нощта такси да ни кара до Таксим и спирката на шатъла до летището, реших да резервирам хотел до самата спирка на Таксим на отиване и на връщане.
На връщане полета каца вечерта в 22,30 на летището, докато хванем шатъл, час и половина пътуване и ще стане 1 през нощта, къде ще търсим пак таксита....
А и хотелът го намерих на тайна оферта в Букинг, 4 звезди, на 50 метра от Таксим.  Peace
Резервирах и хотела в Гьореме, Кападокия. Така че единствено не сме купили билетите за автобуса на Метро....

# 118
  • Варна
Както каза, да извлечем плюсовете от минусите... В момента има невероятни оферти за Истанбул. А начертаният от теб план звучи отлично. Единственият му недостатък е... отдалечеността му във времето. Mr. Green Но предполагам, че този период няма да е кух откъм пътешествия и емоции... Grinning

# 119
И ние се абстрахираме от терористични заплахи, каквито съществуват съвсем не само там и продължаваме да планираме дългоочакваното си пътуване в спечелилия сърцата ни град. Лично аз повече се тревожа да не прецъфтят предсрочно лалетата, защото те са една от основните ни цели този път. Единият от двата дни, които имаме, искаме да прекараме в парка Емиргян и други квартали по европейския бряг на Босфора. Това е част от Истанбул, която не познавам и ще бъда благодарна на съвети как да организираме най-добре разходката там. Благодарение на вас вече зная за автобус 25Е, както и за ферибота по линията Ченгелкьой - Истиние. Още не мога да се ориентирам от къде да го хванем, за да го ползваме на отиване към парка. Ако на връщане вземем автобус 25Е, къде е най-удачно да слезем, за да повървим пеша по крайбрежната алея и да разгледаме джамията в Ортакьой? Какво не трябва да пропускаме да видим или направим в този район?
Другия ден мисля да посветим на пътуване по Златния рог - с корабче и пеша. Решили сме да се поизгубим в кварталите Фатих и Фенер. Дайте съвет: от къде е добре да минем, за да се потопим в колорита на този най-мюсюлмански район, без да се излагаме на излишен риск. Wink

Общи условия

Активация на акаунт