Истанбул [тема 39]

• 105 815
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте на всички! В неделя късно вечерта благополучно се завърнахме от 3 дневна екскурзия в любимия Истанбул. Много ви благодаря за съветите и напътствията, които получих в тази тема. Всички думи и емоции от видяното и преживяното няма да ми стигнат, за да ги опиша, затова слагам линк със снимки, които съм направила:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.995091427246745.107374 … &l=4c822debcd Само искам да вмъкна, че трафика в Истанбул е ужасен и най-добрия вид транспорт са метрото, трамвая и ферибота. С истанбул карт в джоба много бързо и изгодно се придвижихме и до Сапфир, където гледахме  4 D филмчето (о, усещането е уникално!), и до мол Форум с аквариума Sia life, и до много други обекти.
И аз да похваля фотографите - доходи ми се, дояде ми се, и кафенце искам.  #Crazy

# 346
Някой спомня ли си в кой ден имаше пазар в Бакъркьой? Събота или петък?

# 347
  • където ми е най-добре
Събота  Peace

# 348
Събота  Peace
bouquet bouquet bouquet

# 349
Специален поздрав за Редеми Hug

А това за всички останали Simple Smile

# 350
Здравейте, имам нужда от помощ. Ако правилно съм разбрала от това, което прочетох, за разходка с корабче по Босфора трябва да хвана някое корабче от Еминьоньо. Не разбрах дали има значение на коя фирма са? До Девичата кула ходят  ли някои от тези корабчета? И другото е колки време продължава една такава разходка с корабчето?   Благодаря Ви Simple Smile

# 351
  • София
Здравейте, имам нужда от помощ. Ако правилно съм разбрала от това, което прочетох, за разходка с корабче по Босфора трябва да хвана някое корабче от Еминьоньо. Не разбрах дали има значение на коя фирма са? До Девичата кула ходят  ли някои от тези корабчета? И другото е колки време продължава една такава разходка с корабчето?   Благодаря Ви Simple Smile

Разходката е под 2 часа, понякога дори 1,5 ч. Има значение фирмата. Най-добре да е TURYOL или Sehir Hatlari. С тях се знае какво може да се очаква. Има безброй частни корабчета, които канят на всеки метър. При тях не се знае какво ще получиш. Може да е добре, но може и да е много кратка разходката. Цената и разписанието на двете официални фирми се виждат в сайтовете им. При частните е по договаряне. Минават сравнително близо до Момината кула, но не ходят до нея (както и фериботите до Юскюдар и Харем). За нея си има други корабчета, които са от Кабаташ или от Юскюдар.

# 352
Уфффф, не издържам вече, шъ взема да ида, па ако ще и турско да става. Преди време някой беше разказвал за музей, в който имало възстановка на аптека. И някое и друго дизи??? /тъй ли му се викаше/
Ами да си самотговоря  - http://spisanie.manager.bg/broi-175/globus/raboteshtata-kolektsiya-na-rahmi-koch

http://f.otzyv.ru/f/08/10/22813/20257/28071316103141.jpg

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 20:58 от ASSAMARIS

# 353
Благодаря Simple Smile Като се върнем ще разказвам и показвам Wink

# 354
  • Варна и...духом на Босфора
 HugПепелче,много благодаря!
Нямам време да гледам за съжаление Sad Ставам в6,прибирам се в 21ч.
Добре,де,други не ходиха ли освен Ду и Пагане, newsm78 Пагане ти метна ли се на НишиклитУ?
И други правиха програма галиба Thinkingпък после ни фотка,ни котка.. Crazy

# 355
Аз да се отчета набързо, снимки - по-късно, като имам време...

Новото за мен беше Принцовите острови - Хейбелиада и Буюкада, много ми харесаха...Хейбелиада го разгледах доста основно, за Буюкада ми остана още за доразглеждане...Там трябва да се отиде без да бързаш, да си вземеш колело и да се радваш на природата. Другият път - и Бургазада, за Къналъада съм чела  че е предимно за плаж.... Разходих се из Zeyrek, Kumkapi и Cankurtaran - много живописни квартали. Всеки път се изумявам колко коренно различни неща виждаш на кратко разстояние - каква огромна разлика между Кадъкьой и Юскюдар  например, дори само ако се погледнат, хората, които живеят там, Балат и Фенер от Бейоглу и т.н...Ходих  в Чинили хамам - доста по- евтин от хамамите около Султанахмет и също толкова приятно...
Ходих до восъчния музей в Сапфир - не си губете времето, въобще не си заслужава.
Открих къде е и телеферика между Таксим и Нишанташъ - много е приятно, но си го представях по  -дълго. Хубаво е да се седне вляво за да си от страната на Босфора, пътува се около две минути, плаща се с Истанбулкарт, под теб - парка, вляво - стадиона на Бешикташ и Босфора. Специално съм снимала стадиона за redemi, тези дни ще сложа и снимки...
За пръв път видях делфини докато се возя в градския транспорт (ферибота), за първи път се возих в долмуш - знам как карат, но като започна да си брои парите и да управлява волана с лакти и да кара на зиг заг между колите - вече беше прекалено...
Минах през любимите си крайбрежни..От Емиргян до Ортакьой даже пеша го минах заради задръстването, от Юскюдар към Харем, от Бостанджи през Мода чаак до пристанището на Кадъкой - това си беше голямо ходене, има една съединяваща двата парка отсечка, която е обозначена велоалея...Около Cadebostan карах колело под наем - голямо удоволствие...Залезите в Истанбул около водата са най - хубавото нещо за мен...
Ходих и в Миниатюрк  -три години по - късно след първото ми ходене, по друг начин виждаш макетите, поне Истанбулската част...В Топкапъ са затворили още части от харема, реставрират усилено, скоро ще отворят и библиотеката на забравих кой номер султан Ахмед.
Този път успях да вляза в малката Света София и даже имах късмет вътре да има туристи с екскурзовод и бяха вдигнали килимите - отдолу са останките от църквата...Зейрек джамия си я реставрират, Фетие джамия  - много малко има за гледане, но си заслужава...
Един сладолед хапнах, сигурно го знаете, но аз сега го открих Ali Usta или Usta Ali беше, в Мода, но предполагам , че е верига - вкусен като италианския!
Аааа, отидох до Текфур дворец...Знаех, че са просто останки и се влиза само с екскурзовод с  разрешение от Света София...GPS-а в един момент ми показва, че съм на мястото на двореца, а там - пазар, само мъже, продаваха предимно гълъби....И всички те гледат, защото си жена и с големи букви ти пише на челото - турист...За малко да се върна, но видях и други туристи и се залепих за тях - Текфур е точно до въпросния пазар, който е в някакво спортно игрище, няма какво да му се разглежда - просто останки...Но този пазар с гълъби ме стресна...
Влязох в тюрбетата на султан Сюлейман и на Хюрем султан - най - накрая да ги хвана отворени - през работните дни , от 9:30 до 16:30...Влязох и в тюрбетата на Света София, където са погребани много султани,   жените и децата им. Не помня на кой султан тюрбето беше, но имаше надпис, че плочките вътре са дадени за реставрация във Франция, но са върнати много добри реплики. Правителството на Турция много пъти е искало да бъдат върнати, но Франция не ги дава. Изложени са в забравих кой музей във Франция с надпис - ""оригинални плочки от Изник от Топкапъ дворец в Истанбул"...
Ходих и до Vefa бозата, този път по нормален път...Чета в момента последната книга на Орхан Памук и там се цитира този бозаджия...
За лалетата - нито килим имаше, тъкмо го бяха махнали (беше много смешно да го търся и да се чудя как не го виждам, питах полицаите, те ми казаха, че са го махнали вече), в Емиргян - само стъбла на лалета, тук - там по някое останало...Като след потоп...В Гюлхане имаше малко повече, но като цяло - все едно не съм видяла лалета...От терасата на Топкапъ снимах срутената стена на кафенето - страшничко си е било, обаче сега пак има маси на два - три метра от срутването...Клиенти обаче нямаше...
За първи път ми се случва да съжалявам, че нямам професионален фотоапарат - за луната през първата вечер до Ортакьой и за гръмотевичната буря над историческия полуостров, която гледах от корабчето - едно от най - запомнящите ми преживявания в Истанбул, беше като фотошоп на живо..
Колоездачната обиколка затвори района около Еминьоню(сигурно и други места в града) и ми промени плановете, но и в това си имаше нещо хубаво - кога ще видиш булеварда около моста Галата абсолютно празен, само с пешеходци...
Ходих и до джамията на Бялк - аз така си я наричам, защото от него разбрах за нея - модерната джамия до Мармарския университет - вътре ми хареса повече, отколкото отвън, и до още една джамия ходих, която се води най - близката до Мека джамия,много грозничка,забравих и името, ако на някой му е интересно ще я проверя, пада се под Топкапъ,  Cancurtaran мисля че се води квартала...
Обичам просто да се разхождам из кварталите - страхотни места има в този Истанбул...
Доста по - празен е града от обикновено, съответно е доста по - евтино,много полицаи, но няма усещане за опасност.

Общо взето, това беше, може и да изпускам нещо,голямо обикаляне беше, напълних си очите и душата и готова съм с планове за следващото ходене...

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 07:27 от Du

# 356
Ду, както винаги пълна програма, много емоции и хубави преживявания! Благодаря за споделеното!

Скрит текст:
Видях някои от снимките ти  във фейсбук- чудесни са! И островите през твоите очи изглеждат по- хубави! Добре е, че виждаме едно и също по различен начин.
Мярнах и едни възглавнички, ама ми изглеждат нови или мястото е друго.  newsm78

# 357
Започвам да обмислям да спра да чета темата, защото почтни изпивам болка, четейки разкази и гледайки снимки.  Четейки разказа на Du ми се искаше да се телепортирам мигновено там.
Du, за колко дни успя да ги обиколиш всички тези места?

# 358
Цитат
...защото почтни изпивам болка, четейки разкази и гледайки снимки

И с мене е така и продължавам да се измъчвам... Simple Smile Защо ли? Simple Smile

И докато чакаме снимките на Ду  Hug

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 11:58 от pepel_ot_rozi

# 359
За четири дни, както казах - голямо ходене беше...Иначе за заведението с възглавничките - вече са много заведения с възглавнички...Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт