Истанбул [тема 39]

• 105 829
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Отдавна не бях влизала в темата - сега стана по случайност, докато търсех нещо в гугъл. И що да видя - страхотни снимки от Пепелчето. Hug Hug

Моят план беше в края на август-началото на септември (като завърша) да отскоча пак до Истанбул. За мен няма проблем относно страх и тем подобни, тъй като живея в Лондон. Но въпросът е, че нашите са по-скептични. Rolling Eyes Ще видим, де - още е рано. Много ми се е доходило в любимия град. (То кога ли е било другояче... ooooh! Grinning)

# 436
Момичета,  Hug Hug Hug
за мен е удоволствие да споделям с вас снимки, които съм видяла във фейса (ех, жалко, че не са мои)

Бялк,
Скрит текст:
Къде си? Не може скоро да не си ходил към Истанбул.  newsm78 Пиши нещо  Praynig

Скрит текст:
Кьочуксу

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 19:40 от pepel_ot_rozi

# 437
https://www.facebook.com/nevena.tcaneva/media_set?set=a.10206402 … 3&pnref=story
Ето първата част от албума.
Ето ви и малко шантави /пардон, творчески/ снимки - https://www.facebook.com/nevena.tcaneva/media_set?set=a.10206402 … 3&pnref=story

# 438
Планирам към края на май да идем до Истанбул семейно и ще търся стая/апартамент с 3-4 легла. Целта са търговските райони като Лалели за дрехи на едро. Ще се радвам, ако споделите някое хотелче на приемливи цени в района. Чудя се дали, ако взема екскурзия през фирма няма да излезе по-евтино спането. Какво ще кажете?

# 439
  • София
Планирам към края на май да идем до Истанбул семейно и ще търся стая/апартамент с 3-4 легла. Целта са търговските райони като Лалели за дрехи на едро. Ще се радвам, ако споделите някое хотелче на приемливи цени в района. Чудя се дали, ако взема екскурзия през фирма няма да излезе по-евтино спането. Какво ще кажете?
Първият път, когато бях в Истанбул (преди 7 години), бяхме именно в Лялели и бяхме с група. Хотелът ни се казваше Emin Hotel и беше много удобен, нищо не ни липсваше. Wink

# 440
Ех,Тинче за 7 години нищо не се е променило съществено към момента Hug

# 441
  • София
Ех,Тинче за 7 години нищо не се е променило съществено към момента Hug
А, Соусче, аз винаги преоткривам нещо ново като отида в Истанбул. Embarassed Затова само веднъж с група и повече - не. Наистина, ако за първи път човек отива в даден град, е хубаво да е с гид. Но си е лудница. Нашият екскурзовод тичаше като гламав, с едно розово чадърче (вместо знаменце или някакъв знак), и ние се блъскахме в хората, за да го стигнем. Crossing Arms hahaha
И лошото с група е, че, евентуално, може да се види малка част от нощен Истанбул (ако е включен в програмата), ама нищо не е. А на мен точно нощният Истанбул ми е слабост, или рано сутрин, на изгрев слънце. Flutter

# 442
Тогва  не се чуди и багажа стегни Hug

# 443
  • София
Чудя се дали, ако взема екскурзия през фирма няма да излезе по-евтино спането. Какво ще кажете?
И аз не съм пътувала с група последните 3-4 години, но преди това ми правеше впечатление, че цената за 1 нощувка на рецепцията беше едва ли не колкото цялата ни екскурзия. Агенциите получават много големи отстъпки и наистина е изгодно да се използват за транспорт и нощувки. Обаче Белята наскоро беше на самостоятелна екскурзия и писа, че заради отлива на туристи, хотелите пускат оферти с големи намаления. Може би трябва да се погледне какво предлагане има.

# 444
  • София
Тогва  не се чуди и багажа стегни Hug
Hug Hug Hug
Най-рано ще мога в края на август, ама трябва да се справя и с нашите, които са супер притеснени, покрай случващото се в Турция (и не само там, де ooooh!).

Споменах нощен Истанбул, та веднага слагам две снимки (макар и не мои): Heart Eyes

# 445
Привет, група Grinning
Сестра ми ми изпрати линк и на един дъх изчетох последната тема за Истанбул! За една вечер научих за него повече, отколкото от всякакви пътеводители! Три пъти съм била там и сигурно още три пъти по три трябва да отида, за да го опозная по-добре! И пак ще има какво още да се види!
Регистрирах се и искам да споделя моите впечатления, които са от седмицата с фестивала на лалетата.
Имах колебания преди тръгването, но се реших. Пътувах с група, от която се бяха отказали десетина човека. Бяхме 35 и като че ли така беше по-добре:)) Нощен преход, настаняване в кв. Лалели и който желае - автобусна и пешеходна обиколка. Автобусната добре, но когато започна пешеходната обиколка, се оказа, че не можем да се доближим до Хиподрума и Синята джамия, тъй като точно в този ден Ердоган решил там да се помоли. Стотици, да не кажа хиляди цивилни и въоръжени наоколо. Пропуснаха ни набързо през един коридор покрай Света София. Бяхме само нашата и още една българска група по това време и тук-там по някой японец. Нямам представа друга година по време на седмицата на лалетата колко българи се изсипват в Истанбул, но сега преброих нашите автобуси /поне тези, паркирани в Лалели/ - 15 на брой. Предварително със сестра ми си бяхме направили своя програма, тъй като това, което предлагаха от фирмата, вече го бяхме разгледали предходната година. Но плановете са едно, реалността друго - присви ме стомахът и се наложи втория ден известно време да остана в хотела. Като се взех малко в ръце, се разходихме в района около площад Султан Ахмед и влязохме в Капалъ чарши. Била съм там за съвсем кратко при предходните ми посещения и едва в тълпата можах да се измъкна на въздух.Simple Smile) Сега беше спокойно. Малко туристи - както казах, японци, българи, тук-там някой немец или англичанин. На спокойствие и изпихме по един великолепен чай. Спуснахме се и към египетския пазар, на входовете на който имаше охрана и скенери. През цялото време над града летеше хеликоптер на полицията. Полиция имаше на всяка крачка - и в парка, и по улиците. Представителят на местната фирма ни предупреди да избягваме метрото. А в Одрин, в двора на българската църква също имаше охрана от 4 човека. Предното ми идване беше през октомври и само за 6 месеца отливът на туристите е осезаем. И друго - броят на жените със забрадки се е увеличил неимоверно. Наблюдавах ги и в парка, със семействата им, където бяха заседнали на пикник - на 10 жени може би само 1 беше без забрадка. А и тези с фереджетата стават все повече.
И независимо от опасностите, ако имам възможност, още утре бих тръгнала отново към Истанбул.

# 446
Още един Рахми Коч - https://www.facebook.com/nevena.tcaneva/media_set?set=a.10206407 … 3&pnref=story  и още един
 https://www.facebook.com/nevena.tcaneva/media_set?set=a.10206407 … 3&pnref=story

Тази къща не беше ли от "Твоят мой живот"? - https://www.facebook.com/nevena.tcaneva/media_set?set=a.10206407 … 3&pnref=story

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 19:59 от ASSAMARIS

# 447
Момичета,

Една песен, че сме изпаднали на 2-ра страница.

Скрит текст:

# 448
Ще посетя прекрасния град за 5 дена. Резервирах хотел до Топ Капъ ( Hotel the Empress Theodora). Ходила съм за 2 дена на екскурзия с агенция от Варна-Караджъ Турс,видях основните неща, но определено не съм наясно с града Grinning . Тези дни съм се зачела из пътеписите във форума..мъча се да си направя програмата за дните.Ще пътувам с приятеля си,а знам, че той няма да се впечатли от джамии, останки и пазарлъците в старата част. Затова ми се иска да му покажа модерната и забавна страна на този мегаполис. По мои груби сметки ще гледам да събера основните неща в два дена ..Св.София,Синята, Пазарите, Топ Капъ, Долмабахче,Корабче по Босфора. Искам да оставя един ден за Азия, но нещо не мога да се ориентирам къде да обикалям там..Юскюдар, Кадъкьой? (помагайте, моля). И ми остават още 2 дена.. не знам какво да включа, колкото повече чета-повече се обърквам. Искам да наблегна на красиви гледки и квартали, а не на музей.Със сигурност ще гледам да мина по 2 пъти през Истиклял- през деня за разходка + магазини и вечер да видя нощния живот.Четох нещо и за нощния живот и заведенията в Шишли ?! Ще пропусна Пиер Лоти..беше споменат във форума някакъв парк "Е..." който бил с по-добра гледка,но не запомних как се казва ;д . Моля дайте някакви идеи, искам да видя модерния и романтичен стил на Истанбул.  Praynig

# 449
  • София
Denica, паркът Емиргян се свързва с лалета и цветя, а не с хубава гледка. От хълмовете Чамладжъ (Çamlıca) и Отаатепе (Otagtepe) са гледките. Пусни двете имена на Гугъл и ще видиш за какво става въпрос. Пиер Лоти защо ще го пропуснеш? Виждала ли си гледката от там? Това също е от най-прекрасните места в Истанбул. А може би най-добрата гледка е от небостъргача Сапфир. Погледни какво пише в първи пост. Има доста информация, включително как да стигнем до едно или друго място. Разбира се, ще помагаме, но все пак трябва да имаш и някаква представа за местата.

Юскюдар и Кадъкьой са просто квартали в Азия. Не знам какво очакваш от тях. Близо до пристанището на Юскюдар се намират кафенетата с възглавничките, откъдето гледката към Момината кула е най-добра. От там тръгват и корабчетата към кулата. Юскюдар е начална отправна точка за Чамладжъ и за автобусите, които тръгват на север покрай брега. Под първия мост се намира двореца Бейлербей. Ако искате можете да влезете само срещу 1-2 лири в градината. Много приятно място е. Иначе билетът е 20-25 лири (вече може и по-скъп да е станал).

Дворецът Кючуксу се намира до Анадолу хисар и е близо от Отаатепе. Могат да се съчетаят. В двореца може и да не се влиза (входът е 5-6 лири), но можете да се разходите около него. Това също е едно от най-романтичните места в Истанбул. Гледката към Румели хисар е незабравима, а сградата е много красива. Почти винаги има булки, които са отишли за фотосесия.

Близо до пристанището в Кадъкьой пък има едно каре, което е изцяло с ресторанти, барове, антикварни магазини и др. Има дори опера. Много е приятно за разходка надвечер, когато е пълно с живот. Там се намира и статуята на бика.

Щом имате повече дни, може разходката с корабчето да е целодневна и да стигнете чак до крепостта, от която се вижда Черно море.

Общи условия

Активация на акаунт