Истанбул [тема 39]

• 105 805
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Ще ходим с колежките в Истанбул за 3 дни. Миналата година ходихме пак и видяхме Света София, синята джамия, Капалъ-то и аквариума. Чудим се къде да идем сега... Предложения?

# 496
Здравейте, мили дами,
И на мене Истанбул ми е любима дестинация. Ходя поне веднъж на година. Миналата седмица почувствах непреодолимо желание да прескоча до Истанбул със самолет за 3 дни. Речено-сторено. Мислех, че ще пътувам по-бързо със самолет, но не би. От Варна самолетът  (Тюркиш Еърлайнс) ходи първо в Констанца, Румъния. После трябваше да кръжим 40 минути около Истанбул, преи да кацнем, защото имаше силен въздушен трафик. Пресметнах, че ако бях тръгнала с кола, щях да пристигна по-бързо и по-евтино. И така, пошлях се на воля два дена из стария град, една разходка по Босфора, почивки, похапване. Купих си един много хубав шалвар (много обичам да нося шалвар през лятото) и един красиво изписан двоен чайник - долния чайник за вода от метал, горния за запарка - от порцелан. Откакто изоставих кафето, станах фен на чая - зелен, черен, бял, билков и пр. Преди колекционирах чаши за кафе, джезвета и пр., а сега - за чай. Останах доволна от хотела (хотел Сапфир близо до входа на Гюлхане) - посрещнаха ме с чаша безалкохолно и локумче, подариха ми синьо оченце, а на изпращане получих кутия с локум.
Днес тръгнах да поствам в темата и като се зачетох, отиде следобеда. Продължих си уикенда в Истанбул с вашите писания и снимки.
И на мене ми направи впечатление големият отлив на европейски туристи, да не говорим пък за руснаците. Руска реч чух само веднъж. Имаше много туристи от арабските страни и бившите съветски републики (мюсюлмански). Също така имаше и много турски туристи. Както някоя от вас писа в предните постове, има много повече жени със забрадки и дълги манта. В Топкапъ имаше и китайски туристи. В моя хотел близо до входа на Гюлхане имаше освен няколко араби и турци и едно английско семейство с големи деца. Тийнейджърката облякла потник и шорти с едни дантели по тях, все едно е по долни гащи. Все си мисля, че едно момиче или жена трябва поне малко да се съобразява с "дрескода" на дадена държава, особено мюсюлманска, ако не иска да си има неприятности.
Бях в събота надвечер на Пиер Лоти - огромна опашка за кабинковия лифт. Само местни. Не видях един чуждестранен турист. Тъй като за първи път отивах там, не знаех колко е разтоянието и не се сетих, че може да има и вариант пеша. На връщане се запознах с една симпатична младежка компания на възрастта на дъщеря ми и си обещахме да се намерим догодина на същото място по същото време.
За следващия път ми се струва че ще тръгна с кола. Но тъй като не бих могла да шофирам в Истанбул, си мисля дали мога да оставя колата на паркинг за няколко дена в покрайнините на града, например в близост до метростанция, на паркинга на някой голям мол и въобще на място, което е на самия вход на града, лесно се намира и лесно се маневрира, и да циркулирам в града с обществен транспорт. Търсих паркинги в ParkVia, но ми дава само паркинга на летище Ататюрк. Ако имате полезна информация по въпроса, моля, споделете.
По въпроса за Истанбулкарт - купих си една, 8 лири картата плюс 12 лири парички за билети. Казва се, че при заминаване картата се връща и ви се изплащат 8те лири плюс колкото още има останали. На Мармарай отказаха да ми я вземат по непонятни причини. На летището, откъдето си я купих на идване, човекът го нямаше на гишето. Повъртях се малко и я продадох на една туристка - имаше около 15 лири в нея.

...Ходих  в Чинили хамам - доста по- евтин от хамамите около Султанахмет и също толкова приятно...
Това ли е Чинили хамам? Колко струва?  Praynig Simple Smile

Ще ходим с колежките в Истанбул за 3 дни. Миналата година ходихме пак и видяхме Света София, синята джамия, Капалъ-то и аквариума. Чудим се къде да идем сега... Предложения?
Топкапъ, Долмабахче, хамам, кафене Пиер Лоти, Принцови острови. Simple Smile

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 17:25 от dandree

# 497
  • София
Руска реч чух само веднъж.
Обяснимо е. Нали се развалиха отношенията Русия-Турция. Вече няма организирани екскурзии, няма чартъри. И нещо свързано с визите имаше. Морските им курорти също ще имат много слаб сезон, защото голяма част от почиващите бяха руснаци. Иначе братушките не се плашат от бомби.   Wink

Пепел от рози, досега месото в картофите, които сме яли винаги е било някаква шунка, а не печено месо. Няма как да пробутат овнешко.  Grinning

dandree, защо не погледнеш за някой хотел около летището например? Така ще имаш спокоен хотелски паркинг за колата, а ти ще пътуваш до центъра с метрото.

# 498
dandree, защо не погледнеш за някой хотел около летището например? Така ще имаш спокоен хотелски паркинг за колата, а ти ще пътуваш до центъра с метрото.
Добра идея. Не ми е дошло на ум, защото досега винаги съм предпочитала хотелите в историческите места. Но ми е чудно, че никъде не намирам информация за обществени паркинги.

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 22:11 от dandree

# 499
dandree, не разбирам след като планувате догодина по същото време да бъдете на същото място, защо сте си продали Истанбулкарт? Тези 15 лири в нея биха свършили идеална работа за първоначално придвижване при следващото ви посещение на града. Миналата година картата струваше 6 лири, тази 8, догодина може и 10 да стане. Аз имам 2 карти, миналата пролет изгубих едната в района на Сюлеймание (имаше 30 лири в нея). Веднага си купих друга и я заредих. С две карти се пести повече при групово (семейно) пътуване, понеже всяко прехвърляне от един транспорт на друг в рамките на 2 часа се брои за "актарма" (дава намаление).

# 500
Привет имам малко въпроси  newsm78 от автотарата до хотела който е в старата част трябва да си хвана метрото така ли е ? И в София къде можем да купим малко лири  Rolling Eyes

# 501
Привет имам малко въпроси  newsm78 от автотарата до хотела който е в старата част трябва да си хвана метрото така ли е ? И в София къде можем да купим малко лири  Rolling Eyes

А кой е хотелът? Последната станция на метрото от автогарата (М1) е Йеникапъ. В зависимост от това в коя част на стария град е хотелът, може да се наложи прехвърляне на Мармарай, трамвай Т1 или метрото М2.

# 502
Хотела е kumkapi konagi в близост е до синията джамия

# 503
Кумкапъ не звучи добре. Изобщо не е удобно предвижването до там с градски транспорт. Не може ли да смените хотела? Потърсете нещо в Лялели, Султанахмед и Сиркеджи, в близост до метро или трамвай.

Ако все пак държите на този хотел, разстоянието от Йеникапъ до Кумкапъ е около 1 километър и може да се изминава пеша, ако сте без багаж.

# 504
  • София
Привет имам малко въпроси  newsm78 от автотарата до хотела който е в старата част трябва да си хвана метрото така ли е ? И в София къде можем да купим малко лири  Rolling Eyes
Хотела е kumkapi konagi в близост е до синията джамия
От автогарата с метрото до последната му спирка. От там май е най-разумно пеша, но не е много близо, особено с багаж. Sad Евентуално може да се хване някой автобус, който върви по крайбрежния булевард Кенеди. Спирката, на която трябва да слезете е Кумкапъ.

Лири обикновено купуваме от бюрото на "Граф Игнатиев" срещу пазара и 6-то училище. Не съм купувала, но знам, че и бюрото на "Гладстон" и "Витоша" също е с добър курс. И двете се казват Никар. Ако не са ти удобни, купувала съм от Тавекс (има ги в моловете), но курсът е малко по-висок. В темата се споменаваше и някоя банка, но не помня коя. Може би беше ОББ.

Междувременно  bialk ти е отговорил. Мненията ни се припокриват. Хотелът е далече от всякакъв транспорт.

# 505
Ужас значи транспорта ни е далеч  #Crazy ние ще сме и със детенце на 2 години такаче въобще не ми е удобно  Cry ще видя да отменя резервацията, я бихте ли ми препоръчали някой чист и не толкова скъп хотел които ще ми е в близост до градския транспорт bouquet

# 506
Здравейте, някой посещавал ли е хотел Пиер Лоти( Pierre Loti Hotel ) на много удобно място е, а и пише че имат частен паркинг? И другият хотел за който се колебая е Sultanhan Hotel. Видях ги в уличката, която ни отведе до ресторантчето на групата. Навивам ММ да посетим Истанбул пак септември, но с децата и колата Wink и ще търся хотел с паркинг

# 507
Извинявайте но от хотела ни в кумкапи до най близкия градски транспорт колко далеч е горе долу Shocked

# 508
  • София
Извинявайте но от хотела ни в кумкапи до най близкия градски транспорт колко далеч е горе долу Shocked
Най-близката спирка е на автобусите по крайбрежния булевард, но те почти никаква работа няма да ви свършат, освен да ви заведат до метрото или до Еминьоню. За туристическите забележителности е добре да сте до трамвая или до метрото. За километрите bialk е отговорил - около 1 км е между метрото и хотела. Там поне ще се движете по равно. Ако решите да отидете към трамвая, разстоянието е съизмеримо, но ще катерите баир. Към Синята джамия положението е подобно - 1 км по стръмно. Само рибните ресторанти ще са ви наблизо. Simple Smile

Предполагам, че детето ще е в количка? Ако е така, не виждам особен проблем да ходите пеша. Но не е приятно, особено в края на изморителния ден.

# 509
Благодаря, Да детето ще е в количка иначе горко ни  Laughing а какви отзиви бихте дали за laleli gonan hotel ?  Дали е на добро място

Общи условия

Активация на акаунт