Истанбул [тема 39]

• 105 777
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • ...до морето..
Здравейте момичета и поздравления за свежата и много полезна тема! Не пиша често, но пък за сметка на това ви чета Simple Smile
Исках да покажа още едни цветни стълби в нашия любим град, тези са в Азиатската част, квартала е Кюсгюнчук - невероятно място! И пълно с котки Simple Smile

# 571
  • Бургас / UK
Чефи-то Благодаря ти значи няма да се притеснявам да не сбъркам  Laughing
Моля,моля  Simple Smile
Няма начин да се объркаш,всичко е толкова улеснено,навсякъде има табели и надписи кое за къде е,кой път на къде отива,така че вероятността да се объркаш е почти нулева.Единствено,ако човек е с кола и докато се ориентира е малко по-трудно,заради трафика,но пеша ли си,спокойно можеш да се огледаш да прочетеш и да се ориентираш.
Алекс,много хубави снимки  Simple Smile Сигурна съм,че на много места още има такива шарени стълбички,но туристите,като нас,са ограничени с времето и разстоянията и наистина изтърваме доста неща...

# 572
Ох, много ми се ходи в Кузгунджук още от разказите и снимките на Ду.
Не знам дали ще ми стигне цял живот да разгледам всички места, които искам в града.

# 573
Пролетта на миналата година с приятели посетихме строежа на най-голямата джамия в Турция - джамията на хълма Чамлъджа. Тогава попитахме кога ще бъде готова и ни отговориха, че джамията ще бъде отворена точно на Свещената нощ Кадир, през месец Рамазан 2016 година. Преди малко проверих в нета за напредъка на строежа. От министерството на вероизповеданието в Турция потвърждават, че строежът върви по план и Джамията на Чамлъджа ще стартира на 01.07.2016 г.

Ето актуални снимки:

Джамията е с капацитет 50 000 души, има 6 минарета и 70 кубета, като централното кубе е с височина 72 метра. Разположена е върху 125 000 кв.м. площ на хълма Чамлъджа, в Азиатската част.

# 574
А аз се чудех коя е тази джамия, която изглежда с повече от четири минарета и се вижда от европейския бряг, но не можех да определя точно къде се намира...

# 575
Дворецът Топкапъ от птичи поглед

# 576
Красота!
Благодаря,bialk Peace

# 577
Здравейте. Предстои ми пътуване до Истанбул и много се чудя с какви пари да тръгна от тук. Нямам идея какви са цените там. Колко лири са необходими на ден за храна? Няма да се храня на ресторанти, питам за закусвални, заведения за бързо хранене...
Автогарата далече ли е от Таксим?

# 578
  • Бургас / UK
Здравей Дафи,
Всичко е много индивидуално,но 20-30 лири на ден може и да ти стигнат,за по-сигурно си предвиди и малко повече.Ако някой от дните си купиш кумпир,само той е 10-15 лири,балък екмек и той беше към 10,а може и да е станал и повече,в заведенията за бързо хранене и там горе долу е същото.
Автогарата е далече от Таксим,но с метрото може да стигнеш до там.

# 579
Здравейте. Предстои ми пътуване до Истанбул и много се чудя с какви пари да тръгна от тук. Нямам идея какви са цените там. Колко лири са необходими на ден за храна? Няма да се храня на ресторанти, питам за закусвални, заведения за бързо хранене...
Автогарата далече ли е от Таксим?

В заведенията  за бързо хранене :  порция кюфтета или пилешко  е около 15-17 лири ,  сандвич ,подобен на хамбургер   + айран  - 10 - 11  лири,  дюнери от улично павилионче - 5-10 лири.

Последна редакция: сб, 04 юни 2016, 21:12 от daniela.qnkova

# 580
Изпаднали Simple Smile сме на 2-ра стр. и затова една снимка от кв. Балат.

Там живее инспектор Невзат от книгата на
Ахмет Юмит "Паметта на Истанбул"
. И въпреки, че е криминална е чудесна за нас, влюбените в Истанбул. С препратки към историята и историческите места в любимия град.
Препоръчвам с две ръце!!!

И песен, която не ми омръзва и вече съм ви я поствала:

# 581
  • София
Към лошо вървят нещата Sad

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5560221

# 582

Това, ако не е отговор на Ердоган към Германия по въпроса с визите за турци и арменския геноцид, та не! Този човек е ужасен грандоман...  ooooh! Недопустимо е това, което са измислили

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 23:04 от Мишелин

# 583
Пак някой чул недочул, чел недочел, и бърза да публикува провокативна по отношение на Република Турция статия в български ежедневник. Но разбира се, така се манипулират масите. Обобщението "Нещата не вървят на добре" в поста по-горе е доказателство, че ефектът е постигнат.

Какво означава Света София ще бъде превърната в джамия? Ако се има предвид призива за молитва - Езан, то такъв се чете редовно години наред в Света София, без това да е предизвикало възмущение от православните християни досега. Ето тук може да чуете дует от езани на Св.София и джамията Султанахмет - https://www.youtube.com/watch?v=O0jnT4BHwpA

Цитат
Фактът, че бившата православна църква в последните 80 години е била използвана за музей, а от днес като джамия, срещна негодувание у християните.

Св София е използвана и продължава да се ползва като музей и изобщо няма изгледи тя да бъде превърната отново в джамия. Това, което се случва в момента, е заснемането на предаване за националната телевизия TRT Diyanet, наречено Bereket Vakti Ayasofya. Предаването ще се излъчва всяка нощ през месец Рамазан от 2,00 часа директно от Ая София и в него присъстват единствено водещият на предаването и неговият гост. В началото на предаването е прочетен стих от Корана, както обикновено започват всички предавания, посветени на Свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Ето пълен запис на предаването от снощи, чийто гост е Директорът на дирекцията по вероизповедания (Diyanet) в Република Турция.

https://www.youtube.com/watch?v=TFliLL_R1WQ

Както можете да видите няма молитва, няма хора, които да се молят в бившата църква. Единствено водещият и неговият гост са там. А, и четецът, който открива предаването.  

Така че, нормално е да има реакция единствено от консервативната опозиционна партия „Нова демокрация“в Гърция. На тях, подобно на нашите пишман-националисти, им се привиждат подобни неща. Ама нали трябва да ги забележи някой - иначе избирателите им ще забравят, че съществуват.

# 584
  • Пловдив
Здравейте момичета,
решихме да посетим Истанбул, но ме притесняват атентатите там. Ето, тази сутрин съобщиха за нов в европейската част.
Кажете, моля ви, как е положението? От туроператорските фирми казват - няма проблем, спокойно е, но пусти страх :/

Общи условия

Активация на акаунт