Зимата полека отминава, Юнчето пълзи и се изправя.

• 82 785
  • 732
  •   1
Отговори
# 255
И ние сме болни;( каката от миналата сряда ме притесняваше и в неделя текнаха едни сополи, а малчо в понеделник срещу вторник вдигна и температура;(
Забравих кой е с кръщене на 12.06., но и ние тогава сме избрали да го кръстим бебо.

# 256
Момичета, тия дни бяхме на консултация и ми беше казано : "млякото вече не се брои за хранене". Аз ли нещо не съм в час? Имам спомен, че съм чела, че до 1 година млякото е основна храна за бебетата. Пък и как да не ѝ го броя за хранене, като тя си го търси и пие не малко количество.
ей само такава глупост не бях чувала от педиатър  ooooh! ooooh! бебетата до годинка трябва да имат поне едно млечно хранене най-добре две.означава на ден трябва да консумира не само преходното мляко/кърма така и всички млечни продукти кисело мляко,сирене,извара... затова аз давам сутрин закуска със сирене понякога кисело мляко с бисквити, а вечер АМ.на мен АМ не ми отказвал да намали го ,защото следобед се засища варира от 150-210мл. всеки ден различно.когато вади зъб до 120 мл е стигал.пробвах да заместя веднъж АМ вечер с кисело мляко събуди се гладен в 2 сутринта.не му е време за местване на вечеря само детето си показва дали иска да яде мляко вечер.ако си го яде означава че има нужда от него, а не разни доктори да развиват лекции какво имало нужда детето ми при положение че не знаят какво иска то самото.аз ако съм на твое место ще сменя педиатъра  Peace

# 257
Благодаря, момичета  Hug
Пилешко, повярвай, и аз не бях чувала за бебе, което се ражда със зъбчета, преди моето да се появи  newsm78 После се позачетох и видях, че се случва, просто много рядко - около 1:3000 бебета. Интересното е, че като поразпитахме, се оказа, че сред познатите ни има и други такива бебета (вече големи деца). Явно голяма честота на редки случаи Laughing Дали ще паднат зависело от това дали са "извънброечни" или не. Явно това нашата ортодонтка има предвид под "предмлечни". Иначе тя е детски ортодонт, доцент във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет. Доста авторитетен специалист. Не знам, любопитно ми стана и пак ще заведем Сиси на годинка да я погледне и да каже как й изглеждат зъбките и поддържа ли още тезата за "предмлечните зъби"  Wink
Иначе чашата аз я държа когато давам на Сияна да пие. За съжаление, ми се струва, че не е съвсем близо моментът, в който тя ще може да си я държи самичка и да пие.

Гаргамелка, стискам ви палци!  Praynig

Цветка, за мен на този етап е достатъчно беба да познава гърнето, да не се плаши от него и да знае за какво е. Дотам Сиси вече стигна. Иначе не мисля да натискам за махане на памперса преди тя да може сама да си казва т. е. поне още половин година  Wink

Хубав ден на всички!  Hug

# 258
На мен пък педито ми каза,че до годинка си е хубаво две от храненията да са си млечни...че по 700мл мляко на ден трябвало да се поема (това е заедно с млечните продукти). Алекс махна сутрешното кърмене,става в 7-7:30 кърмя го малко (вече се събира не повече от 60мл за цялата нощ) после ставаме и правя закуската. Вчера му дадох малко АМ на вечеря, тъй като кърмата в камерата вече свършва. Отказа го. Днес ще пробвам да го дам преди кърмата,ако пак откаже ще пробвам с малко бисквитка вътре. Ако и това откаже минаваме на проба с разредено кисело мляко...ще видидм как ще върви.

Онзи ден водих малкия при педи...започнах да му вадя зелени полепи от носа,няма секрет ама гледам че доста хърка...изписа ни някакви черни капки за нос,които ги правят в аптеката (не помня името) вит С и Са 10 дни+инфлуцид,който го давам вече втори месец 3×1 хапче. Малко ме издразни коментара при влизането при нея "то от това разнасяне насам натам май го разболяхте" Sad какво да правя като трябваше да ходим на Варна сумати пъти за крачето,да не сме ходили за наш кеф...

# 259
Честит празник на всички малки и големи цветя в групата.Много здраве и успех bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet.
За зъбите-Мартин си има само 4.
Не лази,не се изправя сам,не сяда даже сам.Иначе ако го държа прави по 1 крачка и скача(проходилка нямаме).Казва от 6 ти месец де де,от 7 ми тата и баба.Едва за 6 ти март каза мамама.Сега от 1 седмица повтаря само баба баба и кака(вбесява ме).
Кръщене за сега няма да правя(слаби финанси) искам да го кръщавам на Кръстова гора и....
Друго за сега не се сещам.Ще се включа пак когато мога(както писах и във ФБ си правя дни без интернет та....)

# 260
Честит имен ден на всички с имена на цветя и от мен!  bouquet bouquet bouquet
Бъдете много здрави, обичани и животът ви да е изпълнен само с най-хубавите цветове!  Hug

# 261
  • athina
ЗДРАВЕЙТЕ МОМИЧЕТА!!!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МАЛКИ И ГОЛЕМИ КОИТО ПРАЗНУВАХА В СЪБОТА И В НЕДЕЛЯ!!!Бъдете живи и здрави!!!
При нас нищо ново,освен,че му дадох червено цвекло-въобще и не обърна внимание,че му поднасям червено-розова манджа.Отваря уста и гълта без никакво възражение ПУ-ПУ-ПУ.И много го мъчат тези зъбчета които не искат да излизат.Венците му са толкова подути,че имам чувството,че ще излязат поне 4-6 наведнъж.Това е за сега от нас.

ХУБАВ ДЕН и СПОРНА СЕДМИЦА!!!

# 262
Здравейте дами  bouquet

Честит имен ден (на патерици) на всички цветенца и дръвченца : )

цветка, бързо оздравяване!

Гери, ще я питам, ако изобщо има следващ път при нея : ) Пу-пу за малкия лакомник, все така с апетит да си хапва и по-бързо да пробиват тия зъби, да не го мъчат.

rallyto, бързо да оздравявате и вие!

shinzou, определено искам да я сменям, откакто започнахме захранването постоянно за нещо ми се кара и ме хока. В крайна сметка тя трябва да ми дава съвети, а не да ме командва ... или поне аз така приемам нещата. Просто не знам дали като я сменя няма да скоча от трън на глог. Иначе определено няма да я слушам, при положение че детето след всяко хранене си търси млякото.

Катериче, в никакъв случай не оспорвам авторитета на ортодонта ви Peace Явно просто термина си е неин, а не научен : )
Чашата и аз я държа в повечето случаи, но диването изобщо не се сеща да смуче или пие, а само гризе : )

gergamelka, предполагам черните капки са Коларгол. Внимавай с тях, тъй като много изсушават и горят лигавицата. Не знам в какъв процент са ви ги изписали, на нас ни бяха изписали 2% и в аптеката категорично отказаха да ми приготвят толкова силен разтвор за бебе. Също така много цапат и поне аз не съм открила препарат, с който да се изчистват петната : )

Искам да ви попитам, какво носите когато отивате на почивка с бебоците? Дрехи, храна - тези са ясни, по-скоро за лекарства се интересувам. Все си мисля, че ще пропусна нещо важно, а ни предстои пътуване. Не че отиваме на луната и не мога да купя нещо ако ми потрябва, но за собственото си спокойствие искам да съм подготвена : )

Усмихнат ден на всички : )

# 263
Като пътуваме взимам всичко от чекмеджето му в едно несесерче-нурофен,свещички за температура,хомеопатични свещички дето свалят малко температура,но и действат успокояващо,физиологичен разтвор,аспиратор за нос,нещо за зъбките.Тези неща си ги имам попринцип,не заемат много място.В родният ми град отдавна няма денонощна аптека и затова ooooh!
Вики вече сам си отхапва банан и от филиика хляб Whistling
Пие вода от чаша с твърд накрайник денем,нощем си пие от шишето.

# 264
  • София, Манастирски ливади
Здравйте и Честит празник на всички, които празнуваха този уикенд  bouquet
Предстоят много хубави празници и ги очаквам с нетърпение  Simple Smile

За съжаление, Маги тази нощ се събуди от сополи  Sad Но беше крайно време да ни се случи и на нас. Дано само с това да се размине  Praynig. Незнам дали не е от зъби, но каквото и да е ще го бориме.
Приемам съвети какво да слагам в носа, освен познатите физиологичен разтвор и морска вода...??? В такива ситуации давате ли нещо за имунната система и какво?

Емили, да ти е честито още едно момиченце. Заформяш женски отбор, май  Wink stork-girl

Suzza, количката е трепач! Аз имам лятна от Габи, тип "чадър" на Mothercare. Ползвахме я много малко, защото ни беше 2-ра лятна и сега мисля да я доамортизирам и да се разминем с нова.
Достатъчно ми е купуването на нова триколка. След като Катериче ме "осветли" в новите модни и технологични тенденции в областта на детските триколки, старата триколка на Габи остава при майка ми за експлоатация само в двора, че и без това за повече няма живот в нея  Mr. Green

Катериче, браво за зъбчето. Вече се включвате и вие в броенето на зъби  Mr. Green

Гаргамелка, дано се оправи само с кремче  Peace С две женски хич ме няма по "мъжките" теми и дори съвет не мога да предложа  Rolling Eyes

Пандичке, скоро се бях сетила за теб! Ама недей толкова дълго да ме лишаваш от присъствие  Crazy Blush Heart Eyes И разбира се, се появяваш подобаващо с гръм и трясък  Joy
Лелееее, Маги не прави и половината от това...много сте комуникативни и развити или аз трябва да му обърна малко внимание на моето smile3501 Че то само чистене ми е в главата, а полза никаква  Crazy

Пилешко, и аз не бях чувала млякото да не се бори за хранене при бебе  Shocked Това да уцелиш читав педиатър е голямо предизвикателство. Всеки дава различни съвети, всеки има собствена теория за децата...Мисля, че само майчината интуиция е правилната, но и ние често имаме нужда от адекватна помощ и съвет!  Sad

Гери, аз само червено цвекло не съм въвела. В детската кухня също не е имало досега. Сигурна съм, че Маги няма да възрази, защото и тя като Никола излапва всичко, което предложа. Ще взема да й дам тези дни, че и без това имам.

Столчето ни за кола е 0-25кг и е по посока на движението. Никога не е било по друг начин, а и не става. Като го обърнем, едно че самата седалка на колата има лек наклон към облегалката и самото столче също се накланя и друго, че на Магюша краката стърчат от него и не виждам как би могла да се вози с гръб на движението. Първите 1-2 месеца ползвахме кошница, но от самото начало не понася да се вози и почва да мрънка и реве. Все си мисля, че ще свикне, развозвам я почти всеки ден, но каквото - такова.

Лекарства за път - взимам само Панадол, термометър и морка вода за носа. Ако това не ми е достатъчно, значи ще ми трябва лекар  Grinning

Вече много хленчи, дърпа ме за крачола и се катери по мен - явно трябва внимание да се обръща вече, че и каквато е недоспала...  Crazy Mr. Green

Оставям ви и хубав ден!

# 265
  • Добрич
Здравейте, момичета! Не съм се включвала мнооого отдавна, а и по принцип не съм писала редовно тук, но всичко следя и чета  newsm08 Нека и аз се отчета по темите.

Браво на Емили - още една кукла Simple Smile Нашият батко вече иска още една сестричка, да видим дали ще му се изпълни желанието или ще си остане с чакането.

Относно летните колички - след много проучвания, а и имах опит от баткото, умишлено си взех cybex callisto 2 в 1, на която кошът й за след 6 м е лек и удобен за мен и детето. Типичната лятна количка, за да не ми се налага на по-късен етап да търся втора количка, тъй като тези кошове за след 6 м, с които се предлагат повечето модели комбинирани колички, са много тежки и тромави, и е много трудно да го ползваш за бебе над 10 кг.

Зъбчетата ни излизат доста трудно, имаме 2 долу и някакви дупчици горе, от които още не са се показали зъбки. Мъчи се миличката, а е ясно, че и ние покрай нея. Вечер се събужда през половин-един час, плаче, пие много вода, а и с това й нежелание да приеме биба, е направо песен за нас с баща й  Grinning Вече започвам да се отчайвам, че някога ще започне да спи по цяла нощ, или поне само веднъж да се събужда. От месеци опитвам да спра пиенето на АМ през нощта, но това само изнервя още повече детето, а като й дам, поне имаме сигурен 1 час сън. А и педиатъра не ни съветва да я отказваме насила, казва, че пиенето на мляко през нощта я успокоява, и че когато вече не е толкова напрегната заради зъбите, сама ще спре да се събужда и храни през нощта. Опитвала съм на няколко пъти да се намесвам по съвети на други майки и да й давам само вода, но не се получава, и към 3-4 часа вече започва неистов рев и няма друг начин за успокоение освен шишето с млякото... Cry

За водата: и тук мога да кажа, че се притеснявам, тъй като ми се струва, че пие много вода - по едно цяло шише /голямо/ изпива при всяко приспиване, а през нощта още едно плюс млякото. Значи сумарно какво излиза - 3 пъти по 260 гр плюс нощните 260 гр. И като сложиш водата, която приема и през останалото време на деня - ами че то излиза, че пие по повече от 1 л на ден! Аз където трябва, не мога да изпия толкова! Докторът не ми обръща внимание като му обяснявам, но аз продължавам да мисля, че толкова много вода за толкова малко бебе не е много добре  Confused Чудя се също така и каква чаша да й взема - дали да не е направо с твърд накрайник?

Иначе за едно мога да го похваля детето, стига съм се оплаквала от нея  Simple Smile По отношение на двигателните умения мисля, че се справя доста по-добре от брат й на тази възраст. Изправя се сама до седнало положение, стои стабилно, изправя се пак сама като се придържа за различни повърхности - леглото, решетката на кошарата й, столове; придвижва се, държейки се пак за тях, засега не смее да се пусне, но става все по-смела, пълзи много и все попада на най-мръсните места и аз изпадам в ужас. Не знам за вас, но аз все не успявам да поддържам чистотата, която смятам че е необходима за едно пъплещо навсякъде буболече. А само да я изпусна за секунда-две от поглед, и тя е докопала някоя маратонка и е напъхала върха й в устата си  #Crazy #Crazy

За ханенето: хапва си сравнително добре, в сравнение с батко й, който беше изключително злояд. И все мрънкам на доктора, че май много сме назад с въведените храни. Но той твърди, че има време и е по-добре по-бавно и постепенно да се въвеждат нещата и че цял живот след това ще яде човешка храна.
За закуска - попара от домашно изпечен хляб, направен на сухари, сирене /все още обезсолявам, не знам докога/ и масло. Другият ни вариант за закуска е кус кус със сирене.
За обяд - всеки ден месно-зеленчуково пюре /според педиатъра е малка за диети/, вече не пасирам, само мачкам с вилица.. Ето какво правя, тъй като не мога да набавя домашни пиле, пуйка или заек, а не искам да й давам от магазина: имам наши зеленчуци, пресни или замразени, или купувам от една градина близо до града, които варя и смесвам с месно пюре на Хип. Засега сме въвели само пилешко, пуешко и заешко.
Следобедна закуска - само каша /овес, спелта, ориз/ плюс сирене. Отказва каша с плод. Плодове приема само като отделно хранене, сама си хапва банан и ябълка, друго не, тъй като предпочитам да й давам само сезонни плодове и зеленчуци. Купих си българско киви от един производител и въпреки, че знам, че е рано, захраних Ралена с киви  Mr. Green Бая й се услади и хапна доста.
Вечеря - АМ, 210 г вода със 7 лъжички мляко.
Между храненията хапва плодове, корички препечен хляб... солети  Blush
Още не сме въвели жълтък, кисело мляко, риба, другите меса... Макар че веднъж на закуска беше с нас на масата и хапна доста лъжички от нашето заквасено кисело мляко  Laughing Тихо да не чуе доки Wink

Червеното цвекло беше едно от първите неща, които въведох. Може би само на мен ми се струва, но май му се мусеше леко. Хем беше смесено с други зеленчуци. Сега пак съм й приготвила да й дам, намерих от една баба на пазара, уж било от нейната градина...

За столчетата за кола - спазвам закона и нашето столче /9-25 кг/ е обърнато обратно на движението. Нали вече има промяна и не до 12, а до 18 месеца децата трябва да пътуват с гръб към движението.

Кръщене ще правим на 12.06 /тя е родена на 8.06/. Дано всичко мине спокойно.

Много сме назад и с гърнето. Само на 2 пъти я сложих и тя започна да плаче, явно за нея е нещо ново, студено и твърдо  Grinning Скоро ще я пробвам пак.

А, и още нещо - да се посмеете с моето бебе  Grinning Тъй като не може да заспи навън в количката, майка й я приспива вкъщи, слага я в количката и така се тръгва  Laughing Какво е това чудо - не знам. И също така не трябва да спирам защото веднага се събужда.  hahaha И така - като кон в галоп съм  #Crazy Луда работа...

Като чуе музика моята танцьорка започва да клати дупе ако е седнала, ако е права - прикляква ритмично. Пляска с ръце и се опитва да пее.

Стана доста дълъг моят пост. Следващия път по-малко  Wink Спокоен следобед на всички и спящи бебета довечера /същото пожелавам и на себе си/.  Praynig

# 266
  • в матрицата
Привет от нас! Карина също е със сополи, но е от зъбите определно. Промивам нослете с физ. разтвор и това е всичко.
Количката ни може да е трепач, ама Карина като е решила, е не иска да се вози, а да я бута, така пищи, е целия квартал носи. Вчера не издържах и я гушнах. Да, но пищенето не спря, детето беше решило, е иска да ходи и да бута количката. Да на кажа голяма дума, но вървя и бута количката по наногонище поне 500 м и не се измори! Голям дивак е това наше бебе. Щом свекито заяви, е е по щура и от моме - а тя 2 ги изгледа. Всичко разбира, показва, най ме кефи като я питам "Как ще се пееш на плажа"и тя вдиха 2те ръце нагоре и се смее  Mr. Green Сега я тренираме да показва, е става на 1 година, ама още не може да си свие пръстчетата. От скоро започна да стои права без да се подпира на нищо, оаквам скоро да се пусне и да тръгне сама.
Как се изтърколи 1 година, кога мина това време... И аз все гледам да я гушкам, е дивачето скоро и това няма да дава.

# 267
Здравейте,
Почвам по темите и после ще дописвам.
Лекарства за почивка - от опит с баткото: 1. Температуропонижаващо - освен Нурофен задължително и хексалгин (за 40°).
2Свещички против повръщане- вомакур.
3. Прахче против обезводняване при диария - хидрасек.
4. Капки за уши с локален анестетик- отипакс.
5. Осцилококцинум и др. Хомеопатия за първи симптоми
6. Синекод на капки за успокояване на лаеща мъчителна кашлица.
7. Спрей против изгаряния и облекчаване на рани пантенол ли беше?!
Това са за мен най-спешните лекарства, които действат при състояния, които не могат да чакат "до сутринта" или "тати да намери най-близката аптека". Другото купувам на сутринта/като намеря аптека.
Поля, и ние не се изправяме. Все още се люшкам от спокойствието, че просто по-бавно ще се случват при нас нещата, до притеснението, че нещо му има.
Зъби - 2 бр.
Гаргамелка - голяма тъпотия ти е изръсила доктоката. Не се кахъри. Ние никъде не сме ходили и втора седмица не можем да се отървем от кашлица и сополи. Аз съм за Коларгола. Да, силнички са, но на нас само те ни помогнаха.
За млечното хранене- аз мисля че педиатърката е искала да каже да даваш и нещо друго освен млякото (ако не наддава добре или не се засища вечер и се буди често да яде), а не да му го изключиш от диетата. Аз мисля тези дни да въвеждам вечеря, че става много неспокоен преди млякото и вечерта приключва с рев. А така като си хапне на вечеря спокойно ще се приготвим за сън + кърмене за заспиване. Еййй как идеално си го представих, с какво ли ще ме изненада Фъстъкът.
Вода пием от чаша с твърд накрайник. Аз я държа, защото се олива много сам.

# 268
Пилешко, благодаря за пожеланието, но вече нзн какво става...вместо да се подобряваме...се влошаваме;(...аз останах без глас и една кашлица...не мога да го накърмя спокойно...ка му ли да спим спокойно;(

# 269
  • athina
ДОБРО УТРО!!!

Аз към горе изброените винаги нося със себе си/от опит с трите момчета/ кремче за след ухапвания и ужилвания,лепенки,стерилна марля,малко шишенце с йодасепт.Може да ме помислите за луда,но от миналата неделя тези неща са в чантата ни за разходка+физиологичен р-р ако нещо по време на игра влезе в окото примерно.Смятам,че при пътуване винаги трябва да имаме поне най-елементарното болкоуспокояващо както за децата така и за нас.После,всяка майка знае според нуждите и според ситуациите в които е попадала с детето си какво още да вземе.Пример-ако детето е склонно към запек-ще вземе разхлабващо,ако е склонно към диария-затягащо.

ЕВЕ-червеното цвекло го сготвих с телешко,картоф и морков и малко пресен лук.Освен странният цвят яденето си беше доста вкусно макар и без подправки.
РАЛИТО-бързо оздравяване!

ПРИЯТЕН ДЕН!!!

Общи условия

Активация на акаунт