Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 18

• 81 981
  • 766
  •   1
Отговори
# 735
  • Варна
Аз имам едно фалче, на което цветовете траят около 6 месеца (то ми е абсолютен рекордьор) и друго, на което увяхват за 2-3 седмици максимум, но пък е цъфнало целогодишно, защото цветоносите му постоянно пускат нови пъпки В момента има 4 стари цветоноса и пуска пети. Просто такъв им е моделът. Иначе стандартно 2-3 месеца живеят цветовете.

# 736
  • Ænima/Albuquerque
Онзи ден във фейсбука ми излезе "спомен", че преди една година съм купила бялата орха. Което значи, че от тогава не е спирала да цъфти.  Shocked

# 737
  • някъде
А като прецъфтят режете ли стъблата /или както и да се казват  Blush?

# 738
  • Ænima/Albuquerque
Аз чакам известно време, и ако не тръгне цветонос от спяща пъпка (или самия стар цветонос започне да съхне), тогава режа.

# 739
Аз чакам известно време, и ако не тръгне цветонос от спяща пъпка (или самия стар цветонос започне да съхне), тогава режа.

И аз така. А някои изсъхнали цветоноси ползвам за подпиране  Wink

# 740
  • ... рееща се.
Аз (почти) всяка сутрин. Почти, защото днес май забравих newsm78 важното е въздуха да е достатъчно сух, за да изсъхнат за няколко часа и да е топличко. На цветовете никога не ми е пречело, но хипотетично може да ги повреди, да доведе до ботритис - черните петна по цветовете, които понякога виждаме.
Благодаря, Дани! Tочно въпросните черни точици по цвета ме притесняваха, но ще рискувам. Стаята е със западно изложение, топличко е и сухичко. Имам един мини Марк и едно мини, които тъкмо оформят хубаво пъпка и а-ха да се отвори, я засушават. Четох из нета, че една от възможните причини е ниската въздушна влажност, надявам се с пулверизиране да я повиша малко... хич не ми се занимава да купувам въздухоовлажнител(?) и да ги разглезвам Crossing Arms

# 741
И моите са на западно изложение, в софия, и пулверизирането им идва идеално. Даже почти не поливам. Аз си мисля, че поливам всяка седмица, обаче дефакто май ги поливам веднъж месечно  hahaha но пулверизирам всеки ден, ако не забравя. Иначе не искам да те плаша, но човек ако продължи с манията по орхидеите и се сдобие с някои по-капризни видове, си купува овлажнител...и лампи за доосветяване зимата...и си мисли за орхидариум...и разни такива неща Simple Smile

# 742
Здравейте! Моля Ви за съвет за отглеждане на Ховеара! Никъде не намирам информация за нея! БЛАГОДАРЯ ВИ предварително! bouquet

Ховеарата е крос на по спомен на видове от онцидиумната група.

Но зя информация всеки от нас рови на някакъв език различен от български най често защото ние българите нямаме културата и навика да споделяме. Всеки чете превежда си и така. На първа страница материалите са преводни. Най често мои.  За съжаление така стоят нещата. Ако ползвате руски или англ. Вероятно ще намерите много информация.

# 743
  • Карлово
Момичета, преди 3 седмици открих медена роса на цимбидиума. Не намерих обаче нищо обезпокоително въпреки обстойния преглед под лупа. Снощи обаче на една саксия в другия край на терасата открих белокрилки. Веднага  напръсках с санмайт всички саксии. Днес има все още 3-4 и напръсках отново,приемам съвети всякакви.

# 744
  • ... рееща се.
Скрит текст:
И моите са на западно изложение, в софия, и пулверизирането им идва идеално. Даже почти не поливам. Аз си мисля, че поливам всяка седмица, обаче дефакто май ги поливам веднъж месечно  hahaha но пулверизирам всеки ден, ако не забравя. Иначе не искам да те плаша, но човек ако продължи с манията по орхидеите и се сдобие с някои по-капризни видове, си купува овлажнител...и лампи за доосветяване зимата...и си мисли за орхидариум...и разни такива неща Simple Smile
Човек, моля те, пепел ти на устата! Бях се зарекла по-далече от фалчета да не пипам, а съм наредила 10 таба и от 1 час чета за maxillaria tenuifolia Crazy Много ми харесва! Особено формата на листата, че и ароматна!
Уж нямам интерес към други видове орхидеи... а булбестите ми се виждат особено страшни и капризни, но попаднах на видео-експеримент как да се размножи растението с отделяне на една единствена булба. Мислех, че не е възможно newsm78 От прочетеното из форума съм запомнила, че при булбестите, за да разделим растението гледаме да има минимум две булби, даже и 3, за да сме сигурни, че ще може да се закрепи.
Скрит текст:
Разделянето

Ъпдейт на прогреса

От ъпдейта се вижда, че единичните псевдобулби са се посбръчкали и са променили формата си, вероятно и ще изсъхнат, но има нов растеж, а това в повечето случаи означава, че растението ще живее. Моля, някой с въпросната максилария да потвърди, че са толкова жилави растения и понасят такъв тормоз успешно. Също така има ли откъде да се сдобия с това чудо в България Mr. Green

# 745
От камбриевите възможно да се стабилизира растение с една булба но уви изисква доста врътки и поне три години до цъфтеж

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 22:00 от _re_ge

# 746
Защо ти е с една булба? В момента в тропики има, аз мисля тия дни да си поръчам. Иначе за булбестите вече имам опит с различен брой булби. Едната камбрия е с две и доста се мъчи, листата на новия растеж стават на хармоника, тегава работа. Взех си наскоро онцидиум туинкъл с много булби - това нещо се развива светкавично! Имам още две големи камбрии, едната с три булби, другата с много, и двете вървят горе-долу добре, но тази с повечето определено се развива по-добре.

За максиларията май наистина е корава, но още не съм чела сериозно. Дават я лесна за гледане.

Иначе и аз започнах с фалчета, но сега освен тях имам вандови, камбрии(неизвестни хибриди), онцидиуми, целогинета, ангрекуми, дендробиуми, катлеи и седирея, харела, плейоне и енциклия. Наточила съм се на тази максилария, между другото виж и максилария пикта, на няколко вида ерангиси и на още няколко ангрекума. А моята колекция е от малките, забранила съм си студенолюбивите цимбидиуми, пафиопедилуми и масдевалии. Аз и с дендробиумите и целогинетата ще видя зор зимата.

Така че на есен ще се търсят лампи  hahaha

# 747
Дани, подкрепям, просто не става сравнение. А тези дето са ми били с 5-6 булби дори не са забелязали че са сменили местоположението...

# 748
  • ... рееща се.
А, не ми трябва с една булба, логиката ми е (Mr. Green), че ако е толкова издръжлива да преживява с лекота такъв тормоз, ще ми е по-трудно да я уморя. Все пак ще съм съвсем начинаеща. И аз четох, че е уж лесна за гледане, та май ще се пробвам. Не се бях сетила за тропики, гледах само из чуждестранните сайтове досега, мерси, Дани, ще се поръчва bouquet
Хайде, взимай и ти, че да даваш акъл, ако тръгне да се гътва Laughing Пък и си от София, най-много да ти я пратя да я спасяваш, ако много оплескам положението. Flutter

А твоята колекция е доста сериозна, как успяваш да им угодиш на всички, не знам. На седиреята също съм хвърлила око, още успявам да се въздържам. Пеленаче съм още, но нещата, които споделяте са много полезни. Благодаря ви момичета!

# 749
Проблемът при еднобулбестите е не че не пускат издънки а че трудно стабилизират корени и трудно дават да се израсти тази издънка пълноценно ако основата се състои само от една псевдобулба.
Новите растежа често са джуджета,  може да са с хармоника,  често част от корените им съхнат и те пускат нови и те съхнат и така в кръговрат. Тази нова уродлива издънка трудно може да изхрани пълноценен ръст трябва да са няколко а за да се случи минават няколко години...

Това е голяма грешка на начинаещия като види една булба и пусната издънка да си мисли че нещата са стабилизирани. Аз самата попаднах в този капан няколко пъти изживявайки се в мисия "спаси Орхидея". Дрънки... Нищо ме можах да спася на цялото духане с опахало...
Иначе експерименти могат да се видят и опитат всякакво но често няма 100% гаранция в крайния успех

Последна редакция: пт, 10 юни 2016, 09:52 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт