Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 908
  • 842
  •   1
Отговори
# 465
първата стъпка е нормални заплати на хората,работещи в тази сфера.
Айде стига с тия заплати. Това беше оправдание при комунизма, сега вече всеки е свободен да работи където иска и дори да не работи.

# 466
да си дойдем на думата т.е. болката. За толкова пари толкова работа.  ooooh!

# 467
  • София
Не е до заплатите, а до неписаната линия на поведение, философията на директора основно. щом има училища, в които нещата вървят относително по-добре, отколкото в други, особено при положение, че заплатите са горе-долу сходни, значи има начини и е основно до управленските качества и цели на директора. Учителите са наемни работници, които по КТ се подчиняват на прекия си началник, т.е. на директора. Отговорност за това какво се случва в училището носи директорът. Ако той иска, може да сведе нивата на агресивно поведение до някакви приемливи нива, защото накрая на учителския съвет той има последната дума какви дисциплинарни наказания да се наложат на учениците.

# 468
Душата, ако са ти мало парите, лесно е-намираш си друга по-платена работа. Ако не си готов за това, работиш си като учител за ниска заплата, гледаш си съвестно работата и не мрънкаш

# 469
Уважението се печели и заслужава, По презумция уважавам всеки до първата сериозна издънка...и айде учителките да вземат да коментират конкретния казус, а не да вадят лайт мотива 'за толкова пари -толкова образование'. Като са недоволни от условията и заплатите да протестират,  а не да ощетяват децата с мърляво изпълнение на задълженията си.
Пазарът на труда е свободен - възможности за реализация в други сфери има..

# 470
Винаги съм казвала, че ако във всички сфери си позволявахме толкова своеволия, като при учителите, щяхме да сме перманентно безработни.   Peace

# 471
първата стъпка е нормални заплати на хората,работещи в тази сфера.Придобиване на авторитет,престиж и УВАЖЕНИЕ от родителите,което в момента липсва.

Стигнахме до фазата "Ти мене уважаваш ли ме?" Mr. Green
Някой е почнал рано с коктейлите. Няма лошо, почивен ден е. Но не е казано, че трябва да пишеш в тази фаза по форумите. hahaha

# 472
  • волно калдъръмче
Винаги съм казвала, че ако във всички сфери си позволявахме толкова своеволия, като при учителите, щяхме да сме перманентно безработни.   Peace
Пробвай да си безгрижна и своеволна учителка, няма лошо  Mr. Green Само при мисълта, че ще трябва да се справям с подобни ситуации и да опирам пешкира на безхаберни родители, ми идва превантивно да хвана още сега към Наречен. А, благодаря! Не ща да съм учителка.

# 473
  • в рока
Как се говори на едро и се обобщава..... За едно цяло съсловие Stop ooooh!

Какви своеволия си позволяват учителите? Какви наблюдения преки имаш, над колко учители , в колко училища?

Хора, като във всяка сфера, и в образователната има много качествени кадри, както и такива , които не са. Смея да твърдя, е първите преобладават, а вторите са рядко срещани.

В детската градина децата са под постоянен надзор,  но реално, една госпожа не може да обхване с поглед всеки един от групата, особено на двора. Случвали са се леки инциденти, но аз не съм обвинявала педагога, защото той не може да има очи и на гърба си 7/24
В този ред на мисли, класната на първи клас няма право да отиде до тоалетна, или за нещо до учителската? За 2,3, 5 минути ?

# 474
Как се говори на едро и се обобщава..... За едно цяло съсловие Stop ooooh!

Какви своеволия си позволяват учителите? Какви наблюдения преки имаш, над колко учители , в колко училища?

Хора, като във всяка сфера, и в образователната има много качествени кадри, както и такива , които не са. Смея да твърдя, е първите преобладават, а вторите са рядко срещани.

В детската градина децата са под постоянен надзор,  но реално, една госпожа не може да обхване с поглед всеки един от групата, особено на двора. Случвали са се леки инциденти, но аз не съм обвинявала педагога, защото той не може да има очи и на гърба си 7/24
В този ред на мисли, класната на първи клас няма право да отиде до тоалетна, или за нещо до учителската? За 2,3, 5 минути ?
С две ръце се подписвам под твоя пост, а на въпроса ти от последния ред бих отговорила, че е нужна добре организирана система от дежурни учители, за да може и класната да отиде до тоалетната, да хапне, да пийне кафе или вода и едновременно с това децата да не са сами и безконтролни. Става въпрос за организацията на една система. Разбира се, че учителят не е "и сам войнът е войн". Опираме до въпроса за съчетанието на личната отговорност с цялостната организация в училището.

# 475
  • волно калдъръмче
purko88, и аз това исках да си изясня.

Сега пък излезе, че учителката има право да пие кафе в работно време, да яде, да пие вода и да ходи до тоалетна. При настоящата кадрова политика в училищата, не знам как точно ще стане, хем една да има във всеки клас, хем по две-три в коридора, за да може останалите да излязат в заслужена почивка. Това е в сферата на фантазиите.

# 476
  • София
Това е от пълномощията и задълженията на директора - той отговаря за организацията на дейностите в училището.

# 477

Сега пък излезе, че учителката има право да пие кафе в работно време, да яде, да пие вода и да ходи до тоалетна.
[/quote
Нима някой е твърдял обратното? Просто това трябва да се организира така, че децата да са в безопасност. И аз искам всички деца и родители да са възпитани и неагресивни, но съм наясно, че това е утопия. И след като в училището идват и възпитани, и невъзпитани, и кротки, и агресивни, трябва да има механизъм за справяне с това положение. И този механизъм включва и организацията и задълженията на учителите. Сигурна съм, че ако Тошко тръгне да налага Гошко, няма да скръстиш ръце с мисълта "Родителите на Тошко да вземат да си го възпитат".

# 478
Наистина не разбирам, дали се правите, че не разбирате или просто капацитетът ви е толкова.

Ще пиша бавно.
Училището не е затвор и не е необходимо да има надзирател до всяка група деца (Уишмастерче, тук сме на различно мнение). Няма как и да има дежурен и в тоалетната  (поне за мъжката може да няма достатъчно кадри   Simple Smile).

НО... ако се появи проблем с агресия между деца - има си закони, правилници, механизми, алгоритми, заповеди и т.н. И учителите трябва да ги спазват без компромиси. (фактът, че са ги получили срещу подпис и евентуално научили наизуст, не е достатъчен).
И ако учител разбере, че дете с държанието си е нарушило правилата -  учителят спазва писаните и задължителни за тази ситуация правила.
Лек преразказ:
 - ниво 1 - регистрира, говори, предприема писаните мерки.
- ниво 2 и 3 - учителят съобщава на когото трябва, включват се още ресурси - родители, закрила на детето, социални и т.н.

А късметът е нещо относително. Моят опит показва (случаите са назад в темата, няма да повтарям), че първата реакция на учители/директори е неглижиране на проблема. Едва след като ясно им се покаже, че родителите на не нарушителите (жертви, помагачи, наблюдатели), са гадни потенциални писачи на жалби (вербални агресори), евентуално могат да предприемат мерки.

Не става дума за цялото съсловие. Но ти си заслужава обвиненията. Защото няма статистика дали се спазват писаните правила за предотвратяване на тормоза по училища, класове и учители. И вината за това е на съсловието.

# 479
Един от основните проблеми в България е липсата на система, на алгоритъм при определени ситуации. Ако такива съществуваха, учителите щяха да знаят какво следва да направят при наличие на дете с агресивно поведение. Учителите щяха да се чувстват защитени и нямаше да говорят небивалици, както в момента. Родителите също.

Общи условия

Активация на акаунт