Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 091
  • 842
  •   1
Отговори
# 780
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Tired наистина ли не се разбираме?

не това, че Иванчо е ударил Петканчо е страшното, а че Иванчо бие редовно Петканчо, защото никой никога не му е правил заблежка и не го е спрял от първи, до ... който клас кажете.

домашното възпитание е важно, разбира се, но в училище трябва да има правила и те трябва да са наложени от ръководството и спазването им да се следи пак от ръководството - родителите там обикновено нямаме достъп.

тестовете са задължителни според заповедта на МОН (както писах и преди) и може би не са приложими за точно за първи клас, но е факт, че не ги правят и за големите.

оставам с впечатление, че не се чете, не само темата, а въобще, но пък се разписват цели чаршафи кое е единствено правилното   Tired

и понеже прочетох "преподавател".
не са преподаватели - педагози са, т.е. не само преподават, имат и други функции  Peace

# 781
Сигурно не се прави забележка, особено в малките класове щом казвате и си клатят краката и режат ноктите даскалиците  (и това четох някъде). Но пък Петканчо си имам мама и тате , дето няма да оставят нещата така и ще реагират с право. Като набие и Драганчо, вече става отношение към Иванчо, не може така Петканчо и Драганчо са се наговорили срещу Иванчо, а учителката все си го набелязала и сигурно и родителите е наговорила , няма начин (нещо такова имаше и тук)
Хайде стига вече , всички сме възрастни и знаем нещата, а както чета и интелигентни хора.
Тук не си мерим силите коя е права и по-аргументирана , а какво да се направи .
Преподавател и педагог не е ли едно и също?  Преподавател е в университет на зрели хора, педагог в училище на по-малки, но функцията и на двамата е да предадат материал и УЧАТ поверените им класове, курсове.... Не казваме ли УЧИЛИЩЕ от уча, а не ВЪЗПИТАЛИЩЕ от възпитавам.
Аз се отказвам да споря. Тестове няма да налеят култура на поведение на Иванчо, ако родителите не са го направили и еталона му за общуване е друг в семейството. Няма как да стане -средата е определяща. Семейство, приятели, общество. Затова и хората вече търсят средата и плащат доста солено за тази екстра, стига да могат да си го позволят.
Мен тестове не ме интересуват, те няма да ми решат проблема , ако детето ми е тормозено. Интересува ме какви са другите деца, на какво държат техните родители, какво отношение имат и какви очаквания за децата си. Това ми е критерият. Всичко друго е вятър и чаршаф(ваш израз)

# 782
  • волно калдъръмче
Тестовете идентифицират проблема. Въпросът е доколко са обективни. Децата често не могат да различат тормоз от агресия и насилие и избират опцията, в която има думата, която им е допаднала по звучене. Тестовете са анонимни и въпросите в тях са зададени така, че няма възможност да се посочат имената на проблемните, които по презумпция трябва да са известни на учителите и с тях да се работи по програми за превенция на агресията и тормоза, докато майките им "работят над себе си и пият кафе".

# 783
Подкрепям казаното от Биборана по-напред.
Тезата за "лошото семейство" и "лошото възпитание" сме я чували вече много пъти. Сега се появи и теза за "лош ген". Може, може.... Кое е по-важното- генът или средата, с една дума. Според приетите закони на биологията генът е важен, но и средата е важна, защото има модифициращ ефект върху проявите на гена.
Хайде пишещите да се обозначат ясно, за да се изчистят позициите. Кой има връзка и отношение с образователната система отвътре, като участник в нея или съпричастен/учител, преподавател, работещ в училище, близък на учител и изслушващ го редовно с емпатия/, и ясно поднесено- родител, без връзка с образователната система по какъвто и да било друг начин, освен пряко покрай детето/децата си.
Аз съм от втората група. Майка на тормозено в прогимназията дете. От Драганчо и Петканчо, организирали тарторски целия клас в система от наложени изисквания. И госпожи, които са били винаги в позиция "не знам, не чух, не видях". Разбирам майката в статията за Спас. Всъщност е едно и също навсякъде. Вероятно видимо и с просто око, дори без микроскопа на тестовете. Ако има окати да видят. 

# 784
Тезата за "лощото възпитание в семейството" е много вярна, но тя не променя факта, че много учители имат доста да поработят върху предотвратяването на конфликтите в училище.

# 785
  • волно калдъръмче
Вярно е  Peace средата е много важна. Затова е и цялата борба за прием след 7 клас. До 7 клас всички за образователната система са ранопоставени. След това те сами се преразпределят според желания и възможности.

Скрит текст:
Позицията на родителя я знам: моето проблеми вкъщи няма, проблемите му са при вас, вие се оплаквате - оправяйте се, средата ви е лоша, вие сте виновни. По едно време ми е идвало да крещя от оплаквания и бях на фаза да си заровя главата в пясъка, да не се тормозя с угризения, че се провалям като родител и да не тормозя и детето си с изисквания. Ама имало глава да пати. Да, знам, мила биборана, другите не са аз  Peace затова пиша сега от първо лице и споделям.

# 786
  • София
Майка на 3 деца (27, 25 и 14 г, аз самата съм на 49). Проблемната с учителите съм винаги аз, не децата , защото карам учителите да си вършат работата, за която са назначени и не си мълча. Понеже съм шефче - собственик на частна фирма - живея с илюзиите, че пари се получават за свършена работа.

# 787
  • волно калдъръмче
Щом не си успяла една тъпа математичка да вкараш в пътя, не ми се перчи, шефче  Sunglasses  Mr. Green

Ние пък пасем патките на село  Mr. Green

# 788
  • София
Щом не си успяла една тъпа математичка да вкараш в пътя, не ми се перчи, шефче  Sunglasses  Mr. Green

Ние пък пасем патките на село  Mr. Green
Оная математичка беше държавна, държавата още не съм я събаряла, само я храня. Имам известни "победи" само в ЧУ.

А за селските патки да не отваряме тема, купешко месо никак не обичам  Embarassed Joy

# 789
  • волно калдъръмче
Ти я храниш, тя те пази да не се удариш в данъчния таван, че инак ще падне къщата на главите ни  Laughing
В симбиоза си живеете  Flutter

# 790
  • София
 offtopic Данъчният таван с високи заплати не се удря.

# 791
  • волно калдъръмче
Съвсем друго имах предвид. А укриването на данъци е световен проблем. Знам, че в България се пести основно от закуски, та и въобще не го поставям на обсъждане.

# 792
Подкрепям казаното от Биборана по-напред.
Тезата за "лошото семейство" и "лошото възпитание" сме я чували вече много пъти. Сега се появи и теза за "лош ген". Може, може.... Кое е по-важното- генът или средата, с една дума. Според приетите закони на биологията генът е важен, но и средата е важна, защото има модифициращ ефект върху проявите на гена
мисля , че ясно съм го написала.

Аз се отказвам да споря. Тестове няма да налеят култура на поведение на Иванчо, ако родителите не са го направили и еталона му за общуване е друг в семейството. Няма как да стане -средата е определяща. Семейство, приятели, общество. Затова и хората вече търсят средата и плащат доста солено за тази екстра, стига да могат да си го позволят.

[/color]
Хайде пишещите да се обозначат ясно, за да се изчистят позициите. Кой има връзка и отношение с образователната система отвътре, като участник в нея или съпричастен/учител, преподавател, работещ в училище, близък на учител и изслушващ го редовно с емпатия/, и ясно поднесено- родител, без връзка с образователната система по какъвто и да било друг начин, освен пряко покрай детето/децата си.
Това да не е призив за тест? И защо трябва го правим под команда?
Ами ако сме и от двете страни-какво? Да направим тогава две групи за коментиране, за да сте доволна. Чета от първия пост, толкова злоба никъде не съм видяла излята-препоръчвам да се върнете и си видите постовете. И ако съм дете на учител какво да си посипя главата с пясък и да стоя виновно в ъгъла ли? Вие каква професия имате, защото май не е добре да ви посещават учители , децата и семействата им. Ако тук има учителки то мястото им не е в този сайт или какво? Те трябва да са бездетни, или не се считат майки?  То не се вадиха саби в тема за тормоз , то не бяха и цинизми писани тук , то и наблюдател бяхте, то не беше чудо!

Аз съм от втората група. Майка на тормозено в прогимназията дете. От Драганчо и Петканчо, организирали тарторски целия клас в система от наложени изисквания. И госпожи, които са били винаги в позиция "не знам, не чух, не видях". Разбирам майката в статията за Спас. Всъщност е едно и също навсякъде. Вероятно видимо и с просто око, дори без микроскопа на тестовете. Ако има окати да видят.

Ама разбира се, че ще разбирате майката на Спас, както и коментара ви за набитата учителка. Няма изобщо да си направите труда да видите и прочетете мнения, то и клипове имаше , ама важно е даскалицата да е набита, унизена и изобщо да си изтрием краката и да се усмихнем. То и това не е гаранция съдейки по някой тук , че казват истината, но...
Ми в едно сте права , родителите трябва да избират и домашното обучение ,който желае да се върне, Това ви предложение подкрепям.
Подкрепям и за търсене на отговорност на хора умишлено очернящи, обиждащи и откровено гаврещи се една професия и работещи хора , изкарващи хляба си честно, с труд, с достойнство. Само защото се мислят за анонимни и си уплътняват времето , може би и вдигат самочувствието или и аз не знам защо , ама е факт! То май и такъв закон влезе в сила???

# 793
Писах и го изтрих. Макар и за кратко, се поддадох на емоцията от една груба и манипулативна контраатака.
Добре, ще се върна да си видя постовете по-късно. Може пък и да съм изляла "толкова злоба", макар и да не си спомням такова нещо.
Наскоро говорих с колежка, която живее в чужбина. Каза, че детето й се обучава от вкъщи, спряла го е от училище по вече коментираните причини. Работи съвестно, справя се с по-високи резултати и стимулът, че ако не работи, ще го върнат в училищна среда прави чудеса.
Образованието е задължително, а ако стане възможно и в домашни условия и тук, ще бъде чудесно и доста по- спокойно и за учителите, и за родителите, и за децата. 

Последна редакция: сб, 28 май 2016, 15:56 от ra2

# 794
Четенето с разбиране сигурно само вие го владеете.
Не ме интересува с чорапи ли си лягате , но да пишете , че са г.з учителите в тема за тормоза  някак ...нецензурно поне според моето разбиране на четене е.
Така и не отговорихте каква ви е професията , но пък знаете каква е моята.
Да не четем за битият -бит е....т- е...н -.... пак от вас не ми се търси назад в темата.
Клатещи крака, режещи нокти , какво ли не извадихте сякаш сте видели и била в часовете.
Дори наблюдател в междучасията искахте да бъдете . Не бяхте ли вие тази дето саби вадехте тук?
За какво двустранно отношение пишете, като от началото нападате , обиждате, заканвате?
За какво да се самозащитавам , моля? Да не би тук да сте ми писали лично, та да се оправдавам за нещо? Моят пост е върху всичко, което е написано тук! Последният пост е за ваше мнение, където точно вие почвате да разделяте и владеете (опити според вас правени от учителите, нали?)
Ми аз съм сигурна, че спите спокойно независимо с чорапи или не. (четене с разбиране щом умеете ще разберете)
Права сте , че положението е по-тежко от предположенията.

Общи условия

Активация на акаунт