Собственост на земята под блока

• 2 011
  • 3
  •   1
Отговори
  • Страната на приказките
Не съм запозната и искам да попитам при закупуване на ново жилище, как стои въпросът със земята - чия собственост е и как се удостоверява, какви документи трябва да поискам от строителя в уверение на това, е всико е наред? Ако има някакви неуредени въпроси със собствеността върху земята, а се закупи жилището, какво следва? Ясно, че в нотариалния акт трябва да пише, че се закупуват ид. ч., но как се установява това предварително?
И друго - подходящо ли е да се закупи жилище без Акт 16 и има ли вероятност да не бъде издаден такъв? Мои познати закупиха такъв, защото бил по-евтин. Ток, вода са пуснати, но на обща сметка на входа и си делят сметките. Това колко време може да продължи, нещо не ми се вижда както трябва?

# 1
Не съм юрист, но знам че може да се купи жилище без земята, само с право на строеж. Два от апартаментите ми са така. Единия го купих на акт 14, собственика на земята има два апартамента в блока,запази си собствеността, останалите имаме само право на строеж. Другия го купих с акт 16 вече, но и там собственика не си е прехвърлил земята. С право на строеж сме, описано е в нот акт.
В моя апартамент имам идеални части от земя, но понеже го купувах на зелено на времето, не си спомням на какъв етап са прехвърлили земята.
Относно другия ти въпрос, не е желателно да се купува апартамент в обитаема сграда без акт 16 и ток на времянка. Да по евтини са, но е незаконно да живееш в такъв имот. Ако проблема е сериозен и никога не вземе акт 16, какво правим. Със сигурност ще ви коства допълнителни средства, а гаранция че всичко ще мине добре няма. Цял живот да си делиш сметките....абсурд.

# 2
  • Страната на приказките
Благодаря ти!  Hug

# 3
   bouquet
Надявах се да се включат и други, с подробна информация...

Общи условия

Активация на акаунт