Съвет за недвижим имот и права на собственост върху него

• 870
  • 2
  •   1
Отговори
  • Провинция
Ще помоля да се включват предимно компетентни лица по темата, а ако има и банкери и юристи, още по-добре. Очаквам включвания и от хора в подобна/същата ситуация.. а тя е следната: живеем с моята половинка на семейни начала и ще си купуваме наше жилище(чрез брокер), за да не сме под наем. Нямаме брак. За да си позволим сумата за имота, изтеглихме ипотечен кредит. В предварителния договор за покупко-продажба и двамата сме купувачи, като на всякъде първо фигурира неговото име, след това моето. В договора за заема също, но той  се подписа на много повече места от мен. Вноската ще се тегли от неговата сметка само. Обясниха ни, че пред банката, един вид той е основния ищец за заема и за това.
Питането ми е следното:  Дали да не му превеждам моя дял за жилището, за да се застраховам в бъдеще, ако недай Боже се разделим. За момента ми казаха,  че щом и двамата сме купувачи и сме се подписали той няма право на претенции,т.к. е бил на ясно, че от неговата сметка ще се изплаща кредита. Но искам и други мнения по въпроса. Целта е след време, дано не се налага, но все пак...ако трябва.... да имам ясни дял и права върху имота. Съответно и да ги докажа, ако се наложи.

# 1
 Дали да не му превеждам моя дял за жилището, за да се застраховам в бъдеще, ако недай Боже се разделим.

Най-добре го прави и пази всички платежни. По принцип и двамата сте собственици доколкото разбирам, но има възможност той после чрез съда да иска всичко за него защото само той е плащал. А да си плащаш своя дял е и коректно, и е юридическа застраховка.

# 2
Вероятно по ипотеката има негов имот, щом той е основен ищец. За банката вероятно той е длъжника, Вие сте съдлъжник, а обезпечението е на негово име.
Има и друг вариант, обезпечението да е учредена ипотека върху обекта на покупка, който купувате заедно, като съсобственици.
Няма особено значение, така или иначе по нот акт ще сте съсобственици, а ако не постъпват пари по впогашенията от неговата сметка (по някаква причина) ще Ви търсят и ВАс, преди да тръгнат да реализират обезпечението (да не се случва...)

Ако можете да докажете, че Вие сте плащали Вашата част от кредита, определено ще сте в по-добра позиция при евентуален спор за собственост. Става чрез превод - най-просто е и неоспоримо(банковия документ), но има известни разходи - сметка и такси по преводите. Става и чрез разписки, но ако ги оспори някога ще трябва да се назначават експертизи и т.н.
С две думи - плащайте през банка. Чисти сметки-добри приятели (половинки)...

Общи условия

Активация на акаунт