(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 83 603
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • Русе
Дойде ред и на пипера.

И картофите са загърляни.

Грах и ягоди.

# 361
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
скривам се под стол, под маса... под каквото успея да се мушна  Blush

домата и чушките са на балкона, ягоди - ЦЪ, граха е насят миналата неделя, не знаем какво става с него, за картофи не съм и мислила, а май трябва  Blush

# 362
анн bouquet Много красиво
Аз засадих доматите в парника
Поникнали са още картофи Simple Smile
Скрит текст:
Насадих другите в мрежата
Скрит текст:
   http://anisavd.snimka.bg/hobby/gradina-2-zasajdane.905348.36821119    

Къдравото зеле  доста дръпнало и то
Скрит текст:
 http://anisavd.snimka.bg/hobby/gradina-2-zasajdane.905348.36821125    
В коша засадих червено ранно зеле
Скрит текст:
 http://anisavd.snimka.bg/hobby/gradina-2-zasajdane.905348.36821122        
Поникнало ми и цвеклото
Скрит текст:

Баклата е полудяла , граха също
Скрит текст:
Хубава вечер

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 21:23 от anisavd

# 363
И аз насадих оранжерията и краставичките. Тиквичките са навън и още се чудят дали ще оцеляват, имаше слана оня ден,оцелели са някои. Грах не ще да никне само две три грахчета, има преди месец съм насяла, червеното цвекло също го няма , пащърнак нъц. Просто нищо, един магданоз е никнал и това е , а и спанака и морковите, репичките нещо ги яде, глави няма. Радвам ви се много браво. Един лук имам и това е , марули два пъти сях, няма никнене, явно семето е недотавно.Или е студено при нас до този извод стигам....

# 364
  • Пазете Гор
aнн, градината ти както всяка година е образцова. Забележително е колко по-напред са пиперките ти и доматките, в сравнение с моите. А картофите и ягодите са на сходен етап от развитието си.

Прекос са почто готови за засаждане. Другите чакат и малко боледуват. Очаквам най-ориентировъчно между 1 и 5 май да са готови. Снимката е от преди няколко дни, а в това време дръпнаха доста. С повечко късмет бих могъл да засадя навън домати и на 20 април - но полза никаква ако, както в последните 3 години, май и юни се случат сравнително хладни. При топли май и юни дори и засадени на 24 май домати си стават с средата на юли.

Спанакът лудее.

Извадих около 0.3 кубика готов компост. Смесих го с дървеснио трици и пепал, та напълних 20 тенекии, в които мисля да садя пипер. Ще стоят на покрива на една барачка, а ще се напояват с някаква играчка-система за капково, която купих преди седмица от Лидл. Ще се получи, и разбира се, своевременно ще докладвам.

Проблемът с компостера ми е, че не мога да извадя готовия компост, без да отстраня временно горните слоеве от неготов. Налагфа се първо да вадя с лопата пресния на една купчина настрани, а чак после готовия. Не е кой знае колко работа, де, но си е занимавка. И за съжаление наранявам много червеи, а и други животинки, които инак вършат своята работа тихо и кротко всред отпадъците ми. Чудесни приятели!

Убедих се обаче колко е важно  разрохкването на преработващите се в компостера материали - след изваждането и връщането на пресния комост той замириса наистина на влажна горска почва, докато преди това се долавяше осезаем дъх на гниене. Достъпът на въздух променя типа "ферментация" в съда. За нататък ще се стремя да осигуря повече въздух - ръсейки периодично трици, и разбърквайки с инструмент подобен на голям тирбушон. Ето тук намерих най-изчерпателната и по скромното ми мнение - най-точна информация за домашното компостиране. Намирам го за много полезна дейност.

Разумно е дървесната пепел да се съхранява на купчина, и да се внася в градината непосредствено преди култивиране и профилирането на лехите. Запазвали се полезностите ѝ.

# 365
  • Русе
Куркума и аз имах такъв разсад на домати, който боледува и трудно расте в кофичките. В земята е по-добре, оправя се.

# 366
  • Пазете Гор
Така е.

Абе тръгна да се поправя. Няма закъде да бързам обаче - нощем при мен е под 10 градуса и ще бъде така в следващите седмици.

# 367
  • на пъпа на Златията
Баба ми си миеше очернените съдове с навлажнена  дървесна пепел.Очернени тавани май пак се мият с дървесна пепел, но не съм пробвала.
Казват че така наречената луга с която явтомонтьорите си мият ръцете я правят от дървесна пепел.

Тия зелените буболечки  са отвратителни едни такива лепкави .  по джоджена и аз една година имах после се затриха сигурно си намериха майстора. Аз само го миех със маркуча.
Опитай да ги навлажниш. Наръси ги с дървесна пепел да постоят и после пак ги измий. Или  ги полей с лейката със сапунена вода.
Аз купих  наслада но е почти цъфнал . Трудно се хвана . При нас вали.
Имам салатки,лук,чесън ,грах. толкова много семена хвърлих и най после са никнали само 30 процента. .   но беше много сухо. Да ги просаждам ли . Мислех днес но къде съм забутала семената един господ знае. Знаещите казаха че ако ги оставя по рядко, грахчетата ще са по едри.Лозето е отринато. 
Времето е отвратително. Или е 10 градуса или  над 25. Абе време за катафалки, та за това  колкото може.   

# 368
МОмичета, какви са тези гъби сред тиквичките и магданоза?

# 369
МОмичета, какви са тези гъби сред тиквичките и магданоза?

Торен циатус?  Crazy
добавяла ли си мулч? почва? от къде?
огледай гъбките и сравни със тези от статията. и моля те, пиши дали е същата.  
Blush любопитството ще ми изяде главата.

# 370
  Аз като гледам абсолютно едни и същи са, обаче не прочетох статията  Embarassed
  Леле какви градини, голям берекет да е тази година!Анн, тия ягоди няма да имат обир, що цвят са изкарали   Grinning.
  Да питам, има ли проблем, че зелето   е доста издължено ? Не помня дали питах тук или някъде другаде, но така или иначе не получих отговор та пак ще питам - мога ли да поливам пипера с тор от мая и чесъна с отвара от коприва? Чесънът май боледува, че вътрешните листа са нагърчени, та се чудех с какво мога да му помогна  newsm78.

# 371
нагърчените вътрешни листа може да имат червей  Peace извади едно лукче и го разгледай.

Цитат
Лукова муха Напада лука в ранна възраст. Лети и при ниски температури, обикновено в края на февруари и началото на март. На всяко растение снася по едно яйце, което разполага в почвата до стеблото. Излюпената ларва се вгризва в средния лист и се храни с новообразуваните листа, придвижвайки се към луковицата. Средният лист засъхва, завива се спираловидно и окончателно изсъхва. Борбата се води през периода на летежа на мухата. Може да се извежда с 0,03 на сто децис 25ДГ или 0,015 на сто вазтак нов 100ЕК. По-обилно се пръскат основите на растенията.

любопитна съм за гъбата, защото пише, че е в червената книга, а ти си я завъдила без никакъв проблем  Crazy

# 372
       Ужас !!!!!  Sick
  Неща да пръскам  с тая химия. Има ли нещо био ? Е от къде да ме е намерила тая муха като сме  в гори тилилейски и в градината преди това с десетилетие не е садено  newsm78 Ако махна листата или намеря животното ще се оправи ли ?

# 373
някой пишеше за пръскане с армеева чорба, но май мина времето.
честно казано и аз не бих пръскала с химиите. но не се сещам с какво може да се изкара нещо загнездило се в средата на стъблото. ooooh!

на всички лукчета ли има такова завиване? ако махнеш само завитите?

# 374
  Не само на тия най напред. Лошото е че това е на село и изобщо нямам представа кога ще си ходим на там. Другия вариант е просто да ги извадя и унищожа. Ако направя някой лют бъркоч смесен с копривна вода, защото там съм си натопила в един лиген и предполагам, че вече е станала, или да добавя и цитруси  newsm78
 Ох какво да правя ? Цялата  ни продукция ще замине ? Ще се прехвърлят ли и на другите ?

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 10:08 от евриала

Общи условия

Активация на акаунт