Радиочестотна аблация на носни конхи

• 397
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, бихте ли споделили малко повече информация относно тази процедура,  най-вече какви са страничните ефекти, колко дълготрайни са резултатите ѝ и като цяло доволни ли сте? Видях, че има и други подобни теми, но малко по-стари, а аз бих искала актуални отзиви. Проучвайки информация, споделяна и от ЧУЖДЕСТРАННИ доктори, когато не се открие и излекува, ако е възможно, основната причина за запушения нос, се стигало до повторна нужда от операция и така с всяка последваща интервенция се увеличал риска от "Синдрома на празния нос" или състоянието, при което макар и носът да е физически проходим,  се губи усещането за вдишване на въздух. Разбира се повечето УНГ специалисти в България твърдят, че новите методи са доста щадящи и въпреки че не лекуват причината за запушения нос, в крайна сметка постигат задоволителни резултати. ??

# 1
Относно колко дълготрайни ще са резултатите, това никой не може да Ви каже, особено без уточнена диагноза. Опитайте първо да решите нея - с посещение при алерголог, пулмолог, ако е нужно, УНГ... Търсите каквато и да е алергия, астма, възпаление, повишени еозинофили/IgE/ЕКП, изключвате паразити и свръхчувствителност към лекарства (особено аспирин/ибупрофен и нспвс като цяло). След всичко това започвате да премисляте + и - на операцията. Да оставите носа запушен също си има своите негативи, най-малкото чести инфекции и трудно лечение, отделно дишане. Та, не е операцията най-страшното.

# 2
  • София
Аз съм с правена такава като дете - направена като вече краен вариант при мен, защото не можех да дишам. По принцип трябва да трае ефекта около 5 години. При мен изтрая едва 1г. и предложиха на ново операция, която аз отказах.
Странични ефекти не съм видяла единствено духах корички няколко седмици.
Нов по щадящ метод се прави с лазер и не е нужно да влизате под пълна упойка обаче някой из темите беше коментирал, че ефекта е до следващото разболяване...

# 3
При мен са правени редица консултации с различни специалисти - УНГ, алерголози, както и всякакви изследвания, които потвърждават липса на алергии, както и нормална микрофлора в носа. Образната ми диагностика показва липса на полипи или пък изкривена носна преграда.

# 4
Аз си направих такава операция наскоро в чужбина, заради хронично подута носна лигавица от алергии. Казаха ми, че отнема 6 седмици след операцията докато започна да дишам нормално. Вече усещам някакво подобрение, значително повече въздух навлиза в носа от преди, но все още изчаквам да минат 6 седмици

# 5
  • София
Как 6 седмици? Аз по спомен още на 1-вата си си дишах много по-добре.

# 6
Обясниха ми, че 6 седмици отнема да спадне отокът в носа вследствие на процедурата, както и че се образуват корички и секрети и ме накараха да правя промивки 6 пъти на ден за шесте седмици със солен разтвор. Със сигурност има подобрение от преди, но при мен на моменти се влоша, после пак се подобрява и нощем се запушва повече. Докторите ми казаха, че е нормално през този период.

Общи условия

Активация на акаунт