(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 534
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна-София
Чудни череши и много тази година. Поканих за събота кандидат-сватовете на черешобер. После мидички и рибка - голям кеф ще бъде.
Тази година така ще бъде - ще се хваля само с овошки (семейно решение), но догодина пак ще се върна към зеленчука, че очите ми изтекоха по вашите градини.
Какви са тези ягоди, дето им се ронят семките - я разкажете малко по-изтънко.
SVU_D, в момента отварям чувалите, като имам по-ясна констатация ще я споделя. Не виждам добро омешване между пръстта и компоста, останаха клечки, ама и аз сложих сума ти бръшлян и леторасти. Още оценявам. Може би на аеробен компост клечките също нямаше да угният за година. И все пак разчитах на по-бързи резултати. Сега съдържанието на чувалите не мирише, но през септември-октомври доста ги усещах, чувалите се пробиха - не стана по най-идеалния начин.

Последна редакция: вт, 24 май 2016, 22:20 от amica1

# 706

Пролетен дъждец     Имаше и при нас мини торнадо , тук хубавото е , че Дунав прави завой и се образуват течения който завихрят облаците и ги пращат по далече Удари и град , но малко в съседните села е повече , на 10 км от нас всичко е убило Sad При мен няма поражения
Скрит текст:
Водата която тече от улука на къщата и наводнения ми пипер - лютите чушки , отделих ги от другия пипер да не се омешат
Скрит текст:
Скрит текст:
За 20 минути заля всичко , после се оттече водата и се изясни , за малко и слънце да пекне ....баси и времето Rolling Eyes
Лавандулата и Салвията ми цъфтят
Скрит текст:

Скрит текст:
Морковите ми сяти на 26 март , извадих да видя колко са пораснали Heart Eyes
Скрит текст:

# 707
amica1 Hug Защо остави градинката ? Четох в старите теми добре се справяше newsm78
Царица си на плодчетата bouquet
Моя скромен добив от 2 череши - 1 леген  Laughing
Скрит текст:
Една кофичка от 5 л с ягоди
Скрит текст:
И сложих компоти , за първи път в живота ми  Embarassed
Скрит текст:
До сега майка ми го правеше ....тия ги направих без варене  имаше в старите теми рецепта , та се пробвах , ще видим дали  ще издържат
И  по 6 бурканчета сладко  Heart Eyes
Сладко съм правила и преди  та  съм специалист Thinking
За тия малките ягодки не мога да кажа нищо , съседка ми ги даде  каза че са много малки и ароматни се водели , от Румъния си ги купила преди , сорт не знае Rolling Eyes

# 708
При нас вчера два пъти валя градушка - общо 4 пъти за последния месец... Добре, че само първия път беше опустошителна, когато в градината нямаше домати, пипер и краставици, но затова пък черешите отидоха още тогава, окепази лука и направо смля марулките... Ето сега пак говорят за градушки...  Rolling Eyes   Не мога да им претръпна и туй то...

Иначе доматите цъфтят, краставиците и те... Оня ден работливите мравки цял ден разнасяха въшки по краставичките, та ми създадоха и на мен работа вечерта...  Laughing 
Заредих нова порция лук за зелено за новите марулки - старите се оправиха и почти ги изядохме...
Ягодки има много, но все кални, някои гнили, други нахапани...
Не се оплаквам от охлюви, често ги събирам и хвърлям на кокошките, та успявам да ги контролирам малко от малко поне черупчестите... Есенно време пускам гадинките из градината да кълват на воля, вероятно и това си казва думата...
По доматите започна алтернарията и чернокрилките, ще се черпим със сода, олио, сапун и нийм... Краставиците под парника бяха завъдили и малко брашнеста мана, но още я няма нормално...

# 709
С какво да напръскам за въшки, едни черни са, не е белокрилка. Сапунена вода дали ще е достатъчна, да сложа ли и сода  newsm78

# 710
Тази сутрин забелязах петна по листата на едно от растенията. Премахнах засегнатите листа, но се притеснявам, че може да са го прихванали и другите. Може би е свързано с влажното време последните 2-3 дни.. Какво да предприема?

Ето и две снимки на засегнато листо:

http://i.imgur.com/TrO66Cm.jpg

http://i.imgur.com/Qk5F4eg.jpg

Не се виждат петната много добре на снимката, но има вероятност да е алтернария (кафяви листни петна го наричат още)... При нея специфичното е, че самите некротични кафяви петна са с вписани един в друг концентрични кръгове... Няма значение, че при теб петната са по-малки, виж имат ли такива кръгове, ако намериш още от тях... По това време вече се среща и кара така до края на доматения сезон... Може да пръскаш със содената смес на амика и да поддържаш доматите чисти от химия... Виж няколко страници назад какво си писахме за тази содена смес... Освен по листата, алтернарията засяга и стъблото, листните и цветните дръжки, с което вреди индиректно и директно...

sisitons, по кои растения са тези въшки?

# 711
По листата на аронията и по розите, точно до пъпките им и на аронията на младите листа. И на една незабравка имаше, махнах листата й дето бяха с черни като точки са...., не виждам да се движат, но има мравки по тях

# 712
По листата на аронията и по розите, точно до пъпките им и на аронията на младите листа. И на една незабравка имаше, махнах листата й дето бяха с черни като точки са...., не виждам да се движат, но има мравки по тях

Пробвай ги дали кълват на зехтин, течен сапун и вода (по една супена лъжица от първите две на литър вода)...

# 713
  • на брега на Дунава
https://de.pinterest.com/pin/398850110731495399/?utm_campaign=ne … p;utm_medium=2026
Вижте това интересно е .

# 714
stelt77, благодаря  Hug. Имам и друго питане, доматките вече ще цъфтят, кога се слага птича тор. Аз имам накисната от месец, не е много гъста и какво е съотношението , една чаша на 10 литра ли беше , а и колко е гъста торта....

# 715
Имах по спанака черни въшки с мравки. Пръсках със зехтин и сапун, но не помогна. Дано при теб стане.

Мога ли да мулчирам доматите с окосената трева от райграса, докато не е изсъхнала още?

# 716
А какво помогна при тебе  ooooh!

# 717
Не съм пръскала с нищо повече, защото постоянно валеше, като ходехме. Отказах се от спанака.
Аз пръсках само веднъж със сместта пак заради дъждовете. Може би ако повтаряш през няколко дни, ще има ефект.

# 718
  • Перник
Тази дни насадих в градината доматите, всеки момент и краставиците ще са готови. Вече 3 пъти берем ягоди, но по една купичка, та още не съм започнала сладкото и компотите  Simple Smile
Репичките на мъжа ми тази година се получиха, че миналата година директно цъфтяха, без да направят главички  Laughing
Вчера боднах няколко семена от тиквичка в саксийките, където имаше краставици, но не поникнаха. Да видим дали ще гледам тиквички за пръв път...

# 719
  • Варна-София
Черните въшки са поне 3 вида.
Първите от тях (черна черешова листна въшка) се трепе с настойка от фасове по Рорик.
Вторите - тези дето са по лапада още не знам как да ги трепя.
Третите - черните мухички (летяща форма на зелената прасковена въшка) се трепят със зехтинено-сапунената смес.

Ани, наложи се, понеже най-възрастните членове на нашето семейство имат сериозни здравословни грижи. Докато се преорганизираме ... и така.

Ако пипнете плужек или охлюв - не се мръщете. Еднакво полезна е тяхната слуз за нашата кожа. Започват да разработват скъпите и прескъпи кремове с охлювена слуз (сурова филтрирана) след като забелязват, че ръцете на работещите в охлювени ферми са в прекрасно състояние. Помислете пак дали са само вредни. Впрочем слузта им съдържа и хиалуронова киселина. Който е имал лоши рани - това ще му говори много.  Аз самата вчера пипнах гол охлюв и отначало казах едно многозначително "ИЙЯК". После си казах - "Ами че аз предната сутрин се намазах с маска и крем с охлювена слуз. Какво се гевезя?"

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 15:13 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт