(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 83 565
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • Пазете Гор
...
Зеленчуците са си усилие.Идва ми на ума.Изкопаване на дупка колкото тенеке . Пълнене на дупката със смес 50 на 50 процента    тор от КЧК  и къртичини. Според мен няма начин на горска почва/ клисавица/  да стане по друг начин пипер,домат.краставица.
Предлагам копане, защото тора е лек и в ако е положен отгоре  ще го отнесе водата .
Още един път май изказвах такова мнение но Куркума има опит и предложи нещо друго, но не си спомням какво..

Няма какво друго да предложа, освен да добавя, че за тая година е късно за такава операция. Наесен, тъкмо да се намери тор дотогава. Инак, с оглед на цената на тора от ЧКЧ, не мисля, че е разумно да се ползва върху цялата площ. По-добре да се поставя по половин лопата на корен преди засаждане и нататък да се подхранва с шербет от пресен птичи тор. Не всякя къртична почва е хубава обаче, през 2014 силно изостанах с разсада си заради една такава.

При някои водве почви (сива и канелена горска, псевдоподзолиста), разпространени у нас в полупланинските райони, плодороден е само тънкият най-горен почвен хоризонт. Той може да е от 20 докъм 40 см. Следващият е неплодороден, и смесването му с горния влошава нещата. Наричат го мъртвица, или илувиално-метаморфен, както в нашето село.

Сланата при мен е много силна, сигурно е от три-четири часа. Асмите са само оросени, тоест температурите са ниски само в най-приземния въздушен слой. Половинметровите стръкове нови малини са клюмнали до земята, пострадал е девесилът. Парникът на доматения разсад е дебело заскрежен. Минус 1 градуса е под стряхата, и за последните 30 години е най-ниската за тая дата.

Сял съм салатни (сладки) лукове. Много играчка ми се видя, за малко плкодородие. Препоръчвам да се ползват семена за лютиви сортове. Това е сравнително нов за България начин, но добивите са добри, качеството - също.

# 496
  • София
... Пуйките пък почистват в по-голяма дълбочина, и някак с повече мерак. Не мирясва, докато не измъкне целия корен на бурена, хайванчето му.

Оооо! това трябва да го видя, за да го повярвам! Simple Smile
 Толкова е идилично Simple Smile

Ани
, цветът на хряна е точно като на твоята снимка, но малко ми прилича и на един нагъл бурен, внимавай!

# 497
Тиквичките ми и лозите заминаха, по пернишко имаше яка слана. Доматите ми ги яде рачец, утре друга отрова ще купувам, някаква синя била, с другата нищо не става, аз садя той яде Sad. Краставичките не поникват, граха също е само тук там,червеното цвекло трябва ли да е поникнало, моето 2 месеца не е, явно е изгнило.....

# 498
Куркума сееш семе на лук и после кога ядеш лук?
Досега само арпаджик и балучки съм ползвала и ми е много любопитен този начин със семе.

# 499
J_M_M    Благодаря , значи мойто цвекло ще се разсажда , нагъстичко съм го нахвърляла  newsm78
Еврила , ще го взема  после мога и да ти пратя ако искаш , решила съм да го пробвам .Аз лук скоро няма да ям (оперираха ме наскоро -язва , та съм ограничена от консумация на   зарзават , но пък ми е интересно и искам да  видя  как стават нещата   Laughing )
Кукрума  Hug колко мило , че ми обясняваш как да качвам снимки ..... Laughing знам , но  сега нямам време и така ми е по бързо и лесно , та за това . Сори , ако ви затруднявам или досаждам , но ми е интересно как всичко става толкова бързо и изненадващо за мен  и за това искам да споделя Embarassed
ЗаСлон  - хрян е , днес комшийката потвърди  Laughing

# 500
Скела, за лука от семена трябва да си направиш разсад. Сигурно си виждала, по пазарите предлагат разсад за воден лук. По същия начин се прави разсад и за други видове. Една година ми се получи, на следващата охлювите опасоха всичко и не се стигна до глави. Миналата година нещо не уцелих момента със сеенето, температурите, поливането или семето беше старо. Купих ново, засях (макар и много късно), но лукът пак не стигна до глави, ядохме през есента пресен лук. Между другото, хич не е лошо. Тази година имам малко разсад, който е приличен. Не е много и засега си расте в оранжерията. Не знам дали да го местя навън. След това засях още малко, но все още е малко по-дебел от борови иглички. Ако не ми омръзне, по-нататък ще ръсна още семена, за да ядем пресен лук в края на лятото. За себе си съм се насочила само към водните сортове лук, червени разновидности (два вида, като единия почти случайно го купих). Опитите ми да се получат лютите сортове, не дадоха резултат (бяха в годината с многото дъжд и охлюви).
А сланата при нас ни разказа играта! Де що можеше да се попари, е попарено. Ама здраве да е! Simple Smile Откъм плодове ще се надявам на ягоди, малини, касис и арония. Това лозе, сливи, череши, ябълки, круши, изобщо си отидоха (кое от слана, кое от гъсеници). Не знам орехите дали ще се съвземат, грозна картинка - почернели увиснали листа. Бях завила с един кат агривело някои неща като грах, ягоди, младата черница, едно храстче картофи, дъбчо от жълъд, чайота, та те оцеляха, а картофите, които са поникнали и не бях завила, са попарени. Уроци, уроци... Simple Smile

# 501
  • Пазете Гор
Скела, за лука от семена трябва да си направиш разсад. Сигурно си виждала, по пазарите предлагат разсад за воден лук. По същия начин се прави разсад и за други видове. ...

Това не е точно така. Да, прави се разсад, но не винаги е нужно, не при всеки вид лук!

Да, вярно е че за сладките (водни, салатни) лукове се прави разсад. Но има сортове от групата на полулютивите (в предната тема писах за трите главни групи сортове лук), при които не се налага да се прави разсад, а още по-малко - да се сади арпаджик. За тая година тъй или инак вече е късно, но ще поразпитам, научих за тая технология съвсем наскоро, но от професионалисти. Аз садих арпаджик за глави и балучки за зелено.

Куркума сееш семе на лук и после кога ядеш лук?

Не съм пробвал лично, но си купих изпечени глави лук от семе през август. Отличен.

...Кукрума  Hug колко мило , че ми обясняваш как да качвам снимки ..... Laughing знам , но  сега нямам време и така ми е по бързо и лесно , та за това . Сори , ако ви затруднявам или досаждам ,...

Снимките са дреболия, просто споменах. Старая се да обясня как става по-лесно качването и оформянето на снимките, с много по-малко операции и за по-малко време, хем с по-добър резултат. В никакъв случай не е досадно, Боже опази, напротив, просто искам да помогна . Имаш чудесна градина и заразителен ентусиазъм, ще се радвам да следя развитието ѝ.

Грахът, за разлика от картофите, не страда от слана, напразно си го увивала, Алис.

До края на седмицата ще засадя домати на постоянно място. Ключов момент.

Лястовичките се върнаха! Аз си отбелязвам разни моменти - котешките битки, щъркелите, началото на жабешките концерти,  врабчовите свади, лястовичките, кукувичия зов...

# 502
И ягодите мисля, че не страдат от сланата, но исках да видя разликата (еднакво изглеждат завиваните и незавиваните). А граха завих, защото е съвсем малко и някъде четох, че не му се отразява добре сланата. За утре не съм предприела никакви мерки, дано няма такава слана.
А лозичките ще се съвземат ли?
Куркума, прав си за лука - дори и за водния може да не се прави разсад, а да се разреди и отскубнатите да се засадят. Така направих първата година, когато сях направо в градината. Но правя разни опити и установих, че не обича да му е студено. Навън сях тази година, но не поникна нищо до момента, а няма и да поникне сигурно.

Последна редакция: ср, 27 апр 2016, 23:10 от Анонимен

# 503
  • дядовата ръкавичка
Аз се чудя дали да садя в градината тия дни. Дават нощни температури около 4 градуса, дали ще измръзнат краставиците и доматите? Нямам възможност да покривам.

# 504
  • Пазете Гор
Температури под +1 градус са смъртоносни за краставиците. Под +15 градуса те не се развиват. Под +5 силно се травмират. Доматите издържат до 0 градуса. С две думи - не завивай, ако ти е трудно, но и не очаквай бурно развитие без сравнително топли нощи.

# 505
  • дядовата ръкавичка
Благодаря, Куркума! Ще изчакам с краставиците. Не знам защо, но част от разсада и в кофичките поляга, да не му е малко пръстта, или  преполивам  Thinking

Тази сутрин огледах пораженията от сланата. Сърцето ми се къса  Confused. Доматите и тиквичките са умрели, и грозде няма да берем тази година  Confused.  Много ме е яд, като деца ги гледам и чувствам.

# 506
  • в здрача
Картофите нали избиват отново като ги е попарила слана? Поне аз така знам.

# 507
Христос Воскресе Hug

# 508
Воистина возкресе! Hug

# 509
  • Варна-София
Воистина воскресе!
Да сте здрави и да ви е спорен новия сезон!
Ако покълвате житни семена за здравословно хранене и ги забравите, та прорастнат, сложете ги в саксия и ги подарете на някой, който има домашна котка. Зобат ги пониците котараците наравно с котешката трева за добро храносмилане.

Общи условия

Активация на акаунт