(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 83 563
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Картофите нали избиват отново като ги е попарила слана? Поне аз така знам.
Да, моите поникнаха.Simple Smile

# 511
  • Перник
... по пернишко имаше яка слана. ...

Воистина воскресе!
Наистина имаше яка слана миналата седмица. При нас най-много пострадаха лозите. Ако изобщо има грозде, ще е съвсем малко.  Sad

Аз съм сяла лук от семена - Chives. Засях го преди 2 години и до ден днешен си бера перца от саксийката. Не съм го разсаждала.
Снощи си набрах за първи път тази година рукола за салатката  Simple Smile

# 512
Но той не прави глави, а има много сортове, които правят глави както от арпаджик. Моят шивес почти цъфна.

# 513
  • София
Сланата е попарила всичко, което е било навън. Орехите в цялото село са черни. Лозите- също. От ягодките ми останаха 3-4 коренчета. Тиквичките са попарени и ще трябва наново да правя разсад. Сакъзите ми- също. Мента, маточина... всичко е почерняло Sad

# 514
Аз насадих тиквички направо в земята пък ще видим, старите заминаха. В оранжерията оцеляха доматите и краставичките тръгнаха лека полека. Втори път садя навън краставички, не никнат, не знам какво става. Мисля дали е рано да садя домати навън.Имам разсад, иначе не ми трябват толкова домати...

# 515
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тиквичките, направо в земята изкараха  Peace има по едно-две стръкчета в гнездо, сели сме по три семки. изкараха по-късно от краставиците, но може би не е толкова слънчево в онази част на двора.

краставичките, с които се похвалих миналата седмица, са изядени  Tired охлювите явно са им видели сметката. ще засея нови в саксийки у дома и после ще преместя в двора.
не знам как ще се оправим с охлювите. много са, никнат от всяко листо, до всяка тревичка и камък. и са с размер на стандартна балкантуристка пържола  Crazy

# 516
не знам как ще се оправим с охлювите. много са, никнат от всяко листо, до всяка тревичка и камък. и са с размер на стандартна балкантуристка пържола  Crazy
Ако теорията за 11-годишните цикли (Ел Ниньо) е вярна, тая година ни чакат до тройно количество валежи; може би си струва да се развъждат пържолки!  Laughing Или поне гъби?

# 517
Здравейте ,
много кофти и жалко за растенията поразени от сланата  и за положения труд   Sad
На нас ни се размина , бях покрила растенията и са отселяха
Баклата цъфи , много е красива
Скрит текст:
Скрит текст:
Тиквичката едната ще цъфне тия дни
Скрит текст:
Друга пък е почти готова
Скрит текст:

Картофа и той се гласи ....
Скрит текст:
Бобеца  се вихри
Скрит текст:
Мойте краставици явно не ги плаши студа изкарват друго листо
Скрит текст:
Спиралата се запълва
Скрит текст:
Имам много хубава жаба в марулите  Laughing
Скрит текст:
Пернатите гадинки и те са вече по местата си
Скрит текст:
Първата реколта ....рукола и репички
Съседката ми вика ...О, Ани береш репички .....А  аз ...Даже и в буркани слагам вече  Joy
Това тая дето ми се смееше , че съм станала градинарка
Скрит текст:
И накрая новата придобивка ....Сина ми го довлече , че се моткало  пред входа му  Rolling Eyes
Ама пък е хубавец и зъл ...ще пази градинката  Laughing
Скрит текст:
Скрит текст:

Хубава вечер

Последна редакция: вт, 03 май 2016, 19:42 от anisavd

# 518
anisavd , къде е това та се развивате с такива темпове, моят двор си е направо гол, нищо не пониква. Един боб и това е, граха съм го посадила февруари поникна тук там и е 5 см , вашият цъфти Wink. Спанака поникна и седи на едни листенца колкото 5 ст newsm78

# 519
  • на пъпа на Златията
Воистина воскресе!

Какво нещо е животът!Един човек за сега от 2000 години възкръсва ,а растенията възкръсват всяка пролет.Едно е общо и този човек и растенията  възкръсват все през пролетта.
Ще се възкреси всичко.
Дали има нещо общо между Великден и  саденето на градината.
Тук сме поставили  в началото лунния календар. Но дали той е най верния за кръговрата на природата. Казват че лунния календар е  календарът на евреите.
Но световно признато е че най точния и астрономически верен е българския календар а той е календарът на Слънцето и Юпитер и най близо до Луната . .То и през зимата има пълнолуние новолуние ама без слънце семената не никнат.
Та нашата Нова ера започва 5504 -та или 5005 г.  година  преди сегашната Христова Нова Ера

Високосния ден се отбелязва след Еньов ден - 22юни.
Началото на годината е след  Игнажден , Еднажден,който е на 21декември. днешно време не се брои.Преди Еднажден се добавя един ден. .Годината започва с неделя.
Годината има 4 сезона.. Сезоните пак започват с неделя.Първия месец  от един сезон е 31 дни но единия ден  в сезона не се брои и се казва елем. Така удобно имаме 4 сезона по 3 месеца по  30 дни и 4 елема.
Имаме 12 годишен цикъл.Имаме и 5 цикли по 12 години  равни на 60 години. и т.н.  
Така разпределени дните в годината са най близки и до Лунния календар.
Удобно нали?
Всеки си носи календара със себе си.Кокалчетата и длапките на ръката са дните от седмицата., Четирите пръста са сезоните, Трите стави на пръстите са  месеците в сезона.Дясната ръла е за работните дни.Лявата за почивните и така може да броиш годините до като ти трае живота 60 години работа. После какото Господ ти подари.Не е необходимо да броиш.
Слагаш  пръстени на двете ръце и започваш да пълниш регистрите  и ги местиш като  онова дето му казват руско сметало , ама явно не е руско.и като  в булевата алгебра.
Може би ще кажете че е офттупик , ама не е
Опъвал се е българският народ като през вековете са му обърквали сметките.Евреи, Юлианци, Грегориянци, ..  ,.
Така ще знаеш кога е пълнолуние без да зяпаш Луната. И ще знаеш кога да сееш.а не да ти попарва сланата лозите.
Та сега сме в 7524 г  година. или 7525 година на Коня  и Огъня. .
И те така.
Огън си е отвсекъде . До вчера беше суша чак малините дето са ми до капчуците на плевнята пожълтяха от суша.
Ще чакаме Чолака какво ще каже.А той каза че ще вали сняг тия дни..  

# 520
sisitons  всичко се прави с желание и любов , за това така се получават нещата  Joy  Hug
При нас април беше много топъл , към 20 -25  ти   беше страхотна жега 25-30 градуса и растенията доста дръпнаха тогава .Тия критичните 2 дена дето паднаха температурите в цялата страна и при нас , ги покрих
Поливам  на 2-3 дена имаме помпа и  с маркучи  е лесно
Доматите дето са навън и те са добре  малко изтормозени но ги бива Ще пресадя някой ако трябва после
Махнах им агривелото
Скрит текст:
   http://media.snimka.bg/s1/5320/036884610.jpg?r=0          
При нас вали ужасно днес , дават го и утре да е така , после ако се  затопли ще полудее всичко
Манголда и той е много добре
Скрит текст:
Ябълките
Скрит текст:
Крушата
Скрит текст:
Сливата
Скрит текст:
Лешника
Скрит текст:
 http://media.snimka.bg/s1/5320/036884618.jpg?r=0      
Калията и тя цъфти
Скрит текст:

# 521
Хм  изненада ме, не знаех че калията може да се отглежда и в двора☺.

# 522
За това попитах къде е толкова топло, то не е  само до любов и при мен я има, но не става. При нас си е 7 градуса дни наред вече, как да никнат, изгнива семката и това е.....

# 523

sisitons  Hug шегувам се разбира се , всички го правим с любов това е ясно
Северозапад -Видин , селото е на 5 км от града -Покрайна се казва , ние не сме от тук, купихме мястото преди 10 г и направихме вилата .Влашко село е ,  Дунав мост- 2 е на 2 км от нас -тук местните са много работни хора  изнасят едни от първите зеленчуци на пазара .Когато постройхме вилата и направихме басейна и засяхме част от градината с райграс , всички ни гледаха странно , че съсипваме плодородната земя  и ни казваха .....Дам ...вие българите не сте по работата  Laughing
Майка ми 10 години си садеше зеленчуци и я харесаха , че се опитва да работи  Laughing
Сега вече не може да го прави  и се  ядосваше , че власите ще кажат , че пак е мързелива българка  Laughing
И аз реших ...... Joy  ще се грижа за градината . И им казах .............Те сега ще покажа на  вас власите , ние българите  колко сме работни , подредени и грижовни ....и как всичко се прави с любов и желания
 Joy

# 524
  • Русе
 Някой да може да каже, какво е това дърво. Снимано е на 1.05 в Бели Осъм, до Троян

Общи условия

Активация на акаунт