Детската градина – всичко, което ни вълнува – 15

• 63 049
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте! Сигурна съм, че този въпрос е дискутиран във форума, но не знам с какви ключови думи да търся, затова си пускам питането в тази група.
Дъщеря ми е родена февруари 2015. Решила съм да не я пускам на ясла, а направо на градина. И не знам кога трябва да тръгне първа група. Свекърва ми, която работеше в ДГ, ми каза, че в детски градини приемали по всяко време на годината. Други ми казват, че приемът е само септември, и то след навършване на 3 години. Но ако е така, ще трябва да тръгне първа група чак на 3 години и 7 месеца. Не мога ли да я запиша малко по-малка на градина? Септември 2017 ще е на 2 години и 7 месеца. Ще я вземат ли тогава на детска градина?
Съжалявам за обърканото обяснение, дано ме разберете.

# 61
  • Пловдив
Преди настъпването на 3г "системата" изобщо не дава достъп до попълните заявление за ДГ.
Приемът наистина е септември (мисля, че м. май излизаше първото класиране), но проверявайте в сайта избраните от Вас градини, дали няма да пуснат места - обикновено има дечица, които биват отписани по една или друга причина и местата се обявяват допълнително.
Говорих с директорката, която е в ДГ на сина ми по този казус, защото познато детенце е родено януари и майката се интересуваше Peace

# 62
  • shumen
Аз съм бясна на нашата ДГ.Днеска ми се обаждат да ме питат кои 2 месеца ще почива детето.Юли щяла да почива цялата ДГ и тогава задължително и да съм си изберяла още един месец-юни или август.Тея хора не знам мислят ли,но кой ще ми даде 2 месеца отпуска да го гледам.

# 63
  • София
Искат ни профилактични карти за децата. И се чудя в края на учебната година за какво са им? Вярно, е моето ще ходи на градина и лятото, но някои ще ходят до края на май.

При нас искат за първи прием там май/юни, когато се пада записването, и после всеки септември. ОДЗ.

anichkaaa83, зависи кой град е това.

danaeka, аз следя тази тема от години. Май са ти приложили номера с изпуснатите срокове. При нас сборните групи са юни и юли, август градината почива. Още помня как на родителската среща за новоприети деца навремето бях единствената, която отбеляза и изкоментира този факт. За всички останали изглежда беше нормално.
Тази година вече не съм по майчинство, така че още януари говорих с директорката за осигуряване на места за децата за част от август (за другата част ще вземем отпуска). Е, ще осигурят, но ме накараха да не пиша по присъствените списъци, че да не поискали и други родители   Shocked

# 64
  • shumen
Зелено човече не знам,но това не е в София,а и правят списък с кой кога ще ходи.Ние сме във филиал обаче.

# 65
  • Куциндрел
Аз съм бясна на нашата ДГ.Днеска ми се обаждат да ме питат кои 2 месеца ще почива детето.Юли щяла да почива цялата ДГ и тогава задължително и да съм си изберяла още един месец-юни или август.Тея хора не знам мислят ли,но кой ще ми даде 2 месеца отпуска да го гледам.
Ти пък що им се връзваш?
Отиваш и казваш, че няма как да стане и искаш документ, в които да попълниш кои месеца ще ходи детето.
Поне при нас ни дават да попълваме.
Филял, не-филял, детето ти има право да посещава тази или друга градина. Общината осигурява дежурни градини.
Отиди при директорката и й кажи, че няма как детето ти да отсъства 2 месеца от градина. Ако тя ти се направи на интересна й кажи, че ще питаш в общината със съответната жалба.
В София не пробутват този номер, защото веднага някой ще се оплаче. Whistling

# 66
  • UK
Моят въпрос е от друг тип, ще се радвам ако някой ми каже, как стоят нещата ☺
Кой и мият ли им, ръцете, след игра навън? За целта, аз трябва ли, да им купувам, кърпи за ръце и лице?

# 67
  • София
в детската градина тия май сами трябва да се обслужват, това включва и миенето на ръце  newsm78
аз сега като го записват ми казаха че в първа група помагат, после вече сами.
за кърпи не съм чула на някой да са искали.

# 68
  • Куциндрел
В градината децата сами си мият ръцете, мисля че ги карат да го правят.
В нашата градина има сешоари за ръце, а не кърпи.
Иначе мокри кърпички носим, ама те са за друго, не за ръце.

# 69
  • UK
Много ви благодаря за включването  bouquet

# 70
При нас първите две седмици имаше толеранс, така да го кажа, и помагаха за обличане, миене на ръце.
В понеделник като носим пижамата, носим и хавлиена кърпа за ръце/лице, което според някои е нехигиенично. В петък си ги вземаме за пране. Желателно е в началото хавлиите да са с инициалите на децата и джаджа за закачане, да не падат на земята. Peace
Коконче- и вие пораснахте. Hug

# 71
  • shumen
Кокона,при нас в 1 група помагат.После ги оставят вече сами.
За кърпа и ние носим в Понеделник и в Петък си я вземаме за пране.

# 72
  • София
Ти пък що им се връзваш?
Отиваш и казваш, че няма как да стане и искаш документ, в които да попълниш кои месеца ще ходи детето.
Поне при нас ни дават да попълваме.
Филял, не-филял, детето ти има право да посещава тази или друга градина. Общината осигурява дежурни градини.
Отиди при директорката и й кажи, че няма как детето ти да отсъства 2 месеца от градина. Ако тя ти се направи на интересна й кажи, че ще питаш в общината със съответната жалба.
В София не пробутват този номер, защото веднага някой ще се оплаче. Whistling

+ 1 (за да не го повтарям цялото)  Laughing

# 73
  • UK
Значи, все пак, ще ми трябват, тези кърпи  Laughing
Дааа . Дари  Hug пораснахме,  кога бяхме бебетааа  Heart Eyes

# 74
  • shumen
Кокона,на нас ни бяха дали списък с нужните неща.

Общи условия

Активация на акаунт