Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Холандска тема - 42

 • 84 146
 • 844
 •   1
Отговори
# 30
 • Almelo
 • Мнения: 13
Ние се регистрирахме преди два месеца в общината ,  но акт за раждане без апостил не признават, поне в нашата община. Искаха документи и за сем положение, сключен брак но тези без апостил.

# 31
 • Мнения: 140
Здравейте kmmarkov88! Ще се вмъкна и аз в разговора, защото живея от около 2 години почти в Утрехт, а повечето време съм в Утрехт... Simple Smile Mini Mouse и RainDanceMaggie обясниха много добре и точно по предните въпроси.
По отношение на БГ удостоверенията за раждане (т. нар. актове за раждане) и някои др. документи по гражданско състояние - от 2 години Общините в България когато уточните че ви е нужно за Страна от ЕС, ги издават по европейски единен стандарт, всички данни са изписани на латиница и полетата са на няколко европейски езика, стуват около 3 лв. и НЕ ПОДЛЕЖАТ на легализация от консулски отдел на Външно Министерство (т.е. апостил и да им го дадете ще ви го върнат защото на тези образци не слагат апостил, само на старите които са за БГ и за страни извън ЕС). Така че се предоставят директно, в нашата община дори ни показаха копие на БГ такъв за да са сигурни че знам за какво иде реч, преди да извадя моя от нашата Община (не им се обяснявах че това ми беше свързано с работата и бях в час) Laughing

Понеже търсите стая в района на Утрехт, а ние живеем в Маарсен (община Stichtse Vecht почти "залепена" за Утрехт, но от северната страна), имам преки наблюдения от много приятели и познати които още не са купили жилища а живеят под наем че процедурата е малко по трудна особено през Агенция те имат завишени изисквания и голям набор ор документи които трудно новопристигнал без съдействие от работодател може да осигури (можете само самостоятелно жилище или стая тип студио да намерите), иначе споделените стаи с други наематели са добър и по-евтин вариант, но най-лесно се намират чрез познати и няколко групи във Фейсбук за тази цел (предполагам сте ги видели вече). Повечето от предлагащите жилища през Airbnb отказват да съдействат за регистрация. Ние първото си жилище намерихме с консултант по релокация нает от фирмата работодател, чрез агенция специализирана в работа с Expats и понеже за сключване на договора за наем беше нужна банковата сметка, в Банката ни (ABN Amro - те са доста гъвкави по отношение на Expats) като временен адрес се съгласиха да впишат адреса на фирмата (местоработата на единия от нас) докато сключим договора за наем и тогава им пратихме копие за корекция в досието.

# 32
 • Мнения: 216
 bouquet Записвам се да Ви следя.

# 33
 • Мнения: 10
Много благодаря за страхотната информация. С подобни впечатления останах и аз за процедурите, но като се потвърди от различни източници и хора, които са минали през процеса се диша по-спокойно.

Аз успях да намеря стая, която позволява адресна регистрация през една от ФБ групите (изключително удобни са). В края на Април, началото на Май ще мина през целият процес и административни сблъсъци на местно ниво и съответно след като се справя ще напиша един обяснителен пост и от моята "камбанария", за да е по-лесно на следващите след нас, които ще поемат по дългият път на релокацията.

Благодаря на всички отново!

# 34
 • Мнения: 6

И аз се записвам...  Hug

# 35
 • Мнения: 4
Има ли някой в района на Zwolle?

# 36
 • Мнения: 10
Здравейте, пореден въпрос от моя страна - може ли някоя/й от Вас да ми разясни как стоят нещата със закупуването на автомобил - стъпки, след това какви по вид и размер такси се дължат? Има ли калкулатори , чрез които да изчисля подобно нещо? Благодаря предварително!

# 37
 • Мнения: 2
 Мнения за някой начални училища в Хага?

# 38
 • Мнения: 187
Здравейте! Предстои ни пътуване в Холандия с децата през юни.Ще имаме възможност да поостанем около месец.Искам да помоля за вашите предложения къде да заведем децата.Ще бъдем северно от Амстердам,но това не ни пречи за по-дълги разстояния,с кола сме.Миналата година бяхме през юли,ходихме на музея на Немо в Амстердам и в Мадуродам в Хага.Някакви предложения?Децата са на 6 и 9.Благодаря ви предварително:)

# 39
 • Мнения: 1 740
Здравейте! Предстои ни пътуване в Холандия с децата през юни.Ще имаме възможност да поостанем около месец.Искам да помоля за вашите предложения къде да заведем децата.Ще бъдем северно от Амстердам,но това не ни пречи за по-дълги разстояния,с кола сме.Миналата година бяхме през юли,ходихме на музея на Немо в Амстердам и в Мадуродам в Хага.Някакви предложения?Децата са на 6 и 9.Благодаря ви предварително:)
Разгледайте тези сайтове - може да си харесате някое от местата:
https://www.efteling.com/nl
http://www.duinrell.nl/
http://www.internationalalmere.com/2012/07/08/a-day-at-the-zoo/

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 23:01 от rain_bs

# 40
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 7 743
http://www.openluchtmuseum.nl/

В  по-малък вариант: http://www.zuiderzeemuseum.nl/

Това е уникално в света, защото го има само тук: http://www.planetarium-friesland.nl/nl

Това също е много приятно. Може да се съчетае с втория линк, но няма да има много време за посещение на музея. http://www.stoomtram.nl/nl

Това също е готино: http://www.miniworldrotterdam.com/ и може да се съчетае с: http://www.cityguiderotterdam.com/things-to-do/attractions/cube-houses-rotterdam/# 41
 • Мнения: 187
Благодаря за бързите отговори,чудесни предложения:)

# 42
 • Мнения: 216
Вярно ли е, че е по-важно да имаш здравна застраховка в Холандия, отколкото да си се записал в общината и да имаш BSN номер? Това ми звучи съмнително, колко дена след пристигането в държавата можеш да стоиш без BSN?  newsm78

# 43
 • Мнения: 2 619
Веднага след като пристигнеш трябва да отидеш в общината да си запазиш час за събеседване за BSN номер, а застраховката се активира от момента на издаването на номера. Т.е ти можеш да я маправиш и по- късно, но ще ти вземат пари от деня, в който ти е издаден BSN номера.

# 44
 • Мнения: 6
Здравейте! Имам нов въпрос Simple Smile Не знам холандски и искам да го науча. Досега се мъчех чрез различни сайтове и приложения , но резултат почти няма. Поразпитахме в нашия град и намерих в едно училище Скалда курс за начинаещи от ниво 0 до А2 цената е 500 евро за 50 учебни часа с включени учебни материали, но курсовете са веднаж седмично по 2:30 часа общо 19 седмици продължава курса . Има и друг вариант чрез скайпa. Вие как научихте езика? Моля за съвет.. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт