Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Холандска тема - 42

 • 84 133
 • 844
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 10
Благодаря за бързият отговор.

Първоначално ще остана за около месец или малко повече при човек, който се съгласи да ми помогне с каквото се изисква от него, за да пусна документите за този номер. Тоест след като си намеря постоянното жилище трябва отново да отида в общината и да си променя временния адрес с постоянния, ако съм разбрал правилно? Колко време отнема да ти издадат този Sofi/BSN номер?

Относно акта ми за раждане - достатъчно ли ще бъде за холандските администрации ако е издаден от моята община в България на английски примерно, или трябва да мина през преводач и апостил през външно министерство на вскичките документи, които мисля да взема с мен?

Благодаря отново за отзивчивостта.

# 16
 • Мнения: 2 618
Номера ти го дават на момента, това, което отнема повече време е срещата им с тях, но зависи и от общината колко ще са натоварени в този момент. Т.е можеш да се обадиш за час днес и да ти дадат за другата седмица, но може да е и другия месец.

Акта за раждане се изважда от общината, в която ти е постоянния адрес в БГ. Написан е на няколко езика и не е необходимо допълнително валидиране. Подписа и печата от общината са достатъчни.

Тук сме се събрали за да си помагаме  Hug

Аз благодаря на момичетата с информацията за боята за яйца, днес ще сляза до центъра да порърся.

И аз имам въпрос. В момента с МП живеем в един апартамент, който намерихме чрез агенция и им плащаме всеки месец по 100Е такса за това (начислена е върху наема). Сега същата агенция има предложение за друг апартамент, на доста по - хубаво място и т.н., със 100Е по -малко. Писах им имейл за уговорка за оглед и те ми казаха, че в случая са само посредници и наемането на апартамента ще стане директно, без тяхните услуги. Може би и заради това е със 100Е по - евтин апартамента, иначе цената му е една и съща (750+100 за сегашния и 750 за другия). Някой има ли опит с директното наемане директно от собственик и има ли нещо, което трябва да ме притеснява и да съм бдителна? Предполагам, че пак ще има договор и т.н., но не си го представям как точно ще се случи.

# 17
 • Мнения: 10
Благодаря Maggie,

Аз вчера се обадих в общината и си запазих дата за първия ден след пристигането ми.

Коя банка бихте ми препоръчали да ползвам след получаването на BSN номера?

Процедурата за личен лекар предполагам е - след като си намеря жилище в района, в който ще живея, трябва да открия личните лекари за района и да ги потърся, за да видя кой ще ме приеме, правилно ли съм разбрал процедурата, или бъркам?

Поздрави и приятен ден на всички!

# 18
 • Мнения: 2 618
Пак аз  Laughing
За банка ние ползваме ING защото:
1. са международна банка и
2. сметката ти е активна веднага, а това е важно за си направиш договорите за интернет, телевизия, и всякакви други услуги.
До колкото разбрах останалите банки те карат да чакаш няколко дни - седмица.
Лично ние сме доволни.
Сайта им няма английско меню, но имат мобилно приложение, което е на английски и работи бързо и безпроблемно, и е доста по - удобно от сайта.

За личен лекар не мога да дам съвет защото ние все още нямаме такъв  Embarassed
Но е желателно веднага след постоянната регистрация в общината да си наптравите здравна застраховка. Тук тя се плаща от ползвателя, а не от работодателя и е задължителна. Можеш да се забавиш с правенето и, но след това ще трябва да платиш всички месечни задължения от първия ден на регистрацията ти в общината до момента на правенето на застраховката. Сумата варира според това какви услуги искаш да има включени в нея. Прави се онлайн. А можеш да питаш и твоите работодатели дали не могат те да ти направят чрез фирмата, възмжно е да имат отстъпки. Пак ти си я плащаш  Mr. Green но може да ти излезе по - евтина така.

# 19
 • Мнения: 10
Благодаря отново Maggie,

В договора и офертата, която получих от компанията, в която ще работя от 2-ри Май е описано, че получавам здравно осигуряване към компания с име  Zilveren Kruis. Но, все пак благодаря, ще го имам в предвид и ще го проверя на място, за да не сбъркам и изпусна нещо.

# 20
 • Мнения: 10
Може ли някой да ми даде сайт, в който мога да открия апартаменти/стаи които се споделят с някой, съответно където бих плащал по нисък наем като за начало? Интересувам се за района на Утрехт и околията като Nieuwegein, Vianen и т.н.?

# 21
 • Мнения: 16


Акта за раждане се изважда от общината, в която ти е постоянния адрес в БГ. Написан е на няколко езика и не е необходимо допълнително валидиране. Подписа и печата от общината са достатъчни.Позволявам си да вметна нещо : акта за раждане се издава от общината по месторождение, която може и да не съвпада с общината, в която ти е постоянния адрес. Преди време ги издаваха само на български, сега не знам как е... но задължително ли ми е нужен акт за раждане при издаването на BSN номер? newsm78

# 22
 • Мнения: 2 618
obla_4e възможно е да си права, не знам. При нас искаха тези документи - акта за раждане, лична карта и договор за наем.

kmmarkov88 провери в kamernet.nl или потърси някоя група във фейсбук за такава цел.

# 23
 • Мнения: 10
Благодаря за отговорите, дами! Мисля, че нещата малко, по малко се изясняват и си идват на мястото.

Може ли някой да ми каже има ли нещо, което трябва да направя с НОИ в България - тоест, трябва ли да отида в НОИ и да подам някакво заявление или да ги уведомя, че няма да се осигурявам в България, ами в чужбина и въобще има ли нещо, което трябва да направя относно НОИ?

# 24
 • Мнения: 2 618
Аз нищо не съм правила и не знам дали е правилно. До колкото разбрах след време можеш да подадеш декларация, в която казваш, че си се осигурявал в чужбина и това е достатъчно. Но ако отидеш да питаш  - ще съм ти благодарна да споделиш след това.

Всъщност нещо друго исках да ти обърна внимание - за наемите. Бъди винаги нащрек, не се доверявай прекалено, защото навсякъде има измамници, които само се чудят как да ти отмъкнат парите. Не плащай нищо преди да си подписал договор за наем и не плащай нищо в кеш - винаги през банка, за да имаш доказателство, че си дал парите! И не плащай преди да си видял жилището със собствените си очи. Успех  Peace

# 25
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 210
Няколко неща, които ми се сториха важни на пръв поглед
1. Адресна регистрация - трябва да имате документ, който удостоверява къде живеете
2. Задължително е при ваденето на софи номер (става едновременно с адресната регистрация) да се представи акт за раждане
3. След като си имате дресна регистрация и софи номер следва банката (аз предпочитам ING)
4. Задължението за здравна застраховка започва да тече от момента на адресната регистрация, не от момента на сключване на здравната застарховка, напр. регистрирате се на 01.03 започвате да дължите здравна застраховка от тази дата (можете да си направите здравна застраховка на 01.04, но ще платите със стара дата). Внимателно четете условията на застраховките, ако не покрива нещо си плащате и не е никак евтино
5. Личен лекар си избирате сами, където си искате, не е нужно да е по местоживеене (лекарят най-вече ви е нужен, за да ви дава направления)
6. Детските не се дават автоматично, трябва да попълните формуляр
7. Яслите и детските градини са частни (поне аз не знам държавни), не са никак евтини, но ако и двамата родители са заети във времето, през което детето посещава градина (може да ходят на курсове, училище, иниверситет, работа или каквото и да е, трябва да имат доказателство, че са заети), определен процент от таксата се връща (в зависимост от доходите на родителите)
8. Процедурата за върщане на процент от таксата трае между 6 и 8 седмици (ако искат допълнителна информация, може да отнеме повече време) и в зависимост от вашето желание можете да получавате сумата ежемесечно (получавате предходния месец сумата, която е за таксата следващия месец) или на края на годината на куп
9. Също така може да искате и връщане на процент от здравната застраховка (пак се подава молба и процента зависи от доходите)

Някой беше питал какви документи трябва да се изкарат от България за получаване на детски - и двамата ли родители живеят в Холандия, къде живеят децата, за които се искат детски?

Морки - децата ти са достатъчно малки и могат да започнат да учат директно в нормално холандско училище, ще е много по-добре за тях, ще се справят бързо с езика вярвай ми (минах през това с големия ми син). Аз лично не бих пуснала детето първо в такова училище за език (по скоро би научило полски или арабски отколкото холандски).

# 26
 • Мнения: 10
Благодаря Mini Mouse,

Относно здравната застраховка - при положение, че в трудовият ми договор пише, че работодателя ще ми плаща Health Insurance, това означава ли, че аз пак трябва да отида и да си направя самостоятелно такава?

Maggi, благодаря за хубавите съвети!

Поздрави!

# 27
 • Мнения: 2 618
Така и така сме по темата, Мини, можеш ли да споделиш къде трябва да се пусне това заявление за възстановяване на сума по здравна застраховка и при какви условия става това?

И друг въпрос - при наемане на апартамента брокерката ни каза, че комуналните услуги (ток, вода) са със стандартна месечна такса, записана по наше усмотрение, и в края на годината сумата се изравнява и се връща или доплаща. Знаеш ли кога идва този момент на изравняването и как разбираме ние за него, защото нито имаме писмо в пощата, нито нищо.

# 28
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 210
 kmmarkov88 не е нужно да си правиш допълнителна застраховка, вече имаш такава, трябва да имаш и здравна карта, която ще ти изпратят от застраховката (това трябва да го уточниш с работодателя), с нея си избираш личен лекар и тя ще ти служи на всякъде при ппосещенеи на лекар (дано не ти се налагат такива посещения)
RainDanceMaggie в Toeslagen Belastingdienst имаш опция да подадеш молба (апликация) за всички т.н. Toeslagen (допълнителни детски, наем, застраховка, ясла/занималня), трябва да приложичопределени документи и те ти казват служебно какво ти се полага и какво не.

# 29
 • Мнения: 1 740
Записвам се, че съм пропуснала две страници. Приятен ден на всички. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт