Холандска тема - 42

• 136 665
  • 965
  •   1
Отговори
# 675
Тези съвети са дадени от специалисти и дано са прави!

Следях броя на заразени и починали на няколко държави. Холандия и Швейцария имаха приблизително еднакви показатели миналата седмица. За съжаление Холандия дръпна напред.
Да не говорим, че Колкото сега са починалите, толкова бяха преди седмица заразените.
С много бърза скорост се развиват нещата.
Строителните магазини си работят, по улицата пълно с хора. До нас има спортна площадка- в последните дни не е имало и половин час да е празна.
Притеснявам се до какво ще доведе това.
Прекрасна им е здравната система, но дано издържи

# 676
Ross, ако има достатъчно парацетамол, ще смогне! Simple Smile

# 677
Дано !
Имам си притеснения, но каквото такова.
Например някой от навиците на холандците не ми се вижда да помагат в създалата се ситуация . Колкото и да си миеш ръцете, щом се разхождаш вкъщи с обувки, дали си помагаш?

А парацетамол има предостатъчно. Няма да свърши, както тоалетната хартия Simple Smile))

# 678
Де да знам. В Крайдват има ограничение, 2 кутийки парацетамол на клиент..😂
Иначе болниците не са претоварени, има легла, доктори. Снощи с ММ бяхме в Амстердамска болница по спешност, счупена ръка. Чакахме само, докато се свържем на дежурния телефон, защото беше  събота. После за 2 часа го снимаха, гипсираха и пратиха вкъщи, с препоръка за парацетамол, разбира се.

# 679
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Вметката за “стаден имунитет” беше за да се намекне, че в един хубав момент тенденцията, ще се обърне. Политиката на страната е да се намали товара върху здравната система. Към момента планът работи, което не е гаранция за нищо, но поне вероятността от рязък бум, като в Италия излгежда преодолима.
И по какъв точно начин невземането на сериозни мерки ще намали товара върху здравната система? Ще стане точно като в тези страни, които неглижираха проблема - Италия, Испания и останалите, следващи ги плътно.
Съфорумка, живееща в Холандия сподели, че в един от най-засегнатите градове болницата е пълна и пациенти се превозват към съседни градове.

dioni, и аз мислех така доскоро, но вече изобщо не съм сигурна. Изчетох всичко в линковете, дадени от сладка хапка и не намерих нищо, което да успокои страховете ми, даже напротив - още по-изплашена съм и споделям напълно притесненията на rosss.
Снощи четох разказа на момиче в Германия, което се е разболяло от вируса - почувствала се неразположена на работа, с лека отпадналост и главоболие. Решила, че е настинала, прибрала се вкъщи и пила нещо. Два часа по-късно получила ужасен задух, не можела да диша и едва се обадила на приятеля си, успявайки само да каже "Линейка". Медиците я намерили припаднала на стълбите.
Какво би станало с нашите деца, които са сами там, ако се озоват в подобна ситуация /да не дава Господ/ и не успеят да се обадят за помощ или не успеят да си кажат адреса.

# 680
Reina,
Спокойно!
И аз съм майка и моето дете е на другия край на света в град с 6000 официално диагностицирани, но си казвам:
- младите стигнали до болнично лечение са изключение;
- хоспитализираните под 30 са единици
- всички, за които съм чула , че са болни и са под 40, дори не са стигали до диагностициране в болница. Симптоми на Ковид ( пътували са до засегнати региони, включая Китай), но не са диагностицирани, защото е отминало в домашно лечение.
Опитвам се да ти вдъхна спокойствие!
Никой няма да ги остави да паднат на земята, винаги можеш да позвъниш на приятел.
Дори да извозват в други болници, това не е приблем.
всичко ще е наред

# 681
  • София
Reinа на мен още съвсем малко ми трябва за да ревна с цяло гърло да се прибира в Бг ..... моето дете е в Делфт, в квартира, не е на общежитие и сега всички си стоят в къщи. Успокоявам се, че ако има нещо - ще си помагат децата. Може би твоето дете трябва да потърси връзка с приятелчета останали там и да не стои само.
Успокоявам се с приказките на rosss и се моля този кошмар по-бързо да приключи. Холандците са по-организирани от нас и дано в някакъв момент и по-разумни.

# 682
Reina, напълно разбирам притесненията ти. Начинът на живот тук и организацията на медицинското обслужване в Холандия са много много по-различни от България. Всички ние, които сме тук, си задаваме въпроси какво ще се случи, но има някои неща, в които лично съм се уверила: при сериозни проблеми здравната система реагира бързо и адекватно. Превозването от една в друга болница е рутинна практика. Ако в населеното място болничното заведение не разполага с нужната апаратура, пациентът се прехвърля в болница в региона, която може да я осигури (преди време едно от децата ми беше временно в болница в Ротердам, макар че Хага, където живеем, има цял куп болници с персонал и апаратура на много високо ниво).

Повярвай ми, това общество е устроено така, че в моменти на криза действа като един. Историята ги е научила да са единни. Говори с дъшеря си всеки ден, поддържай връзка, но не изпадай в паника. Майка ми е сама в България, знам как се чувстваш.

# 683
Абсолютно вярно!
Не съм виждала толкова единна нация!
Помагат си, най- малкото да не изгори и неговата черга!
Няма хър- мър “ Това защо така, а не иначе”
Само да бяха и по- изпълнителни за мерките... ама то не може всички хубавини

# 684
rosss, благодаря много, че опитваш да ме успокоиш, но при нас картината е малко по-комплицирана и ми е трудно. Преди два месеца и половина изгубихме приятеля й в автомобилна катастрофа, можеш да си представиш огромната скръб и стресът как сриват имунитета. Освен това е и вегетарианка, не се храни пълноценно.... Не съм в позиция, в която мога да съм спокойна.

dioni, и ние с ММ луднахме да се чудим кой е по-безопасният вариант - да се прибере или да остане. В общежитието ще останат деца /съквартирантите и приятелите й се прибират в сряда/, но всеки си е в стаята и не знам дали ако стане напечено, ще има време да се реагира.

sladka hapka, много благодаря и на теб! Чела съм, че е добра здравната ви система, да. Но ме притеснява това, че невземането на навременни мерки ще доведе и нея до колапс, колкото и да са надъхани и добри тамошните медици. Отделно и апаратурата и леглата няма как да стигнат като се разболеят много хора наведнъж, което е неизбежно да стане, предвид решенията на правителството как да се действа.

# 685
Reina, в Делфт е такава скука, че по-вероятно от това да се побърка човек.

Относно евентуално претоварване на медицинската система, дали е вероятно? Да, даже много. Към момента случаите на глава от населението в сравнение с Италия и Испания са 4-5 пъти по-малко, което показва, че наистина разпространението е плавно. Днес има лек спад на новите случаи, може да е просто флуктуация,. Поне не наблюдаваме бруталните събития от Италия.
За материална база, квалифицирани кадри и организацията в Нидерландия има ли смисъл да дискутираме?

# 686
За материална база, квалифицирани кадри и организацията в Нидерландия има ли смисъл да дискутираме?
Да, има. Интересно ми е твоето мнение? Както и на всички останали тук, разбира се.

# 687
  • La casa de Mickey Mouse
Да, има. Интересно ми е твоето мнение? Както и на всички останали тук, разбира се.

Моето мнение: когато става въпрос за лека настинка, ниска температура (до 38.5) и т.н. го раздават доста лижерно (на мен ми допада много) и казват - парацетамол и се пазете. Няма стрес, няма драми, няма изследвания, няма нищо. Когато стане въпрос за нещо по-сериозно - организацията, вниманието и всичко е не на 100 а на 1000 процента. Ако трябва да избирам, къде да съм сега, по време на тази здравна криза, с две ръце бих избрала Холандия

# 688
HenryDefence, да, към момента разпространението е плавно, но не е ясно докога ще бъде така.
За материалната база би ми било много интересно да разбера, тъй като гледах една графика в съседната тема, в която броя на интензивни легла в Холандия не е особено по-голям от този в Испания и Италия.

Също ми е много интересно някой има ли теория защо смъртността в Холандия е толкова висока в момента, още преди да е станало претоварване на системата дори?

# 689
Вчера попаднах на статия, че леглата, с които разполага Холандия за интензивна помощ ( в момента) са 575, от които 405.
Работят по въпроса да увеличат бройката и се надявам да успеят с достатъчно!

Според мен броя заразени са много повече.
Холандците отчитат като заразени , само тези които са били в по- тежко състояние и съответно са тествани.
Ако някой го кара вкъщи, с по- леки симптоми, няма да е тестван и няма да е в тази бройка.

Общи условия

Активация на акаунт