Холандска тема - 42

• 136 670
  • 965
  •   1
Отговори
# 690
Не е по темата за вируса,но искам да споделя.Аз имам наблюдения като страничен човек за реакция при здр.проблем.Чуха се сирени.Всички се показаха на прозорците.Полицейски коли,линейка.Пожарникари вдигнаха стълба до прозореца на 3ет.Вътре вече бяха някакви екипи.След малко закрепиха опакован човек в носилка.Свалиха го плавно.Поеха го медиците в линейката.Действието се разви в центъра на Амстердам.Тясна уличка.Стара,тухлена сграда,където стълбите са мн.тесни и вити.Трамваите спряха.Впечатлих се колко много хора се задействаха за един болен.Всичко мина спокойно и експедитивно.Естествено,че някои питаха полицаите какво става.Любезно,но лаконично отговаряха:Всичко е наред.

# 691
Silver, съвсем си е по темата. Холандската здравна система е въпросът на деня, данъците и природата останаха малко на заден план, за съжаление.

# 692
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Вчера попаднах на статия, че леглата, с които разполага Холандия за интензивна помощ ( в момента) са 575, от които 405.
Работят по въпроса да увеличат бройката и се надявам да успеят с достатъчно!

Според мен броя заразени са много повече.
Холандците отчитат като заразени , само тези които са били в по- тежко състояние и съответно са тествани.
Ако някой го кара вкъщи, с по- леки симптоми, няма да е тестван и няма да е в тази бройка.
Дано наистина увеличат бройката бързо, защото наличните ми се виждат крайно недостатъчни. Според Уърдометъра към момента сериозните/критичните случаи са 435. No Mouth
Не прочетох никъде, че се поръчват респиратори или какво е положението с лекарствата, които се спрягат като работещи.

За броя на заразените съм на абсолютно същото мнение. Не знам защо не тестват масово, тестове ли нямат, не допускам, че нямат финансова възможност да закупят. Специалисти отвсякъде вече призовават за масово тестване. Дано поне затегнат мерките по-сериозно, че ми се подкосяват краката всеки път като погледна новите данни.

# 693
От информацията до момента знам, че разполагат с 575 напълно оборудвани легла за интензивни случаи, имайте предвид, че това не са обикновени койки, като тези които показаха в Арена “Армеец” наскоро. Разполагат с резерв до 1500, а прекосили прогнозират 2000. Имам обаче усещането, че нямат толкова лекарски персонал за подобен развой на събитията, нека не бъдем черногледи все пак.

От днес удължиха срока за забрана на масови мероприятия до юни. Забраниха скупчването на повече от трима човека. Обособиха глоби за нарушителите на карантината. Решение за ресторанти, кафенета, училища, ще се вземе непосредствено преди 6ти април в зависимост от броят случаи в интензивни отделения. Ако някой има симптоми, моментално с цялото семейство остават в карантина, няма нужда от тестове и хоспитализация, освен при усложнения.

Аз лично чакам с нетърпение да видя резултата от лечението в България с препарати на хининова основа в комбинация с антибиотик. Ужким във Франция и Китай дало резултат при малки клинични проучвания.

# 694

Също ми е много интересно някой има ли теория защо смъртността в Холандия е толкова висока в момента, още преди да е станало претоварване на системата дори?

В Холандия има изключително голям брой дълголетници. Другият фактор е може би прекалено лежерното отношение на някои от по-възрастните към ситуацията - редовно виждам поне по десетина на ден по разходки.

# 695
  • София
Reina, в Делфт е такава скука, че по-вероятно от това да се побърка човек.

Моето дете е в Делфт, не на Reina. И досега не се е оплакала от скука. Може би защото е с приятелчета, а и Ротердам и Хага са на една крачка. Като си хване трамвай 1 и е в Хага-HS до унито за нула време, не че сега щъка някъде - само на пазар. Учи и работи от вкъщи вече повече от две седмици

# 696
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
От информацията до момента знам, че разполагат с 575 напълно оборудвани легла за интензивни случаи, имайте предвид, че това не са обикновени койки, като тези които показаха в Арена “Армеец” наскоро. Разполагат с резерв до 1500, а прекосили прогнозират 2000. Имам обаче усещането, че нямат толкова лекарски персонал за подобен развой на събитията, нека не бъдем черногледи все пак.
Много благодаря, Хенри, звучи добре! И аз нямам предвид обикновени легла, а точно такива за интензивни случаи, оборудвани с нужната апаратура.
За лекарите също се притеснявам - в началото, като започнаха да нарастват случаите стремглаво, изнасяха данни, че в броя заразени има огромен брой медицински персонал, което е притеснително. От няколко дена обаче вече не дават такъв отчет.

В Холандия има изключително голям брой дълголетници. Другият фактор е може би прекалено лежерното отношение на някои от по-възрастните към ситуацията - редовно виждам поне по десетина на ден по разходки.
Дано наистина е това причината! Преди около седмица четох публикация, че в Холандия 50% от хоспитализираните случаи са на хора под 50 години. Само че няма изнесена никаква информация за възрастта и състоянието на пациентите. Не могат и да се похвалят с брой излекувани към момента.

Примерно в Германия, където смъртността е изключително ниска, обяснението е, че възрастните там си имат пълна история на заболяванията и периодично се следят от лекар. Поради тази причина, когато постъпят в болница, лекарите са наясно от самото начало накъде биха се развили нещата и действат в съответната посока. Предположенията са, че там смъртността ще си остане ниска, независимо от възрастта на пациентите.
Което към момента не може да се каже за прекрасната холандска здравна система, за съжаление.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 16:03 от Reinа

# 697
  • Нидерландия
Моите лични наблюдения, следейки националните новини и на двете държави е че България много по добре и адекватно реагира на ситуацията. Холандия изпусна топката и въведе строгите мерки прекалено късно. Смъртните случай от сега са на пациенти които са се заразики преди около 4-5 седмици а тук се въведога мерки преди 1 седмица.
Друг въпрос е че държава със 18 милиона насаление много по трудно се контролира от държава със 8 милиона. Ролята играе и народо психологията на една държава. Българите сме родени хипохондрици. Спомням си че навремето като дете майка ми викаше бърза помощ за мен и за брат ми ако вдигнем температура, което сега звучи много смешно. В този ред на мисли, сравнявайки двете медицински системи холандската е по добре организирана както  с логистични операции така и с бързи и адекватни действия.
Не искам да всявам песимизъм и страхове, но мисля че човечеството тепърва ще се изправя пред трудности от такъв вид, вируси, болести към които човешката раса не е имунизирана. Ами ако следващия удар е вирус който поразява само млади хора и деца? Какво правим? Ще затворим отново всичко както сега до другия удар? Може би точно за това комуникациите се развих с такова темпо за да можем все пак да оцеляваме и да сме заедно дори и само виртуално...
Просто теми за, размисъл!
Желая на всички повече оптимизъм и по малко паника. Ще мине и този зор, това е урок. Въпросът е как ще посрещнем евентуално една следваща здравна пандемия? 🙂🇧🇬

# 698
Наистина много турболентни времена. Избягвайте стреса налаган от медиите, защото това може да доведе до ежедневно "предозиране" с кортизол, а както знаете неговите деривати се използват в медицината за подтискане на имунната система. Затова запазете позитивизъм, зрави сме, на топло, нахранени, пък макар и социално дистанцириани. Grinning

Ситуацията към днешна дата: 582 критични случаи в Нидерландия. Общия брой заразени, няма как да го знаем, защото не се изследват всички. 6053 се водят активните случаи, т.е. хора тествани поради наличие на симптоматика. Нека не забравяме, че има много хора преболедували вируса и изградили имунитет, за които няма статистика.

П.С. Относно "безотговорното" поведение на политиците в Холандия. Нека не бързаме с оценките. Да не се окаже, че те са били правите и са избегнали постоянно избухване на епидемия след епидемия. Така де, страните с много малко случаи, ще се наложи един ден да прекратят рестрикциите, а при последващо избухване, ще е невъзможно да върнат хората масово по домовете, най-вече поради икономически причини.

# 699
  • Там,където се събуждам щастлива.
Madelief, нали не мислиш, че България е 8 милиона? То не се знае точно, но сигурно е някъде около 6 и нещо.

Аз вярвам на тукашните мерки и експертиза. Все пак холандците вкарват много пари в изследвания, създаване на лекарства, лечения и т.н. В България това е замряло. Няма как да е тук трите смъртни случаи в България, защото много хора пътуваха до Италия, а и Карнавала се оказа много опасно място. Може би в България е по-лек щам, както се предположи вече.
Сегашната хоспитализирана бройка тук е заразена преди 14 дена, минимум. Вярвам, че след две седмици нещата ще са по-различни. Вярвам и че ще бъдем пощадени да е кратко това. Моля се всеки ден и си мисля, че явно ни е трябвало сътресение на живота , за да преосмислим някои неща и да се върнем към духовното.

Сега си мисля как преди години с по-голямо спокойствие приемах трудностите в България (а какво ли не съм видяла). Сега ми е по-сложно, защото се разглезих от много неща да са възможни. Всичко случващо се е и моят урок.

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 01:29 от Kalinka

# 700
И аз това си мислех, Калинка. 25 години кризи в България, бях си свикнала, а тук май наистина се разглезих за нула време, взех да се притеснявам за тоалетна хартия...😁

# 701
Няма как да е тук трите смъртни случаи в България, защото много хора пътуваха до Италия, а и Карнавала се оказа много опасно място.
И не само ... сравняването на БГ и НЛ в тая ситуация е като старата приказка за компютрите и компотите. В НЛ в момента сме вече на етапа community transmission, докато в БГ все още разпространението е на фаза 3 - cluster transmission.

Със строга карантина може да се ограничи донякъде разпространението (не съм убедена, защото в момента масово се търсят и намират начини за заобикаляне на забраните), но това ще е временно. Много повече вярвам на разумността на подхода, който избраха холандците - плавно и контролирано движение на кривата. То ясно, че #всичкищесезаразим, ами поне ще стане поетапно, та да има къде и как да лекуват тежките случаи... България, за съжаление, се опитва да компенсира една много неефективна здравна система с милиционерски мерки.

# 702
  • Там,където се събуждам щастлива.
Нещата, които ме плашат в България е, че хората са изпаднали в паника и са готови на всякакви самолечения с надежда някаква. В допълнение икономически ще е много зле положението за голям процент от тях. То и тук ще го има, но някак си вярвам, че държавата ще се погрижи за хората.

Най-голямата ми надежда е, че в този период ще дойде разум в много от нашите ученици да постигнат повече в живота, отколкото в момента са имали като за цел в главата. Да са готови да учат много, за да помагат на човечеството. Аз все им го повтарям, като правя уроците онлайн.

Вашите деца как ги занимават (образоват) сега?

# 703
Най-голямата ми надежда е, че в този период ще дойде разум в много от нашите ученици да постигнат повече в живота, отколкото в момента са имали като за цел в главата. Да са готови да учат много, за да помагат на човечеството. Аз все им го повтарям, като правя уроците онлайн.
Ние сме свидетели как се промени светът след 9/11 ... В един момент нормалността ще се върне, вярно - няма да е същото, но ако сме умни, ще си научим уроците Grinning
Вашите деца как ги занимават (образоват) сега?
Онлайн уроци за средношколката, с акцент върху проектите - индивидуални и групови, за да минимизират екранното време. Училището ни праща ежедневен бюлетин с актуална информация, разрешава се да ходят до там децата, ако трябва да вземат някакви пособия, но след записване, за да няма струпвания.

И като отделна тема, ето един интересен материал, след прочитането на който буквално изпитах щастие, че съм в Холандия:

https://www.dw.com/en/coronavirus-rule-of-law-under-attack-in-so … europe/a-52905150

# 704
  • La casa de Mickey Mouse
Kalinka тебе ли даваха сега по телевизията - за образованието в Холандия по време на криза?

Моя син учи онлайн - уроци от 8.00 до 15.00 - хубавото е че и домашните се правят едновременно с новите уроци. Имат и тестове и проекти. Малко му куца организацията, че нещо все не дочита имейлите до край, но това да е проблема. Поне се научи да пише имейли Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт