Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 64 994
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
Ако добавя киви в кекс или мъфини, трябва ли да го обработя някак предварително? Имам спомен за едни пресни кайсии, които станаха супер кисели като се изпекоха в кекса, та се чудя сега с кивито дали да не го овалям в захар или нещо подобно..

# 646
  • Sofia
Да кажа за маята - направих 3 и проблемът се отстрани само при това, при което сложих сухата мая в брашното, а не го разтвори в топла вода. Странното е, че със сухата мая на д-р Йоткер няма проблем да се разтвори във водата (заедно със сол, захар и зехтин, такава е рецептата) и го правя така вече 3 години, но с другите марки мая втаса само, когато сложих маята в брашното. Не мога да си обясня тази разлика  newsm78

# 647
Здравейте,
правя козунаци и сега втасват. Сложила съм ги в тавата на фурната и те се разплуват. Тоест всякаш втастват не на височина, а не ширина. Възможно ли е това?!

# 648
  • София-Младост
Здравейте,
правя козунаци и сега втасват. Сложила съм ги в тавата на фурната и те се разплуват. Тоест всякаш втастват не на височина, а не ширина. Възможно ли е това?!
Ами обикновено и така става. Ограничи ги по някакъв начин от страни, с фолио примерно.

# 649
  • Sofia
Здравейте,
Възможно е разбира се, както и сама виждаш. Simple Smile Тестото ти е по-меко и явно са свободни, затова се разстилат.  Трябвало да са във по-форма, която да ги принуждава да растат нагоре.
Сега ако можеш поне ги събери близо един до друг (да се подпират), като сложиш хартия за печене помежду им, за да не залепват.

Ето при мен печени в тавата на фурната и не са се разстилали настрани.

Ето и козуначената тема, в първия пост, на която има много полезна информация.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 12:40 от Morena

# 650
Два часа втасват вече. Според вас време ли е да ги опека

Не са много примамваща вид, но дано да са вкусни.

# 651
Според мен или ти е било много меко тестото, че така са изгубили форма, или са започнали да превтасват...  Rolling Eyes

# 652
  • София-Младост
 iivar
Печи вече Simple Smile

# 653
Сложих ги да се пекат. Каквото се получи...

# 654
Къщата ухае на погача, а козунаците приличат на фокача. За първи път ми е... Simple Smile

# 655
  • Sofia
Къщата ухае на погача, а козунаците приличат на фокача. За първи път ми е... Simple Smile
Ехе... и рима докара.  Grinning   Но пък ароматът на печен козунак е различен от този на погача, от ароматите в него.  Simple Smile
Видя ли темата, която ти посочих по-горе? След първия, нали ще последват нови опити. Simple Smile

# 656
Да, видях темата. Благодаря ви много.
На вкус е между погача и козунак. Боровинките вътре също допринасят по добър вкус. Не е станал на конци, а се Рони. Но наистина е вкусен.
Ще пробвам пак, но не за този Великден. Grinning

# 657
  • Sofia
На вкус е между погача и козунак. ... а се Рони.
Ами ако искаш да потърсим грешките ти, давай в козуначената тема... пиши каква рецепта ползва и стъпките. Simple Smile

# 658
  • Русе
Два часа втасват вече. Според вас време ли е да ги опека

Не са много примамваща вид, но дано да са вкусни.

Здравей!
Сподели по коя рецепта си ги правила козунаците.
Не трябва да се получават като на твоята снимка.
Тестото трябва да БУХНЕ, не да се "разплува" /извини ме за израза/. В противен случай няма да се получат пухкави козунаци, а ще бъдат "сплъстени".

Ще си позволя да ти предложа още една рецепта за козунак - http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/04/blog-post_16.html . Там има снимка на тестото, вече сплетено, преди второто втасване. Успех!

# 659
Да ви  се оплача каква я свърших. Направих парфе и като вдигнах формата от плота ми се отвори ринга. Грабнах в бързината чисто нова форма с картонената опаковка, забърсах я леко с мокра гъба прехвърлих блата в нея и започнах да събирам течността от плота. Mr. Green Сега видях на опаковката, че си имало процедура преди да се ползва формата, измива се, намазва се с олио се и празна се слага във фурната на 230 градуса за 10 мин. Та въпроса ми е, прецаках ли си чисто новата форма? Zenker е.

Общи условия

Активация на акаунт