ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони

• 91 207
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
Да, причината би трябвало да е, че не е достигнат стадий бластоцист. За ПИД (в Надежда) взимат от клетките, които ще оформят сак/плацента, за да не увредят тези, от които ще се оформи ембриона, а това "разделение" е видимо във фазата бластоцист.

# 226
Габи, с Нериман или Шафкие говориш? Кой ти беше водещия лекар по време на стимулацията?

Нищо не ми казаха, казаха само че са замразили ембрион но той не ставал за ПИД и като им зададох въпросите си не отговориха

# 227
Лекарите също имат мейли, ако знае английски му пишеш и на него.

# 228
Габи, Герда е права, затова те питам кой ти е лекаря- при мен беше д-р Ипек. Лекарите винаги ще ти дадат инфо

# 229
Свързах се с Нериман тя ми обясни, че най вероятно не е бластоцист щом не става за ПИД но са я замразили и утре ще ми каже подробности. Иначе каза че има още ембриони но не се развиват но все пак ще ги исчакат до утре. Аз незнам дали изобщо да правя ЗЕТ със такъв ембрион щом е със забавено развитие и дали изобщо ще се размрази. Незнам какво да мисля и какво да правя на кръстопът сме

# 230
Ще питаш лекуващия лекар какво да правиш или ембриолозите, сали препоръчват трансфер.

# 231
Габи, говори и с двете, те всичко ти слагат, както знаеш в досието и после и д-р Умут и проф Семра си казват мнението- като нейното е крайното и Нериман и Шафкие предават точната информация, но щом са ти казали, че утре ще ти обяснят -изчакай. Успех и стискам палци

Забравих да пиша че лекуващ лекар ми беше Др Умут а кординаторките и двете ни помагаха, но най основно Шефкие

# 232
Кажи после какво са ти обяснили, да почерпим и от техния опит. И аз все се чудя дали не убивам някой здрав ембрион с това чакане до 6ти ден. Но на 5ти ден не ми предложиха да замразят, а аз пък не искам да връщам ембрион без потенциал.

# 233
  • София
Аз имам такъв който не ставаше за биопсиране, щото беше почнал да се забавя. На 6 ден деградира. Явно не е имал потенциал.

Имам и ембрион с тризомия на пета хромозома след ПИД.

При сегашния ми опит ембриологът беше категоричен, че няма смисъл да се биопсират ембриони, които още морфологично не изглеждат добре.

# 234
Здравейте, при нас от 6 оплодени и 6-те се развиха до стадий бластоцист и бяха годни за ПИД. Изследвахме ги всичките и да ви кажа, качеството на ембриона не винаги е показател за това, че е здрав. Имахме 6АА-2бр., 6АВ, 4АА, 4АВ и 3АВ. След ПИД се оказа, че само два от тях са здрави 6АА и 3АВ, другите бяха с тризомии и монозомии. Да уточня, че съм на 41г. и сме с мъжки фактор, за това и процента на здравите ембриони е по малък. Върнаха ми само единият 6АА и сега съм бременна в 13г.с.
Мен ме следеше д-р Ипек, но след ПИД разговаряхме по телефона с д-р Умут, който ни обясни за ембрионите, Шефкие ни превеждаше.
Габи, имай доверие в лекарите и ембриолозите, щом са решили да замразят ембрионите, значи стават за трансфер, но ти не се притеснявай да ги питаш за всякакви подробности.

# 235
Здравейте , аз съм бременна в 11-та седмица, ин витро от Мемориал. Имаме ПИД на ембриона преди трансфер- 4AB 100% добро качество. Другата седмица съм на ФМ и БХС , ще трябва ли да правя още веднъж генетичен?
Ако си спомням правилно точността на хромозомен пид в Мемориал е 99%. Но провери го на сайта им, там го пишеше.
А бхс е с точност 60-70%. Няма много смисъл от него след пид...

# 236
И аз съм на същото мнение като стеличка.

# 237
На документа от Мемориал, който ни дадоха с резултата от ПИД, най-отдолу пише, че съществува около 2,4% риск за грешка.
Аз преди 2 дни минах ФМ, с бебето всичко е наред до момента. NT-1.7mm, има си и носна кост. Преизчислиха ми риска за Даун за моята възраст от 1:55 на 1:1097.
За Тризомия 18 - 1:2752
За Тризомия 13 - 1:8611
Дадох и кръв за БХС, мисля че е важно, тъй като се изследват 2-та хормона PAAP-A и Free-bCG, и на база резултатите от тях се определя БХС риска за Даун и личния комбиниран риск за Даун. От възрастовият риск мисля да се абстрахирам, със сигурност ще е доста висок.
Ако резултатите от хормоните са лоши и лекарят ме насочи, ще направя пренатест или амниоцинтеза.

# 238
За различните пидове % е различен.

# 239
Кажи после какво са ти обяснили, да почерпим и от техния опит. И аз все се чудя дали не убивам някой здрав ембрион с това чакане до 6ти ден. Но на 5ти ден не ми предложиха да замразят, а аз пък не искам да връщам ембрион без потенциал.
Момичета днес ми казаха, че ембриончето ни било ранен бластоцист ( започнал е да става бластоцист но се развива бавно) затова не е бил годен за ПИД, ние все пак ще направим ЗЕТ. Нямам големи надежди, но все пак ми се иска да му дадем шанс.

Общи условия

Активация на акаунт