Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • sofia
 • Мнения: 26
Предявете обективно съединени искове за лишаване от родителски права – чл.132 ал.1,т.2 от СК ведно с искове за издръжка за минало и бъдеще време - с правно основание чл.143, ал.2  от СК и чл. 149 от СК.И си намерете адвокат. Както се казва две в едно. Успех

# 16
 • София
 • Мнения: 1 079
Благодаря!

# 17
 • Мнения: X
Може ли да се разведем в София, ако бракът е сключен в Трявна, примерно?

# 18
 • sofia
 • Мнения: 26
районния съд по постоянния адрес на един от съпрузите

# 19
 • Мнения: X
Сърдечно ви благодаря!

# 20
 • sofia
 • Мнения: 26
А имам ли праео да получавам издръжка от общината, ако бащата не я плаща от години, няма доходи и имущество, но има фирма, която не развива никаква дейност?
зпълнение.
В този случай имате възможност да поискате издръжката да бъде изплащана от държавата чрез съответната община за негова сметка. За да стигнем до тази хипотеза, следва да са налице две задължителни предпоставки:

1. Издръжката е присъдена с влязло в сила съдебно решение в полза на български гражданин.

2. Издръжката не се изплаща редовно от длъжника по образуваното изпълнително дело. За неизплащане редовно се приема случая, в който по изпълнителното дело не постъпват суми за пълния размер на две и повече месечни вноски, въпреки че са предприети изпълнителни действия по отношение непритежаваното от длъжника имущество.

# 21
 • Мнения: 4 806
Благодаря много!

# 22
 • София
 • Мнения: 99
Здравейте, имам нужда от правна консултация, защото все още не съм прибегнала до услугите на адвокат.
Казуса е следния:

Имам бебе на 8 месеца, без брак, припознато от бащата. За детето си се грижа изключително и само аз. През периода на съвместно съжителство с бащата той е живял в моя дом. Детето си живее с мен в много добри условия, като съм му подсигурила всичко. Бащата е изключително импулсивен, арогантен и властен. Повод за раздяла са били редица скандали пред детето, убиди и псувни от негова страна отново пред детето. Случвало се е и да ми посяга, но нямам медицинско.
Бащата вижда детето от дъжд на вятър. Сега обаче изведнъж се озлоби към мен и използва детето като оръжие за да ми почерни живота.
В момента има претенции към мен да ми взима детето за цели дни с преспиване у тях. Сплашва ме.
Детето е гледано в много любов от мен и е изключително привързано към мен. Баща му живее в малък апартамент, където няма условия за него. Освен това то никога не е водено там и за него отделянето му от мен в непознато място би било голям стрес. Освен това то е много малко - на 8 месеца има си режим на хранене и сън. Баща му не знае какво и как яде!

Въпросите са ми:

1. Предвид възрастта на детето според вас какъв режим на свиждане ще му дадът?

2. Какви стъпки трябва да предприема за свиждане с детето? Аз искам да го вижда, но при определени условия. Не бих искала да го отделят от мен за дълги периоди.

3. В момента съм много объркана, а осъзнавам, че имам спешна нужда от правна консултация. Като работеща в тази сфера бихте ли ми препоръчали добър адвокат от София специализиран в семейните дела?

4. БНД е изключително отмъстителен и се страхувам, че може нарочно да говори лъжи за мен в съда с цел да ме оклевети. Какво трябва да направя за да се предпазя?

5. Свидетели могат ли да ми бъдат преки роднини (майка, баща)? Понеже тормоза му упражняваше най-вече вкъщи и те са ставали свидетели?

6. Може ли да се твърди, че ако детето ми е ставало свидетел на тормоз, макар и върху мен, значи и то е косвена жертва?

Благодаря!

# 23
 • Мнения: 5 750
Здравейте, ще пътуваме до Австрия или Германия с кола, вероятно през Сърбия, все още не съм съвсем убедена. Какво пълномощно да направи бащата? /Разведени сме/
Отделно ще правим пълномощно за пътуване в Дубай - за него знам, че се прави с международния паспорт, след това се превежда на английски език и евентуално /?/ се легализира.
Процедурата за страни в Европа извън ЕС същата ли е? А трябва ли ми отделно пълномощно и за ЕС /предвид, че ако пътуваме през Сърбия, първо минаваме през страна извън ЕС, а след това влизаме в страна в ЕС/... Вероятно пълномощното за Европа ще трябва да се направи, като в него се упоменат и данните от паспорта, и данните от личната карта. ..?

# 24
 • София
 • Мнения: 1 470
По принцип в Сърбия влязох със : Декларация-съгласие от другия родител за пътуване , както влизам в която и да е страна от ЕС.
Документа ми е преведен и легализиран и освен него носех акт за раждане и паспорт на детето !
Това стана преди 2 месеца
Иначе ТУК има инфо за това къде какво трябва (вкл Сърбия)
За мен документа, който трябва не се нарича пълномощно, а декларация.
Пълномощното се дава за издаване на паспорт  Naughty

# 25
 • Мнения: 5 750
Така де, така - това имам предвид и аз, не знам как се нарича, пътували сме веднъж, но беше отдавна и изобщо нямам грам спомен как стана тогава.
В тази декларация изобщо не е упоменато името на придружителя, нито неговите данни. Доколкото имам спомен от предишното пътуване, в декларацията се упоменава с кой ще пътува, както и паспортните данни/ данните от ЛК/ на този човек.

Проблемът ми е следният - за пътуване в Сърбия ще използвам международен паспорт, а за другите страни от ЕС, където ще ходя, ще използвам лична карта. Бащата на детето кои мои данни трябва да впише във въпросната декларация ? Може ли в една декларация да се изпишат и данните от паспорта, и данните от личната ми карта, и тя да послужи както за Сърбия, така и за ЕС? Две отделни декларации ли трябват, такива неща ме интересуват, имам подозрения, че той може нещо да обърка, да не говорим, че при миналото пътуване беше сгрешил ЕГН-то на детето /и той, и Нотариуса му/.....

Ако след 3 месеца реша да пътувам, този път със самолет и не през Сърбия и само с лична карта, без паспорт, а декларацията съм я направила само с данните от паспорта, ще трябва да вадя повторно декларация, което искам да избегна, т.е. да направя декларация, която да ми послужи и за минаване през Сърбия и за пътуване без минаване през страни извън ЕС.

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 14:28 от Пълна луна

# 26
 • София
 • Мнения: 1 470
Проблемът ми е следният - за пътуване в Сърбия ще използвам международен паспорт, а за другите страни от ЕС, където ще ходя, ще използвам лична карта. Бащата на детето кои мои данни трябва да впише във въпросната декларация ? Може ли в една декларация да се изпишат и данните от паспорта, и данните от личната ми карта, и тя да послужи както за Сърбия, така и за ЕС? Две отделни декларации ли трябват, такива неща ме интересуват, имам подозрения, че той може нещо да обърка, да не говорим, че при миналото пътуване беше сгрешил ЕГН-то на детето /и той, и Нотариуса му/.....

Ама аз в Сърбия пътувах с личната си карта !!!
Прочетете във втория линк (този на МВР) добре за Сърбия : "От 12.06.2010 г. българските граждани могат да пътуват през територията на Република Сърбия и да престояват в страната до 90 дни, в рамките на 6 месеца с валидни паспорт или лична карта."

Та :
за детето : декларация (има бланка в първия линк и можете да му я попълните и да му я изпратите за да не бърка. Преведена и легализирана) + паспорт + акт за раждане
за Вас паспорт или лична карта

Що се отнася до декларацията нека адвокатката каже дали трябва да впише Вашите и паспорт и лична карта за да служат и за ЕС и извън него...за това не знам наистина това са документални неща.
Но за Сърбия съм сигурна , че пътувах с личната си карта защото паспорта ми е изтекъл отдавна ! Naughty

# 27
 • sofia
 • Мнения: 26
Пълномощното/декларация за извеждане на дете от страната ти е нужно само на български, защото е само за пред българските митничари, защото извеждаш български непълнолетен гражданин, съответно ти е нужно разрешение на двамата родители (ако го извежда трето лице) или на родителя, който не присъства (т.е. не пътува заедно с детето). На връщане не ти го искат, защото чуждите власти не ги касае, че извеждаш дете-чужд гражданин от тяхната страна. Декларацията се подписва пред нотариус

# 28
 • София
 • Мнения: 1 470
Много се извинявам, че репликирам,но неведнъж са ми искали "друг документ" на чужди граници.
На гръцката и на италианската и на полската ! Тъй като те виждат акта за раждане от, който естествено не разбират нищо, виждат паспорта на детето, където обаче ги няма имената на двамата родители и поискват автоматично този "друг документ" за да се убедят, че това дете е на тази майка.
Това се случва когато родителите не са женени или са разведени особено и жената не носи все още името на мъжа си, но детето го носи, което съответно им поставя въпроса коя е тази женя, която води детето.
Та аз си нося преведена декларацията с поне 3 фотокопия, авие както желаете направете!

# 29
 • sofia
 • Мнения: 26
Искат и актове за раждане на децата, за да удостовериш, че наистина сте техни родители.

Вероятно знаете, но да уточня, че въпросната декларация се иска при НАПУСКАНЕ на България. Тоест, човек може да се окаже в неприятната ситуация да влезе с децата си в България и да не може да излезе без декларация от другия родител.

ВАЖНО: При напускане на страната трябва да си носите обикновено ксерокопие на декларацията, защото на границата ще ви го поискат, а ако нямате такова, ще ви вземат оригинала! Така приключваме въпроса трябва ли ми друга за европейския съюз или извън него .Успех🙂

Общи условия

Активация на акаунт