Италия 150

• 74 666
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Добре съм, играем си на нерви вече  Laughing

Аз не бих си сменила името само защото сега живеем в Италия, ако някой ден се преместим в България пак ще е същата история с вече смененото име, или също ако се отиде в трета държава. В крайна сметка човек не знае как ще му се подреди живота след време и не може да си сменя името постоянно. Моята фамилия също е странна, но аз я казвам така както би се прочела тук въпреки че не е правилно, ама ми спестява главоболия. А и специално в Милано има доста чужденци и странни фамилии та вече са посвикнали според мен Simple Smile

# 61
  • MI
Деси, той проблемът е че те просто не успяват и след спелуване да я произнесат, въпреки че наистина има повече чужденци и би трябвало да са свикнали.  Laughing Явно им е трудно, а и не подлежи на прочитане по друг начин на италиански. Вчера за кой ли път като трябваше да си запазвам час спелувах, повтарях и накрая казах тази на мъжа и тази почти се разплака от щастие.  Rolling Eyes А фамилията на мъжа е кратка и лесна за произнасяне на всички езици (за разлика от името  Laughing) Та затова ми е и чуденката, но най-вероятно ще ме домързи. От сайта на външно разбрах, че сега трябва да реша, при подписването. После не може.

# 62
Естествено ти си знаеш и си преценяваш  Grinning  Мен лично би ме отказало това, че ще трябва да си сменям и всички документи, лична карта, книжка, то има и някакви законови срокове, в които трябва да станат тези неща. Пък с фамилия не се представям толкова често, като ходя по институции направо им давам картата да си го препишат, а по телефон си имат супер начин на спелуване. Освен това по телефон напоследък са ми искали само кодиче фискале, тъй като вече съм в системата и направо им излиза име и фамилия.

# 63
  • IT
Аз знам спелуване с градове-Анкона, Болоня, Верона...Деси как спелуват по телефона?

# 64
  • MI
Аз знам спелуване с градове-Анкона, Болоня, Верона...Деси как спелуват по телефона?

Ааааа, за този вариант не съм се сетила  Hug  bouquet  Ще пробвам следващия път, дано помогне че на агресия ме избива вече като кажат може ли да повторите и пак запецнат.

Деси, не знам, все ме питат и за фамилия, дори обикновена резервация за нещо да е. В институциите е ясно, но за всичко друго ме питат и само като чуя вече може ли фамилия и се потя. Те и с името имат проблем, но много по-малък, само една буква бъркат винаги и не ме дразни толкова.

# 65
Значи никой не знае какво е това  E-Tracking.. Thinking,все пак благодаря за отговорите.

Относно фамилията ,италианките НЕ си сменят фамилията .

Аз, моята е направих с тире и големи неприятности ми е носила по оправянето на документите .

# 66
С градове се спелува, то си е официално един вид, всички го ползват.

https://it.wikipedia.org/wiki/Alfabeto_telefonico_italiano

# 67
Nelig, стана ми интересно, къде намери информация, че можеш да си смениш фамилията при брак? Освен да е нещо ново.... Аз знам, че е невъзможно тук, можеш само да я прибавиш с тире. Което е много тъпо, защото навсякъде, където те карат да се подпишеш per intero се има предвид да си изпишеш всичките имена по документи, та ако се прибавила фамилията на мъжа ти, и нея трябва да изписваш  #Crazy

# 68
  • MI
Десита, тук:
http://www.mfa.bg/pages/53/index.html

Да, тук не може, но ако кажеш при подписването че искаш, после може при регистриране на брака в България да го направиш. Ако изпуснеш момента - по съдебен ред.

Леле, ако трябва освен име, презиме, фамилия и втора фамилия да пиша няма да ми стигне полето както са и дълги  Laughing

# 69
Nelig, сега ми се изясни, че ставало въпрос само за пред българските служби. Че от какъв зор ще си го причиняваш това със смяната на фамилията? Помня сестра ми как сменя всичките си документи, каго се омъжи, че после се и разведе и върна фамилията си, та пак тичане за смяна на документи..... Защо да се главоболиш?
А ако един ден решиш да вземеш италианско гражданство, в италианските документи ще си винаги с твоята си фамилия, в българските - с тази на мъжа ти.... Манджа с грозде  Joy

# 70
  • IT
Аз имам няколко бивши колежки българки, които са с имената на мъжете си италианските, две са разведени, но и двете си останаха с италианските фамилии.

# 71
Ами да, то в България сигурно е много престижно да се представяш с чужбинска фамилия  Joy. Да им имам грандоманщитата. Аз не бих си го причинила. Всъщност, това, че в Италия жената не сменя фамилното си име при брак винаги съм го смятала за много позитивно.
П.с. Аз пък имам един бивш шеф, който е с баща - англичанин, но се подвизава с фамилното име на майка си, българка, защото името е много известно в България, а той явно е решил, че е по-лесно да си "някой" с връзки в България, отколкото "никой" в Англия.... Хора всякакви

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 19:27 от dessita

# 72
  • MI
Не, важи и за Италия после. Т.е. първо сменяш всичко в България, после и тук  Crazy Да, май е прекалено сложно. Иначе при развод сам си избираш да сменяш ли или не. Предполагам, че я е дразнело името на бившия...

# 73
Не, важи и за Италия после. Т.е. първо сменяш всичко в България, после и тук  Crazy Да, май е прекалено сложно. Иначе при развод сам си избираш да сменяш ли или не. Предполагам, че я е дразнело името на бившия...

Не мисля, че е възможно. Ако бракът е сключен пред италинските власти, за имената важат италианските закони.
"«Art. 143-bis. - (Cognome della moglie). -- La moglie può aggiungere al proprio cognome quello del
marito e lo conserva durante lo stato vedovile fino a che passi a nuove nozze»."
Само прибавяш, не отпада твоята фамилия.
В общината, където е сключен и регистриран брака, името ти няма как да се смени, поне не ми се струва възможно. Не, че ме интересува много де, както казах, аз бях само щастлива от факта, че не се налага да си сменям фамилното име.

# 74
Аз също бях много щастлива от това.  Joy Не че съм толкова привързана към моята фамилия, ама не ми се занимава с бюрокрация, a и честно казано не разбирам смисъла на смяната.

Общи условия

Активация на акаунт