Италия 150

• 74 764
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • MI
Деси, да, 21.08 Simple Smile

# 91
що август ,хората са във ваканция... Rolling Eyes
пък да не говоря и за страшния пек.. ooooh!
това сватбата т.е. ще бъде, с родата от Кампания ?

# 92
  • MI
За да дойдат повече хора, почти всички ще трябва да пътуват от някъде и така ще могат да съчетаят ваканцията със сватбата. Да, жега ще е ама няма как. Поне това е насред гората и има и басейн, надявам се да е поносимо. Няма да е голяма, около 60 човека, половината българи и половината италианци. Само най-близките роднини и приятели. Но от тук ще има хора от Беневенто, Генова, Милано, Болоня, Торино. Ще е голям зор с организирането на пристигането им, дано дойдат накуп за да може с бусче  Laughing

# 93
Fio, за съжаление нямам идея...

Момичета, исках да ви попитам вие сменихте ли фамилията си?

Не. Ако някои има проблем да произнася фамилията ми, той не е мой Simple Smile. Единственият компромис, който съм направила с идентичността си, е да се примиря, че ще съм Елена, ударена на първото Е.
Освен това не искам да ме мислят за сестра на мъжа ми:–) Тук това е много рядко срещано, ако изобщо. Мисля, че не е и опция, ако се омъжваш тук или поне на мен навремето никой не ми го е представил като опция.
Проблем някакъв  имам с презимето си ,както и вие, предполагам, защото се водим с по две първи имена из тукашните документи. Как този върпос се решава, когато вземеш гражданство, не знам още.

# 94
  • MI
Е то каква идентичност, нали ако се бях омъжила в България пак същия въпрос щях да си задавам?  Laughing Но за името натяквам докато го произнесат правилно. Досега 100% успеваемост.

На мен първо ми дадоха кодиче фискале с 1 първо име, после ме извикаха че сбъркали  ooooh!

# 95
И в България не бих си сменила фамилията, честно казано. Идеално си живеем с две различни фамилни имена. Аз съм използвала тази на мъжа ми, само, за да се крия из Фейсбук и то временно. Един път смених фамилията на акаунта си, та после трябваше да чакам три месеца да върна -ова  Laughing Бих се представяла с фамилията на мъжа ми, ако имам бизнес-интерес  Twisted Evil

# 96
  • IT
На мен пък една е общината ми каза, че първото ми име(което не е като ника ми тук съответно) звучало много грозно на италиански. Аз пък да не остана по-назад, защото тази жена ме  и мота повече от половин час, защото я мързи да чете и казах, че и нейното първо име не ми звучи като женско(Sveva). Което беше гадно от моя страна, признаавам си.
В България пък казвах буква по буква фамилията на малкия, тя е кратка но има 3 дзети в нея Simple Smile няма пълно шастие:)

# 97
Документално не се сменя, обаче те наричат госпожа еди коя си, използвайки името на съпруга, мисля че имаше някаква такава точка в етикета при представяне. Така че в крайна сметка ако трябва да си записваш час за нещо или да резервираш някъде пак може да си ползваш фамилията на мъжа ти, те не ти искат документи при представяне. Аз също се подписвам при доставки от името на Матео, даже не мисля, че трябва да сме и женени за тази цел.
Да, и аз и в България не бих се занимавала да си сменям фамилията.

# 98
Май  преди година чух,че дори за  детето може да се избира да носи фамилията на бащата или на майката .  Thinking -говоря за Италия.

Последна редакция: чт, 07 апр 2016, 23:48 от fio'

# 99
Документално не се сменя, обаче те наричат госпожа еди коя си, използвайки името на съпруга, мисля че имаше някаква такава точка в етикета при представяне. Така че в крайна сметка ако трябва да си записваш час за нещо или да резервираш някъде пак може да си ползваш фамилията на мъжа ти, те не ти искат документи при представяне.

Това за пръв път го чувам. Единственият случай, в който са ме наричали с фамилията на мъжа ми е, когато ми се обаждат по телефона от Енел, примерно, но това не го правят, защото мислят, че съм съпругата, а защото не знаят коя съм. Иначе има едно 'in', което може да се ползва пред фамилията на съпруга, ако толкова жената държи да се представя като in- еди коя си, но пак, никога не съм виждала и чувала такъв случай. Вече за апунтаменти не знам, аз винаги взимам на мое  или негово име, със сигурност в болница, прегледи и тн. не мога, нали върху рикиестата пише моето име... Може би частни случаи разни сигурно може.
Но аз имам чувството, че в Италия много отдавна са скъсали със зависимостта от фамилното име на съпруга, официално е въведено да си оставаш с фамилията мисля преди 40+ години.

# 100
Май  преди година чух,че дори за  детето може да се избира да носи фамилията на бащата или на майката .  Thinking -говоря за Италия.

Да, мисля, че и в България е така. Има едно поленце да запишеш чие фамилно име искаш да носи детето.
Моят мъж примерно носи фамилията на майка си:-)

# 101
На мен ми се е случвало след сватбата, срещала съм примерно също "семейство еди кое си", като се използва името само на мъжа, но включва и съпругата. Може би е остаряло или е регионално, не съм се интересувала особено. А за апунтаментите да, ако записваш по здравна каса няма как защото си ползваш твоето кодиче фискале. За частни прегледи, мисля че става, за резервации в ресторанти, някакви по-неформални ситуации. Аз лично не съм го правила, нямам нищо против да използвам моята фамилия. А между другото фамилията на Матео също постоянно я бъркат независимо, че си е италианец.

За избора на фамилно име на детето не съм се замисляла.

Сега прочетох тук, че не може да се регистрира детето само с фамилното име на майката
http://www.nostrofiglio.it/famiglia/papa/neonato-burocrazia-e-ul … iorni-di-ospedale

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 09:57 от Yakamoz

# 102
  • MI
Да, от много отдавна не сменят фамилията. От толкова отдавна, че като питах половинката от кога, ми отговори че не знае някога да са я сменяли.  Laughing И аз не успях да открия инфо по въпроса. А и всички по-възрастни хора, които познавам, са така. Така че или наистина никога не са го сменяли, или е от времето на Мусолини например. Със сигурност не е свързано с феминизъм, права на жената и т.н., защото в страни много по-напред в това отношение си сменят фамилията. Не знам, ако бях в България на 90% и аз щях да я сменя, тук като видях колко време ще изгубя и се отказах. Но определено не ми е чак толкова важна фамилията, все пак не съм аристократ например. Да не говорим че от гл.т. на жена са ми важни много повече други права, не това да не си сменям името. Simple Smile Виж името е съвсем друго нещо, там и малка грешка ме кара да стана упорита като магаре...

Деси, не е регионално, защото и на юг съм го чувала. Даже не знаех че свекървата има друга фамилия докато не се загледах на звънеца... Иначе, ако не е по работа или за болница май наистина спокойно мога да се представям с другата фамилия, те така или иначе не проверяват никъде...

# 103
Иначе има едно 'in', което може да се ползва пред фамилията на съпруга, ако толкова жената държи да се представя като in- еди коя си, но пак, никога не съм виждала и чувала такъв случай.
По некролозите го чета много често.
Цял живот с несменена фамилия, обаче на некролога "in". Simple Smile

# 104
Добре съм, играем си на нерви вече  Laughing
Хайде, де Hug Пресрочи ли термина вече?

Общи условия

Активация на акаунт