Италия 150

• 74 663
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
  • IT
Мирена, не съм Деси, обаче понеже моето дете е с двойно, пътува и с двата документа без декларация вече. Имам приятелка, детето и е с френско-българско и те пътуват така от 8 години- с български паспорт и френски. 

# 31
Mirena,  ако пътуват само с мен,  няма проблем.  Проблем би се получило,  ако излизат от България само с баща си.  Като български граждани,  деца на български гражданин,  т.е. мен, трябва да има декларация с моето съгласие.  Ако излизат с мен,  при положение,  че бащата не е българин,  не ми трябва негова декларация.  Поне не се заядоха,  че нямат български документи.

# 32
Стана ми интересно, какъв е смисълът децата да имат двойно гражданство – практичен, емоционален? Знам, че като се родят, взимате някакви пари от България? Ако са само италиански граждани какви трудности следват от това?

# 33
За мен смисъл няма, ама по закон като единият родител е български гражданин и детето автоматично е такова.

# 34
  • IT
Стана ми интересно, какъв е смисълът децата да имат двойно гражданство – практичен, емоционален? Знам, че като се родят, взимате някакви пари от България? Ако са само италиански граждани какви трудности следват от това?
Практичен смисъл няма(според мен). Парите, които се вземат при раждане в Бългрия са нищожни в сравнение с тези от Италия, при първо дете се  вземат еднократно 250 лв примерно, ако не бъркам, второ беше 600. Етърва ми миналата година взе над 1000 евро като роди. За детски на нас  в ИНПС ни искаха документ от България, че не съм вземала там и не вземам, за да могат да ни ги дават  тук.

Деси, а не трябва ли да се регистрира, за да има и българско гражданство, ако е родено в България. Ние ходихме до посолсвтото в София с преведен акт за раждане и после го и регистрирахме в общината детето за италианското.

# 35
Да, по закон регистрацията е задължителна.

# 36
  • MI
Алекса, това с парите при раждане не зависи ли от това къде се ражда и къде е местожителството? И не е ли задължително да го регистрираш, като брака? (Идея нямам, стана ми любопитно)

Защо трябва да има практическа полза? Живот и здраве като имам дете ще искам да има и българско гражданство от чисто сантиментална гл.т., все пак ще е половин българче...

# 37
 Hug и два паспорта ли имат за пътуване например? Един български и един италиански?
След време ако отпадне тази възможност за двойно гражданство ще могат да избират тези с двойно  Crazy Flutter
Нямам инфо, това вместо "запис".
Бях във Флоренция за почивните дни и много ми хареса. Някой ден като ми разрешат да работя само и единствено от вкъщи ще се преместя там  Whistling или някое село не знам. Е, до тогава може и да си сменя мнението, но исках да кажа, че много приятно ме впечетли  Heart Eyes, при положение, че аз не обичам тълпа от хора и туристи, а по Великден беше пълно с такива.

Като стана думи за паспорт - като видях тукашните документи за самоличност / приличат на моите лични карти от училище/ хартиени и лесно се късат  Crazy на мои колеги са скъсани през средата, единият е женен, пише, че не е женен, изобщо италианска му работа  Mr. Green Laughing

# 38
  • IT
Нели, за парите за раждане не знам да ти кажа. Аз съм родила в България и съм взела само от там. Етърва/ ако така се казва жената на брата на мъжа / ми е италианка, ползвах я за сравнение. Колежка, която роди в Италия, но излезна в болничен по бременностт още докато беше в България  взе пари и от двете места.
 Ние го регистрирахме по-късно моето дете в Италия, не сме имали проблеми.
Моето дете ще пътува и с 2та документа вече, без декларация. Български паспорт и ит. личн карта.
След 18тата година трябва да избират мисля, ако не бъркам.
Суха Мащерка и на мен ми харесва Флоренция

# 39
  • MI
Алекса, мерси  bouquet Много объркано, аз моя си паспорт не мога да опазя, представям си като ми се наложи и 2 на детето. Плащах глоба за изгубен паспорт като се заядоха че за брака трябва задължително паспорт....  Embarassed

Суха мащерка, аз така си мечтая за на село  Laughing По възможност с изглед към морето да е обаче селото.

Мен за личните карти тук ме изуми най-много че пишат професията - поне в някои случаи. Така на мъжа гордо се мъдри инженер и само го подигравам като го почнат с г-н инженер на проверка на паспорти  Laughing

# 40
  • IT
Нели, ти си за нашето село тогава Simple Smile  И на децата пише- ученик Simple Smile
Аз преди години си мислех, че има много доктори в Италия Simple Smile Понякога като ми кажат на мен така и се стряскам.

# 41
  • MI
Нели, ти си за нашето село тогава Simple Smile  И на децата пише- ученик Simple Smile
Аз преди години си мислех, че има много доктори в Италия Simple Smile Понякога като ми кажат на мен така и се стряскам.
Пулия ли беше? С най-голямо удоволствие идвам да си садя доматито при вас  Laughing А ако става и за лимони не можеш ме изгони (заради мармалада и лимончелото)

# 42
Това за докторите е така : )
И мен ме окичиха с титлата dr.  Laughing

# 43
По темата за парите,се сещам ,че преди години,10 цента и Фейам ме направиха на бъз и коприва,а 10 цента иронично подхвърли ,че съм излъгала сиспемата за 250 лв.Така се бях ядосала тогава,че звънях на служителката,която ми се сопна,че това са пари за родено българско дете ,не за отглеждане.Но двете госпожи твърдяха ,че и тя не била права.Моя приятелка роди второто си дете в Милано и си взе 600 лв.Та полагат се,дори и в Аляска да се роди това са пари които можете да вземете в рамките на 3 години.Не са пари за отглеждане на дете,а пари която държавата ти дава ,за това ,че си родила българче.

# 44
Естествено, че се регистрира детето, за да има българско гражданство, на каквото има право като дете на български гражданин. До 18-та си година може да го получи, ако родителя го регистрира, след това пак има право, но става по-сложна процедурата.
Смисъл от двойно гражданство има дотолкова, че един ден не се знае знае ли се э Laughing Laughing Laughing. Имам предвид, че е един шанс в повече. Нито Италия цъфнала, та вързала, нито България, но лично аз, след време, виждам повече шансове в България, отколкото в Италия. Иначе за момента освен да ми създава проблеми на границите, друга файда нема  Joy. За първи път ми се случва. Не съм им вадила български паспорти, според мен е излишно губене на време и пари, въпреки, че са длъжни като български граждани да представят български документи при преминаване на българска граница. Не мисля обаче, че някой ще тръгне да ги спира да излязат, при положение, че имат италианско гражданство, италиански документи и пътуват с баща си, италиански гражданин. Според полицая онзи ден, ако мен ме няма с тях, независимо с какви документи са, имат ли българско гражданство, трябва да имат моя декларация, че баща им може да ги изведе от страната. С две думи, аки един ден смятате да се развеждате с бащите, и да си ходите в България, и децата ви са Български граждани, не се притеснявайте, че таткото може да дойде и да си ги вземе, и да мине през граница без вашето съгласие  Joy Това в рамките на шегата и чисто теоретично. Както казах, за първи път проверяват гражданството им. Ако децата са с италиански имена, и се представи на границата таткото с итал. документи, с еднаква фамилия като тази на децата, не вярвам някой да седне да провенява те имат ли българско гражданство. Освен, ако не са с лични карти, и на тях пише името на майката  newsm78. “Ох, много задълбах..... #2gunfire
п.с. Не помня взех ли пари за децата в Бг..... Големия го регистрирах на 3 години, малкия на около годинка....Може и за единия да са ми дали нещо, ама са смешни суми. Тук никой нищо не ми е давал.

Общи условия

Активация на акаунт