Здравословно хранене и рецепти

• 21 588
  • 66
  •   1
Отговори
# 45
Ами, протеини има предостатъчно в месото, яйцата, рибата.....

# 46
  • MI
Точно това е идеята, че всъщност ядем много повече месо от препоръчителното - веднъж или два пъти седмично. Затова като включим бобови става по-балансирано. Но пак си е въпрос на личен избор. Аз напоследък успях да увелича доста варивата и рибата за сметка на месото и се чувствам определено по-добре...

# 47
Да не забравяме, че бобът е и много, много добър въглехидрат, неговите качества са близки на до кафявия ориз, само цената му е 3-4 пъти по-евтина Peace

# 48
По-добре зехтин, отколкото олио или маргарини...

Ако ще е за по-добре, най-добре краве масло или кокосовото масло също, те не се  променят при топлинна обработка. А за маргарина изобщо да се забрави и незагрят и всякак.

# 49
От няколко дни съм на лека диета - всеки ден морковена салата, овкусена със зехтин Extra Vergine и ябълков био оцет; поръсена отгоре с кедрови ядки, тиквени и слънчогледови семки. Морковите обаче не ги беля, а ги измивам много хубаво с гъбичка, защото най-полезните им съставки са в обелките. Peace
Днес е четвърти ден от диетата ми и съм си позволила и един сварен картоф с малко печено пилешко, и филия пълнозърнест хляб. Mr. Green През останалото време ям кисело мляко; плодове по избор - ябълки, круши, киви, портокали, грейпфрут, сушени кайсии.... както и чай - предимно билков, понякога зелен или плодов. Simple Smile
Днес се изтеглих - 44кг. съм, целта ми е да сваля поне още 2кг.. Simple Smile
Хубавото на този режим, който сама съм си измислила, е, че не чувствам глад.; )

# 50
green_eyes14 ,
ако си 44 кг, не е ли по-добре тези 2 кг да са нагоре, а не надолу?

# 51
green_eyes14 ,

знаех си, че ще последва подобен коментар  Mr. Green

# 52
Здравейте, идеи за лесни здравослвни супички:) Аз мога да споделя лесен и ек десерт от тиква в замяна, благодаря:)))

# 53
Здравословна супичка - таратор  Laughing

Аз използвам кокосово масло за готвене, сладкиши/кексове отдавна не правя, хляб си меся сама като смесвам няколко брашна, но и това се случва рядко.

Гледам поне 1/3 от храната ми на ден да са пресни плодове и зеленчуци, като наблягам на зеленчуците, тъй като в плодовете има захар. Целина!

Всеки ден в нас има салата. На зелената салата (или салата айсберг, пък и каквато ще да е друга зеления) понякога слагам скариди увити в бекон за разкош. Купувам готови скариди, продават се в пакет направо сварени и изчистени, разрмазявам ги, посдушавам ги и ги увивам в бекон. Пека на фурната докато беконът леко се позапече. Това може би е единственото свинско, което консумираме вкъщи.

Също така обичам да приготвям смуутита.

Мляко и млечни продукти - сведени до минимум.

Боб, леща, нахут - често, но без хляб.

Сега ще дам една рецепта за салатка, която много обичаме вкъщи:

Всичко е на око, според това какво обичам и какво имам, та:
сварявам черен боб, киноа, нахут (поотделно, разбира се)
смесвам ги с нарязани на дребно червена камба и целина
добавям една консверва сладка царевица
овкусявам със сол и лимон
ако реша, че не съм на диета, слагам малко майонеза, но от веганската, на буркана пише vegenaise
туй то

Преди месеци си направих експеримент вкъщи и спряхме да пием мляко - и двамата с мъжа ми свалихме по 2-3 кила без да се ограничаваме. После пак го почнахме, но сега съм се мотивирала да го спрем напълно. В кафето слагам кокосово мляко, то най-много ни допада. Пробвали сме мляко от кашу, бадемово и соево, тц  Crossing Arms

Това е от мен  Peace

# 54
Ехи, стилът ви хранене много се доближава до нашия. Заповядай, ако искаш в тази тема Hug: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=917870;topicrefid=4

# 55
Ехи, стилът ви хранене много се доближава до нашия. Заповядай, ако искаш в тази тема Hug: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=917870;topicrefid=4

благодаря, скочих с двата крака в новата тема  Hug

# 56
green_eyes14 ,

знаех си, че ще последва подобен коментар  Mr. Green

Не е с лошо, извинявай ако ти се е сторило. Понеже споменаваш конкретни цифри на килограмите като цел, а не на сантиметрите. И ми стана любопитно от кое се водиш. Аз сега съм на друг етап, но когато следях по-стриктно за фигурата си, мерех повече със сантиметър Simple Smile 

# 57
Здравейте, дами!
Чудесна темичка! Simple Smile   Можете ли да ми кажете как да приготвя здравословни картофки по селски. Обожавам ги, но са толкова нездравословни, винаги ми е гузно, когато съм си позволила да хапна. Close

# 58
Здравейте, дами!
Чудесна темичка! Simple Smile   Можете ли да ми кажете как да приготвя здравословни картофки по селски. Обожавам ги, но са толкова нездравословни, винаги ми е гузно, когато съм си позволила да хапна. Close
Правила съм нещо подобно, като вместо брашно и галета овалвам в смлени овесени ядки.
Аз имам Airfryer, който "пържи" с 1 сл мазнина.
Но и печени на фурна пак стават.

# 59
Здравейте, дами!
Чудесна темичка! Simple Smile   Можете ли да ми кажете как да приготвя здравословни картофки по селски. Обожавам ги, но са толкова нездравословни, винаги ми е гузно, когато съм си позволила да хапна. Close
Правила съм нещо подобно, като вместо брашно и галета овалвам в смлени овесени ядки.
Аз имам Airfryer, който "пържи" с 1 сл мазнина.
Но и печени на фурна пак стават.
пробвайте варианти със сусам и без пържене

Общи условия

Активация на акаунт