Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 272
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 475
  • The QC to be!!!
Никога не е имало случаи на стомашно-чревни проблеми на морските лагери, за разлика от почивките сега.
точно, то за това някои от нас никога не са изградили имунитет и сега като ме лепна за първи път РОТА вируса в Белгия (след това в германия), си мислех, че ще умра! Имало ваксини, но като такова животно никога не ме беше хващало (въпреки лагерите всяка година!), защо ли да си мисля, че като се преместя в Белгия, ще трябва да се ваксинирам!!!!!  #Cussing out

# 11 476
Моралке, от училищата обикновено наемат целите хотели за даден период, съобразно броя на записалите се деца - малки семейни или по-големи. Синът ми е ходил на такива летни лагери от училище, а после и заедно с нас. Да, тичат по плажа и играят, но все пак е далеч по-добре след това да могат да си вземат душ.
Не виждам как обикалянето на европейски столици пречи на морето, поне на нас не ни пречи - има си време и за двете.

# 11 477
  • София
Цитат на: Моралка - Благородка Цецилиенхофска link=topic=913339.msg37807458#msg37807458
Кой казва да връщаме лентата? 
[/quote
Във всеки случай, не аз. Simple Smile
На мнение съм, че децата не бива да са разглезени и материално настроени. На морето си да се забавляваш и да играеш/плуваш , а не да оценяваш душове все едно си участник в телевизионно предаване за оценяване на хотели, който само мрънка.

# 11 478
Моралке, от училищата обикновено наемат целите хотели за даден период, съобразно броя на записалите се деца - малки семейни или по-големи. Синът ми е ходил на такива летни лагери от училище, а после и заедно с нас. Да, тичат по плажа и играят, но все пак е далеч по-добре след това да могат да си вземат душ.
Не виждам как обикалянето на европейски столици пречи на морето, поне на нас не ни пречи - има си време и за двете.

Е аз нямам време и за двете и избирам едното. Щом като наемат целия хотел едва ли има проблем. Но съм твърдо убедена, че децата днес не се забавляват повече на морето от нас навремето.

# 11 479
Скрит текст:

Е аз нямам време и за двете и избирам едното. Щом като наемат целия хотел едва ли има проблем. Но съм твърдо убедена, че децата днес не се забавляват повече на морето от нас навремето.
Е, кой е казал, че се забавляват повече?! Забавляват се както всички деца. Душът след плаж не е забавление, а хигиенно изискване. А че някога не сме го имали и сме оцелели, и дори сме се забавлявали не значи, че той не е необходим. Аз по бригади съм оцелявала без баня и с тоалетна извън помещенията за спане, че даже сме се и забавлявали -обаче това е било, защото сме били принудени да сме без баня. Избор никой не ни е дал и със сигурност не ни е било хубаво, ама какво, да мрем ли?! Примиряваме се и си търсим хубавото в ситуацията. 

# 11 480
Децата не гледат, /всъщност някои гледат и не приемат/. но и възрастните не гледат къде почиват и какво се случва с децата им,
мен това ме учудва- колко са смачкани възрастните и как приемат всичко, дори с децата им, безукорно, без да протестират за нищо,
то затова е имало и Германско, Унгарско въстание, Чешка пролет, а ние- не ...

Всяка мизерия и простотия се приема като норма, с благодарност ...

Нямам никакви лични впечатления от детските лагери нито в соц, нито в кап страни, но има ли някакви основания да смятаме, че през 60-те години условията в детски лагер - да речем във Франция, защото там са били особено разпространени - са били по-добри, отколкото в соц-лагера - та да се смята, че соцът тъй се е изгаврил с децата, като им е пробутвал нечовешки условия, че само ние  - смачканите морално българи -  не сме се вдигнали на въстание, за разлика от чехи и унгарци.

Гледам тук едни снимки от детски лагери 50/60-те години във Франция - т.е. около времето на въстанията. Не ми правят впечатление на 5 звездни хотели. Като щракнеш на снимката, има галерия.
https://archives.saint-etienne.fr/article.php?laref=447&titr … -vacances-en-1960

Ние изобщо имали ли сме детски лагери преди ВСВ или и с тях сме тръгнали от нулата?

# 11 481
Най-вероятно сме имали. Като дете ходехме на море с приятели на родителите ми и те все ни плашеха, че следващият път ще ни пратят с колония. Предполагам, че така са се наричали лагерите преди 9 септември 1944 г., тъй като по времето на социализма се наричаха детски лагери. Аз никога не съм пращана на лагер, така че не мога да коментирам, но всъщност какъв е проблемът дали в момента се строят сгради за детски лагери или не, след като темата е за спомени, а не за внедряване на челният опит на социализма в наши дни.

# 11 482
Извинете, но какво важно има в детските лагери? Мизерно било, несъобразено било, голяма работа. Да не би да са били задължителни? Аз ходих точно два пъти и от втория помолих да ме вземат на третия ден. В демокрацията синът ми ходи веднъж в Пампорово и каза, че било отвратително,  а на дъщерята ми въобще през ум не би й минало да отиде на лагер.

Между другото, получихме писмо от училище с предложение за лагер през май месец в Холандия. Четири нощувки в бунгала, осигурени пици за вечеря, цена 300 евро.

# 11 483
... но всъщност какъв е проблемът дали в момента се строят сгради за детски лагери или не, след като темата е за спомени, а не за внедряване на челният опит на социализма в наши дни.

Детските лагери нямат нищо общо с челния опит на социализма. Мисля, че идеята е да се намерят на децата полезни занимания под надзор и на чист въздух, за да може родителите им да работят спокойно, а отпуската им е ограничена, независимо от строя.

# 11 484
За мен най-важното в детските лагери е социализацията и общуването на децата. Битовите условия трябва да са възможно най-добрите за времето и мястото.
Нито са патент на соц.-а, нито пък изискват да се строят специални помещения. И както всичко при соц.-а, бяха евтини и калпави. И не са изчезнали заедно със соц.-а, а си ги има и сега, при други битови условия, за които, естествено, се плаща. 

# 11 485
Никога не е имало случаи на стомашно-чревни проблеми на морските лагери, за разлика от почивките сега.

Два пъти съм ходила през 90-те, но материалната база си беше от соца. Наистина не се сещам да е имало някакъв проблем с вируди, разстройство и повръщане. Наистина за бунгалата пак имаше обща сграда с много тоалетни с клекало (каквито ги предпочитам, ако са обществени) и редица с мивки една до друга, спомням си как си мъкнехме тоалетна хартия и сапунче с нас при всяко ходене по нужда, но да не можеш да се вредиш за тоалетна не е било. Обаче храненето беше основно на стол - добро, лошо е въпрос на вкус, но поне не префасонираха неизядените остатъци за ол инклузив и за следващите клиенти.

# 11 486
Детски лагер в хотел не е ок. Малко хотели са предназначени за детски групи. И ако е ок да ходите семейно там, не е ок за училищна екскурзия. Сега масово ги влачат децата по хотели.

Това, разбира се, не оправдава мизерията в детските лагери едно време. В чужбина също си има детски лагери. Хем са създадени специално за деца, хем не са мизерни.

# 11 487
Все още съществуват т.нар. бази за ученически отдих и спорт:
http://www.uos-ead.eu/?go=base

Множество русначета съм виждала също така, очевидно непълнолетни, които също идват организирано на някакъв лагерен принцип да почиват.

# 11 488
  • Куциндрел
Където съм ходила по детски лагери не бяха строени и направени специално за детските нужди, а бяха преправени сгради за детски лагери. Може и да е имало специално строени такива, отговарящи на детските нужди, но нас не са ни водили на такива.
Сега не знам как стоят нещата, предстои ми да разбера, ако детето пожелае да отиде. Но предпочитам да са стаи със собствен санитарен възел, а не нещо общо на етажа или някъде на 50-100 метра от мястото за спане. Laughing

# 11 489
По северното черноморие има много бази, собственост на руски организации, на кметства, където изпращат групи на лагер и имат много стабилна организация. Забавляват ги, всеки ден имат занимания, отдих, вечер - нещо като ранна дискотека, в 22 ч. - по леглата.

Общи условия

Активация на акаунт