Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 442
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 490
Ами не знам какво съществува и къде водят русначетата, но софийските деца ги водят по хотели и първокласници спят в стаи двойка и тройка, с балкон, телевизор и баня. Някъде по етажите. Пълен лукс.

# 11 491
  • Paris, France
Детските лагери няма какво да ги обсъждаме, защото не са от соца и ги има отдавна в страни без соц.

Това, което е мизерно за един е супер приятно за друг. Майка ми не ще да помирише влак, а за мене дългото пътуване с влак е неистово удоволствие, даже през соца, даже в България. Децата ми обожават маршрутни таксита в България, защото друсали страхотно и понякога влизали хора с кученце.

Детските лагери, за разлика от казармата, не са били задължителни, но са били възможност за деца от бедни семейства да идат на море. Тук също се организират такива и даже в кметствата, чрез социалните, се отделят силно субсидирани места за деца от многодетни, бедни семейства. Така дъщеря на съседка - самотна майка с три деца, отиде за 2 седмици в Испания като майка и плати 20€ за всичко, включая пътя. Детето не беше недоволно.

Моята дъщеря и приятелките и специално търсиха лагер с палатки, където да могат да спят четирите заедно. Тоалетните и баните бяха отделно и чисти. Имаха и 2 ресторанта. Дойде доволна, с незабравими спомени от вечери и нощи на плажа. Не беше и евтино. За същите пари можеха да отидат в хотел, но искаха палатка на плажа.

На мене и пари да ми дават на палатка няма да искам да отида.

Жаве, тук има комплекси за хора с деца. Към хотела има детски кътове, детски басейни с пързалки, танци, аниматори, предрешени като клоуни, занимални - сутрешна и следобедна. Там бекяри едва ли ходят. Не бих отишла сама или с големи деца. Има и ресторанти и барове, разбира се и пияни родители, даже. Доста тумби англичани и други северни ходят в точно такива комплекси да поемат и спят докато децата им ги занимават бавачките от комплекса.

И тук ходят по зелени училища в добри условия и по хотели, но това май не ги впечатлява. Дъщеря ми предпочита да е в местно семейство, примерно, с 1-2 приятелки, а не в хотел.

# 11 492
Жаве, тук има комплекси за хора с деца. Към хотела има детски кътове, детски басейни с пързалки, танци, аниматори, предрешени като клоуни, занимални - сутрешна и следобедна. Там бекяри едва ли ходят. Не бих отишла сама или с големи деца. Има и ресторанти и барове, разбира се и пияни родители, даже. Доста тумби англичани и други северни ходят в точно такива комплекси да поемат и спят докато децата им ги занимават бавачките от комплекса.

И тук ходят по зелени училища в добри условия и по хотели, но това май не ги впечатлява. Дъщеря ми предпочита да е в местно семейство, примерно, с 1-2 приятелки, а не в хотел.
Знам, че има. И тука има. Яд ме е, че детски лагери вече няма. Защото тези по време на соца наистина бяха отвратителни, но това не е причина да няма детски и училищни бази, а всичките детски екскурзии да се организират на пазарен принцип.

# 11 493
По северното черноморие има много бази, собственост на руски организации, на кметства, където изпращат групи на лагер и имат много стабилна организация.

Не са много, само в Камчия има един такъв комплекс.

# 11 494
Хотелите не са пригодени за големи детски групи. Сами деца, разпределени в стаи с необезопасени балкони на високи етажи - не е "сейф". И други неща.
Но в момента това са условията, които училищата предлагат за лагери. Другите опции са по-добри, но там няма как да са с толкова много съученици, тъй като е по-скъпо. Но пък е по-съобразено с това, че са деца. Няма вариант само с плюсове.

Не е само Камчия, просто там е най-големия.

# 11 495
Невена, детските лагери по мое време и преди него не бяха за бедни семейства, а предимно за работещи родители, на които отпуската им е много по-къса от лятната ваканция на децата им. Сега, предполагам, че също е така. Иначе е добре, че се застраховаш предварително, че не сте платили малко пари за палатките, за да не си помислим, че децата ти са бедни и ползващи социални пакети, предназначени за етническите малцинства с ниски доходи. Иначе е ясно за всички, че на палатки и при разни семейства е най-евтиният вариант.

# 11 496

Къде другаде освен в Камчия има детски лагери собственост на руснаци?  А той изглежда така:

# 11 497
  • Куциндрел
Едно време нямаше необезопасени балкони и въобще балкони, но пък децата по цял ден обикаляхме в и извън лагера без учителски надзор.

# 11 498
Например между Албена и Балчик.

# 11 499
Кое е това време без балкони?

ЕmmaT, русначета може да почиват навсякъде, но лагер руска собственост или така както ти го описа, има само в Камчия.

Много русначета съм виждала в Кранево, в бивш соц детски лагер, който сега е модернизиран и е собственост на Ахмед Доган.

# 11 500
Хотелите не са пригодени за големи детски групи. Сами деца, разпределени в стаи с необезопасени балкони на високи етажи - не е "сейф". И други неща.

Ами не е. Ама и в сградите по соца не бяха обезопасени прозорци и балкони.

Все се надявам, че у 10-12-годишни деца би трябвало да има достатъчно здрав разум, за да не се налага да им слагаш решетки на прозорците. Но знам, че са си деца де - и че всякаква простотия може да им хрумне. И в хотела, и у дома.

# 11 501

Ами не е. Ама и в сградите по соца не бяха обезопасени прозорци и балкони.

Все се надявам, че у 10-12-годишни деца би трябвало да има достатъчно здрав разум, за да не се налага да им слагаш решетки на прозорците. Но знам, че са си деца де - и че всякаква простотия може да им хрумне. И в хотела, и у дома.
Чакайте бе, хора, на лагери ходеха деца над 10 години, повечето бяха 12-14 годишни, какви решетки и обезопасяване, това не е детска градина. То и сега е така, ходят вече големи и самостоятелни деца. На тези лагери любови цъфтяха, вие решетки ще им слагате... То вярно, че с решетки любовта е по-вероятно (но не е сигурно Wink) да остане неконсумирана, ама все пак, хайде сега, решетки...

# 11 502
  • Paris, France
Невена, детските лагери по мое време и преди него не бяха за бедни семейства, а предимно за работещи родители, на които отпуската им е много по-къса от лятната ваканция на децата им. Сега, предполагам, че също е така. Иначе е добре, че се застраховаш предварително, че не сте платили малко пари за палатките, за да не си помислим, че децата ти са бедни и ползващи социални пакети, предназначени за етническите малцинства с ниски доходи. Иначе е ясно за всички, че на палатки и при разни семейства е най-евтиният вариант.

Не съм писала, че са за бедни, а че това е било възможност за деца от бедни семейства да идат на море. Лятната ваканция в България е много, много дълга. 2-3 месеца беше. Един лагер от 15 дена не решава проблемите на работещ родител. По соца децата се пращаха в провинцията при баби и прабаби, а в някакъв период се водеха и на море от родителите, бабата и дядото.

Тук няма делене на бедни и богати. Цената е една и съща, но хората с ниски доходи са субсидирани от кметства, социала.

Ако зависеше само от мене дъщеря ми палатка нямаше и да помирише. Не защото е неудобно или бедно, а защото около такива лагери бродят педофили и е лесно дете да бъде отвлечено и насилено и убито. Имаше даже случай на отвлечено от сграда момче, което намериха убито и хвърлено в някакъв дол или езерце наблизо. Това преди няколко години се случи. Един немски сериен убиец е заподозрян, но няма улики. Влязъл и го изнесъл от стаята. Ужас.

На яхта също не бих я пуснала. Много ме е страх да не падне, да не изчезне.

# 11 503
  • Пловдив
Аре сега 10-12-14, имам друг опит, в зрелия соц аз ходех по лагери от 6 годишна. На 6 и половина здраво обиколих седемте рилски езера за един ден. 25 кила, нищо не ми тежеше, припках като коза, дива балканска коза.

# 11 504

Къде другаде освен в Камчия има детски лагери собственост на руснаци?  А той изглежда така:

Аз знам още две места - едното е в Свети Влас - "Мистрал" се казва, другото е в Ахелой - к-с "Мидия гранд ризорт". "Мистрал"-а май е основно за деца, предимно са русначета, но има и от други страни, българчета не знам дали има. В "Мидия" миналата година почива мой колега със семейството си, каза, че са се опасявали да не е шумно, защото са ги предупредили, че има детски лагер още при резервацията, но децата са били в друга част на комплекса, даже и в отделни басейни. Има аниматори, правят им детски дискотеки, организират им екскурзии и други забавления. Базите са хотелски и доколкото знам, всички стаи са със санитарен възел, чувала съм за две, максимум три легла. Цените не знам как са, децата, които съм виждала там, са на по 12-13 години приблизително.

Общи условия

Активация на акаунт