Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 031
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 375
Престанете да повтаряте като мантра това "всички крадяха". Не, не крадяха всички. Строят може да те улесни ако имаш такива заложби, но на много хора и тогава и сега моралът и себеуважението не им позволяваха да откраднат дори една карфица.

например жените, които работеха в стол, едва вървяха прегърбени от препълнените торби с продукти- дали са го брояли за кражба ?...  едва ли,
даже една такава жена бе казала, че никога не е купувала брашно, захар и т.н. ....
или шофьорите, които си точеха бензинец за собствено ползване и още много, много ...

# 376
Ама верно, тъпи ли сте или...Никой не искаше  да бяга в Турция, а през Турция на Запад.  Много се опитваха с лодки по морето.

От всички граници вероятно е имало опити да бягат. Ние сме близо до границата, в онези времена дори за влизане в града са се изисквали специални разрешения. Засилени мерки за охрана е имало.

# 377
  • София
А за какво бяха "оказионните магазини"? http://www.lostbulgaria.com/pic2/4536.jpg

Показен - http://www.lostbulgaria.com/pic2/4281.jpg

# 378
  • Варна
Скрит текст:
Освен това масово всички крадяха държавното, та нямаше нужда.
Престанете да повтаряте като мантра това "всички крадяха". Не, не крадяха всички. Строят може да те улесни ако имаш такива заложби, но на много хора и тогава и сега моралът и себеуважението не им позволяваха да откраднат дори една карфица.
Смея да твърдя, че свекърът ми не е откраднал и една топлийка. Когато прибирайки се в къщи видял,че синът му донесъл кайсии от градината на ТЗКЗС-то, го накарал да ги върне обратно.
Вярвам ти. Понеже явно много чувствителни души има, махам думата всички и оставям масово.
Освен това имаше разни врътки, които не са точно кражби.
Примерно склададжия ще бракува дефицитно кожено палто (по Маргарит и Маргарита Mr. Green), което ще бъде купено за 15 лв вместо за 85 от служител, който ще придвижи въпросния склададжия напред в списъка чакащи за жилище.

# 379
А за какво бяха "оказионните магазини"? http://www.lostbulgaria.com/pic2/4536.jpg

Същото като Продавалника сега.  Laughing
Хората оставяха неща, които не им трябват, за продажба срещу комисиона. Обикновено вносни неща. Имаше и ползвани, но повечето бяха чисто нови. Лошото беше, че само единични бройки.
Редовно си купувах от такива магазини парфюмите, понякога и дрехи, ако попаднех на моя номер.

# 380
Спомням си един сериал, "Дом за нашите деца" се казваше май. Та там гледаха крави и им даваха сол, за да са повече килограми при меренето, че да вземат някакви премии за преизпълнение на нормата. И след меренето кравите "изпикаваха" премиалните.

# 381
Крадяха чистачките на тези, които не бяха сложили платнище на колата. Помните ли тази "красота"  Laughing

Къде и кога е правена тази снимка? Гледам номерата на колите са съвременни, а такива платнища и такива коли отдавна никъде не съм виждала...

В днешно време също предлагат покривала за коли. Тук там съм виждала и реално покрити коли, като вариант на грозните гаражи.

# 382
  • София

оказионните магазини бяха нещо като продавалник. хора оставяха неща за продаване - често на доста високи цени защото по-този начин имаш документ за произход. Примерно видео от оказион вървеше 4000 лева. Дънки 100 лева и тн беше още един канал за снабдяване със западни стоки

# 383
  • София
А, благодаря  Simple Smile Тях съвсем ги бях забравила.

# 384
този сериал "Дом за нашите деца" беше много хубав. А за "кражбите"....ами според мен бяха по-скоро тарикатлъци. Просто тогава съзнанието беше друго.

# 385
  • Куциндрел
Моторизирани пуйкогледачки. Shocked Joy Joy Joy

# 386
  • София
 Shocked  Наистина ли пише това?

# 387
# 388
Във фейсбук има една такава група, не знам дали сте коментирали.Много е .....носталгично.
https://www.facebook.com/%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0 … 7975/?pnref=story

# 389

Общи условия

Активация на акаунт