Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 963
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 390
Кражбите си бяха кражби .. Цял град не купуваше лекарства, защото се изнасяха от поточната линия ..Единствените наказани бяха двама виетнамци (от времето на трудовия обмен)
Целия град не купуваше сервизи за хранене, защото се крадяха чиниийте, супниците и тн,, и се комплектоваха след време ..
За ТКЗС-то няма да разказвам, всички гледаха животни по селата и който работеше в ТКЗС-то не купуваше фураж. Комбайната като минава през селото да се прибира с пълен бункер до ТКЗС-то го е изпразнила на 3-4 адреса

И не е вярно, че нямаше разлика в цените между "скъпия" магазин и кварталния или пазарния. За така коментираните банани 86 г в скъпия магазин бяха 1,10лв, а в кварталния (ако пуснат) по 90 ст.

За режима на тока - сестра ми беше бебе ,84 г е родена , и имахме пура вързана на акумулатор, трябваше да сме се навечеряли и изкъпани до определен час. 2/2 беше вярно, по-късно бяхме 3/1 (3 няма един има )Баща ми работеше в Енергото и ходех с него да изключваме тока по трафопостовете  Blush

# 391
На мен не ми е смешно. Изглеждат отрудени жени, може би нашите баби.

# 392
и аз не виждам нищо смешно и странно. Майка ми още кара колело и то всеки ден. Аз въпреки преклонната си възраст  Mr. Green също имам колело, но не го карам всеки ден.

# 393
ах.......имаше една подобна тема, много тежко ми се отрази. Имаше подробни описания за зверствата в лагерите......
Моите спомени от онова време са детски. Основното е сивота, мрак и ограничения.
Най- страшното от които беше ограничението по ПОЗНАНИЕ на Бог.

# 394
  • Куциндрел
Смешно е заглавието, не снимката. Crazy

Обаче и през почивните дни хората не са скучаели. Mr. Green

# 395
Престанете да повтаряте като мантра това "всички крадяха". Не, не крадяха всички. Строят може да те улесни ако имаш такива заложби, но на много хора и тогава и сега моралът и себеуважението не им позволяваха да откраднат дори една карфица.

например жените, които работеха в стол, едва вървяха прегърбени от препълнените торби с продукти- дали са го брояли за кражба ?...  едва ли,
даже една такава жена бе казала, че никога не е купувала брашно, захар и т.н. ....
или шофьорите, които си точеха бензинец за собствено ползване и още много, много ...

Да, аз и за месарите съм го чувала. Яко луканки, салами, суджуци и т.н. Абе ничията собственост до това води, до ничия отговорност, съответно.

# 396
  • София
ах.......имаше една подобна тема, много тежко ми се отрази. Имаше подробни описания за зверствата в лагерите......
Моите спомени от онова време са детски. Основното е сивота, мрак и ограничения.
Най- страшното от които беше ограничението по ПОЗНАНИЕ на Бог.

Повечето хора никак не бързат да постигнат точно това ПОЗНАНИЕ... Аз лично бих предпочела да се случи някъде в трицифрената ми възраст, благодаря.

# 397
За лелките готвачки го знам от преките наблюдения върху братовчедите - баба им беше готвачка в ученически стол, носеше с едни тасчета храна за 6 човека, и не не я плащаше, не купуваше купони
После тя се пенсионира, но дъщеря й беше мед. сестра в ДГ, нещата си вървяха ..
Дъщерята се учи да готви доста след демокрацията  Mr. Green

В тях винаги имаше пилешко, мляко и яйца в промишлени количества - не не ги купуваха

# 398
Престанете да повтаряте като мантра това "всички крадяха". Не, не крадяха всички. Строят може да те улесни ако имаш такива заложби, но на много хора и тогава и сега моралът и себеуважението не им позволяваха да откраднат дори една карфица.
например жените, които работеха в стол, едва вървяха прегърбени от препълнените торби с продукти- дали са го брояли за кражба ?...  едва ли, даже една такава жена бе казала, че никога не е купувала брашно, захар и т.н. ....или шофьорите, които си точеха бензинец за собствено ползване и още много, много ...
И какво ви кара да мислите, че сега не е същото или почти? Който си е бил тарикат и преди и сега или му е заложено в гена е същият. Наши познати гледат пилета/бройлери. След като за 20 км пилетата намаляват с около стотина бройки всеки път, мъжът решава сам да разбере какво става. Такава стройна организация казва не може да си представиш. В точния момент на точното място камионите с пилета спират "хуните" се качват и смъкват пилета за 2 мин и камионите продължават. Няма отклонение от трасето, но пилетата ги няма. Редовно виждам бутилки от минерална вода 10 л, хвърлени в контейнерите и на дъното жълтеникава течност/дизел вероятно/. А знам, че е това понеже баща ми беше взел да си слага на доматите, като им изреже дъното.
Виждаме и всекидневно как се краде от магазините, особено големите вериги. Взема, яде докато стигне касата и не плаща. Също забелязах и майки, които бутат в ръцете на детето.

# 399
В "Да обичаш на инат" е някакъв такъв пример, бащата беше снабдител, ако помните.
Едната ми баба е била готвачка в училище за глухонеми, но по думите на майка у тях не са имали много за ядене. Като се върнела от училище си е откъсвала по някой домат от градината, кокошките ако са снесли някое яйце и така. Така че не всеки е крадял.

Помня, когато зареждаха дините в един от магазините. От камиона до магазина имаше опънато нещо като платно по което пускаха дините, които директно ги нареждаха вътре в магазина.
Помня също вкусните нектари и ако не се лъжа имаше едни вкусни бебешките бананови каши.

Наскоро ми разказаха за случай, в който на наборници от определен район на страната им е била открита астма по време на прегледите. След проучване какво производство има в района се открива предприятието, комбината или там каквото е било, чийто производство е причината за астмата сред населението. Закриват предприятието, наместват работниците на други работни места и така са решили проблема.
Не даваха да има шляещ се без работа.

Чувала съми за случаи, в които някой властимащ на местно ниво, харесал си някоя жена, омъжена, наклеветява мъжа или използва влияние, вкарва го в лагер например и пътя му е открит. Чувала съм и за изчезващи хора, без да се знае много.

# 400

Чувала съми за случаи, в които някой властимащ на местно ниво, харесал си някоя жена, омъжена, наклеветява мъжа или използва влияние, вкарва го в лагер например и пътя му е открит. Чувала съм и за изчезващи хора, без да се знае много.

На наш съсед, който беше полудял му бяха взели жената така. А на баба ми на две приятелки, бащите им се водеха "безследно изчезнал". Но това са случки веднага след девети септември, де.

# 401
  • София

Виждаме и всекидневно как се краде от магазините, особено големите вериги. Взема, яде докато стигне касата и не плаща. Също забелязах и майки, които бутат в ръцете на детето.

А-ха, голяма наблюдателност. Ама не си правиш труда да понаблюдаваш цялостното пребиваване в магазина, нали?  Mr. Green
Щото в почти всички случаи до касата достига не съдържанието, наистина, но опаковката, която се маркира и плаща...
Интересно, аз ли съм последният човек, който предпочита да вижда доброто у хората?
От друга страна, много добро съм срещнала през живота си.
Лошо... ами, сигурно - ама като цяло не го помня, че да го оценя.
И знаете ли какво?
Доста по-щастлива съм от хората, които броят грешките и простъпките а не подадените ръце и отстъпките.

# 402
Да, много сте прави. Сега не се краде салам, месо, брашно, само милиарди от банките, които всички ние чинно плащаме!

# 403
Темата е много носталгична, но и интересна. Била съм невръстно дете, когато е паднал строят и ясни спомени нямам, но с удоволствие чета постовете.

# 404
  • n/a
Имаше си влачене от работното място.
Но по размер онези кражбици едва ли
достигат (всички взети заедно) кражби-
те на едро от "демократично" време.
Нямаше ги двойните врати по апарта-
ментите, от тази гледна точка беше
значително по-спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт